Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 11. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

7

Natisni članek

Renault scenic nasvet

Četrtek, 17. 11. 2016, 5.30

6 let, 7 mesecev

Velika guma renaulta scenica vzbuja strah, a v praksi bo celo cenejša

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

7

Na renaulta scenica, enega od najbolj razširjenih družinskih enoprostorcev v Sloveniji, bo mogoče namestiti le velika, 20-palčna kolesa. Cena gume bo zaradi specifičnih dimenzij in dejstva, da so jo tri gumarske znamke izdelale zgolj za scenica in da bo ta več let edina izbira njihovih voznikov, ugodnejša od 17-palčnih, ne pa tudi od 16-palčnih gum stare generacije vozila. Renaultova razlaga, da se bo guma zaradi večjega obsega in manj vrtenj tudi manj obrabljala, realno vseeno ni verjetna.

Pri Renaultu vztrajajo, da so velika 20-palčna kolesa zaščitni znak novega videza scenica in grand scenica, ki združujeta linije enoprostorca in vozila tipa crossover. Renault je v Sloveniji do konca leta 2015 v treh generacijah prodal 25 tisoč scenicov. V prvi generaciji še ni bila na voljo daljša izvedenka grand. Pozneje so tri četrtine kupcev izbrale krajšo izvedbo avtomobila. | Foto: Ciril Komotar Pri Renaultu vztrajajo, da so velika 20-palčna kolesa zaščitni znak novega videza scenica in grand scenica, ki združujeta linije enoprostorca in vozila tipa crossover. Renault je v Sloveniji do konca leta 2015 v treh generacijah prodal 25 tisoč scenicov. V prvi generaciji še ni bila na voljo daljša izvedenka grand. Pozneje so tri četrtine kupcev izbrale krajšo izvedbo avtomobila. Foto: Ciril Komotar

Prva vožnja - novega renault scenica smo vozili v Franciji

Test zimskih gum 2016/2017

To je senzor, ki lahko menjavo zimskih gum podraži vsaj za 120 evrov


Izbira gum pri novem scenicu bo lahka. Na voljo je le ena dimenzija gum 195/55 R20, voznik lahko izbira le enega izmed treh gumarskih znamk Continental, Michelin ali Goodyear. | Foto: Renault Izbira gum pri novem scenicu bo lahka. Na voljo je le ena dimenzija gum 195/55 R20, voznik lahko izbira le enega izmed treh gumarskih znamk Continental, Michelin ali Goodyear. Foto: Renault Ob predstavitvi nove generacije renault scenica, enega od najbolj priljubljenih malih družinskih enoprostorcev tudi v Sloveniji, je precej pozornosti požela njegova homologirana obutev. Za novega scenica, ki je združil oblikovalske linije klasičnega enoprostorca z vozilom tipa crossover, so pri Renaultu namreč homologirali le 20-palčna kolesa. Te so sestavni del nove zunanjega videza enoprostorca in pri Renaultu trdijo, da bi manjša kolesa preprosto izničila oblikovalsko zamisel.

Trije gumarski proizvajalci so izdelali gumo zgolj za en avtomobil

Na scenica prejšnje generacije so bila v boljših različicah opreme nameščena 17-palčna kolesa. Pri Renaultu so že pred dobrim mesecem zatrdili, da kupci novega scenica bistveno večjih gum ne bodo občutili v svoji denarnici. Z dobavitelji gum Continentalom, Michelinom in Goodyearom so dogovorili za posebno ceno. Guma je s precej specifično dimenzijo 195/55 R20 izdelana zgolj za scenica in grand scenica.

Se večja guma res počasneje obrabi?

Pred dnevi je Renault v Sloveniji na Twitterju objavil obvestilo, da 20-palčna kolesa ne bodo dražja zaradi njihove manjše obrabe. Kot so nam potrdili, gre za izračun oziroma domnevo, da se večja guma zavrti tolikokrat manj kot manjša, da se zaradi tega tudi obrabi počasneje. Je to res?

Koliko večja guma "privarčuje" na 10 tisoč kilometrov?

