Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
25. 1. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

11

Natisni članek

Renault test avtomobil

Sreda, 25. 1. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije

Test: renault scenic bose energy dCi 130

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

11

Renault scenic dCi Bose - test | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Renault scenic tudi po popolni preobrazbi postavlja trende v razredu majhnih družinskih enoprostorcev, na račun atraktivne crossover zasnove pa je vseeno sprejel kompromis glede prostornosti in stabilnosti na cesti. Hvalimo predvsem njegovo prilagodljivo notranjost, ki bi lahko bila s posamično vpetimi sedeži še izrazitejša, in velik cenovni razpon. Testni, dobro opremljen scenic stane (skoraj) 29 tisoč evrov.

Motor: 1,6-dizelski motor dCi 130, moč: 96 kW (130 "konjev")
Poraba: 6,2 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 28.910 evrov (s popustom: 28.410 evrov)

Video – Tehnični triki | Cena in dodatna oprema | Vaše mnenje | Tehnični podatki | Zanimivost |
Palec gor: cenovni razpon, oblika, prilagodljiva notranjost, poraba goriva, pametni ključ, vodoravni podaljški senčnikov, sidrišče za isofix spredaj, varnostni sistemi v serijski opremi
Palec dol: zgolj 20-palčna kolesa, muhast oziroma (pre)kompleksen in uporabiško razmeroma zahteven infozabavni sistem R-Link, druga vrsta preozka za tri otroške sedeže, radarski tempomat le od 50 do 160 km/h

Prva vožnja: renault scenic


Scenic je resnično povsem spremenil svoj koncept. Pred 20 leti je vpeljal razred srednje velikih enoprostorcev, danes je v tem razredu prvi z zasnovo crossoverja. Že letos mu bo na primer sledila tudi Oplova meriva oziroma crossland X. | Foto: Matej Leskovšek Scenic je resnično povsem spremenil svoj koncept. Pred 20 leti je vpeljal razred srednje velikih enoprostorcev, danes je v tem razredu prvi z zasnovo crossoverja. Že letos mu bo na primer sledila tudi Oplova meriva oziroma crossland X. Foto: Matej Leskovšek Ključna naloga kompaktnega enoprostorca je ugajati potrebam družine z dvema otrokoma ali celo tremi

Tako kot z espaceom je Renault tudi s scenicom nekoč ustanovil razred majhnih družinskih enoprostorcev. V Evropi so v 20 letih prodali več kot pet milijonov teh avtomobilov, ki so v novi generaciji povsem spremenili zasnovo. Renault je s tem zavestno izbral zmerno stopnjo tveganja. Crossoverji so danes res nedvomen avtomobilski trend v Evropi, toda enoprostorci imajo eno bistveno nalogo. To je ugajati potrebam družine z dvema otrokoma ali celo tremi, pri tem pa sta tako zunanji videz kot vozne lastnosti pri večini kupcev drugotnega pomena.

Video: Scenicovi tehnični triki

Bistvo enoprostorcev je torej praktičnost in udobje za celotno družino. Na prvih sedežih je prostora dovolj, položaj za volanom je zdaj nekoliko višji in v skladu s crossover zasnovo scenica. Kot prikazuje zgornji video, ima scenic visoko raven prilagajanja notranjosti. Hvalimo vzdolžni premik dela sredinske konzole med voznikovim in sovoznikovim sedežem. Ta skriva tudi dragocene odlagalne površine, ki jih je tudi sicer v scenicu veliko (63 litrov).

Tako kot v espaceu je mogoče zadnje sedeže podreti s pritiskom na gumb v prtljažniku ali prek vmesnika na sredinski konzoli. Če bi bili srednji sedeži tako kot pri predhodniku vpeti samostojno, bi lahko bila prilagodljivost notranjosti še na višji ravni. Zadnja klop je vzdolžno premična, a zdaj torej razdeljena le po tretjinah.


Tri generacije in pet milijonov prodanih: renault scénic je 20-letna zgodba o uspehu

Velika guma renaulta scenica vzbuja stroškovni strah, a v praksi bo celo cenejša


Sredinska konzola s pokončnim digitalnim zaslonom deluje prefinjeno in moderno. Vmesnik R-Link je muhast in zahteva nekaj privajanja. Hvalimo, da ima nastavljanje temperature klimatske naprave fizični gumb. Del sredinske konzole je tudi prestavna ročica menjalnika, ki je zato vselej pri roki.  | Foto: Matej Leskovšek Sredinska konzola s pokončnim digitalnim zaslonom deluje prefinjeno in moderno. Vmesnik R-Link je muhast in zahteva nekaj privajanja. Hvalimo, da ima nastavljanje temperature klimatske naprave fizični gumb. Del sredinske konzole je tudi prestavna ročica menjalnika, ki je zato vselej pri roki. Foto: Matej Leskovšek

Navzven širok, znotraj ne: na zadnjo klop gresta le dva otroška sedeža

Zanimiva je primerjava z razrednim tekmecem volkswagen touaranom, ki kupce nagovarja povsem drugače kot scenic. Nemški enoprostorec ni navzven prav nič drzen in bahaški, zato pa odlično izkorišča prostor. Po zunanjih merah je scenic celo za slabe štiri centimetre širši od tourana, sprejme celo tri sedeže, ki jih scenic ne.

