Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
28. 7. 2018,
5.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Ouninpohja Finska ceste ceste

Sobota, 28. 7. 2018, 5.00

5 let, 9 mesecev

Ouninpohja – Prevozili smo makadamski 'rollercoaster' na Finskem

Najtežja, najbolj nora in najboljša cesta na svetu? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Ouninpohja cesta | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Upamo si trditi, da na svetu morda za voznika ni bolj zahtevne in navdušujoče ceste kot je tista pri Ouninpohji na Finskem. Slavna makadamska cesta, ki gosti najbolj spektakularni reli na svetu, sestoji iz neštetih ovinkov, hitrih odsekov, prevojev in skokov. Na njej uživajo tako turisti z avtomobili kot popotniki z avtodomi.

Prometna oznaka, ki kaže pot v pravo avtomobilsko meko na Finskem. | Foto: Gregor Pavšič Prometna oznaka, ki kaže pot v pravo avtomobilsko meko na Finskem. Foto: Gregor Pavšič Naš avtomobil smo ustavili sredi finskega gozda. Na robu široke makadamske steze, pod varnim okriljem dreves in blizu enega izmed 'tisočerih' finskih jezer. Z dvorišča ene najbolj slavnih rumenih hiš na svetu se je slišal temperamentni glas komentatorja, ki se je v živo javljal z ene izmed hitrostnih preizkušenj najbolj spektakularnega relija na svetu.

Rumena kmetija tik pred slavnim skokom

Domačin je sedel pred hišo in poslušal svoj radio. Doma je bil na eni najbolj slavnih cest, na Ouninpohji. Njegova rumena kmetija pa je tista točka, ki avtomobilski navdušenci dobro poznajo. Mimo hiše pelje hitri levi ovinek, kjer grejo najboljši voznik v tovarniških specialkah na polno v šesti prestavi, torej prek 150 kilometrov na uro. Na koncu ovinka se cesta rahlo dvigne in kdor tam ni spustil stopalke za plin, je čez sekundo mimo rjočevih gledalcev poletel prek 50 metrov.

Z dvorišča znamenite rumene kmetije se je včeraj slišal glasen prenos radijskega komentarja relija. Na tem mestu sledi najdaljši skok hitrostne preizkušnje Ouninpohja. | Foto: Gregor Pavšič Z dvorišča znamenite rumene kmetije se je včeraj slišal glasen prenos radijskega komentarja relija. Na tem mestu sledi najdaljši skok hitrostne preizkušnje Ouninpohja. Foto: Gregor Pavšič

Na tem prevoju so avtomobili leteli tudi več kot 50 metrov daleč. | Foto: Gregor Pavšič Na tem prevoju so avtomobili leteli tudi več kot 50 metrov daleč. Foto: Gregor Pavšič

Po makadamski cesti so vozili s povprečno hitrostjo 135 km/h

Ouninpohja je tista makadamska kača, kjer se že desetletja iščejo meje avtomobilske fizike, vozniškega znanja in tudi človeškega poguma. Ta cesta je sinonim finske avtomobilske tradicije in kot temelj njihovih velikih uspehov v mednarodnem avtomobilskem športu dokazuje, zakaj so Finci na hitrih makadamskih cestah lahko tako dobri, suvereni, da tudi pogumni. Lani je to cesto zmagovalec relija Esapekka Lappi (Toyota) prevozil s povprečno hitrostjo (!) kar 135 kilometrov na uro.

Marcus Gronholm (Ford) je leta 2006 pri skoku ob rumeni kmetiji stopalko za plin do konca pritiskal neprekinjeno 46 sekund. Prvi del hitrostne preizkušnje poteka po cesti z uradnim imenom Ouninpohjantie. Po križišču pri Mutanenu zavijejo na cesto z imenom Okskulmantie. Ta je širša in manj tehnična. Zgolj na tem 10,5 kilometra dolgem odseku je Lappi lani dosegel povprečno hitrost celo 145 kilometrov na uro.

Video - Nora vožnja lanskega kralja Ouninpohje

Video - Dolg skok pri rumeni kmetiji

Ouninpohja je resnično pravi makadamski "rollercoaster" ... | Foto: Gregor Pavšič Ouninpohja je resnično pravi makadamski "rollercoaster" ... Foto: Gregor Pavšič

Povprečne hitrosti so lani presegle 135 kilometrov na uro in zato večji del preizkušnje letos ni več del finskega relija za svetovno prvenstvo. | Foto: Gregor Pavšič Povprečne hitrosti so lani presegle 135 kilometrov na uro in zato večji del preizkušnje letos ni več del finskega relija za svetovno prvenstvo. Foto: Gregor Pavšič

Napisi so že zbledeli, a na tej skali sta reli nekoč končala tovarniška dirkača Toni Gardemeister in Dani Sordo. | Foto: Gregor Pavšič Napisi so že zbledeli, a na tej skali sta reli nekoč končala tovarniška dirkača Toni Gardemeister in Dani Sordo. Foto: Gregor Pavšič Skala s podpisi nesrečnih dirkačev, nešteti prevoji, ovinki …

Kdor zavije nanjo s ceste med Jyväskylo in Jämso, lahko tam z navadnim avtomobilom najde cesto užitkov. Makadamska podlaga je tako kot večinoma na Finskem zelo dobra in utrjena, cesta je široka vsaj pet metrov, ovinki, prevoji, spusti in izjemni pogledi na konfiguracijo ceste pa si sledijo iz kilometra v kilometer.

Kdor pozna še nekaj zgodovine te ceste, bo ob njej našel zanimiva mesta. Na primer skalo, na kateri so napisana imena nesrečnih dirkačev, ki so v njej nekoč razbili dirkalnike. Nekaj ovinkov pripoveduje zgodbe izjemno odpeljanih ovinkov, neustrašnega in odločnega vztrajanja pri polnem plinu, skokov čez nepregledne prevoje, drsenja od roba do roba ceste in na drugi strani o napakah, zdrsih, razbitih avtomobilih in solzah, ki so jih dirkači na svojem zadnjem ovinku takratne dirke potočili ob neuresničenih sanjah.  

Na takih cestah se rojevajo svetovni prvaki

Ouninpohja pooseblja vse tisto, kar je reli v okolici Jyvaskyle naredilo tako posebnega, spektakularnega in zahtevnega. Že od leta 1951 gosti finsko Veliko nagrado po makadamskih cestah. Reli je bil med sestavnimi dirkami tudi prvega uradnega FIA svetovnega prvenstva v reliju leta 1973.

Avtomobilski reli je ob množici zimskih športov od takrat ostal pravo finsko nacionalno gibanje, ki sredi poletja v to mesto privabi na sto tisoče obiskovalcev. Ceste kot je Ouninpohja rojevajo svetovne avtomobilske prvake. Finci tej notranji moči in odločenosti, da v najtežjih razmerah naredijo še korak ali potezo več, rečejo Sisu. Nekoč so Finci opevali svoje večkratne svetovne prvake Tommija Makinena, Juho Kankkunena, Arija Vatanena in Hannuja Mikkolo, danes stavijo predvsem na Lappija, Teema Suninena in komaj 18-letnega Kalleja Rovanperro. Vsem naštetim so bile makadamske pravljice položene že v otroško zibelko.  

Ouninpohja cesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Ouninpohja cesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ouninpohja cesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte