Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

Mazda

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

Test nove različice: mazda MX-5 G130 takumi

Mazda MX-5: kultni kabriolet, ki ogreje dušo in zbudi čute #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Med poletno vročino smo se znova zapeljali z Mazdinim roadsterjem, celo z enakim 1,5-litrskim 96-kilovatnim atmosferskim motorjem in zelo podobno opremo. Temno višnjevo mehko streho, ki je osnovna značilnost omejene serije takumi, smo večinoma skrivali, saj je bila med vožnjo lepo pospravljena za sedežema.

Vrhunsko zadeta silhueta. Mali roadster meri 85 mm manj od štirih metrov, podvozje pa je 141 mm oddaljeno od tal. | Foto: Gašper Pirman Vrhunsko zadeta silhueta. Mali roadster meri 85 mm manj od štirih metrov, podvozje pa je 141 mm oddaljeno od tal. Foto: Gašper Pirman  

Motor: 1,5-litrski bencinski, 96 kW

Poraba goriva: 6,8 l/100 km

Cena: 29.060 EUR
Mazda MX-5 primerjalni test
Avtomoto Primerjalni test: mazda MX-5 z mehko ali trdo streho?
Avtomoto Mazda bo bencinske motorje vžigala tudi s kompresijo in ne več le z vžigalnimi svečkami
Mazda CX-5 domača predstavitev
Avtomoto Mazda CX-5 – za vse Slovence, ki cenijo drugačen pristop #foto
Ocena:

Čeprav se velik del avtomobilske javnosti čudi, zakaj se nekdo odloči za nakup vozila z utesnjenim prostorom, majhnim prtljažnikom in nosilnostjo 165 kilogramov, mazda MX-5 vztrajno podira prodajne rekorde. Leta 2016 je presegla milijon. Za nadaljnje prodajne uspehe je Mazda pripravila omejeno serijo z opremo, imenovano takumi. Ta roadster spoznamo po temno višnjevi barvi mehkega ostrešja, v notranjosti pa po bež usnjenem oblazinjenju. Sicer pa gre večinoma za elemente, ki jih vključuje pred letom dni opisana oprema revolution navi.

Galerija: Mazda MX-5 G130 takumi

Fotogalerija
1 / 28

»Nižina« vozila je še vedno ista – 123 centimetrov

Namestitev za volan mazde MX-5 zahteva pri višjih postavah poseben postopek. Pod razpeto ostrešje se je najbolje stlačiti vzvratno s sklonjenim hrbtom, nato na zadnjici zasukati v desno in stlačiti noge pod volan. Lažje je, kadar je streha zložena, ker se voznik lahko z desno roko oprime naslona med sedežema, z levo uporabi pločevino za vrati in se spusti navzdol podobno kot pri kakšni vaji na bradlji.

Potem ko se voznik tako ali drugače namesti na svoj sedež, ni več nikakršnih težav, saj se (večina) takoj sprijazni z nizkim sedenjem Mazda MX-5 G130 takumi | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman za skoraj navpičnim volanom. In kaj poleg uživaške vožnje še lahko voznik v tem utesnjenem vozilu počne? Odpiranje in zapiranje ostrešja je z malo spretnosti izvedljivo z vozniškega sedeža, morda je malo težje uporabiti zaklenljiv predal na steni za sedežema. Nemogoče pa je brez ustavitve vozila posegati v oba stranska predala zadaj.

Ročno odpiranje prtljažnega pokrova nam je znova dalo vetra! Že lani smo dvomili, da bi se pokrov odpiral zgolj daljinsko in smo šele po branju navodil odkrili gumb pod tablico. Letos nam ni šlo prav nič bolje!

Drsenje med poletno nevihto

Zapiranje mehkega ostrešja poteka znatno hitreje kot pri električno pomični kovinski konstrukciji. Nenadna ploha nam ni vzela niti pet sekund časa in že smo bili na suhem, prav tako hitro pa je prišla tudi zabava zaradi spolzke podlage. Dodajanje plina v prvi ali drugi prestavi postavi mazdo v trenutku »na počez«, pri čemer DSC kakor da počaka, če bo voznik kaj sam ukrenil. Pri večji hitrosti lahka mazdica zdrsne malo bolj potuhnjeno. Navora na zadnji kolesi je namreč tudi v četrti prestavi dovolj, da zadek spodnese, vendar se to zgodi skoraj neopazno. To je lahko enim v veselje in drugim zoprno.

Bež usnjeno oblazinjenje je zaščitni znak posebne serije takumi, sicer pa je oprema primerljiva s stopnjo revolution navi. | Foto: Gašper Pirman Bež usnjeno oblazinjenje je zaščitni znak posebne serije takumi, sicer pa je oprema primerljiva s stopnjo revolution navi. Foto: Gašper Pirman

Športno izdelan kokpit krasijo rdeči šivi na volanskem obroču, prestavni ročici in ročni zavori. | Foto: Gašper Pirman Športno izdelan kokpit krasijo rdeči šivi na volanskem obroču, prestavni ročici in ročni zavori. Foto: Gašper Pirman

Osrednji in desni merilnik pregledno prikazujeta hitrost in vrtljaje, na levem pa je združena množica podatkov za potovalni računalnik in tempomat. | Foto: Gašper Pirman Osrednji in desni merilnik pregledno prikazujeta hitrost in vrtljaje, na levem pa je združena množica podatkov za potovalni računalnik in tempomat. Foto: Gašper Pirman

Palec gor:

Pri mazdi MX-5 lahko vedno znova hvalimo neposrednost in igrivost, s katerima lahkotno premaguje ovinke. Občutki so podobni kot pri go-kartu, le da pri testnem 1,5-litrskem motorju niso tako trdo grobi zaradi malo mehkejšega podvozja.
Palec dol:

Mazda je že pri prejšnjih generacijah roadsterja poskrbela za nastavitev volana po višini, za pomik po osi pa bo treba še počakati. 

Kaj pa obvezna oprema?

Ne bomo znova opisovali svojih občutkov med vožnjo, čeprav nas je znova veselil zvok motorja med pospeševanjem, ki je slišati kar malo hudobno ali pa vsaj jezno. Kombinacija odzivnosti 130 konj in odlične vodljivosti mora pač znova in znova navduševati. Povemo pa lahko, da voznik zlahka prenese 200-kilometrsko razdaljo na ovinkasti podeželski cesti in na obrežju Kolpe izstopi »v enem kosu«. In še tole povemo: k obvezni opremi mazde MX-5 bi sodili čepica in krema za sončenje.

6,8 litra po točenju, vendar lahko tudi precej manj

Atmosferski motor z visoko stopnjo kompresije deluje prožno, čeprav doseže največjo stopnjo navora (150 Nm) pri visokih 4800 vrtljajih. No, indikatorju pa vseeno nismo verjeli, ko nam je že pri 1750 vrtljajih sitnaril, naj prestavimo navzgor. Smo pa odčitali nekaj zanimivih podatkov in takoj povemo, da so rezultati potovalnega računalnika pravilni in preverjeni po vsakem točenju goriva. Porabo smo beležili pri odprtem ostrešju in je vsaj za deset odstotkov višja kot pri popolnoma zaprtem vozilu.

Tako MX-5 na ravni cesti pri 50 kilometrih na uro (53 po števcu) porabi vsega 2,9 litra, pri 90 (94) 4,8 litra in pri 130 (135) 7 litrov goriva. Med preverjanjem natančnosti merilnika hitrosti in odčitavanjem porabe smo na ravnicah Ljubljanskega barja prevozili 40 kilometrov, skupna poraba na tem kratkem testu pa se je zaustavila pri povprečju 5,4.

Osrednji zaslon je sicer na dotik, vendar ga je bolj preprosto in tudi bolj varno upravljati z vrtljivim gumbom in stikali okrog njega. | Foto: Gašper Pirman Osrednji zaslon je sicer na dotik, vendar ga je bolj preprosto in tudi bolj varno upravljati z vrtljivim gumbom in stikali okrog njega. Foto: Gašper Pirman

V prtljažni prostor (130 l) gre več kot zaboj piva. Odpiranje je daljinsko (ne mislimo piva) ali s stikalom, ki ga nihče ne najde brez branja navodil. Je na desni strani nad zadnjim odbijačem. | Foto: Gašper Pirman V prtljažni prostor (130 l) gre več kot zaboj piva. Odpiranje je daljinsko (ne mislimo piva) ali s stikalom, ki ga nihče ne najde brez branja navodil. Je na desni strani nad zadnjim odbijačem. Foto: Gašper Pirman

Po mestu 7, do Kolpe in nazaj pod 6

Mazda MX-5 G130 takumi | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Glede mestne vožnje nas je malo začudil uradni podatek 7,9, saj testna mazda med vožnjami po mestu ni porabila več kot sedem litrov. Tudi razlika med tehničnimi podatki za mestno in zunajmestno vožnjo (7,9 in 4,9) je večja od običajne.

200-kilometrsko razdaljo med Ljubljano in kolpsko dolino smo prevozili po predpisih z največjo hitrostjo 94 na uro po merilniku in 53 kilometri na uro skozi naselja. Potovalni računalnik je nameril 5,4 litra, to je samo pol litra več od uradnega podatka za vožnjo po cestah zunaj naselij.

Kaj nas je zmotilo?

Mazda MX-5 ima podoben mehanizem kot drugi kabrioleti, ki pri nameščanju strehe nekoliko spusti stekli v vratih. Voznik na primer parkira, ugasne motor in začne zapirati ostrešje, stekli v vratih pa ostaneta na pol odprti. Ko izstopi iz vozila, bi morda pričakoval (tako kot mi), da se bosta med zaklepanjem stekli vrnili v zgornji položaj, vendar se to ne zgodi samodejno. Treba je znova vključiti kontakt in s stikaloma dvigniti obe stekli. K opremi takumi spada 12-voltni priključek, vendar ga ni mogoče najti. Lokacija, ki jo razkrijejo šele navodila za uporabo, je približno na mestu sovoznikovega levega stopala!

Cena testnega vozila

Kot smo že navedli, je MX-5 takumi po opremljenosti zelo podoben stopnji revolution navi, z očitno različnim ostrešjem in oblazinjenjem. Roadster z osnovno opremo sicer stane 24 tisočakov, testna mazda pa sega tri stopnje višje, pri čemer samo kovinska barva spada pod dodatno opremo.

Cena 29 tisočakov je kljub izdatni in kakovostni opremi (navigacija, BOSE sistem, bluetooth, ogrevana usnjena sedeža, smart key …) za igračo precejšnja, saj je njena uporabnost močno omejena. Zato pa so toliko bolj poudarjene vozne lastnosti in izredno atraktiven videz, kar tudi na svoj način opravičuje ceno vozila. In ne nazadnje, to ni običajno vozilo, to je roadster!

Tehnični podatki mazda mx-5 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte