SiolNET. Avtomoto Zgodbe
2,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Svet lovi Teslo: mislijo resno ali s figo v žepu?

Svet lovi Teslo: Mislijo resno ali s figo v žepu?

2,44

termometer

Pred petimi leti ni o elektriki na avtomobilskih salonih govoril še nihče. Nato je novo smer zadela majhna Tesla in vrgla rokavico največjim svetovnim avtomobilskim družbam. In tudi letos so v Ženevi o elektriki spet govorili skoraj vsi. So ambiciozni načrti realni?

Video - Novi električni avtomobili v Ženevi

Kakšno je realno stanje slovenskega električnega omrežja pred razmahom elektromobilnosti?

Pet ključnih avtomobilov avtosalona Ženeva 2018 za Slovenijo


Ne le hrvaški Rimac Automobili z izjemnim conceptom 2, tudi velikoserijski proizvajalci so v Ženevi v ospredje postavljali na eni strani avtonomnost (rimac ima raven 4, nov audi A6 tretjo) in na drugi alternativne, trenutno predvsem električne pogone. Danes se tej tematiki vsaj uradno ne more izogniti skoraj noben avtomobilski proizvajalec več, tudi na cesti pa že danes (kljub vsem jasnim omejitvam) električna vozila niso več tako redka. Tudi v našem januarskem članku o avtomobilskih novostih leta 2018 v Sloveniji je kar 25 odstotkov anketirancev odgovorilo, da letos na trgu najbolj pričakujejo električna vozila.

Kdor ne želi le "rešiti sveta" in ga ne zanima le poceni elektrika …

Postavili smo se v vlogo voznika iz Slovenije, ki živi v stanovanjski hiši in ga elektromobilnost načeloma zanima. To je torej voznik, ki noče predvsem "rešiti sveta" z ničelnimi izpusti CO2 (izvor elektrike je še precej umazan), niti o električnem avtomobilu ne razmišlja zaradi poceni elektrike (cene se bodo povišale, potrebna bodo vlaganja v elektroomrežje). To je posameznik, ki bi imel električni avtomobil predvsem zaradi voznih lastnosti in pozitivne izkušnje, ki jo ta ponuja uporabnikom.

Tesla je še vedno maloserijski proizvajalec električnih avtomobilov, ki za zdaj še iz četrtletja v četrtletje beleži veliko izgubo, s svojim zgledom pa so močno pospešili razvoj elektromobilnosti. | Foto: Gregor Pavšič Tesla je še vedno maloserijski proizvajalec električnih avtomobilov, ki za zdaj še iz četrtletja v četrtletje beleži veliko izgubo, s svojim zgledom pa so močno pospešili razvoj elektromobilnosti. Foto: Gregor Pavšič

Evropski premium proizvajalci stavijo na električne športne terence. Jaguar je z modelom i-pace prehitel tekmece pri Mercedesu in Audiju. | Foto: Newspress Evropski premium proizvajalci stavijo na električne športne terence. Jaguar je z modelom i-pace prehitel tekmece pri Mercedesu in Audiju. Foto: Newspress Ali kdo v žepu drži figo? Je mogoče elektromobilnost razviti vzporedno z razvojem klasičnih motorjev?

Spremembe se sicer dogajajo razmeroma počasi in temu primeren je za zdaj tudi majhen delež električnih vozil na cesti. Šele zadnji primerki združujejo praktičnost z dovolj velikim dosegom, pred napovedanim razmahom prodaje pa so v ospredju tudi potrebna vlaganja v širitev javne polnilne infrastrukture.

V primerjavi s Teslo, ki izdeluje le električne avtomobile in lahko tem posveti vsa svoja sredstva, preostali istočasno še vedno razvijajo tudi prevladujoče bolj čiste in učinkovite motorje z notranjim izgorevanjem.

Pred tednom dni smo na primer pisali o Mazdi, ki izdeluje napreden bencinski motor, kljub napovedanim omejitvam v Nemčiji proizvajalci napovedujejo tudi do okolja bolj prijazne dizelske motorje. Na drugi strani se bo z novo proceduro merjenja izpustov WLTP povečal uradni povprečni izpust CO2 skoraj vsakega proizvajalca, kar v luči evropskih direktiv zmanjševanja toplogrednih plinov resnično pomeni zahtevo po uvedbi električnih modelov. 

So torej napovedi proizvajalcev o širitvi električnih pogonov realne ali te številke napovedujejo s figo v žepu? Vsi največji proizvajalci danes prodajo še na milijone klasičnih bencinskih ali dizelskih avtomobilov.

Matej Čer vodi ljubljanski sistem souporabe električnih vozil, v katerega bo do konca leta vključenih okrog 300 vozil. | Foto: Arhiv Avantcar Matej Čer vodi ljubljanski sistem souporabe električnih vozil, v katerega bo do konca leta vključenih okrog 300 vozil. Foto: Arhiv Avantcar So trgovci dovolj motivirani za prodajo električnih vozil?

"Tudi če bi delali, kot pravite, s figo v žepu, se ne bodo mogli izogniti razvoju najnaprednejših v segmentu (elektro)mobilnosti in razmišljanju ter željam trga. Po drugi strani pa je razumljivo, da proizvajalci nočejo in ne morejo ukiniti bencinskih in dizelskih motorjev čez noč, saj so investicijska sredstva dolgoročneje vezana na tovrstna vozila. Spremeniti bi bilo treba tudi nekatere ključne procese in miselnost, saj mobilnost vse bolj prehaja meje vozila in se usmerja v mobilnost kot storitev," pravi Matej Čer iz ljubljanskega sistema za souporabo električnih vozil Avant2Go.  

"Če bi čez noč ukinili klasično gnana vozila, bi to za avtomobilsko in podporne industrije sprva pomenilo precejšen šok in tudi izgubo dodane vrednosti. Se pa strinjam, da nekateri proizvajalci svojih trgovcev ne spodbujajo ravno najbolj k prodaji električnih vozil oziroma se trgovci raje ukvarjajo s tistimi vozili, ki jih lahko prodajo lažje in hitreje."

Električna prihodnost Volkswagna je za zdaj še futuristična. Tekmeci medtem že predstavljajo konkretne serijske avtomobile z odličnimi lastnostmi. | Foto: Gregor Pavšič Električna prihodnost Volkswagna je za zdaj še futuristična. Tekmeci medtem že predstavljajo konkretne serijske avtomobile z odličnimi lastnostmi. Foto: Gregor Pavšič

Če lahko verjamemo projekcijam vodilnih znamk, bo širitev elektromobilnosti vse hitrejša

Večina avtomobilskih proizvajalcev danes pospešeno napoveduje svoje programe električnih avtomobilov. Vsaj na papirju so načrti ambiciozni. Volkswagen želi do leta 2025 prodati prvi milijon svojih električnih vozil. Poleg Renaulta in Nissana imajo podobne načrte tudi preostali, na primer Hyundai, pa tudi skoraj vsi premium proizvajalci. Tem je Tesla že z modelom S dokazala, da si kupci želijo oblikovno privlačnih, zelo zmogljivih in digitaliziranih električnih avtomobilov.

Marko Škriba: Naši pooblaščeni servisi so pripravljeni na vzdrževanje in popravilo električnih vozil. | Foto: Jure Gregorčič Marko Škriba: Naši pooblaščeni servisi so pripravljeni na vzdrževanje in popravilo električnih vozil. Foto: Jure Gregorčič Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji

Je napoved elektromobilnosti za Volkswagen realna?
Kot znamka napovedujemo električno ofenzivo v letu 2020 z našim prvim modelom I.D., temu bosta sledila tudi že predstavljena I.D. crozz ter I.D. buzz. Omenjena vozila bodo imela po prvih napovedih osnovni doseg do 400 kilometrov, vendar bo stranka lahko dokupila zmogljivejšo baterijo, s katero si bo doseg vozila povečala vse tja do 600 kilometrov. Menim, da bodo vozila, ko bodo imela realni doseg vsaj 400 kilometrov, postala veliko bolj zanimivejša tudi za širši krog Volkswagen bo prvo električno vozilo z nove platfome izdelal leta 2020. | Foto: Newspress Volkswagen bo prvo električno vozilo z nove platfome izdelal leta 2020. Foto: Newspress kupcev. I. D. družina ne bo imela le večjega dosega, ampak bodo tudi cenovno na ravni današnjih vozil z bencinskimi ali dizelskimi motorji.

Kakšen izziv danes pomenita hkraten razvoj in prodaja električnih ter klasičnih avtomobilov?
V začetku pomeni razvoj električnih avtomobilov za proizvajalca seveda velik investicijski napor. Volkswagen ima jasno vizijo o prihodnji mobilnosti in vlogi električnih vozil. Odločni smo slediti potrebam kupcev in trendom, ki jih nakazuje avtomobilski razvoj. V prodaji in servisu so bile potrebne nekatere aktivnosti, kot so na primer naložbe v ustrezno opremo in izobraževanje, s čimer smo začeli že leta 2014. Tako so naši prodajalci zdaj usposobljeni, da strankam glede na njihove potrebe kakovostno svetujejo. V preteklem letu smo "elektrificirali" vso pooblaščeno prodajno-servisno mrežo, zato imajo vsi pooblaščeni trgovci vsaj eno testno električno vozilo. Naši pooblaščeni servisi so v celoti pripravljeni na vzdrževanje in popravilo električnih vozil.

Lahko elektrika spremeni razmerja med najuspešnejšimi znamkami?

Kot so nam v Ženevi povedali različni sogovorniki, so premium znamke kot naročene za uvajanje te tehnologije, obenem pa z njihovo pomočjo narašča število tistih, ki v elektriko kot pogonsko sredstvo zaupajo.

Danes vodilni svetovni proizvajalec Volkswagen na področju elektrike (tako z znamkama VW kot Audi) zaostaja za nekaterimi tekmeci. Nissan in predvsem Hyundai imata danes avtomobila, ki ju v Wolfsburgu zagotovo natančno opazujejo.

Letvica zmogljivosti baterije, ki je danes potrebna za konkurenčni električni avto, se vztrajno dviga. Danes je 40 kWh že minimum, saj sta poleg Nissana tudi Hyundai in Chevrolet (Opel) predstavila baterijo s 60 kWh. | Foto: Gregor Pavšič Letvica zmogljivosti baterije, ki je danes potrebna za konkurenčni električni avto, se vztrajno dviga. Danes je 40 kWh že minimum, saj sta poleg Nissana tudi Hyundai in Chevrolet (Opel) predstavila baterijo s 60 kWh. Foto: Gregor Pavšič

Novi leaf je zelo konkurenčen električni avtomobil, ki bo proti koncu leta dobil še zmogljivejšo baterijo. | Foto: Newspress Novi leaf je zelo konkurenčen električni avtomobil, ki bo proti koncu leta dobil še zmogljivejšo baterijo. Foto: Newspress V Evropi novega leafa naročijo vsakih 12 minut

"Danes resnično obožujem svojo službo," nam je v zakulisju ženevskega avtomobilskega salona povedal Gareth Dunsmore, ki je pri Nissanu kot proizvajalcu z največ izdelanimi električnimi avtomobili zadolžen prav za področje elektromobilnosti. Leaf sicer ni spadal med ženevske premiere, a je z novo generacijo že od lanske jeseni požel veliko zanimanja. V Evropi so zanj že prejeli 19 tisoč naročil in, kot pravi Dunsmore, naročilo za novega leafa dobijo vsakih 12 minut.

Že letos bo veliko novih leafov zapeljalo tudi na slovenske ceste. Prej kot v Sloveniji bo predvidoma na voljo v Avstriji, kjer ga trgovci že danes predstavljajo. Osnovna baterija bo imela zmogljivost 40 kilovatnih ur. Jesenska nadgradnja v obliki baterije z zmogljivostjo 60 kilovatnih ur bo še bolj konkurenčna.

Elektromobilnost ni idealna ...

Če se bo do večja vloga elektromobilnosti resnično pojavila, se bo to zgodilo dolgoročno. Danes hitrejši razmah poleg še le delno konkurenčnih vozil omejujejo prešibka električna omrežja in tudi visoke cene vozil. Uporabnikom se sicer iz naslova subvencij, ugodnega financiranja in za zdaj zelo poceni hišne elektrike ta višja cena (posledica predvsem dragih baterij) v roku od pet do 10 let večinoma povrne ali pa tak avto postane še cenejši od klasičnega bencinskega. Problematično je tudi vprašanje umazanega izvora električne energije,

"Samo mi smo v polnilno infrastrukturo vložili že 15 milijonov evrov, po naših raziskavah pa 80 odstotkov voznikov avtomobil večinoma polni doma oziroma takrat, ko je ta parkiran več ur na istem mestu," dodaja Dunsmore, ki problematiko zavrženih litij-ionskih baterij vidi v njihovi sekundarni uporabi. Namenjena bodo predvsem shranjevanju energije iz najrazličnejših obnovljivih virov (sonce, veter, voda …).  

Renault je v Stockholmu na Švedskem poizkusno odprl prvi prodajni salon, ki je namenjen le električnemu programu. Tudi pri Renaultu še čakamo na nove električne modele, ki bi nadgradili zoeja. | Foto: Renault Renault je v Stockholmu na Švedskem poizkusno odprl prvi prodajni salon, ki je namenjen le električnemu programu. Tudi pri Renaultu še čakamo na nove električne modele, ki bi nadgradili zoeja. Foto: Renault

Na ženevskem avtomobilskem salonu nas je prijetno presenetila električna različica hyundaija kone. | Foto: Newspress Na ženevskem avtomobilskem salonu nas je prijetno presenetila električna različica hyundaija kone. Foto: Newspress

V Slovenijo letos vsaj dva pomembna električna aduta

Tako bodo imeli že letos sladke skrbi pri Nissanu in Hyundaiu, ki imata z novim leafom in kono electric dva zelo konkurenčna električna avtomobila za uporabo v Sloveniji. Enako velja za BMW s prenovljenim i3, ki ima sicer manjši doseg in splošno uporabnost, a je zanimiv zaradi svojega premium porekla. Rast programa i se je lani za BMW v Sloveniji povečala za okrog 80 odstotkov.

"Pri kupcih premium avtomobilov je vsaj delna elektrifikacija že danes pomembna. Lani smo prodali 200 priključnih hibridov. Tak avtomobil precej zniža stroške uporabe med vožnjo po mestu," pravi Maciej Galant, direktor BMW Slovenija.

Teslo je težko primerjati s tekmeci, saj razvija vozila v povsem svojem slogu. | Foto: Tesla Teslo je težko primerjati s tekmeci, saj razvija vozila v povsem svojem slogu. Foto: Tesla Kdaj v Slovenijo prva tesla 3?

Tudi Avant2Go bo predvidoma do konca leto svojo floto električnih vozil v Sloveniji povečal na 300. Po Ljubljani se že vozijo novi električni smarti fortwo in forfour, morda bodo že letos ali vsaj začetku prihodnjega leta v Ljubljano prispele tudi prve električne tesle 3.

Pri električnih avtomobilih se sicer pogosto zaplete pri dobavi. Tak je bil že primer Oplove ampere-e, zagotovo bodo precej omejene tudi količine električnega hyundaija kone.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin