Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
20. 5. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

2

Natisni članek

Prva vožnja Mazda

Sobota, 20. 5. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Mazda CX-5: drzna, minimalistična in cenovno odvisna od močnega evra

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

2

Mazda CX-5

Nova mazda CX-5 si za glavnega tekmeca postavlja volkswagna tiguana, nagovarja pa voznike, ki želijo predvsem bolje opremljene športne terence. Oblikovalsko je drzna in obenem minimalistična, ponaša se z dobro kakovostjo materialov in udobjem. V Sloveniji, kjer na cenovno konkurenčnost vpliva tudi razmerje med evrom in jenom, bo novi CX-5 dražji do 1.200 evrov.

Poudarki:

-    Naprednejši varnostni sistemi
-    Večje udobje, boljši materiali in prefinjenost
-    Zadnja vrata se odpirajo elektronsko
-    Dva bencinska, en dizelski motor
-    70 odstotkov kupcev v Sloveniji izbere CX-5 z dizelskim motorjem
-    Nova generacija CX-5 v Sloveniji do 1.200 evrov dražja
-    Adaptivni žarometi LED pri višjih paketih opreme
-    Projekcija podatkov tudi na vetrobransko steklo pred voznikom

Vozniško je mazda CX-5 ostala prepričljiva. Kupci bodo imeli na izbiro dva bencinska in en dizelski motor. Najboljšo kombinacijo predstavlja močnejši dizelski motor in dobro delujoči samodejni menjalnik. Za boljše vozne lastnosti so pri Mazdi vzvojno čvrstost popravili za 15 odstotkov. | Foto: Gregor Pavšič Vozniško je mazda CX-5 ostala prepričljiva. Kupci bodo imeli na izbiro dva bencinska in en dizelski motor. Najboljšo kombinacijo predstavlja močnejši dizelski motor in dobro delujoči samodejni menjalnik. Za boljše vozne lastnosti so pri Mazdi vzvojno čvrstost popravili za 15 odstotkov. Foto: Gregor Pavšič Mazda ne odstopa od svojih osnovnih načel

Športni terenec CX-5 je eden od najpomembnejših avtomobilov Mazde, ki bi jo iz vidika obsega skupne prodaje težko uvrstili med najuspešnejše znamke v Evropi, zato pa s svojimi izdelki zna ponuditi dobre avtomobile tistim voznikom, ki od prevoznega sredstva pričakujejo nekaj več. Leta 2012 je CX-5 kot prva mazda predstavil oblikovalski slog, prav tako pa po načelu Jinba Ittai – japonska beseda za harmonijo med konjem in njegovim jezdecem – avtomobil tudi izdelal z mislijo na vidik voznika, uporabnost in dobro počutje za volanom.

Z novo generacijo so Japonci vsebinsko uspešno nadgradili obstoječega športnega terenca. Dobil je boljše varnostno-asistenčne sisteme, ohranil zaupanje v bencinske motorje brez turbinskega polnilnika, prav tako se še naprej ne uklanjajo niti motornemu "downsizingu". Edini pravi primanjkljaj je področje infozabavnosti, kjer tekmeci ponujajo več digitalnih platform in prilagodljivosti notranjih zaslonov.

Mazda je za voznike pripravila novo oblikovan volanski obroč. Vgrajen ima poseben obroč, ki skrbi za gretje in se samodejno izklopi pod 30 minutah uporabe. Pri volanskem obroču bi si za boljši občutek želeli le za malenkost debelejši obroč. | Foto: Gregor Pavšič Mazda je za voznike pripravila novo oblikovan volanski obroč. Vgrajen ima poseben obroč, ki skrbi za gretje in se samodejno izklopi pod 30 minutah uporabe. Pri volanskem obroču bi si za boljši občutek želeli le za malenkost debelejši obroč. Foto: Gregor Pavšič

Letvica je postavljena visoko, glavni tekmec mazde CX-5 je volkswagen tiguan

"Glavni tekmec? To je kar volkswagen tiguan," je na vprašanje v Barceloni, kjer smo prvič tudi v praksi spoznali novi Mazdin avtomobil, povedal njegov japonski inženir Masaya Kodama.

Mazda letvico v tem zelo konkurenčnem avtomobilskem segmentu torej postavlja zelo visoko. Japonci priznavajo, da CX-5 ni namenjen lovu za najnižjo ceno na avtomobilskem trgu in novačenju strank s popusti. Avtomobil je tako iz vidika opreme kot cene postavljen bližje voznikom, ki želijo nekaj več, s tega vidika je ta mazda vozilo, ki pomeni vmesno točko do podobnih športnih terencev premium avtomobilskih znamk.

In glede primerjave s tiguanom še to. Mazda v ZDA prodaja tudi sedemsedežni športni terenec CX-9, a za zdaj nimajo načrtov, da bi ta avtomobil ponudili tudi v Evropi. Volkswagen je tiguana prav letos nadgradil še s sedemsedežno različico.

Eden najbolj zanimivih detajlov avtomobila je odprta reža pri maski motorja. | Foto: Gregor Pavšič Eden najbolj zanimivih detajlov avtomobila je odprta reža pri maski motorja. Foto: Gregor Pavšič

Na ceno mazd v Sloveniji vpliva tudi nepredvidljivost japonskega jena

Tudi zato bo novi CX-5 v Sloveniji do 1.200 dražji od vozila prve generacije. Natančne cene bodo znane 7. junija, ko bo Mazda ta avtomobil tudi pripeljala v slovenske prodajne salone. Slovenski uvoznik te avtomobilske znamke je uspel tokrat dobiti višje prodajne kvote kot do zdaj, tako da bo slovenskim kupcem že letos na voljo okrog 200 novih CX-5.

Ta avtomobil so do zdaj prodajali zelo konstantno, vsako leto namreč dobrih sto, in to velja tudi za obdobje tik pred prihodom nove generacije. Starih CX-5 na zalogi skoraj ni več. Mazda ima v Sloveniji s sedmimi trgovci pokrit večji del trga, izjema je za zdaj le Dolenjska.

Pri Mazdi morajo v ceno vozila vračunati tudi nepredvidljivost japonskega jena. Vsi CX-5 so izdelani na Japonskem in ker Mazda tovarne v Evropi nima, na trgu konkurenčnost njihovih cen precej niha. Ko je vrednost evra v primerjavi z jenom naraste, je avtomobil pri nas cenovno bolj konkurenčen.

Opozarjamo na drzen element med žarometi in pokrovom motorja

Čeprav iz vidika oblikovanja avtomobil ni doživel večjega preskoka, je vseeno postal istočasno oblikovalsko minimalističen, a tudi zelo drzen. Le poglejte si sprednjo masko, kjer izstopa napodpovprečno velika mreža z velikim logotipom Mazde, v kateri se skriva radarska enota, a še veliko bolj odrezan del med pokrovom motorja in spodnjim delom karoserije. To je pravi unikatni element v avtomobilski industriji in pri Mazdi si za tako podrobnost, ki novemu CX-5 nedvomno daje velik pečat, vsekakor zaslužijo čestitke. Bolj minimalističen je iz vidika oblikovanja zdaj zadnji del avtomobila.

Tekmeci imajo že večje in bolj napredne infozabavne sisteme in zaslone. | Foto: Gregor Pavšič Tekmeci imajo že večje in bolj napredne infozabavne sisteme in zaslone. Foto: Gregor Pavšič

Naprednejši infozabavni sistem šele z novo generacijo mazde 3?

Kritiko si nova mazda CX-5 pravzaprav zasluži le na področju infozabavnega sistema in digitalizacije avtomobila. Tekmeci – na primer evropski avto leta peugeot 3008 – že imajo povsem digitalne in prilagodljive merilnike na armaturni plošči, večje sredinske digitalne zaslone in tudi povezljivost z vmesniki, kot je Applov Car Play.

Srednji zaslon je pri CX-5 ostal le sedempalčen in se zdi tam na vrhu sredinske konzole prej majhen kot povprečno velik, ima tudi precej zastarel navigacijski sistem in ne podpira zrcaljenja aplikacij mobilnega telefona, kot je Car Play. Tudi pri vzvratni vožnji je na voljo le osnovni pogled prek kamere, na pa na primer tudi 360-stopinjski ogled okrog vozila. V mirujočem stanju je še naprej občutljiv na dotik, med vožnjo pa ne.

Sredinska konzola in položaj prestavne ročice menjalnika je zdaj znatno višji. Pri različici s samodejnim menjalnikom je ročica postavljena štiri, pri ročnem menjalniku pa šest centimetrov višje kot prej.  | Foto: Gregor Pavšič Sredinska konzola in položaj prestavne ročice menjalnika je zdaj znatno višji. Pri različici s samodejnim menjalnikom je ročica postavljena štiri, pri ročnem menjalniku pa šest centimetrov višje kot prej. Foto: Gregor Pavšič

Hvalimo prostornost, zvočno zatesnjenost, prav tako udobje …

Prostornost je prav tako še naprej odlika Mazdinega športnega terenca. To velja tudi za prostor na zadnji klopi. Zadnja sedeža sta lahko tudi ogrevana, vmesno tretjino je mogoče podreti, a ne v povsem ravno dno.

Notranjost vozniškega prostora ni doživela večjih sprememb. Če avtomobil nima doplačanega usnjenega oblazinjenja v bež barvi, je vozniški prostor celo nekoliko monoton. Pri najvišji opremi pa avtomobil tudi zaradi zdaj nekoliko dvignjene (od štiri do šest centimetrov) sredinske konzole daje prefinjen vtis, ki CX-5 bliža premium športnim terencem, enako pa velja tudi za izbiro kakovostnih materialov. Toda ponovimo, takšna je resnično dobro, ne le osnovno opremljena mazda CX-5.

Omenimo še žaromete LED. Serijsko so vgrajeni klasični, pri višjih paketih pa adaptivni žarometi LED. Ti imajo zdaj 12, ne več le štirih enot diod LED, te med vožnjo ugašajo le tisti del diod, ki bi lahko zaslepile nasproti vozeče vozilo ali pešce.

Projekcija podatkov o vožnji in trenutni omejitvi hitrosti na vetrobransko steklo.  | Foto: Gregor Pavšič Projekcija podatkov o vožnji in trenutni omejitvi hitrosti na vetrobransko steklo. Foto: Gregor Pavšič

Projekcija na vetrobransko steklo le pri najvišji stopnji opreme

Vsebinsko je zdaj avtomobil prav gotovo naredil korak naprej. Dobil je bolje delujoč radarski tempomat, prav tako zna prepoznati pešce, samodejno ustaviti v mestu, držati vozilo znotraj enega prometnega pasu, za nekaj več udobja je tu tudi elektronski sistem odpiranja in zapiranja zadnjih vrat.

Najvišja stopnja opreme ima zdaj tudi dobro delujoč prikazovalnik "head-up display", ki podatke projecira na vetrobransko steklo. Pri nižjih paketih opreme bo še naprej vgrajen sistem, ki podatke projecira na dodatno steklo pred voznikovimi očesi.
Sistem za samodejno zaviranje v mestu zdaj deluje od hitrosti 4-80 kilometrov na uro (prej le do 30 kilometrov na uro), pešce pa avtomobil zaznava od hitrosti 10 do 80 kilometrov na uro.

Tale rdeča barva bo pri kupcih mazde CX-5 prav gotovo priljubljena. Pri Mazdi trdijo, da je odtenek barve drugačen kot do zdaj. Ta barva bo za doplačilo sicer stala okrog 800 evrov. | Foto: Gregor Pavšič Tale rdeča barva bo pri kupcih mazde CX-5 prav gotovo priljubljena. Pri Mazdi trdijo, da je odtenek barve drugačen kot do zdaj. Ta barva bo za doplačilo sicer stala okrog 800 evrov. Foto: Gregor Pavšič

Glavni adut CX-5 ostaja 2,2-litrski dizelski motor

V Sloveniji je do zdaj približno 70 odstotkov kupcev izbralo CX-5 z dizelskim motorjem, kar 60 odstotkov pa se jih je odločilo tudi za štirikolesni pogon. Glede izbire motorjev si večje spremembe tega deleža ne moremo pričakovati. Mazda je v avtomobil vgradila dvolitrski in 2,5-litrski bencinski motor ter 2,2-litrski turbodizelski motor.

Bencinska motorja sta skladno z Mazdinim pristopom atmosferska. Tiste manj zahtevne voznike bo tak motor lahko zadovoljil, saj je lahko ob umirjeni vožnji tudi dovolj varčen in je ob manjši količini prevoženih kilometrov tudi stroškovno racionalnejši od dizla. Toda vse prednosti CX-5, udobje med vožnjo vendarle prinaša kombinacija močnejšega dizelskega motorja in samodejnega menjalnika. Mazdin športni terenec torej ne spada med avtomobile, ki bi že danes bencinske motorje postavljali vsaj ob bok svoji dizelski ponudbi.

Morda bo v prihodnje drugače. Pri Mazdi že razvijajo tehnologijo Skyactive 3, ki bo v bencinski motor prinesla vse glavne pozitivne značilosti dizelskih motorjev, prvič pa jo bomo predvidoma prihodnje leto videli v novi generaciji mazde 3.

 

Bencinski 2.0

Bencinski 2.0

Bencinski 2.5

Dizelski 2.2

Dizelski 2.2

Dizelski 2.5

Pogon:

Spredaj

AWD

AWD

Spredaj

AWD

AWD

Menjalnik:

6-stopenjski ročni in samodejni

6-stopenjski ročni in samodejni

6-stopenjski samodejni

6-stopenjski ročni in samodejni

6-stopenjski ročni in samodejni

6-stopenjski samodejni

Prostornina motorja:

1.998 cm3

 

2.488 cm3

2.191 cm3

2.191 cm3

2.191 cm3

Kompresija:

14.0:1

14.0:1

13.0:1

14.0:1

14.0:1

14.0:1

Moč:

121 kW

118 kW

143 kW

110 kW

110 kW

129 kW

Navor:

210 Nm

208 Nm

258 Nm

380 Nm

380 Nm

420 Nm

Ne spreglejte