Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
26. 11. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

4

Natisni članek

crossover C-HR Hiroyuki Koba Toyota

Sobota, 26. 11. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kako je razvojni inženir avtomobil prilagodil voznemu slogu Evropejcev

To je toyota, s katero Japonci prvič resno napadajo Evropo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

4

Toyota C-HR | Foto Toyota

Foto: Toyota

Novi crossover C-HR kaže prve resne ambicije Toyote, globalno najuspešnejšega avtomobilskega proizvajalca, po preboju v Evropi. Drzno in dinamično oblikovanje dopolnjuje prilagoditev evropskemu slogu vožnje, ki se po izkušnjah prvega inženirja avtomobila močno razlikuje od preostalega sveta. Osnovna različica bo v Sloveniji stala od slabih 20 tisoč evrov naprej, cene hibridne različice se začnejo med 24 in 25 tisoč evri.

Toyota se je s svojim prvim crossoverjem C-HR odločila znatno povečati svoj prodajni delež tudi v Evropi. Japonci so bili do zdaj kot več let zaporedni najuspešnejši globalni avtomobilski proizvajalec prav v Evropi manj uspešni. V prihodnjih mesecih pa na evropske ceste zavija C-HR, ki na eni strani odgovarja zahtevam evropskih kupcev po crossoverjih, se prilagaja bolj vozniško poudarjenim avtomobilom in istočasno z drzno in svežo obliko tudi nagovarja nove, mlajše kupce. C-HR prav gotovo ni tipični Toyotin tradicionalist.

Hiroyuki Koba med posveti z inženirji na vztrajnostni dirki v Nemčiji. | Foto: Toyota Hiroyuki Koba med posveti z inženirji na vztrajnostni dirki v Nemčiji. Foto: Toyota "Evropejci vozijo zelo tekoče, veliko bolje opazujejo in predvidevajo dogajanje v prometu"

Prvi inženir avtomobila je bil Hiroyuki Koba. Tudi sam je zagnan voznik, občasno celo dirkač. Lani je na primer s prototipom C-HR sodeloval na vztrajnostni dirki 24 ur Nurburgringa in na tem najzahtevnejšem testnem poligonu zbiral pomembne podatke za razvoj enega zelo pomembnih Toyotinih modelov. Koba je za potrebe razvoja po različnih evropskih cestah prevozil več tisoč kilometrov.

"Spoznal sem, da imate Evropejci precej bolj tekoč slog vožnje avtomobila. Ta je posledica boljšega pregleda nad prometom in predvidevanja dogajanja. Če na cesti opazijo oviro, se ji s prilagajanjem hitrosti preprosto izognejo in peljejo naprej. Drugje po svetu bi večina voznikov pred oviro ustavila. Zaradi vozniške dinamike smo si želeli, da tudi crossoverju zagotovimo vozne lastnosti klasične kombilimuzine," pravi Koba.

C-HR je dolg 4,36 metra, širok 1,79 metra in ima 2,64 metra medosne razdalje. Nastal je na novi platformi GA-C, na kateri je Toyota do zdaj izdelala le zadnjo generacijo priusa. Pričakovano v motorni ponudbi C-HR ne bo mogoče najti dizelskega motorja, poudarek pa bo na hibridnem pogonu.  | Foto: Toyota C-HR je dolg 4,36 metra, širok 1,79 metra in ima 2,64 metra medosne razdalje. Nastal je na novi platformi GA-C, na kateri je Toyota do zdaj izdelala le zadnjo generacijo priusa. Pričakovano v motorni ponudbi C-HR ne bo mogoče najti dizelskega motorja, poudarek pa bo na hibridnem pogonu. Foto: Toyota

Predsednik Toyote je zahteval oblikovalsko svobodo in inženirsko kreativnost

C-HR je avtomobil, ki izžareva željo po drugačnosti predsednika Toyote Akia Toyode. Želel je poudariti večjo svobodo pri oblikovanju in več inženirske kreativnosti. To bi po njegovem mnenju vodilo do oblikovno všečnih in vozniško privlačnih avtomobilov. Tako kot inženir Koda je tudi Toyoda ljubitelj hiter in športnih avtomobilov. Sam je bil največji pobudnik vrnitve Toyote v svetovno prvenstvo v reliju in C-HR bo s svojo drznostjo lahko pomagal širiti prenovljeno javno podobo Toyote v Evropi.