Čeprav so vsi trije zadnji sedeži enako široki, imata le levi in desni tudi sidrišče za sedeže isofix. Prostora ni dovolj, da bi istočasno namestili tri otroške sedeže. Ti so širši, danes pa jih ima vse več tudi stranske ojačitve v predelu glave malčkov. Pri Renaultu so se odkupili s sidriščem isofix na sprednjem sovoznikovem sedežu. Voznik ima tako lahko otroka nameščenega v svojem vidnem polju. Situacija, ko otrok zajoka in se starš nagonsko obrne nazaj proti njemu, lahko privede do tragične prometne nesreče.

Eden od scenicovih pomembnejših tekmecev na slovenskem trgu bo tudi citroën C4 picasso, ki ima na primer zadnje tri sedeže posamično vpete, posamično pomične in naprej poklopne. Nezanemarljiv ni niti podatek, da C4 in touran omogočata infozabavni vmesnik Car Play, Renaultov vmesnik R-Link pa ne.

Na zadnji klopi ni toliko prostora, kot ga obljublja zunanja širina scenica. Zato je zadaj mogoče postaviti dva otroška sedeža, še za enega pa je s sidriščem isofix prostor še spredaj na sovoznikovem sedežu. | Foto: Matej Leskovšek Na zadnji klopi ni toliko prostora, kot ga obljublja zunanja širina scenica. Zato je zadaj mogoče postaviti dva otroška sedeža, še za enega pa je s sidriščem isofix prostor še spredaj na sovoznikovem sedežu. Foto: Matej Leskovšek

Na zunaj je prepričljivo vpadljiv in dinamičen

Scenic je na cesti sicer videti odlično. Še enkrat več pohvale za drznost Renaultovi oblikovalski ekipi na čelu z Laurensom van den Ackerjem. Usmeritev je podobna kot pri espaceu. Avtomobil je dobil robustnejši videz, celoten položaj sedežev je višji, linija strehe pa se spušča proti zadku vozila.

Bistven element pojavnosti na cesti so 20-palčna kolesa, ki so pri scenicu edina izbira. Čeprav se je Renault z gumarskimi proizvajalci dogovoril za ugodno ceno teh gum in lastniki zaradi njih ne bodo plačevali bistveno več (če sploh) kot pri 17-palčnih gumah, bi si vseeno želeli več izbire.

Zanimivosti

Pri praktičnosti avtomobila nikakor ne moremo spregledati sistema odklepanja, vžiga motorja in zaklepanja s pametnim ključem. To tehnologijo, ki je pri scenicu serijsko na voljo že v drugem paketu opreme, je Renault resnično dobro razvil. Ključ torej ostane v žepu in ga ni treba iskati z roko, ko se na primer vanj vračamo založeni z vrečkami iz trgovine. Rokovanje s ključem ni potrebno niti pri vžigu motorja in, še najpomembneje, ko vozilo zapuščamo in ga želimo zakleniti. Tako suvereno delovanje pogosto pogrešamo tudi pri precej dražjih in prestižnejših avtomobilih, kot je enoprostorski renault.

Škoda, da Renault v Sloveniji ne prodaja scenica z lahkim hibridnim sistemom. Tega je razvila Hidria, v avtomobilu pa nadomešča klasični zaganjač motorja.

Na počutje v notranjosti in raven svetlobe pozitivno vpliva panoramska šipa, ki za doplačilo stane 650 evrov. | Foto: Matej Leskovšek Na počutje v notranjosti in raven svetlobe pozitivno vpliva panoramska šipa, ki za doplačilo stane 650 evrov. Foto: Matej Leskovšek

Scenic ima na voljo le 20-palčna kolesa. Dobro za zunanji videz, saj so vanje obute tudi najbolj osnovne različice. Pri teh so platišča sicer jeklena. | Foto: Matej Leskovšek Scenic ima na voljo le 20-palčna kolesa. Dobro za zunanji videz, saj so vanje obute tudi najbolj osnovne različice. Pri teh so platišča sicer jeklena. Foto: Matej Leskovšek Kako na vožnjo vplivajo gume nestandardnih dimenzij, ki so velike in predvsem ozke?

Zaradi majhnih količin bodo te gume najbrž na voljo le pri uradnih serviserjih in ne pri zasebnih trgovcih (večja ponudba pa ponavadi niža ceno), zaradi ozke zasnove (širina 195 milimetrov) pa gume v določenih pogojih slabše vplivajo na stabilnost na cesti. Ne sicer drastično, a voznik se bo na manjšo površino stika gum s cesto vendarle moral navaditi. Na drugi strani večje gume pozitivno vplivajo na udobje med vožnjo, kar lahko avtomobilu na podeželskih cestah v Sloveniji štejemo v plus. Vozne lastnosti so tako iz vidika povprečnega kupca scenica zagotovo zadovoljive.