Premer 20-palčnega platišča (palec znaša 2,54 centimetra) znaša 50,8 centimetra, temu pa je treba dodati še dvakrat po 10,7 centimetra (55 odstotkov širine gume) višine gume. Obseg 20-palčnega kolesa tako znaša 2,27 metra, obseg 17-palčnega kolesa s prejšnjega scenica pa 2,06 metra. Manjše kolo ima namreč višji obok gume, tako da je razlika v obsegu 21 centimetrov.

Na 10 tisoč prevoženih kilometrov se 20-palčna guma zavrti približno 4.405-tisočkrat, 17-palčna guma pa 4.854-tisočkrat. Z manjšim kolesom na 10 tisoč kilometrov torej ustvarimo okrog 450 tisoč manj vrtenj kot z večjim kolesom. Preračunano v razdaljo to znaša le dobrih 900 kilometrov oziroma 9 odstotkov celotne prevožene razdalje.

Prodaja novega scenica se v Sloveniji začne decembra, grand scenica pa januarja prihodnje leto.  | Foto: Ciril Komotar Prodaja novega scenica se v Sloveniji začne decembra, grand scenica pa januarja prihodnje leto. Foto: Ciril Komotar

Novi scenic bo imel na voljo le 20-palčna kolesa, pri zdajšnji generaciji enoprostorca so lahko kupci izbirali tudi 16-palčna kolesa. Te gume so bistveno cenejše od 17- in 20-palčnih ... | Foto: Renault Novi scenic bo imel na voljo le 20-palčna kolesa, pri zdajšnji generaciji enoprostorca so lahko kupci izbirali tudi 16-palčna kolesa. Te gume so bistveno cenejše od 17- in 20-palčnih ... Foto: Renault Toda stari scenic je dopuščal tudi 16-palčne gume, te pa so okrog 50 evrov cenejše ...

Scenicova 20-palčna guma se torej ne obrablja počasneje od 17-palčne, vseeno pa bo za kupce od decembra (za grand scenica od januarja) cenovno celo ugodnejša. Cena originalne zimske gume za scenica bo znašala 147 evrov, za 17-palčno gumo starega scenica pa je treba odšteti celo več kot 150 evrov. Cene se sicer razlikujejo, toda bistveno cenejše gume uveljavljenih znamk od omejenih 147 evrov ni mogoče najti.

Toda, renault scenic zadnje generacije je voznikom vendarle omogočal tudi izbiro 16-palčnih koles, kjer so imele gume dimenzijo 205/60 R16. Takšna guma pri najbolj uveljavljenih znamkah danes stane okrog 90 evrov, kar pa je 50 evrov manj kot bo stala nova guma pri scenicu nove generacije. Pri štirih gumah razlika za voznika, ki ne bi dal veliko na atraktivni zunanji videz avtomobila, znaša okrog 200 evrov.

Guma je ugodna, nadomestna platišča pa bodo veliko dražja

Scenic bo vsem trem omenjenim gumarskim znamkam ponujal trden vir prihodkov, saj bodo morali vsi njegovi kupci v prihodnjih letih izbirati prav njihovo gumo. Cena gume, ki je za 20-palčno kolo zelo ozka, je zato z vidika tako velikega kolesa za kupca cenovno celo ugodna.

Dvajsetpalčna kolesa so namreč navadno bistveno širša. Pri trgovcih je tako mogoče dobiti gume širine 235 milimetrov, ki so torej štiri centimetre širše kot scenicove. Take gume, ki jih navadno vidimo na prestižnih športnih terencih oziroma avtomobilih s poudarjeno dinamično noto, stanejo krepko več kot 200 evrov.

Predvidevamo pa lahko, da se bodo kupci scenicov zadovoljili z originalnimi platišči in da bodo letne in zimske gume raje nameščali na ista platišča, kot pa da bi kupili dodatna platišča zgolj za zimsko obdobje. Platišče velikosti 20 palcev namreč stane od 250 do 300 evrov, 17-palčno platišče je vsaj od 100 do 150 evrov cenejše.

Ne spreglejte