Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 6. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Natisni članek

Ford poltovornjak Na dopustu Andrej Zajec

Sreda, 21. 6. 2017, 4.11

6 let, 7 mesecev

Vozilo za pustolovski dopust, kjer ni gneče in pot Ljubljančanoma riše le domišljija

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Ford ranger Andrej Zajec | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Poltovornjak s potovalno nadgradnjo omogoča precej bolj svobodno načrtovanje dopusta, pobeg gneči klasičnih kampov in pravi zametek ekspedicijske pustolovščine. To sta ugotovila tudi Ljubljančana Andrej in Helena Zajec, ki sta za nekoliko drugačne dopuste predelala forda rangerja.

Test: Ford ranger wildtrak – 2,3 tone mišic, varnosti in pravega USA-imidža


Na vozilo je namestil prave terenske gume (večje dimenzije, zelo grob profil), pod motor zaščitno ploščo, na sprednji del pa izvlečni vitel.  | Foto: Gregor Pavšič Na vozilo je namestil prave terenske gume (večje dimenzije, zelo grob profil), pod motor zaščitno ploščo, na sprednji del pa izvlečni vitel. Foto: Gregor Pavšič Si predstavljate, da se z vašim počitniškim vozilom zjutraj ne bi zbudili v natrpanem dalmatinskem kampu, temveč nekje sredi slikovite narave, v popolni tišini in daleč od trušča turističnih središč? In da bi se po možnosti tja pripeljali po že dolgo zapuščeni cesti, ki bi jo pravi vi po nekaj letih spet zbudili iz spanca?

Družinski "pickup" za vožnjo v službo in do naslednje pustolovščine

Take zgodbe s svojih potovanj pozna Andrej Zajec, zaprisežen popotnik. Skupaj z ženo sta si izbrala nekoliko nevsakdanji način odkrivanja novih dežel in potovanja skupaj s svojima hčerkama. Nekoč so potovali tako z avtomobilom kot najetim avtodomom, nato pa sta videla različico poltovornjaka oziroma "pickupa" z ustrezno počitniško nadgradnjo.

"Z ženo sva imela že pri avtodomu pomisleke. Živiva v bloku in poleg avtodoma bi potrebovala še dodatni avto in dodatno parkirišče. 'Pickup' se nama je prav tako zdel zelo velik in okoren za vožnjo po mestu. Toda nato sva se zanj le odločila. Prvo leto sva kupila avtomobil, dve leti pozneje pa še nadgradnjo za bivanje. Obenem sta dobila tudi nekaj tiste žilice in navdušenja nad offroadom, kar zdaj lepo združujeva," razlog izbire vozila, ki sredi Ljubljane prav gotovo izstopa, opisuje Zajec.

Fotografije - Utrinki s potepov z rangerjem

Fotogalerija
1 / 12

Še tako dober terenec s štirikolesnim pogonom brez pravih gum na brezpotjih ne more daleč. | Foto: Gregor Pavšič Še tako dober terenec s štirikolesnim pogonom brez pravih gum na brezpotjih ne more daleč. Foto: Gregor Pavšič Predelave: Ranger je dobil prave terenske gume, zaščito motorja in tudi vitel

Ljubljančan je pred nekaj leti kupil ford rangerja z 2,2-litrskim dizelskim motorjem. Do danes ga je že izpopolnil in prilagodil svojim ekspedicijskim odpravam. Pri tem Ljubljančan poudarja, da njegov ranger ni skrajno predelan in da na poti srečuje navdušence s še bistveno bolj predelanimi vozili.

Zajec pravi, da tega ni želel, saj avtomobil uporablja tudi za vsakodnevne opravke in da je bilo treba sprejeti določen kompromis. Na vozilo je namestil prave terenske gume (večje dimenzije, zelo grob profil), pod motor zaščitno ploščo, na sprednji del pa izvlečni vitel. Drugih mehanskih predelav za zdaj ni, bo pa Zajec v prihodnje ob stranske pragove namestil močnejše zaščitne cevi.

