Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 4. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Koronavirus Peter Verčič

Petek, 10. 4. 2020, 4.00

4 leta

Intervju s Petrom Verčičem, predsednikom Sekcije vozil pri TZS

Vrnitev "bencinarjev" in "dizlov": Kaj bo z davkom, kaj čaka trgovce?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

ključ BMW | V ponedeljek bodo v Sloveniji spet odprti avtomobilski saloni, servisi in vulkanizerji. To je včeraj sklenila vlada na svoji 11. redni seji. | Foto Reuters

V ponedeljek bodo v Sloveniji spet odprti avtomobilski saloni, servisi in vulkanizerji. To je včeraj sklenila vlada na svoji 11. redni seji.

Foto: Reuters

Nemci bodo prihodnji teden odprli avtomobilske prodajne salone, v ponedeljek se ti odpirajo tudi v Sloveniji. Peter Verčič vodi Sekcijo vozil pri Trgovinski zbornici Slovenije in že včeraj nam je povedal, da so se v zadnjih dneh nadaljevala pogajanja z infrastrukturnim in gospodarskim ministrstvom. Želeli si vnovičnega zagona posla, v katerem medsebojnih stikov med ljudmi ni veliko, tudi brez koronavirusa pa odprtih avtomobilskih vprašanj v Sloveniji ne manjka.  

Peter Verčič od leta 2013 v Sloveniji vodi avtomobilsko znamko Suzuki, letos pa je prevzel tudi vodenje Sekcije vozil pri Trgovinski zbornici Slovenije. | Foto: Gregor Pavšič Peter Verčič od leta 2013 v Sloveniji vodi avtomobilsko znamko Suzuki, letos pa je prevzel tudi vodenje Sekcije vozil pri Trgovinski zbornici Slovenije. Foto: Gregor Pavšič Petra Verčiča v slovenskem avtomobilskem poslu od leta 2013 poznamo kot direktorja hitro rastoče znamke Suzuki, kjer mu je  z majhno ekipo, predvsem pa, kot pravi sam, po zaslugi prizadevnih pooblaščenih trgovsko-servisnih partnerjev, uspelo doseči zavidljive prodajne rezultate.

Verčič je letos prevzel tudi vodenje Sekcije vozil pri Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) in je bil tako tudi v današnjih nezavidljivih razmerah, ko prodaja avtomobilov stoji že ves mesec, v prvih vrstah pogajanj med trgovci in pristojnimi ministrstvi za ponovno odprtje prodajnih salonov. Te bomo v Sloveniji odprli v ponedeljek.

Kot je sporočila nemška kanclerka Angela Merkel, bodo v Nemčiji prihodnji teden lahko odprli prodajalne knjig, koles in tudi avtomobilov. Pogoj je, da prodajalna nima več kot 800 kvadratnih metrov površine. Pri tem pa zahtevajo spoštovanje razdalje med obiskovalci in skrb za higieno.

S ponedeljkom v Sloveniji vrata med drugim znova odpirajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. Prav tako se bodo odprle specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske.
Angela Merkel Volkswagen
Avtomoto Pritisk na Merklovo: želje so jasne, odprite nam prodajne salone

Prek dveh ministrstev so zagovarjali dva predloga

"Zadnji mesec sem verjetno preživel tako kot velik del preostalih zaposlenih v Sloveniji, ne le vodstvenih delavcev, ki ne delajo ravno v proizvodnji ali v nujnih dejavnostih, ob delu od doma: videokonference, telefonske konference, telefon in računalnik. Kljub temu, da je avtomobilska dejavnost močno ohromljena, je bilo dela vseeno, lahko bi rekel, kar nepričakovano veliko. Zasebno pa, ob upoštevanju ukrepov vlade, z veliko popoldanske rekreacije in rekreacije ob koncu tedna z družino," nam je povedal Verčič, s katerim smo se dotaknili aktualnih tem, stoječe novele zakona o davku na motorna vozila, zmanjšanih subvencijah za električna vozila in nehvaležne napovedi izkupička letošnjega prodajnega leta.

"Pogajanja so se nadaljevala prek ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za infrastrukturo. Iz sekcije smo jim poslali dva predloga, in sicer najprej predlog, da se omogoči registracija novih vozil, ki so že prodana in plačana, ker je to mogoče urediti brezstično prek e-uprave. Drugi predlog pa je, da se odprejo prodajni saloni in servisne delavnice z vsemi varnostnimi ukrepi, ki jih predpisuje NIJZ. Pogovori so se odvijali na ravni ministrov in predsednice TZS in izvršne direktorice TZS," razlaga Verčič.

Stephan Winkelmann
Avtomoto Delo od doma? Tako ga opravlja direktor velikega Bugattija.

Porsche Slovenija je največji trgovec z avtomobili v Sloveniji. | Foto: Gašper Pirman Porsche Slovenija je največji trgovec z avtomobili v Sloveniji. Foto: Gašper Pirman

Kakšen upad trga pričakujete zaradi koronavirusa oziroma ali je to sploh že mogoče napovedati?

Tega jaz osebno v položaju, ko je nemogoče oceniti, s kakšnim tempom bo vlada odpravljala omejitvene ukrepe, pa ne mislim le na ponovno odprtje prodajnih salonov, ampak tudi marsikatere druge, ne morem ali si ne upam oceniti. Zagotovo pa bo vsaj realna prodaja novih osebnih avtomobilov v Sloveniji letos občutno manjša kot lani, statistični trg pa bi lahko doživel manjši upad, odvisno  od razmer na tujih trgih.

Avtomoto Direktor, ki je Suzuki razvil v najhitreje rastočo avtomobilsko znamko v Sloveniji #intervju

Suzuki je v Sloveniji sicer manjša avtomobilska znamka, ki pa je v zadnjih letih hitro rasla. | Foto: Gašper Pirman Suzuki je v Sloveniji sicer manjša avtomobilska znamka, ki pa je v zadnjih letih hitro rasla. Foto: Gašper Pirman Kaj trenutno stanje pomeni predvsem za manjše trgovce v Sloveniji?

Težko bi rekel, da trenutno stanje bolj prizadene manjše kot večje trgovce. Kako bodo avtomobilski trgovci izšli iz te krize, je po mojem mnenju bolj odvisno od "finančne krvne slike", ki so jo imeli, ko se je kriza začela. Tudi mnogo velikih ali večjih trgovcev po številu prodanih vozil že pred krizo ni bilo v najboljši finančni kondiciji in jih bo verjetno vse skupaj bolj prizadelo kot marsikaterega manjšega, ki pa ima dobro, zelo dobro ali odlično finančno stanje. Zavedati se moramo, da imajo veliki trgovci tudi višje fiksne stroške, kar vse skupaj še oteži.

Letos ste prevzeli vodenje Sekcije vozil, kakšna je bila ob prevzemu vaša osnovna vizija vodenja?

Pošteno povedano, je predsedniška funkcija v sekciji bolj protokolarna, če temu lahko rečem. Vsak od članov sekcije pač enkrat pride na vrsto. V resnici več pomembnega dela opravijo delovne skupine v sekciji. Njim in njihovim predsednikom gre resnična pohvala in zahvala za številne pozitivne rezultate, ki so se zgodili na slovenskem avtomobilskem trgu. Je pa res, da je tudi mojega dela v predsedniški funkciji v aktualni krizi kar precej več, kot bi ga bilo v normalnih razmerah.

Prodaja na slovenskem bruto avtomobilskem trgu je marca upadla za dve tretjini, aprila bodo trgovci lahko predvsem sprostili svoje nakopičene zaloge. | Foto: Gregor Pavšič Prodaja na slovenskem bruto avtomobilskem trgu je marca upadla za dve tretjini, aprila bodo trgovci lahko predvsem sprostili svoje nakopičene zaloge. Foto: Gregor Pavšič

Katere so vaše glavne naloge oziroma osrednje točke delovanja?

Sekcija deluje kot forum in ima za posamezna področja delovne skupine, ki se ukvarjajo s statistiko, davčno zakonodajo, izrabljenimi vozili, električnimi vozili in subvencijami, sivo ekonomijo ter preostalo problematiko, vezano na avtomobilsko industrijo.

Kaj se dogaja z novelo o davku na motorna vozila (DMV) in kakšen vpliv ima lahko na ceno vozil v Sloveniji?

Novelo zakona o DMV je pripravila prejšnja vlada RS, postopek pa se je zaradi menjave za zdaj ustavil. Glede na predlog prejšnje vlade bi se vozila delno podražila, še najmanj sprememb pa bi bilo pri nakupu luksuznih vozil. 

Kaj pričakujete od električnih vozil na splošno, kake deleže lahko pri nas dosežejo v roku pet let?

Moje osebno mnenje je, da se bo v prihodnjih petih letih prodaja električnih vozil sicer povečala, vendar bodo glavnino prodaje še naprej pomenila vozila z motorji z notranjim izgorevanjem – mislim, da se bo celo spet okrepil delež dizlov – v kombinaciji z neko hibridno tehnologijo. Odstotki? Te ocene se bom raje vzdržal, da ne zgrešim preveč. Skratka kljub temu, da je bilo pogosto v medijih in na zadnjih še izvedenih velikih avtomobilskih salonih v letu 2019 videti, kot da se vsa Evropa vozi le še z avtomobili na električni pogon, vsi skupaj večino prodaje ustvarjamo s starimi dobrimi "bencinarji" in "dizli". In po mojem mnenju bo tako še kar nekaj časa.

Hyundai ioniq polnilnica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Eko sklad je ukinil subvencije za priključne hibride in zmanjšal subvencije za nakup električnih vozil s 7.500 na šest tisoč evrov. Je bila to prava odločitev?

Stališče Sekcije je bilo, da se subvencije ne znižajo, saj v tem trenutku ne dosegamo triletnega akcijskega načrta o alternativnih vozilih. Ukinitev subvencije za priključne hibride je po našem mnenju napaka, saj se bo s tem še veliko počasneje uresničeval triletni akcijski načrt. Zmanjšanje subvencij pa je posledica bojazni, da se bodo predvidena sredstva za nakup električnih vozil porabila pred koncem letošnjega leta. 

Kako se skozi vaše oči spreminja avtomobilski posel? Kakšne spremembe čakajo trgovce in ali v resnici veste, kaj vas čaka v bližnji prihodnosti …

V zadnjih letih se v našem poslu dogajajo velike spremembe. Ne le glede prilagajanja vse strožjim emisijskim zakonodajam Evropske unije s tehničnimi rešitvami, temveč tudi spremenjenim nakupnim navadam kupcev. Vse skupaj je zdaj dodatno zapletla še kriza s pandemijo koronavirusa, ki bo po napovedih strokovnjakov na naše življenje še kar nekaj časa močno vplivala.

Zato je v tem trenutku to, kako bo avtomobilska dejavnost delovala v bližnji prihodnosti, skoraj nemogoče napovedati. Dejstvo je, da različne znamke na našem slovenskem avtomobilskem trgu sledimo strateškim politikam proizvajalcev. Te se med seboj zelo razlikujejo, tako da bodo tudi pristopi različnih znamk zelo različni. Vsekakor bomo morali vsi neprestano spremljati razvoj dogodkov in se pravočasno odzvati s sprejetjem pravih ukrepov. In če se za konec malo pošalim ali pa tudi ne: morali bomo imeti vsaj kanček sreče.

Ne spreglejte