Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
0.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Petek, 10. 2. 2017, 0.15

6 let, 6 mesecev

Test novih različic

Primerjalni test: renault megane in megane grandtour GT TCe 205 EDC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Renault megane GT in grandtour GT TCe 205 EDC - primerjalni test

Vozili smo dva najbolj dinamično-elegantna megana: petvratno kombilimuzino in grandtourja, oba s štirikolesnim krmarjenjem, z najmočnejšim motorjem, z najbogatejšo in najbolj športno opremo GT ter v celo enakem barvnem odtenku. Ključna ločnica med njima je prostor za zadnjo klopjo: 87 litrov več za prtljago oziroma tisočak doplačila za "družinsko" praktičnost v atletskem dresu GT.

Motor: 1,6-litrski turbo bencinski štirivaljnik z močjo 151 kW (205 "konjev")
Poraba goriva:
8,4 l /100 km – megane GT
8,6 l/100 km – megane grandtour GT
Cena:
27.820 EUR; 26.820 EUR s popustom – megane GT
28.570 EUR; 27.570 EUR s popustom – megane grandtour GT

Tehnični podatki | Vaše mnenje | Cena in dodatna oprema | Zanimivo | Video: filozofija megana GT in sistem 4control

  Kombilimuzinskega, petvratnega in kombijevskega grandtourja GT na tehnici loči 113 kilogramov, kolikor je težji karavanski zadek. Grandtour ima 1,3 centimetra daljše medosje in skupno daljši za slabih 27 centimetrov. Res pa je, da z boka zaradi skladne oblike, v katero je lepo vdelan, grandtour sploh ni videti tako očitno daljši. Smo pa glede na zimske temperature in gume ter zaradi nekaj kilogramov več pričakovali tudi večjo razliko v porabi. Le dva decilitra več je v skupnem povprečju "spil" karavan. | Foto: Kombilimuzinskega, petvratnega in kombijevskega grandtourja GT na tehnici loči 113 kilogramov, kolikor je težji karavanski zadek. Grandtour ima 1,3 centimetra daljše medosje in skupno daljši za slabih 27 centimetrov. Res pa je, da z boka zaradi skladne oblike, v katero je lepo vdelan, grandtour sploh ni videti tako očitno daljši. Smo pa glede na zimske temperature in gume ter zaradi nekaj kilogramov več pričakovali tudi večjo razliko v porabi. Le dva decilitra več je v skupnem povprečju "spil" karavan.

Palec gor: Novi megane, tako limuzina kot karavan, pomeni velik oblikovalski korak naprej. Drznejše oblikovanje od obeh predhodnikov je s testno opremo GT še bolj izstopajoče. Krmarjenje zadnjega para koles si res zasluži pohvalo, saj združuje okretnost majhnih mestnih vozil z odličnimi voznimi lastnostmi pravih cestnih športnikov, grandtour se nam je zdel še za odtenek prepričljivejši, kar zadeva lego v začrtani smeri.  
 Palec dol: Prestavni ročici za volanskim obročem sta pol manjši, kot bi lahko bili, saj segata samo navzgor izza obeh prečk. Pri ročnem prestavljanju med vrtenjem volana so z ergonomskega vidika na boljšem vozniki tistih italijanskih športnih avtomobilov, pri katerih prestavna ušesa segajo tudi navzdol. R-link 2 oziroma meniji na 8,7-palčnem zaslonu imajo rezervo pri uporabniški prijaznosti. Kompleksnosti menijev se je treba kar navaditi. Zmoti tudi malce svojeglav tempomat. Sicer vse pohvale vredni sistem štirikolesnega krmarjenja spada pri modelih megane samo k opremi GT in ga pri nižjih stopnjah opreme ni mogoče izbrati niti za doplačilo. Škoda.

