SiolNET. Avtomoto Testi
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Poltovornjaki prodajni hit v ZDA, v Evropi še ne

"Roadtrip" in poraba goriva, ki preseneča #foto

3,58

termometer

volkswagen amarok
Letos smo na skoraj pet tisoč kilometrov dolgi poti preverili, kako dober in vsestransko uporaben potovalni avtomobil je lahko poltovornjak. Prednosti ima v robustnosti, višjem in udobnem položaju sedenja, toda brez ustrezne nadgradnje kesona (če bi bila v vozilu več kot dva potnika) na pot ni smiselno iti. Foto: Gregor Pavšič

Poltovornjaki oziroma pickupi so letos poželi veliko pozornosti predvsem zaradi razkritja Teslinega koncepta električnega cybertrucka, ki pa s trenutno ponudbo na evropskem trgu nima veliko skupnega. Poltovornjak že dolgo ni več le delovni stroj, temveč mora izpolniti tudi druge vsakdanje, celo družinske naloge. Letos smo z enim takim opravili celo skoraj pet tisoč kilometrov dolgo potepanje po Vzhodni Evropi.

Medtem ko so poltovornjaki (resda še bistveno večji) zelo priljubljeni v ZDA in tam veljajo celo za najbolje prodajana vozila, so njihove prodajne številke v Sloveniji precej manjše. Pa to ni povezano zgolj z njihovo ceno.

Vozilo za potepe čez drn in strn

V začetku iztekajočega se desetletja so bili poltovornjaki z vidika vsakdanje uporabe še precej okorni. Njihovo izhodišče je bilo v delovnih strojih, nato pa so počasi morali ustreči tudi pričakovanjem drugih uporabnikov. Tako vozilo je namreč lahko eno najbolj vsestranskih na trgu in še posebej je pisano na kožo tistim, ki živijo aktivneje.

Zaradi robustnosti je bistveno manj ovir, kam se je z njim mogoče odpeljati, zadaj na keson pa je preprosto postaviti kolesa, smuči in poleti celo kakšen manjši gumenjak. Keson brez možnosti pokrivanja (z rolojem ali kot celotna nadgradnja) sicer močno zmanjša vsakodnevno (družinsko) uporabnost, saj je to potem velik avtomobil brez prtljažnika.

Eden od ovinkov na vrhu Transalpine, najvišje ležeče ceste v Romuniji Eden od ovinkov na vrhu Transalpine, najvišje ležeče ceste v Romuniji Foto: Gregor Pavšič Amarok V6 je zlahka opravil z visokimi romunskimi prelazi in navdušil s porabo goriva

Letos poleti smo se usedli v volkswagen amaroka in z njim opravili skoraj pet tisoč kilometrov dolgo potepanje do Črnega morja in nazaj. Amarok ima možnost šestvaljnega dizelskega motorja, kar ga na trgu loči od večine neposrednih tekmecev. Tak motor sicer pomeni višjo začetno ceno (testni je stal 55 tisočakov), ne pa nujno tudi pozneje višje porabe goriva. Tak motor je med vožnjo manj obremenjen, kar velja za vsa prehitevanja, vožnjo v klanec in morebitno vleko prikolice.

Na poti do Romunije in ob prečkanju slavnih prelazov, kot sta Transalpina in Transfagarasan, je motor na sto prevoženih kilometrov porabil celo manj kot devet litrov goriva. Med potjo nazaj se je poraba ustavila pri 9,2 litra na sto prevoženih kilometrov. Pri tem ni treba posebej poudarjati, da na nekaterih slabših podeželskih cestah tudi veliko bolj robustna zasnova poltovornjaka prinaša izrazite prednosti.

Transfagaran Romunija Avtomoto Tisoč kilometrov iz Ljubljane: burno ozadje te slavne ceste #video

Slavni Transfagarasan. Nicolae Ceaușescu ga je dal zgraditi, ker se je bal napada tankov takratne Sovjetske zveze. Danes je to najbolj znana cesta v Romuniji. Slavni Transfagarasan. Nicolae Ceaușescu ga je dal zgraditi, ker se je bal napada tankov takratne Sovjetske zveze. Danes je to najbolj znana cesta v Romuniji. Foto: Gregor Pavšič

Amarok je eden redkih poltovornjakov, ki ima lahko šestvaljni motor. Ta ponuja 190 kilovatov moči (259 "konjev"), kar je, na primer, tudi več od štirivaljnika v novem Fordovem raptorju. Šestvaljnik ponuja tudi Mercedes z razredom X.  Amarok je eden redkih poltovornjakov, ki ima lahko šestvaljni motor. Ta ponuja 190 kilovatov moči (259 "konjev"), kar je, na primer, tudi več od štirivaljnika v novem Fordovem raptorju. Šestvaljnik ponuja tudi Mercedes z razredom X. Foto: Gregor Pavšič

Številni vozniki z avanturističnim duhom si na keson namestijo tudi spalne nadgradnje. Številni vozniki z avanturističnim duhom si na keson namestijo tudi spalne nadgradnje. Foto: Gregor Pavšič

Slovenci poltovornjake predelujejo za avanturistične počitnice

V primerjavi s klasičnim športnim terencem ima tako vozilo načeloma boljše terenske zmogljivosti, predvsem pa ponuja veliko možnosti izkoriščanja kesona in tudi različnih spalnih nadgradenj. Pisali smo že o Slovencih, ki se z dobro opremljenimi poltovornjaki odpravljajo tudi na daljša potepanja v divjino.

Ford ranger Andrej Zajec Avtomoto Vozilo za pustolovski dopust, kjer ni gneče in pot Ljubljančanoma riše le domišljija
Novost leta: mitsubishi L200 odličen kompromis med ceno in zmogljivostmi

Najbolje prodajani poltovornjak v Sloveniji je sicer ford ranger (več o prenovljenem modelu čez kakšen mesec), večino preostalih kupcev pa si dokaj enakovredno razdelijo amarok, mitsubishi L200 in toyota hilux.

L200 je letos v Slovenijo pripeljal močno izboljšan in je predvsem oblikovno eno najbolj vpadljivih vozil. Počutje za volanom in vozne lastnosti niso povsem na ravni (zelo cestno usmerjenega) amaroka, a tak L200 je seveda mnogo cenejši.

Po naših izkušnjah je zelo dober kompromis med delovnim strojem, robustnim vozilom za potepe na teren, zdaj pa je pomemben korak naprej storil tudi pri voznih lastnostih. Samodejni menjalnik je skoraj nepogrešljiv, le nadgradnja kesona na testnem vozilu (odprla se ni dovolj visoko, da bi bil keson z njo uporaben) nas ni prepričala.

Še nekaj fotoutrinkov iz Romunije:

Romunija roadtrip Foto: Gregor Pavšič

Romunija roadtrip Foto: Gregor Pavšič

Romunija roadtrip Foto: Gregor Pavšič

Romunija roadtrip Foto: Gregor Pavšič

Romunija roadtrip Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin