Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

27

Natisni članek

Električni avtomobili Renault Nissan

Sreda, 2. 11. 2016, 4.00

4 leta, 4 mesece

Izračun voznika: Za Slovenca je električni avtomobil cenejši od dizelskega

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

27

Primerjava električnega nissana leafa in dizelskega renaulta megana pokaže, da je za slovenskega voznika električni avtomobil že lahko finančno ugodnejši. Na njegovi strani so predvsem subvencije eko sklada, ugodnejše financiranje in cenejša energija. Razširjena mreža električnih polnilnic prav tako že ustreza večjemu delu populacije.

Zaradi ugodnih finančnih pogojev nakupa danes ni slab trenutek za razmislek o električnem avtomobilu. Medtem ko so v nekaterih državah, kot je na primer Norveška, vozila z alternativnimi pogonskimi viri že povsem uveljavljeni v splošnem voznem parku, to v Sloveniji še ne drži. | Foto: Gregor Pavšič Zaradi ugodnih finančnih pogojev nakupa danes ni slab trenutek za razmislek o električnem avtomobilu. Medtem ko so v nekaterih državah, kot je na primer Norveška, vozila z alternativnimi pogonskimi viri že povsem uveljavljeni v splošnem voznem parku, to v Sloveniji še ne drži. Foto: Gregor Pavšič

Bodo avtomobilski trgovci pospešili prodajo električnih vozil? Opel ampera-e in chevrolet bolt sta trenutno najbolj konkurenčna električna avtomobila. V Sloveniji za zdaj prodaje električne ampere pri Oplu še ne načrtujejo. | Foto: Opel Opel ampera-e in chevrolet bolt sta trenutno najbolj konkurenčna električna avtomobila. V Sloveniji za zdaj prodaje električne ampere pri Oplu še ne načrtujejo. Foto: Opel

Kako hitro se bo zgodil preboj električnih vozil, je odvisno tako od razvojnega poguma avtomobilskih proizvajalcev kot tudi vizionarstva slovenskih trgovcev. Uradno v Sloveniji na primer ni mogoče kupiti nissana leafa, najbolje prodajanega električnega vozila na svetu, konkurenčnost renaulta zoeja omejuje s strani uvoznika določen sistem najemanja baterije, slovenski Opel pa nove ampere-e, ki danes kot sestrsko vozilo chevroleta bolta po cenovni dostopnosti in dosegu prehiteva celo Teslo Motors (vsaj do prihoda obljubljenega modela 3), za zdaj sploh nima v slovenskih prodajnih načrtih.

Slovenski voznik ima torej na razpolago privlačne subvencije eko sklada, vse boljšo in že po skoraj vsej državi razširjeno infrastrukturo, škripa pa na področju osnovne ponudbe, torej električnih avtomobilov.

Odločne prodajne kampanje dajejo rezultate tudi pri električnih vozilih. V zadnjem letu (do konca septembra) je BMW v Sloveniji prodal 42 električnih i3.  | Foto: Odločne prodajne kampanje dajejo rezultate tudi pri električnih vozilih. V zadnjem letu (do konca septembra) je BMW v Sloveniji prodal 42 električnih i3.

Aduta električnega avtomobila sta subvencija in ugoden kredit eko sklada

Ker predpostavljamo, da mora biti pravi električni avtomobil kos tudi vlogi prvega in ne le drugega družinskega avtomobila, nas je zanimala cenovna primerjava dveh tako dimenzijsko, opremsko kot tudi uporabno primerljivih avtomobilov. Na eni strani električni nissan leaf, na drugi novi renault megane z dizelskim motorjem.

Pri nakupu električnega avtomobila je treba poleg neposredne subvencije eko sklada upoštevati tudi veliko ugodnejše financiranje pri kreditu ali lizingu za električna vozila, opozarja Teo Bunta, vsakodnevni uporabnik električnih vozil in predsednik Zavoda Zadihaj. Mariborčan je tudi sam izdelal enako primerjavo leafa in megana ter ugotovil, da je tako z vidika dolgoročne kot tudi letne uporabe lahko električni avtomobil za Slovenca že zdaj lahko ugodnejši.

Renault megane stane okrog 22 tisoč evrov. Z enim točenjem goriva se je mogoče peljati bistveno bolj daleč, a zato je dražje njegovo financiranje in vzdrževanje.  | Foto: Ciril Komotar Renault megane stane okrog 22 tisoč evrov. Z enim točenjem goriva se je mogoče peljati bistveno bolj daleč, a zato je dražje njegovo financiranje in vzdrževanje. Foto: Ciril Komotar

Po financiranju je leaf že 500 evrov cenejši od megana

Izhodiščni ceni sta bili slabih 34 tisoč evrov za leafa in dobrih 22 tisoč evrov za primerljivo opremljenega dizelskega megana. Ceno leafa omenjena subvencija zmanjša za 7.500 evrov, ugodnejše financiranje pa v primerjavi z meganom še za okrog 4.400 evrov.

Bunta je izračunal financiranje na 10 let in ob koncu tega obdobja je z vidika dejanske nakupne vrednosti megane okrog 500 evrov dražji od leafa.

 

nissan leaf tekna 30 kWh

renault megane bose energy dCi 130

Nakupna cena:

33.858 EUR

22.430 EUR

Cena s subvencijo eko sklada:

26.358 EUR

22.430 EUR

Cena brez začetnega pologa in z najugodnejšim zunanjim financiranjem :

28.932 EUR (1,5 % obrestna mera)

29.431 EUR (4,5 % obrestna mera)

Strošek energije na 100 kilometrov:

Do 1 EUR *

6,9 EUR

Letni strošek energije (20 tisoč km):

200 EUR *

1.380 EUR

Realni doseg:

150 kilometrov

okrog 780 kilometrov

Strošek vozila in goriva (po 5 letih):

29.932 EUR

36.331 EUR

* cena električne energije je odvisna od vira oziroma tipa polnilnic, cena je okvirna za uporabniško povprečje

Električni avtomobil je najbolj uporaben za tiste voznike, ki živijo v stanovanjskih hišah. Vozilo lahko polnijo ponoči, ko je tudi električna energija najcenejša.  | Foto: Gregor Pavšič Električni avtomobil je najbolj uporaben za tiste voznike, ki živijo v stanovanjskih hišah. Vozilo lahko polnijo ponoči, ko je tudi električna energija najcenejša. Foto: Gregor Pavšič

Elektrika za avtomobile je danes še zelo ugodna

Poraba energije pri obeh avtomobilih je odvisna od vožnje uporabnika in konfiguracije ceste. Toda dizelski megan v povprečju porabi okrog šest litrov na sto prevoženih kilometrov, sami pa smo med testom leafa na 100 prevoženih kilometrov porabili okrog 20 kilovatnih ur električne energije.

Njeno ceno je danes sicer  težko natančno določiti. Mestne polnilnice so brezplačne, energija iz domače vtičnice precej poceni, relativno draga je elektrika na hitrih 50-kilovatnih polnilnicah ob avtocestah z enosmernim tokom DC. Ena kilovatna ura iz hišne vtičnice nas danes stane 0,0001 evra oziroma okrogla dva centa na prevoženih 100 kilometrov.

"Stanujem v bloku, kjer imam posebej priključek za namen polnjenja. Domača vtičnica kaže mesečno, skupaj s priključnimi stroški, DDV, omrežnino in seveda elektriko iz obnovljivih virov, skupni strošek vedno manjši od 20 evrov. Polnimo pa dva električna avtomobila, električni skuter in električni trikolesnik. Mirno lahko rečem, da je strošek polnjenja na domači vtičnici za leafa znašal v dveh mesecih okrog 30 evrov. V tem času sem za dobrih 13 tisoč prevoženih kilometrov za elektriko odštel 152 evrov oziroma 1,1 evra na sto kilometrov. Poleg 30 evrov za domače polnjenje je v tem znesku še strošek 30 evrov za vožnjo v Pariz in 92 evrov za polnjenje prek hitrih polnilnic na bencinskih črpalkah ob avtocestah," svojo izkušnjo pojasnjuje Bunta.

Hitre električne polnilnice ob avtocestah so močno povečale privlačnost električnih avtomobilov, saj omogočajo vožnjo v skoraj vse dele države. Za vozilo kot je nissan leaf zadostujejo že postanki dolgi okrog 20 minut.  | Foto: Hitre električne polnilnice ob avtocestah so močno povečale privlačnost električnih avtomobilov, saj omogočajo vožnjo v skoraj vse dele države. Za vozilo kot je nissan leaf zadostujejo že postanki dolgi okrog 20 minut.

Letno z električnim avtomobilom prihranimo tisoč evrov

Tudi če bi zaradi različnih virov električne energije predpostavili ceno za 100 prevoženih kilometrov na en evro, bi bil lahko električni avtomobil na letni ravni, ob predpostavljenih 20 tisoč prevoženih kilometrih, stroškovno zelo konkurenčen dizelskemu meganu. Nezanemarljive niso niti razlike v stroških vzdrževanja, ki gredo prav tako v prid električnim vozilom:

 

nissan leaf

renault megane

Kredit/lizing

2.820 EUR

2.796 EUR

Cestna taksa pri registraciji

/

96 EUR

Strošek energije

200 EUR

1.380 EUR

SKUPAJ:

3.020 EUR

4.272 EUR

Največje prednosti električnega avtomobila - takojšnji navor, tišina, udobje in mirnost vožnje - je težko cenovno opredeliti.  | Foto: Največje prednosti električnega avtomobila - takojšnji navor, tišina, udobje in mirnost vožnje - je težko cenovno opredeliti. Električni avtomobil vseeno še ni za vsakogar

Omejitve električnih avtomobilov še vedno ostajajo. To so predvsem večinoma zelo slabo zmogljivi vgrajeni polnilci v avtomobilih. To velja tudi za leafa, prav tako tudi za BMW i3, kio soul, volkswagen e-golf …

Polnjenje na klasičnih mestnih polnilnicah je dolgotrajno, na tem področju je veliko boljši že renault zoe. Razpoložljivi dosegi vozil za zdaj še zahtevajo nekaj načrtovanja poti in zato niso še primerni za vsakogar. Kdor dnevno ne prevozi več kot 100 kilometrov in ima doma hišo, pa je idealni uporabnik električnega avtomobila.

Potencial teh vozil se bo povečal z novimi avtomobili. Večji doseg ima prenovljeni zoe, povsem novo raven uporabnosti pa prinašata tako opel ampera-e kot tesla model 3. Z nestrpnostjo pričakujemo tudi novo generacijo leafa. Na drugi strani velja poudariti, da celoten izračun drži danes, že čez pet let pa morda več ne bo.

Ne spreglejte