Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
6.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Peugeot

Torek, 24. 5. 2016, 6.25

6 let, 6 mesecev

Peugeotova popolna preobrazba: z novim 3008 se začenja nova dobo

Peugeot 3008 – enoprostorec v popolni preobrazbi postal športni terenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Peugeot 3008

Svetovno statično premiero novega peugeota 3008 v Parizu si bo marsikateri prisotni zapomnil po jasni in eksplicitno izraženi izjavi: "SUV je segment, ki ga danes ne smeš izpustiti." Od tu naprej je vse jasno: dosedanji 3008 bo do pozne jeseni zapustil proizvodne trakove, od včeraj pa ga tam že izriva novi 3008, ki ima z njim zares skupno zgolj ime.

Poudarki:

- klasičen predstavnik športnih terencev spodnjega srednjega razreda

- v začetku 6 motorjev (2 bencin + 4 dizel), od teh bosta dva na voljo tudi s posebej varčnim tehničnim paketom

- vsi menjalniki imajo po 6 prestav, z izjemo blueHDi 100, ki jih ima 5

- 22 centimetrov od tal

- nova generacija i-cockpita

- od 520 do 1482 litrov prtljažnika

- vse notranje mere so večje kot pri sedanjem 3008

- proizvodnja v Sochauxu

- začetek prodaje oktobra

Ena od možnosti dodatne opreme bo tudi električen skiro. Pri razvoju je s priznanim švicarskim proizvajalcem Micro sodeloval tudi Peugeot, ki je zahteval hitro zložljivost in višino (ali dolžino) zloženega skiroja kot je visok dežnik. Poleg klasične hišne bo v paketu tudi polnilna postaja za v zadek avtomobila. | Foto: Vinko Kernc Ena od možnosti dodatne opreme bo tudi električen skiro. Pri razvoju je s priznanim švicarskim proizvajalcem Micro sodeloval tudi Peugeot, ki je zahteval hitro zložljivost in višino (ali dolžino) zloženega skiroja kot je visok dežnik. Poleg klasične hišne bo v paketu tudi polnilna postaja za v zadek avtomobila. Foto: Vinko Kernc

Naši testi predhodnika:

Peugeot 3008 1.2 e-THP

Peugeot 3008 1,6 HDi

Peugeot 3008 HDi 160

Peugeot 3008 HYbrid4

Motorji in menjalniki

Pogovor: Frank Michel, direktor projekta 3008

Vaše mnenje?

Nova doba za Peugeot se začenja z novim 3008

Bili smo v Parizu na svetovni premieri peugeota 3008 | Foto: Bili smo v Parizu na svetovni premieri peugeota 3008

Če se je še pred nekaj leti zdelo, da je Peugeot znotraj koncerna PSA v malce odrinjenem položaju, ker si je Citroën 'prilastil' segment (manjših) limuzinskih kombijev, ki so bili dotlej vroče žemlje avtomobilske industrije, je sedaj položaj morda celo diametralno obrnjen: uspešni 2008 je dobil večjega brata in z obema drži Peugeot močne adute v rokah.

Filozofska zgodba je torej znana. Peugeot si je dvojno ničlo (ali znak za neskončno) med dvema ciframa v imenih svojih avtomobilov že pred časom rezerviral za posebneže, ki so bili karoserijsko drugačni – tako ali drugače. Ker pa je danes predvsem v Evropi, a tudi na nekaterih drugih pomembnih svetovnih trgih, zvrst športnih terencev v skokovitem porastu, so se pri PSA odločili vse sile usmeriti v tovrstno ponudbo, pri tem pa so dali srednje velik limuzinski kombi (3008 pravzaprav niti to ni bil povsem znotraj definicije tega razreda) na stranski tir. Novi 3008 bo tako klasičen predstavnik športnih terencev.

Zadnje luči: sled levje šape ostaja prepoznavni znak zadka peugeotov. | Foto: Zadnje luči: sled levje šape ostaja prepoznavni znak zadka peugeotov.

Prilagodljiva platforma koncerna PSA za športni terenec, od katerega pri Peugeotu veliko pričakujejo

Žarometa LED imata v spodnjem delu izrazito obliko plavuti morskega psa. Pri cenejših različicah bo tehnika svetil manj napredna, plavut manj izrazita in odbijač zato nekoliko drugačen. | Foto: Vinko Kernc Žarometa LED imata v spodnjem delu izrazito obliko plavuti morskega psa. Pri cenejših različicah bo tehnika svetil manj napredna, plavut manj izrazita in odbijač zato nekoliko drugačen. Foto: Vinko Kernc

Tehnična plat zgodbe pa ni nikakršno presenečenje: novi 3008 so zgradili na svoji mladi platformi EMP2. Njena modularnost omogoča veliko več, kot potrebuje tovrsten športni terenec, ki, tehnično gledano, ni prav dosti drugačen od opazno privzdignjene klasične kombilimuzine. Še manj presenečenj je pri pogonskih sistemih, saj bodo napovedano ponudbo sestavljali poznani motorji in menjalniki – seveda najnovejše generacije.

Na tej tehniki je tako zrasel novi 3008, ki bo v Evropi naprodaj kmalu po salonu avtomobilov v Parizu, kjer ga bodo lahko kupci tudi prvič videli in otipali. Zdi se šolski primerek današnjega športnega terenca: z ne preveč ravnimi (okornimi) potezami, raje celo s športno oblimi (poglejte grbo nad zadnjim kolesom in okroglost nosu, gledano z boka), a vseeno z dovolj kleno pojavo v celem, ker takšna pač očitno uspešno prepričuje kupce. Peugeot hkrati napoveduje tudi povsem nove vozne izkušnje (užitke), za katere pravi, da so jih na novo definirali, a na to bo pač treba počakati do prve vožnje.

Video - pogled v notranjost novega peugeota 3008 in njegov i-cockpit:

Novi i-cockpit: nova tehnika in spremenjen videz

V klasično športno-terensko zunanjost je zapakirana klasično peugeotovska notranjost z novo generacijo značilnega i-cockpita. Sliši se učeno, v resnici pa gre v bistvu le za spremembo tehnike merilnikov. Doslej so bili ti klasični analogni, v drugi generaciji pa prihajajo 'virtualni', torej kot slika na zaslonu visoke ločljivosti in velikosti 12,3 palca. Tole se zdi, kot bi brali članek o Audiju, le da Peugeot to tehniko merilnikov ponuja serijsko in s precej več pogledov oziroma grafik, vključno s takšno, ki si jo voznik na podlagi modulov ustvari sam. Poleg novih merilnikov ima i-cockpit tudi nekoliko spremenjeno podobo, vključno z novim, 8-palčnim osrednjim zaslonom, ki štrli iz armaturne plošče, pa z neobičajnimi stikali pod njim, z novim volanskim obročem in z nekoliko drugačno razporeditvijo preostalih komand. In ne kaže prezreti: Peugeot po novem stavi na avdio sistem francoske znamke Focal.

I-cockpit: serijski in z več možnimi prikazi merilnikov na 12,3-palčnem zaslonu. | Foto: I-cockpit: serijski in z več možnimi prikazi merilnikov na 12,3-palčnem zaslonu.

Malce večji od sedanjega 3008, a tudi prostornejši. Neposreden tekmec Renaultovemu kadjaru.

Prvi vtis izza volana novega 3008 je zato močno podoben sedenju v 308, bistvena razlika je v videzu i-cockpita in v višini sedenja glede na cesto. Prav slednje pa je eden tistih razlogov, zaradi katerih kupci tako zavzeto posegajo po športnih terencih. In 3008 je natanko tisto, kar potrebuje (evropska) družina, ko gre za prostor: dovolj prostora za štiri do pet oseb in za njihovo prtljago.

Prtljažnik, katerega vrata bodo lahko tudi električno pomična, odpiranje pa z zamahom noge pod odbijačem, v osnovi meri 520 litrov (pri sedanjem 3008 432 litrov), v celoti povečan pa 1482 litrov. Novi 3008 je dolg le malo manj kot 4,5 metra (in 8 centimetrov daljši od sedanjega 3008), njegov trebuh je od tal oddaljen terenskih 22 centimetrov(!), pri tem pa je – zaradi aerodinamike – ohranil višino 1,62 metra, vključujoč strešna vzdolžna nosilca. In tudi ni skrivnost: čeprav je tekmecev v tem razredu že veliko, bo njegov glavni tekmec zagotovo Renaultov kadjar, pa seveda tudi Nissanov qashqai. Človek se ne more znebiti vtisa, da je slika obeh ves čas visela razvojnikom novega 3008 pred očmi.

Frank Michel, direktor projekta 3008 za Siol.NET: Izhajali smo iz tega, da mora biti novi 3008 znotraj še večji, udobnejši in bolj prilagodljiv. To nam je tudi uspelo in zato ima tudi novi 3008 (lahko) prekucljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža. | Foto: Frank Michel, direktor projekta 3008 za Siol.NET: Izhajali smo iz tega, da mora biti novi 3008 znotraj še večji, udobnejši in bolj prilagodljiv. To nam je tudi uspelo in zato ima tudi novi 3008 (lahko) prekucljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža.

Frank Michel, direktor projekta 3008 za Siol.NET:

Biti direktor avtomobilskega projekta je izjemno odgovorna naloga: na eni strani mu strateški oddelek izroči specifikacijo zahtev, na drugi strani pa od njega pričakujejo razvoj avtomobila in proizvodnega procesa. Vse skupaj ves čas omejuje košarica denarja, ki mu je na voljo. Z njim smo se na kratko pogovarjali ob statični predstavitvi novega 3008.

Koliko sestavnih delov je skupnih modeloma 308 in 3008?

Skupnih je kar 60 odstotkov delov, a niti eden kupcu ni viden.

Kakšna so bila merska izhodišča strategov za novi 3008?

Izhajali smo iz tega, da mora biti novi 3008 znotraj še večji, udobnejši in bolj prilagodljiv. To nam je tudi uspelo in zato ima tudi novi 3008 (lahko) prekucljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža.

Kje je ključ uspeha narediti večji, prostornejši in hkrati lažji avtomobil?

Ključ je v platformi. Ta je prilagodljiva in zato smo lahko medosno razdaljo podaljšali za celih 62 milimetrov. Posledično so lahko zrasle vse notranje mere.

Kako vam je uspelo zmanjšati maso vozila za 100 kilogramov v primerjavi s prvo generacijo 3008?

Glavno področje je seveda uporaba materialov. Spredaj so motorni pokrov in blatnika iz aluminija, zadaj pa sta dno in pokrov prtljažnika iz plastičnih mas.

Ali za 3008 načrtujete tudi 4-kolesen pogon?

Pogon bo le spredaj, seveda z izjemo priključno hibridne različice hybrid4, kjer dodaten elektromotor poganja zadnji kolesi.

Ali načrtujete, poleg napovedanih pogonov, novemu 3008 nameniti tudi kaj bolj športnega v slogu GTi?

Za zdaj je v načrtu različica GT z enakima motorjema, bencinskim in dizelskim, kot ju ima 308 GT.

Kje boste izdelovali novi 3008?

Proizvodnja je stekla ravno danes v mestu Sochaux in sicer vštric s starim 3008. Novi ga bo postopoma zamenjal do oktobra, bomo pa prvo generacijo še naprej ponujali na kitajskem trgu, kjer je izjemno dobro sprejet.

Kakšni pa so proizvodni oziroma prodajni načrti za novi 3008?

Vsekakor moramo doseči, kar je uspelo prvi generaciji. Te smo izdelali 850 tisoč, vključno s proizvodnjo na Kitajskem.

 

Pogoni: Peugeot 3008
1.2 puretech 130 S&S (ročni in samodejni menjalnik)
1.6 THP S&S (samodejni menjalnik)
1.6 blueHDi 100 S&S (ročni menjalnik)
1.6 blueHDi 120 S&S (ročni in samodejni menjalnik)
2.0 blueHDi 150 S&S (ročni menjalnik)
2.0 blueHDi 180 S&S (samodejni menjalnik)

Voznikov delovni prostor: kot v 308, le da je prav vse malo drugače, sedenje pa opazno višje. | Foto: Voznikov delovni prostor: kot v 308, le da je prav vse malo drugače, sedenje pa opazno višje.  


Bi raje videli, da bi 3008 ostal limuzinski kombi?

  • da, ker je bolj prilagodljiv in zato družinsko primernejši
    8,42 %
    31 glasov
  • ne, ker je športni terenec bolj trendovski in se v njem višje sedi
    85,60 %
    315 glasov
  • ponuditi bi morali obe različici
    5,98 %
    22 glasov
Oddanih 368 glasov
Ne spreglejte