Osnovni renault scenic ali 1.500 evrov dražji grand scenic s sedmimi sedeži?

  • Renault scenic v osnovni izvedbi
    38,83 %
    73 glasov
  • Renault grand scenic
    61,17 %
    115 glasov
Oddanih 188 glasov

Zadnji sedeži se podirajo prek stikala v prtljažniku ali prek infozabavnega vmesnika. Zadnji sedeži so deljivi tretjinsko. | Foto: Matej Leskovšek Zadnji sedeži se podirajo prek stikala v prtljažniku ali prek infozabavnega vmesnika. Zadnji sedeži so deljivi tretjinsko. Foto: Matej Leskovšek

Je testni avtomobil predrag? Zelo solidno opremljen scenic tudi za manj kot 20 tisoč evrov.

Testni renault scenic je bil opremljen z dizelskim motorjem s 130 "konji", ročnim menjalnikom (s tem motorjem samodejni ni na voljo) in najvišjo ravnjo opreme bose energy. Cena avtomobila z vso dodatno opremo in brez popusta je znašala 29 tisoč evrov. To sicer ni malo, a poudarjamo, da je šlo za res dobro založen avtomobil. Najmočnejši dizelski motor s 160 "konji" s samodejnim menjalnikom bi avtomobil podražil še za 2.500 evrov.

Scenic pa na drugi strani kupcem ponuja zelo širok cenovni razpon. Osnovna različica z dizelskim motorjem stane 17.590 evrov, stopnjo močnejši dizelski motor s 110 "konji" z drugo stopnjo opreme zen (vsi pomembnejši varnostni sistemi, samodejna klimatska naprava, kartica za prostoročno upravljanje …) pa prav tako manj od 20 tisočakov.

Cena testnega modela: 28.910 EUR

Cena avtomobila s popustom: 28.410 EUR

Osnovna cena modela (TCe 115 life): 16.290 EUR

Osnovna cena testnega modela (dCi 130 intens): 22.790 EUR

Dodatna oprema: 4.120 EUR

Oblazinjenje v črnem usnju: 900 EUR; mreža v prtljažnem prostoru: 190 EUR; potovalni paket: 900 EUR; paket zima: 350 EUR; paket city plus: 650 EUR; zasilno rezervno kolo: 80 EUR; prednja sedeža električno nastavljiva (8 načinov) z masažno funkcijo in spominom (sovoznikov sedež ni poklopljiv v mizico): 400 EUR; fiksna panoramska streha: 650 EUR

Tehnični podatki: renault scenic dCi 130 bose energy

Mere:

Dolžina: 4.406 mm; širina: 2.128 mm (z ogledali); višina: 1.653 mm; medosna razdalja: 2.734 mm; prostornina prtljažnika: 572 litrov; oddaljenost od tal: 17 cm; višina praga vozila: 68,6 cm; največja dolžina tovora: 2.618 mm; posoda za gorivo: 53 l

Motor:

dizelski štirivaljni motor; 1.600 cm3; 96 kW pri 4.000 vrt./min.; 320 Nm; ročni 6-stopenjski menjalnik;

Zmogljivosti in poraba:

Najvišja hitrost: 190 km/h; 11,4 s do 100 km/h; poraba mesto: 5,3 l/100 km; poraba podeželje: 4,2 l/100 km; kombinirana poraba: 4,6 l/100 km; 119 g CO2/km

Varnost – serijska oprema:

Sistem za pomoč pri zaviranju v sili; sistem za opozorilo pred čelnim trkom; sistem za prepoznavo prometnih znakov; sistem za aktivno zaviranje v sili z zaznavo pešcev pri mestni vožnji

Oprema – paket Bose

Prednja sedeža nastavljiva po dolžini, naklonu, višini in v ledvenem delu z žepom in zložljivo mizico na zadnji strani; voznikov sedež električno nastavljiv v ledvenem delu z nastavljivo dolžino sedalne površine in masažno funkcijo; sovoznikov sedež poklopljiv v mizico; udobna naslonjala spredaj in zadaj; multimedijski sistem R-Link 2 z 8,7 '' zaslonom na dotik; Bose surrond sistem; žarometi LED; zunanja ogledala s smerniki LED; platišča iz lahke litine 20''; kartica Renault za prostoročno upravljanje; samodejna dvopodročna klimatska naprava; senzor za dež; samodejni preklop med kratkimi in dolgimi žarometi; sistem za pomoč pri parkiranju; sistem za prepoznavo utrujenosti voznika; pomična sredinska konzola z naslonom za roke; dva priključka USB zadaj; kartografija Evrope …

 

Ne spreglejte