Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
20.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 20.33

7 let, 12 mesecev

Peugeot 3008 1.2 e-THP – konkurenčen bencinski stroj, ki mu pri matematiki pomaga popust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trivaljni bencinski turbo motor je prava popestritev oziroma kar pomladitev za Peugeotovo tritisočosmico, ki se je pred šestimi leti uspešno vpisala v razred crossoverjev.

Je tudi brez sistema grip control še vedno pravi crossover?

Še vedno je. Spremembe prenove izpred dveh let ohranjajo športen, skoraj pilotski položaj za voznika, medtem ko se potniki počutijo bolj kot v enoprostorcu. Je dovolj visoko od tal, da se lahko ubrani pred nizkimi udarci, pod odbijačema sta nameščeni zaščitni plastiki.

Je pa res, da s tem bencinskim motorjem ne gre skupaj sistem grip control, ki upravlja spodrsavanje pogonskih koles na različnih podlagah – tudi za doplačilo ne.

Omenjali smo ga že pri lanskoletnem testu dizelske različice peugeota 3008.

Turbo bencinar porabi dober liter več od turbo dizla

Trivaljnik na avtocesti ni preglasen, saj se pri izmerjeni največji dovoljeni hitrosti (števec na 134) vrti z znosnimi 3100 vrtljaji. Po potovalnem računalniku pri tem porabi 7,5 litra goriva.

Na testnem krogu smo namerili povprečno porabo 8,0 litra na sto kilometrov, pri čemer smo na dinamično odvoženih odsekih izklopili funkcijo ECO.

To je le 1,3 litra več od porabe z motorjem 1.6 HDi. Seveda lahko porabo opišemo tudi na drug način: če bi lahko v naselju na ravnih površinah vzdrževali enakomerno hitrost 50 kilometrov na uro, bi porabili zgolj tri litre in pol. Tako nas je v zvezi s porabo goriva zmotilo le nerodno odklepanje pokrovčka s kontaktnim ključem.

Bližje asfaltu kot makadamu

Varnostno razdaljo zna meriti v času

Ugajalo nam je sedem pilotskih stikal na poševnem prehodu vmesne konzole proti armaturni plošči. Način upravljanja je podoben kot pri miniju, še prej pa so tako delujoča stikala vgrajevali v legendarne fičke.

Vse hvale vreden pripomoček predstavlja prosojni zaslon (head up display).

V smeri voznikovega pogleda na cesto prikazuje hitrost, nastavitve tempomata oziroma limitatorja in, kar je tudi zelo pomembno, v desetinkah sekunde meri čas za prevoženo razdaljo do vozila spredaj.

Doplačilo 224 evrov za to napravico ni stran vržen denar, če upoštevamo, da znaša globa za prekratko varnostno razdaljo pri nas 200 evrov. Še kako aktualen pripomoček.

O notranjosti znova zapišemo:

Posebnost je utesnjeno sedenje, voznika in sovoznika loči razsežna konzola z visoko nameščeno prestavno ročico, utoroma za pijačo, terenskim ročajem za sovoznika in globokim predalom s stranskim odpiranjem pokrova, ki si je prislužilo našo pikolovsko pripombo. Prav zaradi utesnjenosti so površine, kjer prihaja do stika nog s konzolo oziroma z vrati malo bolj mehko obložene. Kljub temu pa športno odmerjen prostor za volanom ni primeren za voznike s stegni dvigovalcev uteži.

Zadaj je dovolj prostora za dva (glava, rame, noge,) tudi če spredaj sedeči meri meter devetdeset. Poleg naslona za roke iz položenega srednjega naslonjala za boljše počutje potnikov skrbita tudi senčnika zadnjih stekel.

Naj še malo podolgočasimo s predalčki, ki si zaslužijo nekaj pozornosti. Uporabnost predala pred sovoznikom je okrnjena, ker vanj iz motorne strani sega precejšnja izboklina.

Predal med sedežema je kljub pikolovski pripombi spodaj uporabno velik oziroma globok. Prostora za skrivanje (in potem pozabljanje) različnih drobnarij sta pod nogami v drugi vrsti sedežev.

Pa še tole: Voznik, ki ne najde navodil za uporabo, se lahko ves teden vozi naokrog, pa ne bo opazil predala pod volanom in prav v njem je dovolj prostora za dokumente in – poglej, poglej – za navodila za uporabo!

Prtljažnik osvetljuje prenosna lučka

V prtljažni prostor so se peugeotovci resno poglobili. Trdo dno je možno namestiti v dveh ravneh, pod spodnjim mehkejšim dnom je rezervno kolo z orodjem. Bočno so namestili odprt in zaprt predal, poleg 12-voltne vtičnice je prenosna baterijska luč, ki, spravljena v bočni steni, prevzema vlogo osvetlitve odprtega prtljažnika.

Naslonjali sedežev se v razmerju 60/40 položita v ravno dno tudi od zadaj. Morda pride kdaj prav tudi ločeno odpiranje spodnjega dela vrat prtljažnika.

Kaj vemo že od prej, pa morda nismo zapisali?

Električno stikalo parkirne zavore deluje samo v eno smer – s potegom navzgor za vklop in izklop. Zmotil nas je približno dvosekundni zamik delovanja, še bolj pa dejstvo, da zavora ne popusti vsakič, kadar smo speljevali zelo počasi, na primer med tesnim parkiranjem z nič ali z zelo malo plina. Sicer pa prostor za parkiranje peugeot 3008 poizkuša najti sam – za doplačilo.

Ne spreglejte