Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
20.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

8

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta

Četrtek, 30. 11. 2017, 20.50

6 let, 4 mesece

Kaj vlagateljem v kriptovalute svetuje šesti najbogatejši Slovenec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

8

Slovence je zajela kriptomrzlica. Skoraj ni omizja v Sloveniji, ki ne bi modrovalo o kriptovalutah. Kaj vlagateljem svetuje Damian Merlak, solastnik borze za trgovanje s kriptovalutami bitstamp in šesti najbogatejši Slovenec.

Novinarka: Suzana Kozel/video: Planet TV


Damian Merlak je eden od prvih Slovencev, ki je pogumno zakorakal v kriptosvet. Zdaj živi na Malti, kjer razvija novo platformo Tokens. S kriptovalutami služi milijone, zato je tudi šesti na lestvici najbogatejših Slovencev. Kaj svetuje vlagateljem?

Bitcoina ne kupujte, ker je vroča stvar

"Ljudem svetujem, da se pozanimajo, za kaj gre. Naj kriptovalut ne kupujejo, ker so trenutno vroča stvar. Naj se pozanimajo, kaj je v ozadju, katere kriptovalute so primarne in katere špekulativne narave. Predvsem pa naj ne kupujejo kriptovalut prek posrednikov. Za njihov nakup namreč ne potrebujete nikogar, da vam jih proda," poudarja Merlak.

Najboljša poteza? Nakup ene od petih največjih kriptovalut.

Šesti najbogatejši Slovenec vlagateljem priporoča nakup največjih kriptovalut: bitcoin je največji, sledijo mu etherium, ripl ... Pravi, da bodo z nakupom petih največjih kriptovalut naredili najboljšo mogočo potezo.

Njegov delovni dan na Malti se ne razlikuje toliko od dneva preostalih podjetnikov. "Razlikuje se v tem, da delam pozno v noč in spim dlje kot večina ljudi," pravi Merlak.

Podjetnikom za uspeh svetuje, da sprejemajo tveganja in se podajo zunaj ustaljenih poti. "Mladim priporočam, da dvajsetih let ne vržejo namenoma v študij, če nimajo natanko izdelane ideje, zakaj sploh študirajo," pravi.

Bitcoin: najbolj znana virtualna valuta

Novinarka: Suzana Kozel/Video: Planet TV


Slovence je zajela kriptomrzlica. Skoraj ni omizja v Sloveniji, ki ne bi modrovalo o kriptovalutah. Še posebej zdaj, ko je bitcoin, najbolj znana virtualna valuta, presegel vrednost deset tisoč ameriških dolarjev. Namen bitcoina je doseči hitre transakcije brez posredovanja bank. V nasprotju s klasičnim denarjem pa za njim ne stoji nobena institucija, ki bi valuto uravnavala.

Tretjega januarja 2009 so prvič zagnali program za izmenjavo bitnih kovancev. Bitcoin bo torej kmalu star devet let. Skrivnostni avtor pa je Japonec Satoši Nakamoto, čeprav njegova identiteta še vedno ni potrjena.

Bitcoin je prva decentralizirana kriptografska valuta, pri kateri vam ni treba nikogar vprašati za dovoljenje, da ali ne poslati, komu poslati, preprosto uporabljate storitev, pravi Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije.

To pomeni, da digitalni plačilni sistem namesto bank, kot smo vajeni, poganjajo in upravljajo zgolj njegovi uporabniki. Govorimo o elektronsko krpitografskem denarju. "Ti listki, papirji, nam poznani kot bankovci, nam ponujajo otipljiv del, v resnici pa je večina denarja svetovnega že digitalnega, to, da je zdaj prisoten na kriptografskih omrežjih, je evolucijski korak denarja," dodaja Pirc.

Digitalno kripto valuto si želi imeti vsak: tisti, ki so lani za 736 dolarjev kupili en bitcoin, so prvotno naložbo do danes povečali za več kot trinajstkrat.

Je bitcoin varna naložba za prihodnost?

Danes obstaja na stotine virtualnih valut, bitcoin pa je prva in najodmevnejša ter ima trenutno najvišjo vrednost. Je bitcoin varna naložba za prihodnost ali borzni mehurček pred pokom? O tem smo govorili s Primožem Ramovšem, strokovnjakom za strategijo blockchain in svetovanje o tem.

Ne spreglejte