SiolNET. Avtomoto Zgodbe
5,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Bo avtosalon v Parizu začel spreminjati vozniške navade Slovencev?

Pet najpomembnejših avtomobilov salona v Parizu za Slovenijo

5,48

termometer

Pariški avtomobilski salon bo podiral tabuje električnih vozil in še bolj uveljavil crossoverje in športne terence. Osnovno vodilo bo tudi bližanje avtomobilske, informacijske in telekomunikacijske industrije, zaradi katerih se bomo v prihodnje z avtomobili drugače vozili tudi Slovenci. Peterico najpomembnejših serijskih in do zdaj še nerazkritih avtomobilov za Slovenijo sestavljajo citroën C3, peugeot 5008, hyundai i30, audi Q5 in kia rio.

citroen C3 peugeot 3008/5008 audi Q5 hyundai i30 kia rio

Avtosalon Pariz logotip Pariz bo naredil še korak dlje pri povezovanju avtomobilske, telekomunikacijske in informacijske industrije. Svojega avtomobilskega partnerja že nekaj časa išče Apple, svoje storitve v oblaku že povezujejo Renault, Nissan in Microsoft, Applov oziroma Googlov infozabavni vmesnik pa je danes že v večini novih avtomobilov. Ustrezna informacijska podpora bo zaradi razvoja povezljivosti in samovozečih avtomobilov v prihodnosti nujna.

Ob robu tovrstnega povezovanja bo imel Pariz vsaj dva osnovna trenda. Prvi je izrazito poudarjanje električnega pogona, na drugi strani pa še večji delež crossoverjev oziroma športnih terencev. Ti so že dolgo najbolj vroč avtomobilski proizvod, elektrika pa na drugi strani z razvojem tehnologije poskuša ovreči oznako zgolj nišnih proizvodov za zanesenjake.

Pri Volkswagnu so že spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi govorili predvsem o elektriki in digitalizaciji avtomobilov, v Pariz bodo pripeljali tudi študijo novega električnega avtomobila za leto 2018. Pri Volkswagnu so že spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi govorili predvsem o elektriki in digitalizaciji avtomobilov, v Pariz bodo pripeljali tudi študijo novega električnega avtomobila za leto 2018. Foto: Volkswagen

Študija napoveduje futuristično zasnovo z drsnimi zadnjimi vrati. Študija napoveduje futuristično zasnovo z drsnimi zadnjimi vrati. Foto: Volkswagen Na elektriko odkrito stavijo Volkswagen, Mercedes in Opel

Največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen, ki si sicer leto dni po izbruhu dizelske afere še vedno liže rane največje krize v zgodovini podjetja, bo kot svojo največjo novost predstavil študijo električnega vozila. Na ceste ga bodo poslali čez dve leti, dimenzijsko bo podoben golfu in bo imel od 300 do 400 kilometrov realnega dosega. To bo začetek Volkswagnovega električnega napada, napovedujejo v Wolfsburgu. Do leta 2025 želijo svoj delež prodanih električnih vozil v celotni floti povečati kar na četrtino.

Električni odgovor ameriški Tesli Motors, ki je v Evropo po modelu S že pripeljala prve modele X, po Audiju (študija e-tron quattro) pripravlja tudi Mercedes-Benz. V Parizu bodo predvidoma predstavili študijo električnega premium crossoverja, ki bo po dosegu kos Teslinemu modelu X.

Video: Mercedesov napovednik električnega crossoverja

[video: 60212 / ]

Ampera-e je v Oplove barve preoblečeni chevrolet bolt. Avtomobila iz hiše General Motorsa napovedujeta preboj električnih avtomobilov. Ampera-e je v Oplove barve preoblečeni chevrolet bolt. Avtomobila iz hiše General Motorsa napovedujeta preboj električnih avtomobilov. Foto: Opel Za razliko od Volkswagna in Mercedesa ima Opel že serijskega električnega aduta

Še korak dlje bodo naredili pri Oplu, ki bodo v Evropo pripeljali novo električno vozilo ampera-e. Napovedani dosegi so podobni kot pri Volkswagnovi študiji, le da je ampera-e že serijski avtomobil in bo torej na ceste prišla vsaj dve leti pred konkurenčnim volkswagnom.

"Za zdaj še težko ocenjujemo njen potencial. Dejstvo je, da se bo delež električnih vozil v prihodnje povečeval. Vseeno menim, da bo preteklo še nekaj časa, da bodo kupci te avtomobile sprejeli in da bo predvsem polnilna infrastruktura dovolj razširjena," je pred prihodom ampere-e nekoliko previden Borut Gazvoda, direktor uvoznika znamke Opel v Sloveniji. Ti za zdaj nimajo še nikakršnih podatkov, kdaj bo ampera-e prišla v Slovenijo in kako bo potekal njen preboj na trgu.

Pariški avtomobilski salon bo tudi dober pokazatelj, kako resno proizvajalci, kot sta Volkswagen in Opel, z električno mobilnostjo sploh mislijo.

Pet najpomembnejših novih serijskih avtomobilov v Parizu za Slovenijo:

Peugeot je družinskega enoprostorca 5008 spremenil v družinski crossover. Podaljšali so ga za 11 centimetrov, mu nadeli bolj postaven in terensko navdahnjen videz ter ga serijsko opremili s sedmimi sedeži. Peugeot je družinskega enoprostorca 5008 spremenil v družinski crossover. Podaljšali so ga za 11 centimetrov, mu nadeli bolj postaven in terensko navdahnjen videz ter ga serijsko opremili s sedmimi sedeži. Foto: Peugeot Peugeot 3008 in 5008

V evropski avtomobilski industriji se v zadnjih letih vse vrti okrog crossoverjev oziroma športnih terencev. Potem ko je Renault svojega klasičnega enoprostorca espacea v novi generaciji narisal z izrazitimi elementi crossoverja, so podobno smer ubrali tudi pri Peugeotu. Novo generacijo crossoverja 3008 smo spoznali že pred meseci na statični predstavitvi v Parizu, nova generacija modela 5008 pa bo povsem nova. Avtomobil je dobil Peugeotov zdaj že prepoznaven majhen volanski obroč in digitalno osnovo armaturne plošče. Avtomobil je dobil Peugeotov zdaj že prepoznaven majhen volanski obroč in digitalno osnovo armaturne plošče. Foto: Peugeot Iz enoprostorca je tudi v tem primeru nastal družinsko uporaben crossover.

Od leta 2009 so njihovi slovenski trgovci prodali 1.618 modelov 3008 in 1.415 modelov 5008. Obe pariški novosti bosta nadaljevali novo usmeritev znamke, ki je s crossoverjem 2008 v tem razredu že četrtinski prodajni delež. Peugeot bo model 3008 v Slovenijo pripeljal že letos novembra, večji 5008 pa sledi prihodnje leto februarja. Osnovne cene še niso znane, po predvidevanju uvoznika bodo ob večji opremljenosti ostale podobne zdajšnjim. Novosti bosta tudi opremi GT line in GT.

Kakšni so povprečni kupci obeh modelov? Peugeota 3008 kupujejo bolj konservativni kupci moškega spola, ki so starejši od 55 let. So aktivni in cenijo višji položaj sedenja v avtomobilu. Pri modelu 5008 so kupci nekoliko mlajši (starejši od 40 let), ki imajo družino z vsaj dvema otrokoma.

Znano je, da bo dolg 3,99 metra in da bo predvidoma krajši od novih generacij tekmecev, kot sta omenjena ford fiesta in volkswagen polo. Avtomobil si platformo še vedno deli s prehodno generacijo C3. Znano je, da bo dolg 3,99 metra in da bo predvidoma krajši od novih generacij tekmecev, kot sta omenjena ford fiesta in volkswagen polo. Avtomobil si platformo še vedno deli s prehodno generacijo C3. Citroën C3

Citroën C3 ima v Sloveniji trdno bazo deset tisočih dozdajšnjih kupcev, samo za C3-ja v zadnji generaciji se je odločilo slabih štiri tisoč voznikov. Kot pravijo pri Citroënu, je do zdaj polovica kupcev ta avtomobil nato tudi obnovila z novo generacijo. Čeprav je bil skladno s široko uporabnostjo avtomobila tak tudi profil Že na prvi pogled je jasno, da se novi C3 oblikovno močno naslanja na uspešnico C4 cactus. Že na prvi pogled je jasno, da se novi C3 oblikovno močno naslanja na uspešnico C4 cactus. kupcev, je bilo med kupci vseeno veliko žensk, največ kupcev pa je bilo starih od 38 in 58 let.

Nova generacija C3 bo poskusila ponoviti uspeh modela C4 cactus, saj prav tako stavi na minimalizem, vsestransko uporabnost, barvno in opremsko prilagodljivost kupcu (27 barvnih kombinacij karoserije in strehe) ter zanimive dodatke. Med temi omenimo stranske zaščite airbumps in serijsko kamero, ki bdi nad prometom in v primeru nesreče shrani posnetek dogodka.

Novi C3 bo na slovenske ceste zapeljal januarja prihodnje leto, Citroën pa želi tržni delež v njegovem razredu povečati na deset odstotkov.

audi Q5 - teaser Foto: Audi Audi Q5

Audi bo novi generaciji premium crossoverja Q5 namenil platformo MLB, na kateri so izdelali že nova modela A4 in Q7. Zahvaljujoč tej platformi bo novi Q5 postal lažji, prvič pa bo omogočal tudi različico z zgolj dvokolesnim pogonom.

Audi je prek več napovednih fotografij in videov razkril, da bo imel Q5 žaromete LED, zadnje luči LED, po višini prilagodljivo višino podvozja in večji prtljažnik. Številne elemente bo dobil od večjega brata Q7.

Hyundai je želel novo generacijo modela i30 še bolj približati zahtevam evropskih kupcev. Hyundai je želel novo generacijo modela i30 še bolj približati zahtevam evropskih kupcev. Foto: Hyundai Hyundai i30

Hyundai z novo generacijo modela i30 napoveduje še bolj kakovostno izpopolnjenega tekmeca v natrpanem "golfem razredu". Model i30 je Hyundai seveda spet razvil v svojem evropskem centru v Russelsheimu v Nemčiji in ga še bolj prilagodil evropskim kupcem. Na voljo bo v treh karoserijskih izpeljankah.

V Sloveniji so do danes prodali 10.500 modelov i30, novega pa bodo začeli pri nas prodajati v začetnih mesecih naslednjega leta.

"Pričakujemo, da bo novi i30 ohranil rast prodaje znamke v najbolj vročem in konkurenčno zaostrenem delu trga," ocenjujejo pri slovenskem uvozniku korejske znamke.

Kio rio čaka tudi v Sloveniji močna konkurenca v razredu, kjer je tradicionalno najuspešnejši renault clio. Kio rio čaka tudi v Sloveniji močna konkurenca v razredu, kjer je tradicionalno najuspešnejši renault clio. Foto: Kia Kia rio

Razred majhnih avtomobilov je še vedno najbolje prodajani avtomobilski razred v Evropi. V konkurenco, kjer kraljujejo renault clio, ford fiesta, volkswagen polo, škoda fabia, opel corsa in peugeot 208,z novo generacijo v Parizu vstopa tudi kia rio.

S slovenskega vidika je po sportagu in cee'du to tretji najpomembnejši model znamke Kia Motors. V Sloveniji so jih do zdaj prodali štiri tisoč, od tega največ leta 2012 (900). Novi rio bo k nam pripeljal februarja ali marca prihodnje leto.

Namesto salona organizacija lastnih dogodkov z neposredno prodajo avtomobilov kupcem?

Kljub odmevnosti največjih avtomobilskih salonov pa se njihova vloga v zadnjih letih spreminja. Če je bila za proizvajalce udeležba na njih še nedavno nekaj samoumevnega, danes to ne drži več. V Parizu se na razstavnih površinah ne bodo predstavile znamke, kot so Lamborghini in Rolls-Royce, prav tako pa tudi ne bolj ljudske znamke Volvo, Mazda in Ford.

Zadnji trije bodo energijo (denar) raje namenili lastnim promocijskim dogodkom na različnih prizoriščih. Ford je na primer prejšnji konec tedna v Sloveniji organiziral odprte dneve na poligonu AMZS na Vranskem. Čeprav je pred dvema letoma avtomobilski salon v Parizu obiskalo 1,2 milijona obiskovalcev, lokalni dogodki predvsem nacionalnim uvoznikom in trgovcem omogočijo najbližji stik s potencialnimi kupci. Na takih dogodkih lahko neposredno prodajo tudi 30 vozil, nam je povedal direktor Forda v Sloveniji David Jurič.

Slovenske uvoznike čaka prihodnje leto z obuditvijo avtomobilskega salona v Ljubljani podoben izziv, saj bo njihova učinkovitost (z vidika neposredne prodaje) v Ljubljani prav gotovo pomembnejša od tiste v Parizu ali Ženevi.

Nissan micra je bila tudi v Sloveniji zelo uspešna v drugi generaciji, ki je bila najbolj prilagojena Evropi. Četrto generacijo mestnega malčka čaka nov boj za evropske kupce. Nissan micra je bila tudi v Sloveniji zelo uspešna v drugi generaciji, ki je bila najbolj prilagojena Evropi. Četrto generacijo mestnega malčka čaka nov boj za evropske kupce.

Nekatere pariške premiere smo pobližje že spoznali

Zgoraj omenjenih pet avtomobilov nikakor niso edine pomembne avtomobilske novosti za Slovenijo. Omeniti je treba predvsem škodo kodiaq, ki smo jo spoznali že na svetovni premieri v Berlinu, novo generacijo audija A5, novo nissan micro (bo popravila evropski izkupiček zadnjih dveh generacij?), hondo civic, suzuki ignisa, pri Renaultu pa so za zdaj še skrivnostni glede prenovljenega električnega zoeja s skoraj trikrat zmogljivejšo baterijo.

Citroenova študija Cexperience lahko napoveduje tudi obuditev prestižne limuzine C6. Citroenova študija Cexperience lahko napoveduje tudi obuditev prestižne limuzine C6.

Bo Citroën napovedal novo limuzino za francoskega predsednika?

Z izjemo nove različice ferrarija la ferrari operta, v Maranellu so svojemu hibridnemu superšportniku namestili premično streho, za zdaj pomembnejših dragih superšportnikov ni napovedanih. V Pariz zagotovo prihaja več zanimivih študij, ki bodo pomembne za prihodnje oblikovalske smernice znamk. kot sta Renault in Citroën.

Zadnja bo s študijo Cexperience pokazala vizijo svoje limuzine v prihodnosti, ki je lahko tudi znak, da nameravajo pri Citroënu predstaviti ne le novo generacijo C5, temveč tudi obuditi prestižno limuzino C6. S tem bi svoj pravi francoski avtomobil spet lahko dobil tudi predsednik Francois Hollande, ki bo predvidoma v naslednjih dveh dnevih prav tako obiskal pariški avtomobilski salon.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin