Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
4.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Mazda primerjalni test

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 4.27

6 let, 6 mesecev

Preverili smo hrup v voznikovem prostoru ob zaprti in odprti strehi

Primerjalni test: mazda MX-5 z mehko ali trdo streho?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Mazda MX-5 primerjalni test | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Primerjava dveh športnikov, ki ponujata enake vozniške užitke z različnima ostrešjema, motorjema, opremama, cenama … in različnim hrupom med vožnjo. Dvosedežna športnika loči šest tisočakov, le 2.500 evrov zaradi različnih ostrešij.

 

G130 (mehka streha)

G160 (trda streha)

Motor:

Štirivaljni bencinski atmosferski, 1.496 cm3, 96 kW

štirivaljni bencinski atmosferski G160, 1998 cm3, 118 kW

Poraba goriva:

6,5 l/100 km

7,5 l/100 km

Cena:

28.860 EUR (revolution/navi)

34.860 EUR (revolution top/navi)

 

Palec gor za obe mazdi

Kot smo že poudarjali med poročanjem o zadnji generaciji mazde MX-5, gre za vozilo z voznimi lastnostmi gokarta, z igrivim pogonom zadnjih koles, z vrhunskim menjalnikom. Tudi oba motorja, čeprav različna po kubaturi, sta neposredna, zmogljiva in razmeroma varčna.
Palec dol za obe mazdi

Pri mazdi MX-5 vedno ugibamo, kaj neki se skriva znotraj armaturne plošče pred sopotnikom, da tam ni prostora za običajni zaprt predal. Nekateri vozniki bi si želeli tudi pomakniti volanski obroč bližje k sebi, čeprav je za večino povsem dovolj nastavitev po višini. 

Roadster z mehko ali targa s trdo pomično streho? | Foto: Gregor Pavšič Roadster z mehko ali targa s trdo pomično streho? Foto: Gregor Pavšič

Pregled - primerjava hrupa v notranjosti mazde MX-5 s trdo in mehko streho:

 

mehka streha

trda streha

Hitrost

Zaprta (dB)

Odprta (dB)

Zaprta (dB)

Odprta (dB)

50

65

71

64

72

80 (predor)

73

94,4

71

94

90

71

76

71

77

130

78

83

75

85

 

Hrup v vozniškem prostoru smo merili pri različnih hitrostih na avtocesti, zapeljali smo tudi skozi predor. (foto: Blaž Črnivec) | Foto: Hrup v vozniškem prostoru smo merili pri različnih hitrostih na avtocesti, zapeljali smo tudi skozi predor. (foto: Blaž Črnivec) Če nas moti hrup v kabini, izberemo trdo streho

Pravzaprav je bil hrup v kabini prva stvar, na katero smo pomislili že ob pogledu na rdeči roadster in v zadnjem času moderno sivo obarvano targo. Uporabili smo profesionalno napravo za merjenje zvoka in sestavili lestvici decibelov dB(A) za obe vozili pri hitrostih 50, 90 in 130 kilometrov na uro, enkrat z zaprtima strehama in drugič "zgoraj brez". Za povrh smo obe mazdi, odprti in zaprti, še zapeljali skozi hrupen predor Golovec, kjer velja omejitev hitrosti na 80 kilometrov na uro.

Meritve smo opravili na sredini obeh vozil v višini voznikovega desnega ušesa.Pri vožnji z zaprtima strehama se zvočna obremenitev stopnjuje s hitrostjo. Izmerjene vrednosti pa so pri 50 in 90 na uro podobne. Pri števcu hitrosti na 130 se pokaže razlika, saj je hrup pod mehko streho precej večji.

Med vožnjo z odprtima strehama se je hrup pričakovano povečal, presenetljivo pa je bil večji pri odprti trdi strehi. Ne za veliko, pa vendar zračni tok pri zloženi mehki strehi povzroča manj nadležen hrup, kot konstrukcija trde streha za sedežema.

Meritve v predoru Golovec pri hitrosti 80 kilometrov na uro so prikazale podobno zvočno obremenitev kot izven predora pri 90 na uro. 94 dB(A) izmerjenih decibelov pri odprtih ostrešjih prestavlja zdravju škodljivo vrednost.

Glede na podatke v tabeli zaključimo, da je za občutljiva ušesa primernejša mazda s trdo streho. Pri poletnih potovanjih "zgoraj brez" se je potrebno izogibati daljših voženj z večjo hitrostjo, posebno če je na poti več predorov, kjer hrup zares kar butne v ušesa. Za primer povejmo, da je v proizvodnih obratih, kjer stroji povzročajo hrup v vrednosti 94 dB(A), predpisana uporaba zaščitne opreme za ušesa.

Poln 45-litrski rezervoar tako lahko zadostuje za 500 kilometrov, vendar seže 40 kilogramov lažja in varčnejša G130 skoraj sto kilometrov dlje. | Foto: Gregor Pavšič Poln 45-litrski rezervoar tako lahko zadostuje za 500 kilometrov, vendar seže 40 kilogramov lažja in varčnejša G130 skoraj sto kilometrov dlje. Foto: Gregor Pavšič

Mazda MX-5 primerjalni test | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Če gledamo na ceno, izberemo G130

Če denarnica seže do 29 tisoč evrov, nimamo kaj izbirati. Morda sploh ne bi posegli po najvišji stopnji, saj je različica emotion približno pet tisočakov cenejša od testne revolution/navi. Razmišljamo lahko tudi o smiselnosti izbire najdražje soul rdeče barve, ki s 570 evri predstavlja edino dodatno opremo.

Če je pomembna moč motorja, izberemo dvolitrsko G160

Seveda, saj v dvolitrskem motorju rezgeče trideset konjskih glav večja čreda. Na asfaltnih površinah potegne do 214 kilometrov na uro, kar je deset več od G130, pa tudi stotica pade celo sekundo prej. Krivulji navora sežeta v bližino pet tisoč vrtljajev, največjo moč pa dvolitraš doseže pri 6.000, G130 pa kar pri 7.000 vrtljajih. Temu ustrezen je tudi malo glasnejši in bolj športen zvok manjšega motorja, razlikujeta pa se tudi rdeči polji njunih merilnikov vrtljajev.

V notranjosti je vse namenjeno užitku voznika, želeli pa bi si po globini nastavljiv volanski obroč. | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti je vse namenjeno užitku voznika, želeli pa bi si po globini nastavljiv volanski obroč. Foto: Gregor Pavšič

Če gledamo na porabo goriva, verjetno izberemo 1,5-litrski G130

Verjetno smo zapisali zato, ker razlika v porabi goriva pri tej vrsti vozil ni tako pomembna. Tudi z močnejšo MX-5, opremljeno z i-stop, lahko z varčno naravnano desno nogo in upoštevanjem indikatorja vozimo z zelo zmerno porabo. Poln 45-litrski rezervoar tako lahko zadostuje za 500 kilometrov, vendar seže 40 kilogramov lažja in varčnejša G130 skoraj sto kilometrov dlje.

Natančen bralec bo morda opazil, da je poraba močnejše mazde MX-5 med lanskim testom znašala 8,5 litra na sto kilometrov. Med tokratno primerjavo obeh Guinnessovih rekorderk smo jima očitno bolj prizanašali, saj je poraba znašala 7,5 pri G160 in liter manj pri G130.

Kaj pa občutki med vožnjo?

Tu ni kaj dodati našim prejšnjim zapisom, kjer smo se navduševali nad zmogljivim podvozjem, neposrednim stikom zadnjega pogona s cestno površino in odlično vodljivimi neobremenjenimi sprednjimi kolesi. Tudi šibkejša različica navduši s športnim krojenjem ovinkov. Je centimeter bližje tlom, obuta v centimeter ožje gume in nekoliko mehkejša od močnejše, ki stoji na športnem podvozju. Elektronska sistema stabilnosti pri obeh mazdah dopuščata ne pretiran oziroma ravno pravšnji zdrs zadnje preme, ki naredi vožnjo zabavno igrivo.

Zanimivo

Naključni uporabnik športne mazde ali pa kar testni voznik ne bo imel med odpiranjem prtljažnika nobenih težav, saj je na pametnem ključu vse narisano. Mi smo se vprašali, ali je to edini način odpiranja oziroma kako se odpre, če daljinski upravljalnik odpove. Z gotovostjo lahko trdimo, da zunanjega gumba za odpiranje nihče ne najde, in tudi mi smo ga odkril šele po branju navodil za uporabo. Seveda, saj za to pa so. Gumb za odpiranje namreč ni na pričakovanem mestu sredi pokrova, niti ne pod njegovim robom, ampak še nižje pri registrski tablici.

