Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 10. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Suzuki Peter Verčič intervju

Torek, 3. 10. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Intervju s Petrom Verčičem, direktorjem znamke Suzuki v Sloveniji

Direktor, ki je Suzuki razvil v najhitreje rastočo avtomobilsko znamko v Sloveniji #intervju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Avtomobilski trg v Sloveniji je v vzponu, med najhitreje rastoče znamke pa spada japonski Suzuki z direktorjem Petrom Verčičem. S svojimi štirimi sodelavci bi lahko Slovencem prodal celo bistveno več simpatičnih swiftov in ignisov, kot mu jih je tovarna pripravljena dobaviti.

Peter Verčič znamko Suzuki v Sloveniji vodi od leta 2013. Letos je znamka na slovenskem avtomobilskem trgu presegla dvoodstotni tržni delež. | Foto: Gregor Pavšič Peter Verčič znamko Suzuki v Sloveniji vodi od leta 2013. Letos je znamka na slovenskem avtomobilskem trgu presegla dvoodstotni tržni delež. Foto: Gregor Pavšič

Test: suzuki ignis

Test: suzuki swift


Avtomobilska znamka Suzuki je v Sloveniji že nekaj let prava zgodba o uspehu. Japonci so prek tovarne na Madžarskem julija leta 2013 v Sloveniji ustanovili svojo podružnico in tako končali obdobje generalnega uvoznika prek neodvisnega podjetja. To vlogo je kot zadnja izvajala družba Suzuki Odar.

Današnji direktor sprva delal kar od doma, zdaj ima skupno pet zaposlenih

Pred štirimi leti se je tako zgodba Suzukija v Sloveniji začela pisati na novo. Peter Verčič je bil takrat v podjetju sam in sprva je svoje delo opravljal od doma. Jeseni tega leta so se preselili v Šenčur pri Kranju, kjer zdaj za znamko Suzuki v Sloveniji (vključno z motociklističnim oddelkom) skrbi pet ljudi. Prek svojih 11 trgovcev jim je uspelo v zadnjih letih dosegati zelo visoko rast, postali pa so tudi tretja najuspešnejša japonska avtomobilska znamka v Sloveniji.

"Prvo leto smo imeli 235 registracij. Druge poti kot navzgor pravzaprav ni bilo. Nihče ni pričakoval tako hitrega vzpona, kot smo ga dosegli. Izkoristili smo tudi okoliščine, vse se nam je sestavilo in rast je bila res strma. Od leta 2014 do lani smo bili med 20 najuspešnejšimi v Sloveniji najhitreje rastoča znamka. Od enega do drugega leta smo prodajo povečali tudi za več kot 60 odstotkov. Leta 2014 smo imeli 402 registraciji, nato tretje leto 696, lani pa že 1.119. Lani smo dosegli tudi že 1,76 odstotka tržnega deleža. Letos je delež že presegal dva odstotka in to želimo obdržati tudi do konca leta. Dolgoročni cilj je delež okrog 2,2 odstotka. Imamo precej ozek prodajni program, ne pokrivamo tako širokega spektra vozil kot nekateri tekmeci. Tudi tovarna od nas ne pričakuje kar neskončne rasti," rast Suzukijeve znamke v Sloveniji razlaga Verčič.


Novi ignis je najbolj vroč model Suzukija v Sloveniji. Lahko bi jih prodali več, kot so jim jih pripravljeni dobaviti iz daljne Japonske. | Foto: Gregor Pavšič Novi ignis je najbolj vroč model Suzukija v Sloveniji. Lahko bi jih prodali več, kot so jim jih pripravljeni dobaviti iz daljne Japonske. Foto: Gregor Pavšič

Najprej razčistimo dilemo: Suzuki je zelo hitro rastoča znamka na slovenskem avtomobilskem trgu, a prodaja bi bila lahko še mnogo višja. Posebno novi ignis je kot vroča žemljica. Zakaj avtov v prodajnih salonih ni toliko, kot bi jih Slovenci želeli kupiti?

Naša tovarna na Madžarskem proizvaja vitaro in S-crossa, vsi drugi modeli se proizvajajo na Japonskem. Madžarska tovarna ima vlogo našega distributorja oziroma uvoznika z Japonske. Tamkajšnji avti so povezani s transportnimi stroški in carinami, zato tovarna tudi ni tako zelo zainteresirana za prodajo uvoženih modelov. Zato ne dobimo toliko swiftov in ignisov, kot bi si jih želeli oziroma bi jih lahko prodali. Na začetku letošnjega leta smo predvidevali prodajo sto swiftov in sto ignisov. Do danes smo od maja prodali že 65 swiftov. Če bi imeli avte, bi prodajo podvojili. Na drugi strani smo prodali 115 ignisov, lahko pa bi jih že več kot 200. Večinoma so opremljeni s štirikolesnim pogonom. Oba avta smo tudi prenehali oglaševati. Nima smisla vabiti kupcev v salone, če jim avta ne moremo zagotoviti.

Glavnino svoje prodaje torej dosegate predvsem z dvema modeloma?

Res je. Potenciali so pravzaprav večji, s swiftom in ignisom bi jih lahko izkoristili. Najbolj uspešen model je vitara. Lani najbolje prodajan avto s štirikolesnim pogonom v Sloveniji. Prodali smo jih 673. Če ne bi imeli občasnih težav z dobavljivostjo, bi jih prav tako prodali še več. V Sloveniji je znamka Suzuki v glavah potrošnikov tesno povezana z mislijo na štirikolesni pogon. Verjetno smo po deležu štirikolesnega pogona, ta namreč znaša skoraj 90 odstotkov, celo v vrhu Evrope. V nekaterih državah je to ravno nasprotno, tak primer je tudi Hrvaška.

Vitaro izdelujejo na Madžarskem, zato je lažji (cenejši) transport v Sloveniji in težav z dobavo ni. Ta športni terenec je najuspešnejši model Suzukija v Sloveniji. | Foto: Gregor Pavšič Vitaro izdelujejo na Madžarskem, zato je lažji (cenejši) transport v Sloveniji in težav z dobavo ni. Ta športni terenec je najuspešnejši model Suzukija v Sloveniji. Foto: Gregor Pavšič

Je ključen temelj vaše blagovne znamke, vsaj v Sloveniji, tudi štirikolesni pogon?

Suzuki je imel v Sloveniji že od vedno dober ugled znamke, številni modeli so bili priljubljeni. Razmerje med ceno in tistim, kar kupec zanjo dobi, je bilo vselej dobro. Zato smo to zapuščino obudili. Poskušamo le osvojiti tudi več mlajše populacije. Osnovni poudarek pa so seveda štirikolesni pogon, zanesljivost in podobno.

Kako težko se je na kompleksnem avtomobilskem trgu uveljaviti kot manjša avtomobilska znamka? Eden od načinov je bil tudi spomladanski avtosalon v Ljubljani, kako ste bili zadovoljni z njim?

Nekaj tednov smo od trgovcev zbirali odmeve, povezovali obiskovalce salona oziroma kupce z njihovim obiskom salona. Mi smo bili zadovoljni. Zagotovo smo imeli med vsemi znamkami najmanj luksuzen in poceni razstavni prostor. Stalno je bilo veliko ljudi. Imeli smo sedem avtov, ti pa so bili največkrat polni. Ljudje so si jih podrobno ogledali in jih preizkusili. Na prvi dan salona smo tudi začeli prodajo ignisa in ta je bil naša zvezda salona. Prve avtomobile smo razprodali v hipu. Glede na vložek, ki je bil mnogo manjši od naslednjega najcenejšega tekmeca, bi na salonu v prihodnje zagotovo še sodelovali. Naš pogoj je, da dobimo enak ali vsaj enakovreden razstavni prostor. V šotor na razstavišču zagotovo ne bomo šli. To je bil tudi pogoj nekaterih drugih znamk. Vodstvo razstavišča je sicer takrat zagotovilo, da bomo čez dve leti lahko vsi v halah, a tam se za zdaj ne dogaja še nič.

"Za Suzuki je pomembna primerjava z japonskimi znamkami, vendarle pa to ni nuja ali pritisk. Lani in tudi letos smo bili na primer uspešnejši od Mazde, ki ima precej širšo ponudbo vozil, tako da zaostajamo le za Toyoto in Nissanom ..." | Foto: Gregor Pavšič "Za Suzuki je pomembna primerjava z japonskimi znamkami, vendarle pa to ni nuja ali pritisk. Lani in tudi letos smo bili na primer uspešnejši od Mazde, ki ima precej širšo ponudbo vozil, tako da zaostajamo le za Toyoto in Nissanom ..." Foto: Gregor Pavšič

Kaj pa vaš položaj na avtomobilskem trgu? Kakšne so pričakovanja Suzukija, kako se borite z izvozom novih vozil v tujino?

Za Suzuki je pomembna primerjava z japonskimi znamkami, vendarle pa to ni nuja ali pritisk. Lani in tudi letos smo bili na primer uspešnejši od Mazde, ki ima precej širšo ponudbo vozil, tako da zaostajamo le za Toyoto in Nissanom.

Imamo srečo, da tovarna na Madžarskem specifiko našega trga zaznava in jo priznava. Naši trgovci težko izpolnijo že vse povpraševanje v Sloveniji in se na tuje trge res ne ozirajo. Izjema je morda naš trgovec v Novi Gorici, ki ima prodajni salon 100 metrov od državne meje. Zamejski Slovenci pridejo gredo kupit avto k njemu in ga odpeljejo registrirat domov v Italijo.

Naša uradna prodaja je tudi naša realna prodaja. Ker tovarna to priznava in upošteva pri določanju naših ciljev, to za nas niti ni tako velika težava. Izvoza je po mojem mnenju od 35 do 40 odstotkov.

Vaš novi swift se nam je zdel eden od najboljših mestnih avtov do 15 tisoč evrov, toda ali kupci ob iskanju avtomobila tega razreda pomislijo na znamko Suzuki?

Tudi v tem razredu imamo edini ponudbo štirikolesnega pogona. Tak swift se kar dobro prodaja. V tem razredu pa je konkurenca skoraj največja, v njem ne manjka skoraj nobena znamka. To so večinoma mestni avtomobili ali pa vozila za vlogo drugega družinskega avta. Potreb po štirikolesnem pogonu vendarle ni toliko. Precej avtov se dobi že za dobrih 10 tisoč evrov. Ko kupec išče tak avto z dvokolesnim pogonom, se swift res znajde v strašljivo številčni in močni konkurenci.

V zadnjem obdobju se veliko govori o spremembah v avtomobilski industriji. Ne samo na področju vozil, ampak tudi pri poslovanju trgovcev. Kako boste svoje avtomobile prodajali čez pet let?

Slovenci smo precej konservativen narod. Nekatere spremembe sicer hitro vzamemo, a avtomobili po mojem mnenju ne spadajo mednje. Ogromno ljudi si nakupno idejo res izoblikuje že prek interneta. Brez klasičnega načina prodaje pa ne bo šlo. Testno vožnjo potrebuješ in je ne moreš doživeti na računalniku. Morda bo treba ljudem avto na testno vožnjo dostaviti na dom. Suzukijevi kupci pa so tudi starejši, zato bodo prodajni kanali še nekaj časa ostali precej nespremenjeni.

Ne spreglejte