Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
5. 11. 2016,
10.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

gasilci Zgodbe strojev Terenski Avtomoto Nissan

Sobota, 5. 11. 2016, 10.03

6 let, 7 mesecev

Električni paket za klic v sili

Nissan navara enguard concept – ekstremni rešilec z zalogo elektrike #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Nissan navara enguard concept | Foto Nissan

Foto: Nissan

Pri Nissanu so na osnovi nove generacije svojega tonskega pickup poltovornjaka navare pripravili koncept vozila za posredovanje v ekstremnih razmerah s prenosnim kompletom električnih baterij kot dodatnim virom energije pri zahtevnih tehničnih reševanjih.

Specialist za reševanje, ko udari naravna nesreča 

Po videzu in tehniki okrepljeno navaro je Nissan prvič pokazal na letošnjem sejmu gospodarskih vozil v Hannovru. | Foto: Nissan Po videzu in tehniki okrepljeno navaro je Nissan prvič pokazal na letošnjem sejmu gospodarskih vozil v Hannovru. Foto: Nissan Nissan svoj koncept EnGuard Concept predstavlja kot vzdržljivo in pametno terensko vozilo, zasnovano za zahtevne reševalne misije v najekstremnejših okoljih sveta in razmerah reševanja. Pravijo, da se je s tem avtomobilom mogoče voziti po ruševinah, poplavljenih cestah in sledeh orkanov ter se prebijati do žarišč gozdnih požarov. Je napreden stroj za resna tehnična reševanja, ki na prizorišča naravnih in drugih nesreč v svojem kesonu pripelje še prenosne električne baterije. Te reševalci uporabijo kot dodatni vir električne energije.

Nadgradnja za tehnično reševanje je postavljena na navaro z dvojno kabino ter vsebuje številne po meri narejene oblikovalske elemente in izboljšane zmogljivosti. Med drugim je opremljena z dronom, s katerim lahko reševalne ekipe pridobijo ključne informacije o nevarnostih, ki prežijo nanje, ali lažje določijo mesto nesreče in ponesrečenca, kar pride prav zlasti gorskim reševalcem in gasilcem pri reševanju na zahtevnih terenih. Med dodatno opremo so še zmogljiv vitel, LED-razsvetljava, vponke, komunikacijski paket …

Specialno reševalno vozilo je tudi del flote Nissanove pametne mobilnosti (Intelligent Mobility) in ponazarja potencialne nove možnosti uporabe Nissanovih avtomobilskih baterij tudi zunaj nalog električne mobilnosti oziroma pogona brez izpustov. | Foto: Nissan Specialno reševalno vozilo je tudi del flote Nissanove pametne mobilnosti (Intelligent Mobility) in ponazarja potencialne nove možnosti uporabe Nissanovih avtomobilskih baterij tudi zunaj nalog električne mobilnosti oziroma pogona brez izpustov. Foto: Nissan Philippe Guerin-Boutaud, podpredsednik Nissanovega oddelka za lahka gospodarska vozila, stroj predstavlja kot vizijo: "Nissan navara je vzdržljiv in pameten pickup, od katerega kupci pričakujejo, da jih bo vsakodnevno pripeljal, kamorkoli bodo želeli, in da bodo lahko počeli, karkoli bodo želeli. Nissan navara enguard concept je razširitev tega načela, ki prikazuje, zakaj je naš nagrajeni pickup popolna izbira za premagovanje najtežjih terenov in reševanje življenj. Odpira novo poglavje v viziji Intelligent Mobility, ki jo odlikuje naša zaveza za nič smrtnih žrtev in ničelne emisije. Naš prototipni prenosni komplet avtomobilskih baterij je predstavil, kako bo Nissan v prihodnosti svojo svetovno priznano tehnologijo baterij za električna vozila ter strokovno znanje in izkušnje prenesel v nove sektorje."

Koncept za reševanje v sili temelji na nissan navari in je opremljen s prototipnim prenosnim kompletom avtomobilskih baterij, ki se lahko uporabi kot dodaten vir energije pri tehničnem reševanju. Ponuja razsvetljavo, orodja za rezanje jeklenih struktur, napajanje komunikacij kriznega štaba pri potresih, požarih, poplavah … | Foto: Nissan Koncept za reševanje v sili temelji na nissan navari in je opremljen s prototipnim prenosnim kompletom avtomobilskih baterij, ki se lahko uporabi kot dodaten vir energije pri tehničnem reševanju. Ponuja razsvetljavo, orodja za rezanje jeklenih struktur, napajanje komunikacij kriznega štaba pri potresih, požarih, poplavah … Foto: Nissan


Test nove generacije: Nissan navara 2.3 dCi 4x4 - še vedno najprej čez drn in strn


Baterije električnih nissanov lahko poganjajo tudi naprave za tehnično reševanje

Nissan navara enguard concept | Foto: Nissan Foto: Nissan V tem atraktivnem pickup tovornjaku so novo vlogo doživele tudi baterije, ki sicer ženejo Nissanove električne avtomobile. Gre za energijsko shrambo, zasnovano pri Nissanu. Take baterije so del električnega pogona avtomobila nissan leaf in dostavnika e-NV200.

Z več kot 250 tisoč prodanimi električnimi vozili po vsem svetu je Nissan trenutno eden vodilnih avtomobilskih proizvajalcev te hitro razvijajoče se panoge zelenih vozil. Odločili so se, da zato svoje sisteme za upravljanje električne energije ter strokovno znanje in izkušnje v prihodnosti prenesejo še v nove avtomobilske sektorje in predstavijo nove priložnosti uporabe sistemov električne mobilnosti.


Primerjava električnega nissana leafa in dizelskega renaulta megana pokaže, da je za slovenskega voznika električni avtomobil že lahko finančno ugodnejši.


Zaslon z živo sliko z drona se izvleče iz boka tovornega prostora, da si situacijo na terenu lahko ogleda celotna reševalna ekipa.  | Foto: Nissan Zaslon z živo sliko z drona se izvleče iz boka tovornega prostora, da si situacijo na terenu lahko ogleda celotna reševalna ekipa. Foto: Nissan Baterije v kesonu reševalne navare ne ženejo koles, ampak reševalcem zagotavljajo dodatno energijo tam, kjer je infrastruktura uničena ali pa je sploh ni.

Ko so kompleti baterij nameščeni v kesonu vozila, se med vožnjo nenehno polnijo prek navarinega 2,3-litrskega dizelskega motorja z dvojnim turbopolnilnikom, ki razvije 140 kilovatov moči.

Vsak komplet prenosnih baterij ponuja dva kilovata moči, sestavlja pa ga sedem baterijskih modulov za električna vozila v ohišju iz strojno obdelanega aluminija, ki je zaščiten pred vremenskimi vplivi in kot tak lahko stoji samostojno tudi zunaj vozila.

Pomemben za uspešno reševalno vlogo vozila je dron DJI Phantom 4 z največjo operativno višino 6.000 metrov. Tehta zgolj 1.380 gramov in lahko skoraj 30 minut leti s hitrostjo do 20 metrov na sekundo. Pri tem slike pošilja v vozilo, kjer si jih lahko ogledamo na HD-zaslonu, ki se iztegne iz stranice kesona. | Foto: Nissan Pomemben za uspešno reševalno vlogo vozila je dron DJI Phantom 4 z največjo operativno višino 6.000 metrov. Tehta zgolj 1.380 gramov in lahko skoraj 30 minut leti s hitrostjo do 20 metrov na sekundo. Pri tem slike pošilja v vozilo, kjer si jih lahko ogledamo na HD-zaslonu, ki se iztegne iz stranice kesona. Foto: Nissan

Pet vtičnic in vir energije, ki ga je mogoče uporabljati tudi v zaprtih prostorih

Nissan navara enguard concept | Foto: Nissan Foto: Nissan Vsak komplet baterij ima dve vhodni vtičnici (za polnjenje) in pet izhodnih (za porabnike) ter ugreznjene robove za lažje prenašanje. V primeru reševanja jih je mogoče uporabiti za napajanje specializirane opreme za rezanje ali dviganje težjih bremen, saj so zasnovani kot učinkovita alternativa za bencinske agregate.

Prenosni kompleti baterij so zaradi ničelnih emisij in odsotnosti vnetljivega goriva primerni tudi za uporabo v zaprtih prostorih, na primer v zgradbah, jamah, votlinah, breznih, jaških … Keson vozila je na obeh straneh opremljen z dodatnima električnima vtičnicama.

V tovornem prostoru sta še dva izvlečna pladnja iz steklenih vlaken. Plitvejši zgornji pladenj vsebuje lažje predmete, na primer dvosmerne CB-postaje, vrvi in sekiro. Spodnji pladenj je globlji in ožji, zato hrani večje stvari, na primer posodo s kisikom, komplet za oživljanje, rešilne jopiče in plavalne pripomočke.

Nissan v okviru svoje vizije Intelligent Mobility raziskuje, kako svojo inovativno tehnologijo avtomobilskih baterij še bolj prilagoditi potrebam širše družbe. Njegovi prototipni kompleti baterij so praktičen primer, kako to tehnologijo prenesti na nova področja ter zagotoviti čistejše in bolj trajnostne rešitve za napajanje z električno energijo. | Foto: Nissan Nissan v okviru svoje vizije Intelligent Mobility raziskuje, kako svojo inovativno tehnologijo avtomobilskih baterij še bolj prilagoditi potrebam širše družbe. Njegovi prototipni kompleti baterij so praktičen primer, kako to tehnologijo prenesti na nova področja ter zagotoviti čistejše in bolj trajnostne rešitve za napajanje z električno energijo. Foto: Nissan

Višja in še bolj robustna različica navare

Doma na zahtevnih poteh in misijah, kjer so ceste uničene ali močno poškodovane. | Foto: Nissan Doma na zahtevnih poteh in misijah, kjer so ceste uničene ali močno poškodovane. Foto: Nissan Navara enguard concept je dobrih pet centimetrov višja od serijske navare. Večja oddaljenost od tal je nujni ukrep za krepitev njene sposobnosti premagovanja vseh vrst terenov. Pokrovi koles so opremljeni s po meri narejenimi izbočenimi blatniki. Nove so še ulite stranske stopnice.

Vloga reševalnega vozila je bila pomembna tudi pri izbiranju barv in njihovi lokaciji na karoserijskih površinah. Pri Nissanu trdijo, da so s svojimi raziskavami ugotovili, da je fluorescentno zelena barva najvidnejša pri dnevni svetlobi, obenem pa jo najlaže prepoznajo tudi barvno slepi. Vozilo z zelenimi kolesi in stranskimi stopnicami je hitro opazno v soju žarometov nasproti vozečih.

Že v osnovi je reševalna navara narejena na podlagi najboljšega paketa opreme in dodatkov znane opreme Tekna, zato serijsko vsebuje opremo, ki pride prav tudi reševalcem. Med drugim satelitski navigacijski sistem, samodejno dvopodročno klimatsko napravo in ogrevane sedeže za udobje ekipe.

Strešna linija potniškega prostora je zasnovana na novo in je dobrih 13 centimetrov višja v primerjavi s standardno nissan navaro. Vgrajen je zmogljiv 360-stopinjski LED-osvetlitveni sistem z modrimi utripajočimi lučmi v vseh štirih kotih, ki zagotavljajo vidnost ne glede na smer oziroma kot približevanja vozila. Enake utripajoče luči so nameščene na vrhu vseh štirih izbočenih blatnikov ter v sprednjih meglenkah in zadnjih lučeh. | Foto: Nissan Strešna linija potniškega prostora je zasnovana na novo in je dobrih 13 centimetrov višja v primerjavi s standardno nissan navaro. Vgrajen je zmogljiv 360-stopinjski LED-osvetlitveni sistem z modrimi utripajočimi lučmi v vseh štirih kotih, ki zagotavljajo vidnost ne glede na smer oziroma kot približevanja vozila. Enake utripajoče luči so nameščene na vrhu vseh štirih izbočenih blatnikov ter v sprednjih meglenkah in zadnjih lučeh. Foto: Nissan

Nissan navara enguard concept | Foto: Nissan Foto: Nissan Na zahtevnem terenu pride prav tudi praktičen monitor around view. Ta sistem s 360-stopinjsko kamero na zaslonu armaturne plošče prikazuje živo sliko neposredne okolice vozila iz ptičje perspektive. To je idealno orodje za reševalce, saj jim omogoča premagovanje brezpotij brez izgubljanja časa z zapuščanjem vozila pri zahtevnih voznih manevrih, kot je obračanje na omejenem prostoru ali milimetrsko natančna vožnja čez ovire.

Izboljšane so bile tudi mehanske lastnosti vozila. Osnovo predstavlja robustna šasija v obliki lestve, ki jo imajo tudi vse serijske navare, vendar je podvozje opremljeno z dodatkom novega popolnoma prilagodljivega zmogljivega vzmetenja, ki še dodatno izboljša terenske zmogljivosti vozila.

Video: električna energija na kesonu klenega terenca 

Ne spreglejte