Na strehi je nameščena nadgradnja, torej strešni šotor. V njem je postelja širine 1,4 metra in dolžine dveh metrov.  | Foto: Gregor Pavšič Na strehi je nameščena nadgradnja, torej strešni šotor. V njem je postelja širine 1,4 metra in dolžine dveh metrov. Foto: Gregor Pavšič

V notranjosti forda je prostor za spominke s potovanj. | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti forda je prostor za spominke s potovanj. Foto: Gregor Pavšič Strešna nadgradnja v minuti postane udobna dvometrska postelja

Na strehi je nameščena nadgradnja, torej strešni šotor. V njem je postelja širine 1,4 metra in dolžine dveh metrov.

"To zadostuje za dve odrasli osebi in enega otroka. Če potujemo trije, imamo s seboj vselej še dodatni šotor," razlaga Ljubljančan, ki navadno z družino potuje sam in ne v okviru organiziranih odprav. Občasno je sodeloval tudi na manjših offroad vožnjah, dokazujejo nalepke na boku vozila.

"Iskanje cestic je pravo veselje, a zgolj Lonely Planet ne zadostuje …"

"Prva pot nas je s tem avtomobilom peljala v Tunizijo. Tam smo pred tem že bili, a nikoli tako svobodni, kar se potovanja tiče. Parkiraš pred rimskimi ostanki in se nato tam naslednje jutro zbudiš. Tega v klasičnih turističnih paketih ni mogoče doživeti. Štirikolesni pogon je sicer dokaj redko povsem nujen. No, lani sva se peljala s hčerko proti Španiji čez skoraj brezpotja na italijansko-francoski meji. Tam brez pravega pogona in gum ne bi šlo. Veselje je iskati take cestice, zgolj Lonely Planet zagotovo ni dovolj," nadaljuje Zajec.

Nazadnje je bil lani na Portugalskem, v prihodnje ga najbolj vleče v Grčijo. Skrite ceste išče največ prek Googla in satelitskih posnetkov. Občasno ga na poti presenetijo ovire ali celo zapore. V nekaterih tujih državah, pri tem izpostavlja Portugalsko, Španijo in Grčijo, je vožnja po naravi z vozilom precej bolje sprejeta kot drugod. Treba se je držati osnovnih pravil in uporabljati zdravo pamet, poudarja Zajec. Na Hrvaškem je kampiranje zunaj uradnih kampov sploh prepovedano.

Na pokritem kesonu je skoraj kubik prostora, toda …

Pred vsako potjo je treba seveda dobro premisliti tudi glede prtljage. Zajec se z družino na daljša potovanja odpravi tudi za tri tedne. V kesonu njegovega rangerja je zaradi nadgradnje skoraj kubik prostora, nosilnost pa znaša okrog 1,3 tone. S seboj navadno vzamejo okrog 400 kilogramov prtljage in opreme.

"Prostora je načeloma dovolj. Pač postaviš tja, kjer je še kaj prostora. Precej nametano je vse in občasno potrebuješ več časa, da najdeš, kar potrebuješ. Poleg osebnih stvari s seboj vozimo tudi nekaj litrov rezervnega olja, vrvi za privezovanje, opremo za kuhanje, vodo za pomivanje posode, manjši hladilnik in podobno."

  "Vitel je na potovanjih nameščen predvsem zaradi varnosti," pravi voznik Fordovega poltovornjaka. | Foto: Gregor Pavšič "Vitel je na potovanjih nameščen predvsem zaradi varnosti," pravi voznik Fordovega poltovornjaka. Foto: Gregor Pavšič

Na prvo pot se je s poltovornjakom podal v Tunizijo. | Foto: Gregor Pavšič Na prvo pot se je s poltovornjakom podal v Tunizijo. Foto: Gregor Pavšič

Nazadnje je bil lani na Portugalskem, v prihodnje ga najbolj vleče v Grčijo. Skrite ceste išče največ prek Googla in satelitskih posnetkov.  | Foto: Gregor Pavšič Nazadnje je bil lani na Portugalskem, v prihodnje ga najbolj vleče v Grčijo. Skrite ceste išče največ prek Googla in satelitskih posnetkov. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte