Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

1

Natisni članek

Cesta Norveška

Nedelja, 21. 10. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Lysevegen - cesta 32 ovinkov in izjemnih razgledov

Ne, ni trik, ta cesta res obstaja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

1

Norveška cesta Trollstigen oziroma Cesta škratov je ena najslavnejših svetovnih cest, toda manj poznani Lysevegen se s svojimi dvaintridesetimi zavoji in spektakularnimi razgledi zlahka kosa z eno največjih norveških turističnih atrakcij.

Levo sedemindvajset zavojev in desno prečudoviti razgledi. To vse čaka voznike, ki se bodo odpravili obiskat vasico Lysebotn. | Foto: Red Bull Levo sedemindvajset zavojev in desno prečudoviti razgledi. To vse čaka voznike, ki se bodo odpravili obiskat vasico Lysebotn. Foto: Red Bull

Lysebotn je majhna norveška vasica v okrožju Forsand, ki leži na vzhodnem koncu povsem izolirane doline Lysenfjorden. Lysebotn v prevodu pomeni "spodnji konec" doline, zato do nje vodi samo ena cesta. A to ni običajna cesta, saj se mora več kot sto tisoč turistov letno spustiti globoko v dolino, do dna prevoziti dvaintrideset zavojev (sedemindvajset jih je neposredno na gori), vmes pa lahko občudujejo prečudovite razglede. Veliko adrenalinskih navdušencev se iz vasice poda na goro Kjerag, ki je priljubljeno središče base jumpinga. Kljub turistični priljubljenosti pa so imeli v Lysenbotnu le eno šolo, ki je zdaj že zaprta, in eno cerkev, ki so jo zgradili leta 1961.

Avtomoto Atlantska cesta: norveški gradbeni podvig stoletja

Avtomoto Cesta za vozniške romantike, ki se ne ustrašijo izziva #video
 

Avtomoto Je to cesta najlepših razgledov v Evropi? #foto

29 kilometrov čudovitih razgledov in adrenalinskih užitkov

Cesta do Lysebotna se imenuje Lysevegen, uradno pa FV500. 29-kilometrski odsek ceste se začne globoko v gorah Rogalanda in Vest Agderja, vso pot pa lahko vozniki občudujejo prečudovite razglede, ki na vsakem zavoju postanejo še nekoliko lepši. Ena najslavnejših zavitih cest na svetu upraviči svoj sloves tudi s pomočjo vremena. V nekaj urah se sončno jutro spremeni v turoben in deževen dopoldan, večer pa popotnike znova osupne z najlepšimi sončnimi zahodi, ki jih prekinjajo gorski vrhovi fjorda.

Najvišja točka, kjer se začne vozniška ekstaza, je pri jezeru Andersvatn na nadmorski višini 932 metrov. Na vrhu je Øygardstølen, kjer so parkirišče in trgovine, tam pa se večinoma na svoj skok pripravijo adrenalinski odvisniki. Še preden si lahko oprtajo nahrbtnike, morajo do vasice prevoziti zahteven spust s povprečnim naklonom 9,4 odstotka in nenehno oprezati za nasproti vozečimi avtomobili. Ker cesta ni dvopasovnica, se dva avtomobila stežka srečata. Globoki prepadi na eni strani in kamnita stena na drugi niso najboljša popotnici za voznike začetnike ali tiste, ki jih je strah.

Pred gradnjo ceste je bilo mogoče do vasice priti le s čolnom ali ladjo. Poleg obiska ceste priporočamo tudi to možnost, saj je obala norveških fjordov prečudovita. | Foto: Red Bull Pred gradnjo ceste je bilo mogoče do vasice priti le s čolnom ali ladjo. Poleg obiska ceste priporočamo tudi to možnost, saj je obala norveških fjordov prečudovita. Foto: Red Bull

Pred vstopom v vasico je kilometer dolg predor, kjer se voznik zavrti za 340 stopinj. Osupljivo! | Foto: Red Bull Pred vstopom v vasico je kilometer dolg predor, kjer se voznik zavrti za 340 stopinj. Osupljivo! Foto: Red Bull

Nekoč kot oskrbovalna pot, zdaj turistična atrakcija

Cesto so namreč ponovno zgradili kot vzdrževalno pot za gradbince, ki so gradili hidroelektrarno Tjodan in jo uradno odprli leta 1984. Gradnjo ceste so v gori začeli že leta 1953 in jo po končani gradnji (1964) uporabljali le za odstranjevanja materiala z gore, do takrat pa se je do vasice prišlo le s čolnom ali ladjo. Zaradi zahtevnosti ceste ter zim z veliko snega in nizkimi temperaturami je ta odprta le od maja do oktobra (odprtje je odvisno predvsem od snežnih razmer). Voznik mora do vasice opraviti skoraj tisočmetrski spust, na koncu, tik pred vasico Lysebotn, pa je še naravnost impresiven, kilometer dolg predor Lysetunnelen, kjer se voznik z avtomobilom zavrti za 340 stopinj.

Video: Prava kombinacija za zavito cesto - Aksel Lund Svindal in Volkswagnov dirkalnik WRC

Avtocesta Coquihalla
Avtomoto Kanadska avtocesta Coquihalla: sneg in led že več kot 30 let poganjata strah v kosti voznikov
Avtomoto Peklenska avtocesta: Objem ledu in tovornjakov
Avtomoto Slovenska cesta osupljivih razgledov #video
Avtomoto Spoznajte enega najbolj spektakularnih prelazov v Evropi #video
Ouninpohja cesta
Avtomoto Najtežja, najbolj nora in najboljša cesta na svetu? #foto
Avtomoto Francoski prelaz, ki se mu poklonijo tudi najboljši vozniki #video
Ne spreglejte