Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
1. 10. 2016,
10.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Porsche Volkswagen Nissan Renault Citroen Peugeot Avtosalon Pariz 2016 Hidria

Sobota, 1. 10. 2016, 10.33

6 let, 6 mesecev

Katere avtomobile je v Parizu prižgala Hidria?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

V Parizu je bila na razstavišču med slovenskimi podjetji prisotna tudi slovenska Hidria, ki je sklenila tako 15 milijonov evrov vreden posel z navezo Renault-Nissan, s sistemi za hladen zagon dizelskih motorjev pa so opremili tudi nekaj premierno predstavljenih vozil.

Francoski koncern PSA Peugeot Citroen je eden najpomembnejših naročnikov slovenskega koncerna Hidria, zato so njihovi sistemi za hladen vžig dizelskih motorjev (svečka za senzoriko tlaka) vgrajena tudi v nova peugeota 3008 in 5008. Oba sta na avtomobilskem salonu v Parizu glavna aduta Peugeota. | Foto: Ciril Komotar Francoski koncern PSA Peugeot Citroen je eden najpomembnejših naročnikov slovenskega koncerna Hidria, zato so njihovi sistemi za hladen vžig dizelskih motorjev (svečka za senzoriko tlaka) vgrajena tudi v nova peugeota 3008 in 5008. Oba sta na avtomobilskem salonu v Parizu glavna aduta Peugeota. Foto: Ciril Komotar

Prvi vtis: bo citroen C3 zdaj prepričal tudi mlade kupce?

Renaulte bo Slovencem prodajal nečak Stjepana Mesića

Silovit odziv Evrope na rokavico, ki jo je vrgel Elon Musk

Najbolj revolucionaren volkswagen po hrošču? Mislijo z njim resno?

Ferrari za milijon evrov, ki ga Slovenec ne more kupiti #foto


V Parizu je bil sistem Hidrie vgrajen v novosti, kot so peugeot 5008 in 3008, novega citroëna C3, v prenovljenega renault clia in tudi vse Fiatove 1,3-litrske dizelske motorje multijet. Idrijski sistem danes vžiga vsako šesto, od leta 2018 naprej pa bo to veljalo za vsako tretje novo dizelsko vozilo na svetu.

 Za razliko od bencinskih se dizelsko gorivo ne vžiga z iskro svečk, temveč le z žarilno funkcijo in segrevanjem goriva. Ker lahko produkt Hidrie med zgorevanjem goriva meri še tlak v realnem času, omogoča krmilnemu sistemu bolj optimizirano vbrizgavanje goriva. Ključni funkciji sistema sta torej stalno merjenje tlaka v valju motorja in žarilna funkcija do tisoč stopinj Celzija. | Foto: Gregor Pavšič Za razliko od bencinskih se dizelsko gorivo ne vžiga z iskro svečk, temveč le z žarilno funkcijo in segrevanjem goriva. Ker lahko produkt Hidrie med zgorevanjem goriva meri še tlak v realnem času, omogoča krmilnemu sistemu bolj optimizirano vbrizgavanje goriva. Ključni funkciji sistema sta torej stalno merjenje tlaka v valju motorja in žarilna funkcija do tisoč stopinj Celzija. Foto: Gregor Pavšič

Slovenski sistemi za predgrevanje hladilne tekočine motorja se selijo v nissane in renaulte, vrednost posla presega 15 milijonov evrov. | Foto: Nissan Slovenski sistemi za predgrevanje hladilne tekočine motorja se selijo v nissane in renaulte, vrednost posla presega 15 milijonov evrov. Foto: Nissan 15 milijonov evrov vreden posel z Renaultom in Nissanom

Hidria je v času pariškega avtomobilskega salona objavila tudi svoj 15 milijonov evrov vreden posel z navezo Renault-Nissan, ki ji bo dobavljala sisteme za predgrevanje hladilne tekočine motorja. Ta sistem bo vgrajen v vse nove 1,5- in 1,6-litrske dizelske motorje, ki jih bo Renault izdeloval v svojih treh tovarnah motorjev v Franciji, Španiji in Turčiji.

Sistem znižuje nivo škodljivih emisij v dizelskih motorjih. Omogoča hitro doseganje delovne temperature motorja, posledično višjo temperaturo v izpušnem sistemu in hitro izgorevanje. saj v filtru trdih delcev in njihovo minimiziranje.

 

Volkswagen pri elektromobilnosti zaostaja za Teslo, General Motorsom, Oplom in Renaultom, toda načrti največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi postavljajo pod vprašaj prihodnost prevlade dizelskih oziroma bencinskih motorjev. | Foto: Gregor Pavšič Volkswagen pri elektromobilnosti zaostaja za Teslo, General Motorsom, Oplom in Renaultom, toda načrti največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi postavljajo pod vprašaj prihodnost prevlade dizelskih oziroma bencinskih motorjev. Foto: Gregor Pavšič

Lahko Volkswagnova zaveza elektriki ogrozi obseg poslovanja Hidrie?

Ker je med najpomembnejšimi odjemalci sistemov za hladen vžig dizelskega motorja tudi Volkswagen, ki je prav v Parizu napovedal izdatno širitev obsega svojih električnih vozil, je na mestu vprašanje o vplivu tovrstne odločitve največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca na poslovanje Hidrie.

Razvoj elektromobilnosti je nedvomno najpomembnejše sporočilo letošnjega avtomobilskega salona v Parizu. Medtem ko je Volkswagen pokazal študijo električne prihodnosti, sta Opel in Renault (po Tesli Motors) primerljive zmogljivosti pokazala že v serijski obliki. Se je torej zgodil prelomni trenutek, ko bo začelo zanimanje za klasične motorje z notranjim izgorevanjem upadati?

Dizelski motorji so pod drobnogledom kritikov predvsem zaradi razvpite Volkswagnove afere Dieselgate. Dizelski motorji bodo v avtomobilih ostali še vsaj 20 let, napoveduje prvi mož znamke Volkswagen Herbert Diess. | Foto: Reuters Dizelski motorji so pod drobnogledom kritikov predvsem zaradi razvpite Volkswagnove afere Dieselgate. Dizelski motorji bodo v avtomobilih ostali še vsaj 20 let, napoveduje prvi mož znamke Volkswagen Herbert Diess. Foto: Reuters

"Trenutna dogajanja in izzivi, povezani z razvojem dizelskega motorja, bodo najverjetneje pripomogli k dodatni ali hitrejši zaostritvi emisijske zakonodaje. S tem se bo dodatno podražila tehnologija motorja z notranjim izgorevanjem in skozi pospešeno hibridizacijo, ki bo v takem primeru nujna, nekoliko pospešil prehod v električna vozila. Tudi prek bolj verjetnih drugih dodatnih spodbud na tem področju," pravijo v Hidrii, kjer ocenjujejo, da dizelska vozila z njihovim sistemom porabijo okrog 30 odstotkov manj goriva in izpustijo enako manj škodljivih emisij.

Dizelski, bencinski in elektromotorji bodo sobivali še vsaj 20 let

Kljub napovedanim spremembam na področju konkurenčnosti dizelskih motorjev se bodo po njihovi oceni spremembe dogajale počasi. Tudi Herbert Diess, prvi mož znamke Volkswagen, je sobivanje dizelskih in elektromotorjev ocenil še na vsaj 20 let. Prav zato je pomembno nadaljnje izpopolnjevanje tako bencinskih kot dizelskih motorjev.

Ne spreglejte