SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tehnološki preboj bo serijski leta 2019

Mazda bo bencinske motorje vžigala tudi s kompresijo in ne več le z vžigalnimi svečkami

1,73

termometer

Mazda je napovedala razvoj in serijsko uporabo novega sistema za zagon bencinskih motorjev, ki bodo poleg svečk uporabljali tudi sistem kompresije. V svojih avtomobilih bodo tak sistem prvi serijsko uporabljali od leta 2019.

Nova generacija mazde CX-5. Nova generacija mazde CX-5. Foto: Jure Gregorčič

Kako raste prodaja Mazde v Evropi in Sloveniji

Prva vožnja: Nova generacije mazde CX-5 z drznimi oblikovalskimi elementi


Mazda je nedavno napovedala skupni razvoj električnega avtomobila s Toyoto, v središče svojega strateškega razvoja za prihodnost pa je vseeno postavila klasični motor z notranjim izgorevanjem. Na tem področju je bila Mazda že do zdaj avtomobilski proizvajalec, ki se je uspešno upirala trendu uporabe turbopuhal (izjema je dizelski motor) in manjšanja delovnih prostornin svojih motorjev.

Ob manjši obremenitvi mešanico bencina in zraka vžge kompresija

Zdaj bodo za svoje bencinske motorje razvili še nov sistem vžiga. Uporaba sistema kompresije namesto vžigalnih svečk (ustvarjajo iskre, ki vžgejo mešanico goriva in zraka v motorju) bo po napovedih inženirjev še povečala ekološko sprejemljivost njihovih motorjev in zmanjšala izpuste.

Takega principa na velikoserijskih bencinskih motorjih do zdaj ni uporabil še nihče. Sistem v valju stiska bencin in zrak, podobno kot motor z vžigalnimi svečkami, za vžig pa nato uporabi kompresijo. To velja v primeru manjše obremenitve motorja, pri večjih obremenitvah bodo motor še naprej vžigale svečke.

Novi motor bodo pri Mazdi poimenovali Skyactive-X, ki bo v primerjavi z obstoječim motorjem Skyactive-G za od 20 do 30 odstotkov bolj učinkovit oziroma manj potraten z gorivom. Tak bencinski motor bo po porabi primerljiv z dizelskimi motorji, ob tem pa ne bo težaven z vidika izpusta še posebej škodljivih dušikovih oksidov.

"Motor z notranjim izgorevanjem je ključni del naše prihodnje strategije. Elektrifikacija je pomembna, toda prednost bi moral dobiti klasični motor," je ob razkritju načrtov povedal vodja Mazdinega razvoja Kiyoshi Fujiwara.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin