Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

1

Natisni članek

italija Cesta

Nedelja, 8. 7. 2018, 4.05

5 let, 9 mesecev

Je to cesta najlepših razgledov v Evropi? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

1

Pod Neapljem se skriva majhen zaliv, ob katerem poteka ena od najbolj romantičnih cest v Evropi. Vsak zavoj navduši s svojo edinstveno kuliso, vse skupaj pa začinijo še majhna, slikovita mesteca, ki so polna življenja.

Na skoraj vsakem zavoju Amalfijska obala voznike navduši z neverjetnimi razgledi. | Foto: Flickr/Creative Commons 2.0 Na skoraj vsakem zavoju Amalfijska obala voznike navduši z neverjetnimi razgledi. Foto: Flickr/Creative Commons 2.0

Costiera Amalfitana oziroma italijanska Amalfijska obala velja za enega od najlepših kotičkov v Evropi. Strmi griči, ki se spustijo k morju, kjer so v majhnih zalivčkih pometane plaže in idilična barvita mesta, privabljajo trume turistov. A poleg kulinarike in romantične kulise je ta obala zanimiva tudi za voznike, ki najdejo zadoščenje v vožnji po najlepših cestnih odsekih na svetu. Šestdeset kilometrov dolg odsek navduši s pravljičnimi razgledi in številnimi serpentinami.

Avtomoto Spoznajte enega najbolj spektakularnih prelazov v Evropi #video
Avtomoto Cesta za vozniške romantike, ki se ne ustrašijo izziva #video
Avtomoto Peklenska avtocesta: Objem ledu in tovornjakov

Lepote pokrajine so prepoznali pri Unsecu

Cesta ob Amalfijski obali velja za skriti dragulj znotraj Evrope. Zaradi precejšnje oddaljenosti, saj leži pod Neapljem, je vožnja tja dolgotrajna, turisti pa so se v zadnjih letih raje ustavili v Benetkah, Rimu, Vatikanu ali na kakšni drugi bolj slavni destinaciji. Zaradi čudovitih fotografij obmorskih barvitih vasic, ki vsako poletje preplavijo svetovni splet, pa se čas za prvinsko odpeljane zavoje v avtomobilu ali motorju izteka. Zaradi številnih avtobusov in povečanega prometa je odsek med mestoma Sorrento in Salerno v poletnih mesecih vsekakor manj vozniško romantičen, zato priporočamo, da se na potep za dušo odpravite po koncu poletja. Ker so vremenske razmere vse leto precej ugodne, so zime zelo mile, lahko tam vselej občudujemo mesteca Amalfi, Positano in Ravello, ki jih je prvič omenil že sloviti pisatelj Giovanni Boccaccio v 14. stoletju, opeval pa skladatelj Richard Wagner v 19. stoletju.

Majhna slikovita mesteca so v poletnih mesecih polna turistov, zato je za pravo vozniško izkušnjo bolje obiskati Amalfijsko obalo po koncu poletne sezone. | Foto: Flickr/Creative Commons 2.0 Majhna slikovita mesteca so v poletnih mesecih polna turistov, zato je za pravo vozniško izkušnjo bolje obiskati Amalfijsko obalo po koncu poletne sezone. Foto: Flickr/Creative Commons 2.0

Cesta je v lepem stanju in večinoma dovolj široka. Največ težav neveščim voznikom povzročajo prepadi, ti so le nekaj centimetrov oddaljeni od roba vozišča. | Foto: Flickr/Creative Commons 2.0 Cesta je v lepem stanju in večinoma dovolj široka. Največ težav neveščim voznikom povzročajo prepadi, ti so le nekaj centimetrov oddaljeni od roba vozišča. Foto: Flickr/Creative Commons 2.0

Filmske lokacije za vsako romantično dušo

Obala Amalfi je svoje ime dobila po slikovitem mestecu Amalfi, ki je bilo nekoč eno izmed štirih najmočnejših pomorskih republik. Okrog mesteca se razprostirajo terasasti balkoni, vinogradi in pastelno obarvane hiše, ki se skrivajo pod vzpetinami. A še preden z avtomobilom pridejo do tega idiličnega italijanskega mesteca, se med potjo kažejo neverjetni razgledi. Na vsem odseku obale je cesta običajna, dvopasovnica, med potjo se lahko ustavite na številnih razglednih točkah, a vsekakor je zlata vreden obisk ''keramičnega'' mesteca Vietri sul Mare. Med vožnjo po številnih serpentinah osupnejo globoki prepadi z neverjetnimi razgledi. Med bolj priljubljene razgledne točke spada še Capo d'Orso.

Ceste se dvigne vse do 350 metrov nadmorske višine, kjer leži Ravello. Eno od najlepših in romantičnih italijanskih mest je bližje nebu kot morju, kot je zapisal francoski pisatelj Andre Gide. Cesta ni vozniško zahtevna, saj je v celoti asfaltirana in lepo urejena. Tisti s slabim želodcem naj raje občudujejo okoliško naravo, saj so nekateri odseki speljani povsem po robu, le nekaj centimetrov stran se spustijo globoki prepadi, na dnu pa v velike skale in trdno steno zaletavajo valovi.

Avtocesta Coquihalla
Avtomoto Kanadska avtocesta Coquihalla: sneg in led že več kot 30 let poganjata strah v kosti voznikov
Avtomoto Atlantska cesta: norveški gradbeni podvig stoletja
Ne spreglejte