Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin

Četrtek, 21. 12. 2017, 4.06

6 let, 4 mesece

"Ekstremno tveganje": Šved s potezo, ki je ni pričakoval nihče

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Ta teden sta na trgu kriptovalut kot strela z jasnega odjeknili novici, da se poslavljata dva pomembna akterja na področju razvoja in popularizacije internetnega denarja. Eden od njiju je celo izrazil nezaupnico bitcoinu, vodilni in najvrednejši kriptovaluti, ki po njegovem mnenju danes pomeni veliko tveganje za izgubo denarja. 

Emil Oldenburg je bil kot soustanovitelj in tehnološki direktor v podjetju Bitcoin.com na čelu plačilne revolucije, saj je bilo podjetje eno od prvih, ki je zaposlenim plačo izplačevalo tudi v bitcoinih. Koliko jih je imel sam, ni izdal nikoli, zagotovo pa ne malo, saj je bil eden od prvih, ki so se lotili kopičenja te kriptovalute.  | Foto: Twitter - Voranc Emil Oldenburg je bil kot soustanovitelj in tehnološki direktor v podjetju Bitcoin.com na čelu plačilne revolucije, saj je bilo podjetje eno od prvih, ki je zaposlenim plačo izplačevalo tudi v bitcoinih. Koliko jih je imel sam, ni izdal nikoli, zagotovo pa ne malo, saj je bil eden od prvih, ki so se lotili kopičenja te kriptovalute. Foto: Twitter - Voranc

Šved Emil Oldenburg, eden od najzgodnejših posvojiteljev kriptovalute bitcoin in soustanovitelj podjetja (in istoimenskega spletnega portala) Bitcoin.com, ki je osrednje svetovno vozlišče za vse stvari, povezane z bitcoini, je pred dnevi oznanil, da je prodal vse svoje bitcoine in da tej kriptovaluti ne zaupa več. 

Oldenburg je v intervjuju za švedski medij Breakit povedal, da je bitcoin danes zaradi množičnega navala vlagateljev postal skoraj neuporaben kot valuta za plačevanje dobrin in storitev, kar je bil sicer njegov prvotni namen. Tehnologija, na kateri temelji bitcoin, namreč ne prebavlja tolikšnega števila zahtevkov za transakcije, ki so v zadnjem letu postale ne le zelo zamudne, temveč tudi drage, pravi Oldenburg.

"Vlaganje v bitcoin je ekstremno tvegano"

Zelo ga skrbi tudi volatilna narava bitcoina. "Rekel bi, da je naložba v bitcoin trenutno najbolj tvegana naložba, kar jih vlagatelj lahko naredi. Verjetnost za izgubo denarja je ekstremna. O tem sem pravzaprav tako prepričan, da sem prodal vse svoje bitcoine," je še pojasnil Oldenburg, ki je bitcoine večinoma zamenjal za kriptovaluto bitcoin cash.

Valuta bitcoin cash je z razcepitvijo bitcoina nastala pred nekaj meseci in ima v primerjavi s klasičnim bitcoinom nekaj tehnoloških prednosti. Predvsem je z njo hkrati mogoče opraviti večje število transakcij. Cena valute bitcoin cash raste zelo hitro, trenutno je že pri skoraj štiri tisoč ameriških dolarjih.

Na nekaterih spletnih forumih so se že pojavila ugibanja, da je Oldenburg z oznanilom o prodaji vseh svojih bitcoinov celo posredno vplival na nedavni zelo konkreten upad cene bitcoina, ki je med nedeljo in sredo začasno izgubil skoraj 25 odstotkov vrednosti, zdaj pa si je spet malce opomogel. Skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku je trenutno še vedno blizu 300 milijard dolarjev. | Foto: Reuters Na nekaterih spletnih forumih so se že pojavila ugibanja, da je Oldenburg z oznanilom o prodaji vseh svojih bitcoinov celo posredno vplival na nedavni zelo konkreten upad cene bitcoina, ki je med nedeljo in sredo začasno izgubil skoraj 25 odstotkov vrednosti, zdaj pa si je spet malce opomogel. Skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku je trenutno še vedno blizu 300 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Umaknil se je tudi "šef" pete najdragocenejše kriptovalute

V objavi na spletnem forumu Reddit je odločitev, da za zdaj noče več imeti kriptovalut, včeraj sporočil tudi Charlie Lee, ustanovitelj digitalne valute litecoin.

Litecoin je trenutno kriptovaluta s peto najvišjo tržno kapitalizacijo - to je skupna vrednost vseh enot valute v obtoku -, cena enega litecoina pa je okrog 264 evrov.

Charlie Lee je bil med drugim tudi eden od programerjev, ki so zgradili Coinbase, eno največjih spletnih borz s kriptovalutami, pred selitvijo v svet kriptovalut pa je delal za ameriški tehnološko podjetje Google. | Foto: YouTube Charlie Lee je bil med drugim tudi eden od programerjev, ki so zgradili Coinbase, eno največjih spletnih borz s kriptovalutami, pred selitvijo v svet kriptovalut pa je delal za ameriški tehnološko podjetje Google. Foto: YouTube

Lee je na Redditu zapisal, da se je znebil vseh svojih litecoinov, saj naj bi mu drugi vlagatelji v litecoin očitali, da ima kot ustanovitelj kriptovalute prevelik vpliv na gibanje njene cene. Lee je v objavi zagotovil, da to ni res, ni pa razkril, koliko litecoinov je v resnici imel, koliko jih je prodal in koliko je z njimi do zdaj zaslužil. 

Po trgu kriptovalut trenutno kroži malce manj kot 55 milijonov kovancev litecoin, skupna vrednost vseh pa je skoraj 15 milijard evrov.  | Foto: Thinkstock Po trgu kriptovalut trenutno kroži malce manj kot 55 milijonov kovancev litecoin, skupna vrednost vseh pa je skoraj 15 milijard evrov. Foto: Thinkstock

Nekateri uporabniki Reddita so v komentarjih pod Leejevo objavo že začeli ugibati, ali ustanovitelj litecoina mogoče ve kaj, česar oni ne, in da litecoin morda čakajo težki časi. Lee se na komentarje za zdaj še ni odzval. 

 
Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:
 
Ne spreglejte