Enako srce, enaka barva, enaka oprema, a dva avtomobila in tisočak razlike

Megane pri višjih stopnjah opreme nosi dnevne luči LED v obliki črke C, medtem ko žarometa full LED pure vision in športno oblikovan odbijač pripadajo najvišji opremi GT. | Foto: Klemen Korenjak Megane pri višjih stopnjah opreme nosi dnevne luči LED v obliki črke C, medtem ko žarometa full LED pure vision in športno oblikovan odbijač pripadajo najvišji opremi GT. Foto: Klemen Korenjak Kot smo zapisali že v uvodu, gre za avtomobilska brata, ki v najbolj zastopan in konkurenčen ljudski razred prinašata zanimivo, GT-kombinacijo športnosti odličnih voznih lastnosti in vsakodnevne praktičnosti ter atraktivno podobo. Zadnjo plemeniti že skoraj premium oprema, vključno z 900 evrov vrednim oblazinjenjem v usnju in alkantari. Za slabih oziroma dobrih 27 tisočakov ta dva megana poleg naštetega ponujata še precej tehnične vsebine.

Za tolikšen znesek evrov bi težko našli razrednega konkurenta z 205-"konjskim" motorjem s sedemstopenjskim smodejnim menjalnikom z dvema sklopkama, bogato opremo in s štirikolesnim krmarjenjem, s katerim je posebnež razreda in za vse dinamične voznike brez pretiravanja prava dodana vrednost.

Merilo odločitve bo morda prtljažnik: 434 ali 521 litrov, oziroma 1247 ali 1504 litre pri položeni zadnji klopi. | Foto: Merilo odločitve bo morda prtljažnik: 434 ali 521 litrov, oziroma 1247 ali 1504 litre pri položeni zadnji klopi. Vprašanje tisočaka razlike, kolikor je v temelju grandtour dražji, pa je stvar praktičnosti in resničnih potreb ter morda tudi imidža. S petvratnim GT-jem bodo verjetno raje šarmirali samski dame in gospodje, grandtour pa bo za dinamične očete in tudi mame z malce težjo nogo, ki radi prehitijo varno in imajo svojo najljubšo cesto.

Dejstvo je, da karavan po voznih užitkih prav nič ne za ostaja za svojim "hot hatch" GT bratom. Kako konkurenčen pa je grandtour v primerjavi z družinskimi karavani svojega razreda, dovolj pove drugo mesto na velikem primerjalnem testu. Detajlno igro številk, ki ločuje oba avtomobila, si sicer lahko ogledate v tabeli s tehničnimi podatki.


Prva vožnja: Renault megane grandcoupe – to so prednosti limuzine

Primerjalni test: Twingo proti twingu: kaj pomeni za dve sklopki, 2 tisočaka in 20 "konjev" razlike?

Primerjalni test limuzine in karavana: Renault talisman – Slovenec bo dal zanj v povprečju 27 tisoč evrov


Bencinski različici GT za 31 kilovatov oziroma 42 konjev prekašata dizelsko, cenovno pa za njo v obeh oblikah karoserije zaostajata za okoli 1.500 evrov, kar pomeni tisočaka in pol manj kot za najmočnejšega dizla in precej bolj športen občutek na bencin. | Foto: Bencinski različici GT za 31 kilovatov oziroma 42 konjev prekašata dizelsko, cenovno pa za njo v obeh oblikah karoserije zaostajata za okoli 1.500 evrov, kar pomeni tisočaka in pol manj kot za najmočnejšega dizla in precej bolj športen občutek na bencin.

Spodnji srednji ali srednji razred?

18-palčna platišča magny-cours z manj vpadljivo oznako GT so pri najdražji opremi serijska. | Foto: Matej Leskovšek 18-palčna platišča magny-cours z manj vpadljivo oznako GT so pri najdražji opremi serijska. Foto: Matej Leskovšek Če petvratni megane po dolžini spada v povprečne karoserijske meje svojega razreda, pa se z dolžino prek 4,6 metra megane grandtour že želi malce meriti z vozili srednjega razreda. Tja bi ga lahko kdo uvrstil tudi zaradi kombinacije elegantnega in dinamičnega videza.

O podobi je treba zapisati, da Renault s tema avtomobiloma stvari spet postavlja na svoje mesto. Z drznejšim pristopom je novi megane pravo nasprotje umirjenega predhodnika in v resnici sklepa kompromis med okusom tistih, ki jim je bila druga generacija preveč samosvoja, tretja pa premalo zanimiva.

Oblikovanje zadnjih sedežev prepričljivo sporoča, da naj tu sedita dve osebi. Štirje potniki imajo vsak svoj utor za pijačo, za velike plastenke pa v kabini ni predvidenega prostora. | Foto: Matej Leskovšek Oblikovanje zadnjih sedežev prepričljivo sporoča, da naj tu sedita dve osebi. Štirje potniki imajo vsak svoj utor za pijačo, za velike plastenke pa v kabini ni predvidenega prostora. Foto: Matej Leskovšek Oblikovalski pristop pa so pri Renaultu uspešno prenesli tudi na karavansko različico. Črno obarvan zadnji stebriček, ki navidezno nadaljuje površino zatemnjenih stekel, je posrečena rešitev.

Karavan z najvišjo stopnjo opreme se razkazuje v kromu in "ledu". Dnevni luči kot črka C spredaj, široki zadnji svetlobni enoti LED pa se skoraj dotikata. Ta svetlobni podpis spredaj in zadaj je pri obeh različicah v resnici nezamenljiv v primerjavi s tekmeci. Zlasti velike in prav futuristično zanimive zadnje luči so s svojim svetlobnimi kanali take, da jih je nemogoče spregledati ali zamenjati s kakšnim drugim avtomobilom. Bravo, Renault. Lepotna "vdrtina" pod vrati, kakršno imata clio in captur, je oblikovalcem tako všeč, da jo ima tudi megane. No, prav, saj nikakor ni videti slabo. 

Med enega od boljših kompromisov obeh avtomobilov spadajo res odlični sedeži, dobro držijo telo in so udobni. GT-kombinacija v usnju in alkantari pa zahteva 900 evrov doplačila, dodatnih 290 stane ogrevanje hrbta in zadnjice. V letošnjem januarju, najhladnejšem v zadnjih 30 letih, bi bilo to doplačilo dobra naložba.  | Foto: Klemen Korenjak Med enega od boljših kompromisov obeh avtomobilov spadajo res odlični sedeži, dobro držijo telo in so udobni. GT-kombinacija v usnju in alkantari pa zahteva 900 evrov doplačila, dodatnih 290 stane ogrevanje hrbta in zadnjice. V letošnjem januarju, najhladnejšem v zadnjih 30 letih, bi bilo to doplačilo dobra naložba. Foto: Klemen Korenjak Od športa k prestižu

Renault megane GT TCe 205 EDC - test | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Notranjost kritikom ne dopušča veliko možnosti. Od armaturne plošče do prtljažnika je več kot solidna, zaradi izrazito športne urejenosti pravzaprav navdušujoča. Materiali so izbrani, trde plastike je za vzorec, barvnih modrih in svetlih dodatkov ter kroma je ravno prav. Sprednja športna sedeža sta tako ali tako GT, oblikovanje zadnje klopi pa odločno poudarja udobno sedenje dveh potnikov.

Karavan ne more biti pravi brez strešnih letev in uporabnega prtljažnega prostora. Po prostornini megane ni prvak, približno 50 litrov prostora pa skriva dvojno dno pod dvema ploščama, ki za prvo povečanje lahko ostaneta doma. Drugo in tisto pravo povečanje se lahko opravi z vzvodoma od zadaj, ravno dno pa postreže s kubikom in pol prostora.  

Meja zdrsa je pri obeh avtomobilih postavljena zelo visoko. V toplejših mesecih, ko smo na letnih gumah z nasmehom jemali zavoje v kombilimuzinskem meganu GT, se je sploh zdelo, kot da je avtomobil prilepljen na asfalt.  | Foto: Klemen Korenjak Meja zdrsa je pri obeh avtomobilih postavljena zelo visoko. V toplejših mesecih, ko smo na letnih gumah z nasmehom jemali zavoje v kombilimuzinskem meganu GT, se je sploh zdelo, kot da je avtomobil prilepljen na asfalt. Foto: Klemen Korenjak
Nekatere posebnosti so v meganu bolj skrite

Takle merilnik si izbere športni voznik, ki med vožnjo spremlja vrtljaje motorja in digitalni izpis hitrosti, ta je sicer prikazana tudi na zaslonu head-up. | Foto: Matej Leskovšek Takle merilnik si izbere športni voznik, ki med vožnjo spremlja vrtljaje motorja in digitalni izpis hitrosti, ta je sicer prikazana tudi na zaslonu head-up. Foto: Matej Leskovšek Ko voznik prek napisa Renault Sport prestopi kromiran prag obeh meganov GT, zasliši pozdravni zvok drvečega avtomobila in zven srčnega ritma. Oznake GT na platiščih znamke Magny-Cours vidi samo opazovalec, ki se skloni, tudi napisa 4Control sta zgolj dva na stebričkih B in tudi po velikosti se prav nič ne izpostavljata. Zanimiva je "šminkerska" možnost izbire ambientalnih osvetlitev v vratih in ob konzoli med sedežema, vendar za doplačilo 190 evrov, zato pa so za voznika, ob dveh analognih, koristnejši še osrednji prilagodljiv sklop digitalnih merilnikikov.

Voznik si lahko v obeh meganih izbere prikaz tistih podatkov, ki mu ustrezajo glede na način vožnje. Velik okrogel merilnik hitrosti se lahko zamenja z izbranim načinom prikaza vrtljajev. Če voznika ne zanimajo zapreženi konji in navor motorja, si namesto tega lahko izbere prikaz trenutne porabe goriva. Povrhu lahko vse kombinira z različnimi barvnimi osvetlitvami.

Pokončni zaslon že poznamo

To ne pomeni, da smo se mu v 14 dneh privadili. Površina zaslona je na dotik, ob njenem desnem robu (zakaj ne na levem, bližje vozniku?) je šest stikal, tudi na dotik, klimatski napravi pa sta namenjena dva vrtljiva gumba. V meganu (enako kot v talismanau ) najdemo tudi kakšno običajno stikalo, imenovano bližnjica, ki posredno dokazuje, da je iskanje ustrezne funkcije s tipanjem po zaslonu med vožnjo lahko zamudno, če ne celo nevarno.

Pokončnemu zaslonu na dotik smo se že poskušali privaditi med vožnjo talismana. Podatki na zaslonu in namišljena stikala na desni strani poleg so na dotik, okrogla gumba sta vrtljiva, preostala stikala pa so običajna: treba jih je pritisniti. | Foto: Matej Leskovšek Pokončnemu zaslonu na dotik smo se že poskušali privaditi med vožnjo talismana. Podatki na zaslonu in namišljena stikala na desni strani poleg so na dotik, okrogla gumba sta vrtljiva, preostala stikala pa so običajna: treba jih je pritisniti. Foto: Matej Leskovšek

4Control je prava stvar

Megane grandtour se vozi skozi ovinke kot po tračnicah, zlepa ne zdrsne in se le malo nagiba. Na tej fotografiji megane zavija levo, zadnji par koles pa je zasukan v desno (maksimalno 3,5 stopinje), ker je hitrost manjša od 60 km/h. | Foto: Matej Leskovšek Megane grandtour se vozi skozi ovinke kot po tračnicah, zlepa ne zdrsne in se le malo nagiba. Na tej fotografiji megane zavija levo, zadnji par koles pa je zasukan v desno (maksimalno 3,5 stopinje), ker je hitrost manjša od 60 km/h. Foto: Matej Leskovšek Občutek velikosti, ki ga ustvarja pogled na megana karavana, se nadaljuje tudi za volanom, kot da gre za vožnjo vozila iz razreda višje. Podvozje dovolj uspešno razbere naklepe ležečih policajev in se na vseh podlagah vede kot umirjena limuzina. Med fotografiranjem dinamike s kroženjem okoli manjšega otoka se je megane grandtour vedel kot pravi športnik in ne verjamemo, da bi lahko na mrzli spolzki podlagi s kakšnim minijem, na primer, peljali hitreje, a ne tako zanesljivo. V toplejših mesecih, ko smo vozili petvratnega megana GT, pa smo še z večjo vnemo na letnih gumah in na toplem asfaltu rezali linijo skozi zavoje. Malce se je treba navaditi občutka posredovanja zadnjih koles, ko se zazdi, kot da bi se zbudil zadek, potem pa avtomobil zares odločno vztraja v smeri.

Ko se navadiš občutka in visoko postavljenih meja tega krmiljenja in podvozja, je vožnja res doživetje. Palec gor in kapo dol. Dober voznik bo v teh dveh avtomobilih brez težav držal korak s kakšnim GTI. Ni R. S., da ne bo pomote, a je lahko hudimano hiter in veliko bolj udoben od prej omenjenega ekstrema.

Kako deluje štirikolesno krmarjenje 4 control?

Krmarjenju zadnjega para koles so pri Renaultu namenili zgolj po en napis na vsakem stebričku B. K vsebini avtomobila in predvsem legi ter natančnosti v smeri pa prinese veliko več, kot pove ta diskretna oznaka. | Foto: Klemen Korenjak Krmarjenju zadnjega para koles so pri Renaultu namenili zgolj po en napis na vsakem stebričku B. K vsebini avtomobila in predvsem legi ter natančnosti v smeri pa prinese veliko več, kot pove ta diskretna oznaka. Foto: Klemen Korenjak Pri podvozju, ki je delo oddelka Renault Sport, gre za spremenjene vzmeti, amortizerje in volanski prenos. Kot zavijanja zadnjih koles je največ 3,5 stopinje, elektronika pa ga prilagaja stokrat v sekundi.

Do hitrosti 60 zavijata zadnji kolesi v nasprotno smer od sprednjih, pri večji hitrosti pa v isto smer. Oziroma še bolj natančno, pri izbiri načina vožnje sport je ta meja pri 80 kilometrih na uro. Rezultat: lahkotno mestno manevriranje in parkiranje, kot da bi šlo za manjše vozilo, pri hitrem ovinkarjenju pa vozniška izkušnja, kot smo jo opisali v odstavku zgoraj.

Tu lahko omenimo še posebnosti: barvni zaslon head-up zrcali osnovne podatke o vožnji, med štirimi načini vožnje lahko sport neposredno izberemo z bližnjico, ki jo predstavlja stikalo R. S. DRIVE, volan je zelo neposreden s približno dvema zavrtljajema in pol, pri načinu sport pa se prenos krmarjenja še zmanjša za 40 odstotkov. Zvedav športen voznik lahko med merilniki spremlja gibanje podatkov hp in Nm, torej za moč in navor motorja, poleg dveh načinov prikaza hitrosti lahko izbira tudi prikaze vrtljajev.

Video: filozofija megana GT in sistem 4control



205 "konjev" iz 1.600 turbo kubikov

Zmogljiv in energijsko razmeroma prepričljiv turbo bencinar. | Foto: Klemen Korenjak Zmogljiv in energijsko razmeroma prepričljiv turbo bencinar. Foto: Klemen Korenjak Dvesto konjev iz 1,6-litra prostornine oziroma se nam je pred leti prikazovalo le v sanjah, danes pa je to za Renault in tudi kakšno drugo znamko precej običajen motor. Ocenili smo ga kot odličen izdelek, ki se krasno ujema z vso zasnovo športno navdahnjenega karavana in njegovega petvratnega brata.

Govorimo o povezavi s podvozjem in oblikovnimi dodatki, zaobjetimi z oznakami GT in GT line. Sem spada tudi samodejni sedemstopenjski menjalnik z dvema sklopkama, pri katerem gre ročno izbiranje prestav med sedežema po tekmovalnem vzoru, to pomeni naprej v nižje prestave in nazaj v višje.

"Ušesi za volanom sta pol manjši kot na primer pri giulii"

Voznikom, ki se radi zapodijo po cesti, sta namenjeni statično nameščeni prestavni ročici, ki na žalost segata za volanskim obročem samo navzgor. In zakaj ne tudi navzdol, kot na primer pri alfa romeu giulii, kjer sta obe ročici neprimerno večji?  Pri renaultih to ne gre, ker je na desni pod volanom nameščena konzola za upravljanje avdiosistema.

Sedemstopenjska avtomatika z dvema sklopkama ne povečuje porabe goriva v primerjavi z ročnim menjalnikom. Deluje dovolj hitro, prestavljanje je mehko in brez sunkov tudi pri speljevanju in ustavljanju. Ročica med sedežema deluje športno, to je naprej za nižje prestave, voznik si lahko tudi izbere svoj slog vožnje z načini prikaza vrtljajev in izpisom prestave.

Prestavni ročici sta trdno nameščeni in ne sledita vrtenju volana. V primerjavi s tistimi najbolj znanimi italijanskimi športniki sta obrnjeni samo navzgor, ker je na poti konzola za upravljanje avdiosistema. Če bi bili torej ti "lopatici" malce daljši, bi bila uporabniška izkušnja pri športni telovadbi skozi zavoje še bolj prepričljiva. Velja za oba megana, seveda. | Foto: Klemen Korenjak Prestavni ročici sta trdno nameščeni in ne sledita vrtenju volana. V primerjavi s tistimi najbolj znanimi italijanskimi športniki sta obrnjeni samo navzgor, ker je na poti konzola za upravljanje avdiosistema. Če bi bili torej ti "lopatici" malce daljši, bi bila uporabniška izkušnja pri športni telovadbi skozi zavoje še bolj prepričljiva. Velja za oba megana, seveda. Foto: Klemen Korenjak

Divji radarski tempomat

Ta naprava v meganu zahteva za vklop hitrost vsaj 50 kilometrov na uro, nato pa je tudi nekoliko svojeglava. Megane predvidljivo sledi vozilu spredaj na eni od treh izbranih razdalj, pri pospeševanju pa ga malce biksa. Ko je prometni pas spredaj prost, se predolgo obotavlja, kakor da čaka, da zadaj vozeči znorijo, nato pa prestavi za dve navzdol in silovito požene. Pri tem pa zaradi silnega pospeška prevozi nastavljeno hitrost, na primer 134 na avtocesti, in od lastnega zaleta doseže tudi 140 kilometrov na uro.

Cena testnih vozil: 27.820 EUR; s popustom 26.820 EUR – megane GT; 28.570 EUR; s popustom 27.570 EUR – megane grandtour GT

Cena osnovne različice: 13.990 EUR (renault megane SCe 115 life)
Cena osnovne različice: 14.990 EUR (renault megane grandtour SCe 115 life)

Osnovna cena testnega vozila: 24.890 EUR (renault megane GT TCe 205 EDC)  
Osnovna cena testnega vozila: 25.890 EUR (renault megane grandtour GT TCe 205 EDC) 

2-letna splošna garancija, 3-letno jamstvo za lak, 12-letno jamstvo proti prerjavenju karoserije
Dodatna oprema: 2.930 - megane GT Dodatna oprema: 2.680 EUR - megane grandtour GT
zaslon head-up (350 EUR), sistem BOSE surround sound, 10 zvočnikov z učinkom R-surround (700 EUR), gretje sprednjih sedežev (290 EUR), oblazinjenje GT v usnju in alkantari z modro obrobo (900 EUR), kovinska barva (690 EUR) samodejna parkirna zavora, ambientalna osvetlitev v vratih in centralni konzoli (190 EUR), prostoročno parkiranje, 360-stopinjski nadzor okolice in vzvratna kamera (500 EUR), paket varnost plus (aktivni tempomat, opozorilnik varnostne razdalje, samodejno zaviranje v sili - 650 EUR), zaslon head-up (350 EUR), sistem BOSE surround sound, 10 zvočnikov z učinkom R-surround (700 EUR), gretje sprednjih sedežev (290 EUR)
Pomembnejša serijska oprema: športno podvozje, sistem 4Control, 18-palčna lita platišča, odbijača in zadnji difuzor GT line, dodatno zatemnjena zadnja stekla, strešna nosilca (grandtour), kromirane letvice pragov in ročice na vratih, LED "C shape" dnevne luči, LED zadnje luči, LED žarometi z avtomatskim preklopom kratke / dolge, kartica za prostoročno odklepanje in zagon, start / stop, električno pomični ogrevani in poklopni kovinsko obarvani ogledali s smernima utripalkama LED, variabilni servo usnjen volan nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, obvolanski prestavni ročici, prestavna ročica med sedežema s kovinsko glavo, športne kovinske stopalke, elektronska parkirna zavora, oblazinjenje GT v kombinaciji z imitacijo usnja, z vzdolžnimi črtami dekorirano blago na sedežih, sprednja GT sedeža z integriranima vzglavnikoma nastavljiva po višini, voznikov v ledvenem delu, potovalni računalnik, multimedijski sistem R-link 2 z 8,7-palčnim zaslonom na dotik z navigacijo in kartografijo Evrope, spletna povezava, reža za SD kartico, funkcije mp3, AUX, USB, DAB in Bluetooth, 12-voltna vtičnica spredaj, v drugi vrsti in prtljažniku, samozatemnitveno notranje ogledalo, senzor za dež, pomoč pri speljevanju v klanec, sistem za ohranjanje lege na prometnem pasu, opozorilnik prekoračene hitrosti, prepoznavanje prometnih znakov, funkcije načina vožnje neutral, comfort, sport in perso, tempomat, parkirni senzorji zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno in varnostno odpiranje stekel, zaprt predal pred sovoznikom, pod naslonom med sprednjima sedežema, žepa za sedežema, odprti predali v vratih, utori za pijačo med sprednjima in zadnjima sedežema, naslonjalo zadnje klopi deljivo v razmerju tretjina / dve tretjini, možnost polaganja naslonjal od zadaj, z dvema ploščama prekrito dvojno dno prtljažnika (grandtour), kit za popravilo pnevmatike.

Pohvaliti je treba tudi nastavitve sistema proti zdrsu in stabilizacije vozila (ESC). V močnem sneženju smo z grandtourjem brez težav premagali kar nekaj dolgih in precej zasneženih klancev, res pa je tudi, da je bil obut v čisto nove zimske gume. | Foto: Matej Leskovšek Pohvaliti je treba tudi nastavitve sistema proti zdrsu in stabilizacije vozila (ESC). V močnem sneženju smo z grandtourjem brez težav premagali kar nekaj dolgih in precej zasneženih klancev, res pa je tudi, da je bil obut v čisto nove zimske gume. Foto: Matej Leskovšek

Zmerna poraba goriva

Renault megane grandtour GT TCe 205 EDC - test | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Motorju z 205 "konji" bi težko pripisali posebno varčnost, vendar 1,6-litrski TCe ni kakšen požeruh, dokazujeta obe porabi. Med ne prav nežnim preizkušanjem je poraba ostala pod 11 litri, na testnem krogu pa je grandtour porabil 8,6 litra na sto kilometrov, 113 kilogramov lažji kombilimuzinski megan pa je na letnih gumah v toplejšem delu leta zahteval še dva decilitra manj.

Od štirih načinov se po zagonu motorja vožnja vedno začenja z neutral, kar pomeni ravnotežje med športnostjo in udobjem. Za optimalno uravnavanje porabe voznik preklopi na comfort, ki ublaži delovanje vzmetenja, umirja agilnost motorja in delovanje menjalnika.

V grandtourju smo z načinom comfort na poti do Kolpe in nazaj izmerili porabo 7,3 litra, do Pokljuke in nazaj pa 7,7. Poraba na gorenjski relaciji je bila višja zaradi avtoceste, kjer smo radarski tempomat nastavili na 134 (dejanska hitrost 130, vrtljaji približno 2.950). Hitrosti na preostalih cestah smo uravnavali na 94 oziroma 53 (v naseljih).

