Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
2. 3. 2016,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Audi Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 2. 3. 2016, 9.12

8 let

Audi Q2 izza volana: kakovosten in drzen, a brez presenečenj in novosti

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Audi je pokazal resnega in ostrega Q2. Pogledali smo ga od bližje in sedli vanj. Presenečenj ni, z obliko bo izstopal. In da, zadnje luči spominjajo na polove.

Ciljno občinstvo so mladi vozniki

Oglat korenjak, ki ga je Audi najprej potihoma, potem pa na glas napovedoval že lep čas, je bil med najbolj obleganimi ženevskimi novostmi. Q2 je kompaktni SUV z izredno kratkimi previsi, dolg 4,19 metra. V živo zaradi poudarjenih in vpadljivih karoserijskih potez deluje skrajno odločno, kar bo nedvomno všeč ciljnemu občinstvu – mladim voznikom. V tem trenutku z videzom močno odstopa od uveljavljenega Audijevega oblikovalskega pristopa, a velja, da bodo tudi drugi prihajajoči novi audiji začeli posvajati ostrejše, bolj klinaste poteze.

So zadnje luči preveč podobne polovim?

Medtem ko na fotografijah in v živo daleč najbolj izstopa atraktiven, osebnostno močan oktagonski odbijač, v živo oko, predvsem zaradi drugačne barve, ujame tudi zadnji stebriček, oblikovan po vzoru superšportnika R8. Čeprav z merami očitno ne posega iz okvirov še tolerirane kompaktnosti (od audija Q3 je krajši za decimeter), v živo deluje večji in opaznejši, kot v resnici je.

Še največji pomislek, ki je bil enak pri večini zbranega novinarskega občinstva, je sporožala oblika zadnjih luči – podobnost z zadnjimi lučmi Volkswagnovega pola je pač očitna. Enega prvih projektov, dokončanih pod okriljem Audijevega novega oblikovalskega šefa Marca Lichteja, vseeno ocenjujemo kot uspešnega – karoserijska oglatost spet postaja zelo modna.

Obstajal bo izključno kot petvratnik, zato je dostop do zadnje klopi lahek, prostora pa je tam presenetljivo veliko. Pred mano je sedel urednik Avtomota Jure Gregorčič, visok 178 centimetrov, meni pa je zadaj ostalo še dovolj prostora, ne pa na pretek. Vsekakor velja, da je prostor za glave odmerjen bolj radodarno.

V notranjosti pomembnejših novosti dejansko ni

Sicer pa kabina vsaj na prvi (in hiter) ogled ne ponuja vidnejših, sploh pa pomembnejših novosti v primerjavi z A in Q3. Še vedno torej drži, da bodo prsti kupcev težko našli na otip manj kakovostne površine ali ergonomske napake, sodobna večpredstavnostna enota pa je darilo večjega A4.

Diagonala zaslona bo v seriji 5,8-, ob doplačilu pa 8,3-palčna. V segmentu premierno bosta na voljo digitalna instrumentna plošča in projiciranje podatkov na vetrobransko steklo, po štirici pa povzema tudi vse pomembnejše asistenčne sisteme, vključno s sistemom predvidevanja voznih razmer s pomočjo svežega toka informacij, s katerimi streže navigacijski sistem.

Tu je Audi pač "doma" in nič manj ne bi zadostovalo proti tekmecem, med katerimi naj bi se omenjalo celo večjega Mercedesovega GLA, predvsem pa prihajajočega BMW X2 in druge, uveljavljene avtomobile tako imenovanega podkompaktnega SUV-segmenta. Torej vozniško odlično mazdo CX-3 in novega Toyotinega aduta, tudi v Ženevi predstavljen model C-HR, pa Minijevega countrymana …

Ne spreglejte