Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
3. 11. 2016,
14.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Natisni članek

Renault Hidria

Četrtek, 3. 11. 2016, 14.16

6 let, 6 mesecev

Najpomembnejši Renaultov družinski model do manjše porabe s hibridno rešitvijo iz Idrije

Hidria za novega renault scenica razvila lahek hibridni sistem

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za oba Renaultova najpomembnejša družinska modela, nova scenica in grand scenica, so v Hidrii razvili lahek hibridni sistem, ki bo zamenjal klasični zaganjač motorja. Za ta sistem, ki bo zmanjševal porabo goriva in izpuste, so v Idriji razvili in dobavili ključne dele elektromotorja ter aluminijasto ohišje sistema.

Renault s slovensko rešitvijo zamenjuje energijsko potratni klasični zaganjač motorja

Slovenska rešitev za manjšo porabo goriva pri Renaultovih dizlih. | Foto: Hidria Slovenska rešitev za manjšo porabo goriva pri Renaultovih dizlih. Foto: Hidria Tudi v Sloveniji precej priljubljena družinska enoprostorca scenic in grand scenic bosta v svojih različicah z dizelskimi motorji do konca letošnjega leta v prid večji učinkovitosti pogona ter manjši porabi goriva in čistejšemu izpuhu dobila slovensko hibridno rešitev. Inženirji v Hidrii so za Renault razvili sistem hibridne asistence pogona, ki nadomešča klasični zaganjač (starter). Ta v klasični zasnovi za svoje delovanje porablja veliko energije in navora, kar negativno vplivala na porabo goriva in izpuste škodljivih plinov pri motorju z notranjim izgorevanjem. Nov hibridni zaganjalni sistem, za katerega je Hidria razvila in tudi dobavlja ključne dele elektromotorja ter njegovo aluminijasto ohišje, za svoje delovanje potrebuje bistveno manj moči.

Sistem avtomobilu omogoča dodatno moč pri pospeševanju. Zagotavlja tudi rekuperacijo energije, saj pri zaviranju ali vožnji po klancu navzdol brez pritiskanja na stopalko za plin deluje kot generator in proizvaja električno energijo. Ob tem polni baterije, potrebne za zagon motorja z notranjim izgorevanjem in preostale porabnike elektrike v motorju.


Posel s Francozi vreden vsaj 15 milijonov evrov: Katere avtomobile je v Parizu prižgala Hidria?


Le 3,5 litra dizelskega goriva na sto kilometrov?

Hidria za novega renaulta scenica razvila lahek hibridni sistem | Foto: Hidria Foto: Hidria Zaradi tega mehkega hibridnega sistema bosta oba nova dizelska modela scenic in grand scenic po zagotovilih Hidrie porabila občutno manj goriva. V tovarniški teoriji je to okoli 3,5 litra dizelskega goriva na sto kilometrov. Prav tako naj bi se zmanjšali izpusti. Če aktualni dizelski različici obeh scenicov brez novega hibridnega sistema v okolje izpustita blizu 120 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, ga bosta novi različici le 92 gramov na sto kilometrov.

Sistem je mogoče preprosto integrirati v vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem, omogoča jim tudi povsem električni pogon za krajše vožnje. Tovrstni sistem bo imel do leta 2025 predvidoma vgrajen vsaj vsak peti novo proizvedeni avtomobil na svetu.

Nova enoprostorska modela renault scenic in grand scenic bosta ob koncu letošnjega leta v različicah z dizelskim motorjem čistejša tudi s pomočjo Hidrijinih novih rešitev na področju inteligentnih elektromotorskih pogonov. Te so ključni sestavni del nizkoenergetskega mehkohibridnega sistema, ki bo vgrajen v novi generaciji Renaultovih priljubljenih modelov, zaradi česar bo poraba goriva v teh dveh modelih občutno manjša, trdijo slovenski inženirji. Prav tako se bodo znižali izpusti škodljivih plinov. | Foto: Hidria Nova enoprostorska modela renault scenic in grand scenic bosta ob koncu letošnjega leta v različicah z dizelskim motorjem čistejša tudi s pomočjo Hidrijinih novih rešitev na področju inteligentnih elektromotorskih pogonov. Te so ključni sestavni del nizkoenergetskega mehkohibridnega sistema, ki bo vgrajen v novi generaciji Renaultovih priljubljenih modelov, zaradi česar bo poraba goriva v teh dveh modelih občutno manjša, trdijo slovenski inženirji. Prav tako se bodo znižali izpusti škodljivih plinov. Foto: Hidria

Hidria postaja pomemben dobavitelj zelenih pogonov 

Hidria tako k večji učinkovitosti vozil, manjši porabi goriva in večji čistosti dizelskih pogonov čedalje bolj prispeva tudi z inteligentnimi hibridnimi elektropogoni. Tu so še sistemi za predgrevanje hladilne tekočine dizelskih motorjev in letošnja najboljša eko inovacija leta v evropski avtomobilski dobaviteljski industriji - sistem hladnega zagona dizelskih motorjev s senzoriko tlaka Optymus PSG. Na področju hibridnih elektropogonov Hidria že sodelujejo z velikim Daimlerjem, Porschejem, koncernom PSA in drugimi velikani svetovne avtomobilske industrije.

Scenicu so zaupali pomembno vlogo prvega hibrida znamke, čeprav gre za t. i. blagi hibrid z 48-voltno baterijo in desetkilovatnim elektromotorjem, ki pogonsko jedro (1,6-litrski dizelski motor s 110 "konji") oskrbuje z dodatnim, hipno dostavljivim navorom. Takšna kombinacija bo, kot trdijo pri Renaultu, glavni razlog za od osem do deset odstotkov manjšo porabo. V Sloveniji ne bo na prodaj, čeprav so rešitev razvili v Sloveniji. Škoda. | Foto: Ciril Komotar Scenicu so zaupali pomembno vlogo prvega hibrida znamke, čeprav gre za t. i. blagi hibrid z 48-voltno baterijo in desetkilovatnim elektromotorjem, ki pogonsko jedro (1,6-litrski dizelski motor s 110 "konji") oskrbuje z dodatnim, hipno dostavljivim navorom. Takšna kombinacija bo, kot trdijo pri Renaultu, glavni razlog za od osem do deset odstotkov manjšo porabo. V Sloveniji ne bo na prodaj, čeprav so rešitev razvili v Sloveniji. Škoda. Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte