Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Citroen

Četrtek, 17. 12. 2015, 15.06

8 let

Citroën DS5 HDi160

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DS5 je zadnji iz Citroënove bolj premium naravnane serije. Avtomobil, s katerim se vozi tudi francoski predsednik, oblikovno izstopa in se dobro pelje, a nekoliko peša pri funkcionalnosti.

Umetniško delo, ne konfekcijski avtomobil!

Nekaj je jasno na prvi pogled – DS5 je drugačen, vpadljiv, lep. Ima premišljene linije, stilske dodatke, drugačne rešitve (kot na primer tri stekla na strehi). Ta citroën ni le konfekcijski avtomobilski izdelek, ampak skuša biti že bolj umetniška stvaritev. Toda to je le na videz. V drobovju ni tako ekskluziven, drugačen, izstopajoč, saj si na primer tehniko deli s peugeotom 3008. Obenem pa se je potrebno zavedati, da oblikovna drugačnost ni nujno praktična.

Na račun specifične oblike nekoliko trpi funkcionalnost. Poglejmo: odlagalnih površin je malo, predal pred sovoznikom je res majhen. Volanski obroč je spodaj odrezan, kar pa pri velikem številu vrtljajev med skrajnima točkama ni najbolj praktično. Zadnji brisalnik je morda le hecno kratek, težava je, ker spojler nekoliko krni pogled nazaj. Tehnološko dovršeno notranjost pa iz ravnotežja vrže ne prav prestižna analogna ura, ki ne pristoji v ta tip okolja oziroma vozila.

Letalska notranjost

Potniški prostor je nekoliko utesnjen. Spominja na notranjost letala, k čemur pripomorejo tudi številna stikala na stropu. Tri stropna okna, kadar so odprta, optično povečajo "kokpit", obenem pa sredinska konzola z velikim ostrim lokom utesnjuje noge na sprednjih sedežih. To ni nujno slabo za tiste, ki imajo radi kompakten občutek, a drugi se bodo lahko počutili klavstrofobično.

Avtomobil je v resnici manjši, kot je zaradi specifične oblike videti. V štiri in pol metra dolžine tudi na zadnjih sedežih prostora ni zelo veliko in niti ne v prtljažniku, zato je odločitev, da se v njem vozi francoski predsednik, nenavadna. Pričakovali bi ga v C6, ampak DS5 je trenutno najprestižnejši francoski avtomobilski izdelek, ki je tudi v vozniškem smislu dovršen. Pri voznih lastnostih tako ni dvoma, pelje se dobro. Težava je ker nima elektronskih in vozniških pomagal, kot bi se za tak tip vozila spodobilo - na primer aktivnega tempomata.

Cena in konkurenca

Glede na zasnovo, ki je nekakšen kupejevski karavan, neposrednih tekmecev nima, je pa kar nekaj avtomobilov, ki ciljajo na tovrstne kupce. Oblikovno mu je morda najbližje BMW serije pet GT ali serije šest gran coupe, ampak je iz drugega cenovnega in tehnološkega sveta, saj osnovni DS5 stane manj kot trideset tisočakov. DS5 lahko zato štejem za francosko različico audija A5 sportback.

Ne spreglejte