Položaj za volanom je všečen in dovolj nizek, nad minimalistično sredinsko konzolo se bohoti osempalčni zaslon na dotik.  | Foto: Toyota Položaj za volanom je všečen in dovolj nizek, nad minimalistično sredinsko konzolo se bohoti osempalčni zaslon na dotik. Foto: Toyota

Dizelskega motorja ne bo, poudarek na odličnem hibridnem pogonu iz novega priusa

Avtomobil je dolg 4,36 metra, širok 1,79 metra in ima 2,64 metra medosne razdalje. Nastal je na novi platformi GA-C, na kateri je Toyota do zdaj izdelala le zadnjo generacijo priusa. Pričakovano v motorni ponudbi C-HR ne bo mogoče najti dizelskega motorja, poudarek pa bo na hibridnem pogonu. Tega že dobro poznamo iz priusa, kjer smo izpostavili velik napredek iz vidika vozniške uporabnosti, prijaznosti do potnikov in tudi varčnosti. Združujeta ga 1,8-litrski bencinski motor VVT-i, ki ima največjo moč 72 kilovatov pri 5.200 vrtljajih v minuti. Oba elektrogeneratorja zagotavljata še dodatnih 53 kilovatov in 163 njutonmetrov navora.

C-HR bo dodatno na voljo tudi z 1,2-litrskim bencinskim motorjem, ki ga je Toyota prvič predstavila v aurisu. Ta nudi 85 kilovatov moči in 185 njutonmetrov navora.

C-HR bo v Slovenijo uradno zapeljal decembra, ko se bo Toyota z njim vključila v izenačen in tudi raznovrsten razred primerljvih crossoverjev. Japonski adut izstopa po drznem oblikovanju in tudi možnosti hibridnega pogona. | Foto: Toyota C-HR bo v Slovenijo uradno zapeljal decembra, ko se bo Toyota z njim vključila v izenačen in tudi raznovrsten razred primerljvih crossoverjev. Japonski adut izstopa po drznem oblikovanju in tudi možnosti hibridnega pogona. Foto: Toyota

Minimalistična notranjost, dober vozniški položaj

Že na obisku avtomobilskega salona v Parizu smo pohvalili prostornost navzven relativno majhnega avtomobila. Na zadnji klopi potniki sedijo brez težav, voznik pa ima zelo dober položaj za volanskim obročem. V toyotah se danes ne sedi več nerodno visoko kot še pred nekaj leti. Armaturna plošča ima dva ločena merilnika (delovanje hibridnega pogona, hitrost), sredinska konzola je zelo minimalistična, saj lahko na njej najdemo le ducat osnovnih fizičnih gumbov. Hvalimo, da so med njimi večinoma gumbi za upravljanje s klimatsko napravo. Ostale funkcije se skrivajo v osempalčnem zaslonu na dotik, ki se dviga nad sredinsko konzolo.

Če bi jih v Sloveniji prodali 400 letno, bi lahko C-HR postal drugi najuspešnejši model Toyote v Sloveniji. Japonska znamka si lahko z njim tudi na slovenskem trgu dvigne svoj delež. | Foto: Toyota Če bi jih v Sloveniji prodali 400 letno, bi lahko C-HR postal drugi najuspešnejši model Toyote v Sloveniji. Japonska znamka si lahko z njim tudi na slovenskem trgu dvigne svoj delež. Foto: Toyota

V Sloveniji bi jih lahko letno prodali okrog 400

Prodaja nove toyote C-HR se bo v Sloveniji začela decembra. Pričakovanja so visoka tudi pri uvozniku znamke za Slovenijo in širšo regijo nekdanjih držav Jugoslavije. Po pričakovanjih bi lahko C-HR postal za yarisom celo drugi najuspešnejši model Toyote v Sloveniji. Da bi dosegli to mesto, bi jih morali letno prodati okrog 400, nam je na avtomobilskem salonu v Parizu povedal Gregor Mauko, direktor prodaje pri Toyota Adria.

"S tem modelom merimo na starostni segment srednjih let, to je od 35 do 50 let. Pričakujemo tudi precej voznic nežnejšega spola. Ciljna skupina so tako imenovane supermame. To so zaposlene in aktivne ženske z družino in otroki, ki jih morajo voziti na različne interesne dejavnosti in podobno. Vozilo je oblikovno bližje mlajšim kupcem, zaradi položaja sedenja pa pričakujemo tudi zanimanje tradicionalnih voznikov toyot."

Ne spreglejte