Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Satoshi Nakamoto bitcoin

Petek, 7. 3. 2014, 9.51

8 let

Dorian S. Nakamoto: Nisem povezan z bitcoinom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dorian S. Nakamoto, ki naj bi po pisanju ameriške revije Newsweek napisal algoritme za bitcoin, je zanikal svojo vpletenost v nastanek spletne valute.

Newsweek je včeraj poročal, da so izsledili avtorja algoritmov za digitalno valuto bitcoin. Po njihovem mnenju naj bi šlo za 64-letnega fizika iz Kalifornije Doriana Satoshija Nakamota, čigar premoženje naj bi bilo danes vredno okoli 400 milijonov dolarjev (288 milijonov evrov).

"Nisem več vpleten in o tem ne želim govoriti. Zadevo so prevzeli drugi ljudje," naj bi Nakamoto včeraj dejal Newsweekovi novinarki.

Avtocestni pregon brez novih razkritij Po Newsweekovi objavi so se na dvorišče Nakamotove hiše v Temple Cityju zgrnili novinarji in po urah čakanja se je popoldne prikazal tudi 64-letnik. Na vprašanja ni želel odgovarjati, znova je le poudaril, da ni povezan z bitcoinom.

Novinarje je ob tem vprašal, kdo mu bo plačal kosilo. Javil se je poročevalec ameriške tiskovne agencije Associated Press in z Nakamotom sta odkorakala v bližnjo japonsko restavracijo. Po kosilu sta se odpeljala proti središču Los Angelesa v prostore AP, vso pot pa so jima sledile tudi druge ekipe, ki so podrobnosti lova sproti objavljale na družbenih omrežjih.

Nakamoto je nato za AP dal kratek intervju, v katerem je poudaril, da se z novinarko Newsweeka nista razumela. "Povedal sem ji, da nisem več inženir. Pa tudi če bi bil, o preteklih projektih ne smem govoriti," je zatrdil. "Nikoli nisem rekel, da sem povezan z bitcoinom, in želim, da je to jasno."

Niti programerji ne poznajo Nakamotove identitete Tudi skupina za promocijo virtualne valute Bitcoin Foundation je sporočila, da ni nikakršnega dokaza, da je Dorian S. Nakamoto avtor bitcoina. "Razvijalci valute, ki so srce projekta, nikoli niso poznali avtorjeve prave identitete, saj je vedno komuniciral le elektronsko," so zapisali.

Spletna valuta bitcoin je sicer nastala leta 2009, zaradi kompleksnosti računalniških algoritmov pa so mnogi prepričani, da jih je napisala skupina ljudi ali da gre celo za državni projekt. Še dodaten sum vzbuja psevdonim Satoshi Nakamoto, kar je japonska različica imena Janez Novak. Nakamoto se je sicer po dobrem letu umaknil in projekt prepustil spletni skupnosti.

Ne spreglejte