 

Mazda MX-5 primerjalni test | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Mazda MX-5 RF (trda streha)

Mazda MX-5 (mehka streha)

Cena testnega vozila: 34.860 EUR

 

Cena osnovne različice: 29.290 EUR (mazda MX-5 trda streha G130 atraction)

Osnovna cena testnega vozila: 34.290 EUR (mazda MX-5 trda streha G160 revolution top/navi)

Dodatna oprema: machine siva barva - 570 EUR

Cena testnega vozila: 28.860 EUR

 

Cena osnovne različice: 23.990 EUR (mazda MX-5 mehka streha G130 emotion)

Osnovna cena testnega vozila: 28.290 EUR (mazda MX-5 mehka streha G130 revolution/navi)

 

Dodatna oprema: soul rdeča barva - 570 EUR

TEHNIČNI PODATKI

kabriolet; dvoje vrat, 2 sedeža

MOTOR:

bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1998 cm3; največja moč: 118 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 200 Nm pri 4600 vrt/min

PRENOS MOČI:

Zadnji pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/45 R17

MERE, MASE:

dolžina: 3915 mm, širina: 1735 mm, višina: 1225 mm; medosna razdalja: 2310 mm; oddaljenost od tal: 135 mm; premer kroga obračanja: 10,4 masa vozila z voznikom: 1015 kg, največja dovoljena masa: 1260 kg; prostornina prtljažnika: 127 l 

ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:

največja hitrost: 214 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,3 s; mestna vožnja: 8,8 l/100 km, odprte ceste: 5,3 l/100 km, kombinirano: 6,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 154 g CO2/km, Euro 6

VARNOST:

čelni in stranski zračni blazini; isofix na desnem sedežu; ABS z EBD; preprečevanje zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila; aktivni motorni pokrov za ublažitev naleta v pešca; spremljanje vozil v mrtvem kotu; opozorilo za nenamerno menjavanje pasov, nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (2015)

SERIJSKA OPREMA:

električno pomična trda streha, športno vzmetenje, 17-palčna lita platišča, dve izpušni cevi, smerna žarometa z avtomatskim zasenčenjem, LED dnevne luči, električno pomični ogrevani ogledali, vstopanje in zagon motorja s pametnim ključem, daljinsko centralno zaklepanje, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini s stikali za upravljanje, gumb za zagon motorja, i-stop, ročna zavora, avtomatsko zasenčenje notranjega ogledala, ogrevana Recaro sedeža (usnje, alkantara) nastavljiva po višini, potovalni računalnik, navigacijska naprava, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB, AUX in 12V, senzor za dež, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, zaprt predal s ključavnico in dva zaprta predala za sedežema, predala v vratih, utora za pijačo med sedežema, pribor za popravilo pnevmatike v prtljažniku

GARANCIJA: 5 let ali 150.000 km, 3 leta na lak, 12 let na prerjavenje

kabriolet; dvoje vrat, 2 sedeža

MOTOR:

bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1496 cm3; največja moč: 96 kW pri 7000 vrt/min, največji navor: 150 Nm pri 4800 vrt/min

PRENOS MOČI:

Zadnji pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 195/50 R16

MERE, MASE:

dolžina: 3915 mm, širina: 1735 mm, višina: 1225 mm; medosna razdalja: 2310 mm; oddaljenost od tal: 125 mm; premer kroga obračanja: 10,4 masa praznega vozila: 975 kg, največja dovoljena masa: 1215 kg; prostornina prtljažnika: 130 l 

ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:

največja hitrost: 204 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,3 s; mestna vožnja: 7,9 l/100 km, odprte ceste: 4,8 l/100 km, kombinirano: 5,9 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 139 g CO2/km, Euro 6

VARNOST:

čelni in stranski zračni blazini; isofix na desnem sedežu; ABS z EBD; preprečevanje zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila; aktivni motorni pokrov za ublažitev naleta v pešca; spremljanje vozil v mrtvem kotu; opozorilo za nenamerno menjavanje pasov, nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (2015)

SERIJSKA OPREMA:

s tkanino prekrita ročno pomična streha, športno vzmetenje, 16-palčna lita platišča, dve izpušni cevi, smerna žarometa z avtomatskim zasenčenjem, LED dnevne luči, električno pomični ogrevani ogledali, vstopanje in zagon motorja s pametnim ključem, daljinsko centralno zaklepanje, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini s stikali za upravljanje, gumb za zagon motorja, ročna zavora, avtomatsko zasenčenje notranjega ogledala, ogrevana usnjena sedeža nastavljiva po višini, potovalni računalnik, navigacijska naprava, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB, AUX in 12V, senzor za dež, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, zaprt predal s ključavnico in dva zaprta predala za sedežema, predala v vratih, utora za pijačo med sedežema, pribor za popravilo pnevmatike v prtljažniku

GARANCIJA: 5 let ali 150.000 km, 3 leta na lak, 12 let na prerjavenje

 

 

Ne spreglejte