Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tesla Audi Terenski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Tesla X ali audi e-tron quattro: kateri bo ponudil več, kateri bo cenejši?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tesla Motors bo prvemu kupcu električni crossover dostavila konec meseca, Audi pa neposredni odgovor na teslo X napoveduje čez tri leta. Sodeč po študiji bo imel zagotovo velik potencial.

Čeprav bo Tesla Motors prva, ima tudi Audi pomembne adute

Pri Audiju so na avtomobilskem salonu v Frankfurtu pokazali študijo električnega crossoverja, ki bo na ceste zapeljal leta 2018. Avtomobil je nedvomno v prvi vrsti odgovor na teslo X, obenem pa tudi napoved podobnih električnih crossoverjev in športnih terencev s strani drugih premium proizvajalcev.

Čeprav bo Tesla Motors svoje vozilo prvim kupcem dostavila 29. septembra in bo torej Audi, vsaj kar se hitrosti tiče, zaostajal za družbo Elona Muska, imajo v Ingolstadtu svoje adute. Medtem ko bosta teslo X poganjala dva električna motorja z okvirno sistemsko močjo 400 "konjev".

Tesla podrobnejših tehničnih podatkov še ni objavila

Poudariti je treba, da Američani še niso objavili popolnih tehničnih podatkov za vozilo. Vsaj prva t. i. signature različica bo imela osnovno kapaciteto baterij 90 kilovatnih ur, kar bo zadostovalo za okrog 420 kilometrov dosega. Tesla X ima v notranjosti prostor za sedem sedežev, pri tem sta zadnja dva za razliko od tesle S obrnjena naprej. Posebnost vozila so še zadnja stranska vrata, ki se odpirajo navzgor.

Audijeva študija ima kar tri električne motorje. Eden poganja zadnjo os, dva pa sprednji kolesi. Osnovna sistemska moč je 430 "konjev", za krajši čas pa bo lahko voznik izkoristil moč skoraj 500 "konjev". Baterije imajo kapaciteto 95 kilovatnih ur, kar naj bi bilo dovolj za okrog 500-kilometrski doseg.

Oba bosta pospeševala izredno hitro

Kaj pa pospešek? Medtem ko Tesla napoveduje čas 3,8 sekunde (pri nadgradnji ludicrous celo 3,2 sekunde), pri Audiju za študijo obljubljajo čas 4,6 sekunde. Najvišja hitrost je pri študiji e-tron quattro omejena na 265 kilometrov na uro.

In cena? Prvi lastniki tesle X bodo morali zanjo v ZDA odšteti nekaj več kot sto tisoč ameriških dolarjev (slabih 100 tisoč evrov), pri Audiju pa začetno ceno serijskega vozila primerjajo z dobro opremljenim audijem A6. To pomeni izhodišče okrog 85 tisoč evrov.

Ne spreglejte