Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Natisni članek

Lexus Tehno Avtomoto Avtosalon Pariz 2016

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 4.12

6 let, 7 mesecev

Lexus pripravlja sedežno revolucijo. Vodita jo Japonec in Mehičan.

Je to avtomobilski sedež, ki bo spremenil vse avtomobilske sedeže? #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Lexus kinetični sedež

Iz glave mladega japonskega inženirja v središče Pariza. Kinetični sedež bi lahko pomenil revolucionarno spremembo pri snovanju avtomobilskih sedežev. Kdaj v serijski avtomobil?

Bosta Japonec in Mehičan spremenila avtomobilski svet za zmeraj?

Lexus kinetični sedež | Foto:

Idejni oče kinetičnega sedeža je mlad Lexusov inženir Kohshi Katoh, ki je v iskanju optimalne vozniške izkušnje razmišljal o opustitvi tradicionalnega pristopa in skupaj s hišnim oblikovalcem mehiškega rodu Carlosom Gonzalezom ustvaril tehnološko preprost, a obenem radikalen koncept.

Posnema gibanje hrbtenice in medenice

Kinetični sedež upošteva zakonitosti naravnega gibanja človeškega telesa. Izkorišča kinetične sile, ki se med vožnjo prek trupa prenesejo na sedež. Posledica je izključno mehansko, blago rotacijsko gibanje sedežnega dela in naslonjala, ki po količini gibanja ne presega naravnega, torej gibanja hrbtenice in medenice med hojo ali rahlim tekom. Gre torej za le nekaj centimetrov lateralnega oziroma rotacijskega gibanja.

Stabilizacija deluje tudi med vožnjo po dirkališču

Dve ključni nalogi sedeža sta s pomočjo prilagajanja gibanju vozila in telesa umiriti tresenje oziroma gibanje glave, obenem pa zagotoviti boljšo spočitost po daljši vožnji. Porazdelitev sil telesa naj bi bila namreč v primerjavi z običajnimi sedeži optimalna. Lexus je prototipni izdelek namestil tudi že v enega svojih športnih vozil in ga poslal na dirkališče.

Video, ki nam ga je uspelo videti na avtomobilskem salonu v Parizu, na žalost ni na voljo, prikazoval pa je izrazito razliko med tresenjem glave in telesa v primerjavi z običajnim avtomobilskim sedežem. Praksa torej tudi v ekstremnih razmerah deluje.

Kinetični sedež izkorišča sile, ki jih premikanje vozila prenese na telo, in po povsem naravni poti simulira naravno gibanje človeškega telesa. Medenica in prsni koš se namreč med hojo premikata/obračata v nasprotnih smereh, v idealnih razmerah pa je posledica stabilizacija glave. | Foto: Kinetični sedež izkorišča sile, ki jih premikanje vozila prenese na telo, in po povsem naravni poti simulira naravno gibanje človeškega telesa. Medenica in prsni koš se namreč med hojo premikata/obračata v nasprotnih smereh, v idealnih razmerah pa je posledica stabilizacija glave.  

Prva pajkova mreža, ki je v avtomobilu dobrodošla

Ker je oblazinjenje daleč od klasičnega, gre tudi za bolj ekološko rešitev. | Foto: Ker je oblazinjenje daleč od klasičnega, gre tudi za bolj ekološko rešitev.

Posebnost izdelka je tudi agresiven oblikovalski pristop, ki v vsaki podrobnosti podpira namen, za katerega je bil sedež ustvarjen. Oblikovalec Carlos Gonzalez se je pri oblikovanju kinetičnega sedeža zanesel na prednosti enega od arhitekturnih čudežev matere narave – pajkovo mrežo.

Ta način sedežu zagotavlja lahkoto, prožnost in čvrstost, sedalni in hrbtni del pa tvori  t. i. sintetična pajkova svila – vlaknena mreža, katere glavni gradnik je neke vrste beljakovina. Po mikrobni fermentaciji in predelavi iz nje nastane nov, robusten in elastičen material.

Kdaj zares v avtomobil?

Ob vprašanju, ali se bo kinetični sedež pojavil v serijski proizvodnji, Katoh ne okleva niti sekundo. Prepričan je o ideji in izvedbi. Zatrjuje tudi, da preprosta zasnova ne bi pomenila visokih produkcijskih stroškov, natančnejših podatkov pa zato, ker gre za prototip, ne more razkriti. Ko ga vprašamo, ali bi se to lahko zgodilo prej kot v petih letih, se le pomenljivo nasmehne. Čakanje na pionirski korak se začenja.

Ne spreglejte