Porabo, ki jo ocenjujemo kot zelo zmerno, znižuje sistem samodejnega ugašanja, ki zahteva stalen pritisk zavore in zažene motor, tudi če voznik prestavi v N.   | Foto: Klemen Korenjak Porabo, ki jo ocenjujemo kot zelo zmerno, znižuje sistem samodejnega ugašanja, ki zahteva stalen pritisk zavore in zažene motor, tudi če voznik prestavi v N. Foto: Klemen Korenjak

Zanimivo

V slovenske menije se je prikradel jezikovni škrat iz vzhoda Evrope: "Zavijte na obrazovke klimy."  | Foto: Matej Leskovšek V slovenske menije se je prikradel jezikovni škrat iz vzhoda Evrope: "Zavijte na obrazovke klimy." Foto: Matej Leskovšek Na pokončnem sredinskem zaslonu in na zaslonu med merilniki so podatki zapisani v slovenščini, pri tem pa so nekateri prevodi prav samosvoji. Na primer, za poslušanje določene radijske postaje mora uporabnik prek menija najprej izbrati možnost, ki je zapisana kot večpredstavnost! Prevod pa lahko tudi izostane, kot pri napotku v zvezi s kakovostjo zraka, ki pravi: "Zavijte na obrazovke klimy." Ta jezikovni škrat sicer ne zmoti počutja v avtomobilu.

V toplem delu leta, ko smo med zavoje pognali petvratno različico, se je v času testa dvakrat oglasila diagnostika avtomobila, ki je javila pregrevanje menjalnika. Zanimivo, da se je to zgodilo med vožnjo po avtocesti, in to v lagodnem križarjenju na tempomatu s hitrostjo v okviru omejitev. Torej pri vožnji, ki menjalnika ni obremenila kot na primer dinamična vožnja s hitrimi športnimi prestavljanji ali pa vožnja v gneči s počasnim pomikanjem ter obilico speljevanj. Preventivni servisni pregled ni pokazal napake.

 

Tehnični podatki: renault megane GT TCe 205 EDC renault megane grandtour GT TCe 205 EDC
Motor: turbo bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1618 cm3; največja moč: 151 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 280 Nm pri 2400 vrt/min
Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 7-stopenjski samodejni menjalnik EDC z dvojno sklopko; pnevmatike: 225/40 R 18
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 230 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,1 s; mestna vožnja: 7,8 l/100 km, odprte ceste: 4,9 l/100 km, kombinirano: 6,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 134 g CO2/km, Euro 6 največja hitrost: 230 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,1 s; mestna vožnja: 7,8 l/100 km, odprte ceste: 4,9 l/100 km, kombinirano: 6,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 134 g CO2/km, Euro 6
Mere in mase: dolžina: 4359 mm, širina: 1814 mm, višina: 1447 mm; medosna razdalja: 2669 mm; najmanjši premer kroga obračanja: 10,4 m; masa praznega vozila: 1392 kg; največja dovoljena masa: 1924 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 730 kg (lahki priklopnik) / 1300 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 534  / 1247 l dolžina: 4628 mm, širina: 1814 mm, višina: 1435 mm; medosna razdalja: 2712 mm; najmanjši premer kroga obračanja: 10,4 m; masa praznega vozila: 1505 kg; največja dovoljena masa: 1980 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1700 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 521  / 1504 l
Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS, EBD, ASR, ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2015)
 

Katera različica megana/megana grandtoura je vredna vaše pozornosti?

  • dizelska GT zaradi varčnosti in sistema 4Control
    31,33 %
    73 glasov
  • bencinska GT zaradi moči in sistema 4Control
    53,22 %
    124 glasov
  • ena od cenejših stopenj opreme, če bi vključevala sistem 4Control
    15,45 %
    36 glasov
Oddanih 233 glasov
Ne spreglejte