SiolNET. Avtomoto Reportaže
Vsebino omogoča Summit Motors Ljubljana

Klemen Korenjak, Ford in Sportida

  • Messenger
  • Messenger
Avtomobilski betli s slovenskimi zimskimi junaki

Alpinci vs. nordijci: Varčna vožnja s Fordom Focusom

Alpinci VS. nordijci: Varčna vožnja v Fordu Focusu
Foto: Ford
Vsebino omogoča Summit Motors Ljubljana

Klemen Korenjak, Ford in Sportida

Po bitki natančnosti v dinamičnem družinskem S-MAX in retrospektivi glasbe sedemdesetih v simpatični Fiesti ter šarmiranju v legendarnem Mustangu so alpinci še vedno vodil. No, potem pa sta si nasproti stopila mojster vzgona in volana skakalec Jurij Tepeš ter dama, kraljica idealne veleslalomske linije smučarka Ana Drev. Izziv? Tokrat niso odločali centimetri in stotinke, pač pa decilitri: varčna vožnja s Fordom Focusom s petkratnim mednarodnim zmagovalcem - trivaljnim 1,0 EcoBoost motorjem

Alpinci vs. nordijci – 4. bitka: Varčna vožnja se vedno obrestuje, nordijci na krilih motorja EcoBoost do izenačenja

[video: 61665 / Alpinci vs. nordijci – 3. bitka: Varčna vožnja s Fordom Focusom]

Alpinci vs. nordijci – 3. bitka: Varčna vožnja s Fordom Focusom

O tokratni športnici in športniku za volanom vsestransko prepričljivega in uporabnega Forda Focusa

Alpinka:

Ana Drev Foto: Vid Ponikvar Ana Drev (alpska smučarka)

Rojena: 6. avgust 1985
Klub: SK Velenje
Prebivališče: Šmartno ob Paki
Najljubša disciplina: veleslalom

Največji uspehi:
Dvakrat 2. mesto na tekmi za svetovni pokal – veleslalom (Flachau in Maribor)
Dvakrat 6. mesto na tekmi za svetovni pokal – veleslalom (Semmering in Killington)
Deveto mesto na olimpijskih igrah – veleslalom (Torino 2006)

Preizkusite Fordove modele in se prepričajte, zakaj so to avtomobili stoterih talentov in dinamičnega značaja, ki se z opremo in tehnologijo znajo prilagoditi vsakemu vozniku.

Nordijec:

Jurij Tepeš Foto: Žiga Zupan/Sportida Jurij Tepeš (smučarski skakalec)

Rojen: 14. februar 1989
Klub: SD Dolomiti
Prebivališče: Ljubljana

Največji uspehi:
Dve zmagi za svetovni pokal – posamezno (Planica 2013 in 2015)
Devet zmag za svetovni pokal – ekipno
Bronasta medalja – svetovno prvenstvo 2011 (ekipno)
Bronasta medalja – svetovno prvenstvo v poletih 2012 (ekipno)

Ford Focus je vsestransko uporaben, praktičen družinski avtomobil z odličnimi voznimi lastnostmi in napredne tehnike v službi varnosti in udobja. Ford Focus je vsestransko uporaben, praktičen družinski avtomobil z odličnimi voznimi lastnostmi in napredne tehnike v službi varnosti in udobja. Foto: Ford Jurij Tepeš je na mestnih ulicah porabil skorja liter manj goriva

Litrski Fordov prvak, motor EcoBoost, je neizpodbiten dokaz, da zmanjšanje prostornine in večja varčnost ne pomenita odpovedi na drugih področjih, kot so moč, prefinjenost in vozne lastnosti, temveč lahko celo pomagata izboljšati te elemente. Litrski Fordov prvak, motor EcoBoost, je neizpodbiten dokaz, da zmanjšanje prostornine in večja varčnost ne pomenita odpovedi na drugih področjih, kot so moč, prefinjenost in vozne lastnosti, temveč lahko celo pomagata izboljšati te elemente. Foto: Ford Odlični slovenski skakalec Jurij Tepeš je izkoristil prednost domačega terena, saj je poznan po vozniških sposobnostih in ljubezni do avtomobilov. Po ulicah prestolnice je izkoristil prednosti varčnega bencinskega motorja EcoBoost in po načelih varčne vožnje testni krog sklenil z zgledno povprečno porabo, 5,4 litra v mestni vožnji.

Tudi Ana Drev je s 6,2-litrsko mestno porabo dobro unovčila tehniko izjemno učinkovitega 1,0-litrskega motorja EcoBoost, ki je lani že peto leto zapored osvojil laskavi naslov mednarodni motor leta in potrdil, da je najboljši motor v svojem razredu.

Jurijeva osem decilitrov manjša poraba pa je plod upoštevanja doktrine varčne vožnje. Odlični skakalec se je kot vrhunski športnik in mojster volana zadeve lotil taktično, med drugim je energijo privarčeval s preprostimi ukrepi, kot je recimo izklop klimatske naprave, kadar med vožnjo ni nujno potrebna za zagotavljanje udobja oziroma boljšega počutja. 

Ko vozite počasi, Fordov sistem aktivne mreže za zajem zraka pusti režo na sprednji maski odprto, da ohlaja motor. Ko pospešite, se samodejno zapre ter s tem izboljša aerodinamičnost in pomaga prihraniti gorivo. Ko vozite počasi, Fordov sistem aktivne mreže za zajem zraka pusti režo na sprednji maski odprto, da ohlaja motor. Ko pospešite, se samodejno zapre ter s tem izboljša aerodinamičnost in pomaga prihraniti gorivo. Foto: Ford

Deset pravil oziroma nasvetov za varčnejšo vožnjo:

Ko se vaš Focus ustavi pri semaforju ali v koloni, lahko sistem Auto Start-Stop samodejno ustavi motor (še vedno pa dobavlja energijo pomembnejšim napravam, kot so klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto Start-Stop je zlasti učinkovit v mestih in na mestnih ulicah. Ko se vaš Focus ustavi pri semaforju ali v koloni, lahko sistem Auto Start-Stop samodejno ustavi motor (še vedno pa dobavlja energijo pomembnejšim napravam, kot so klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto Start-Stop je zlasti učinkovit v mestih in na mestnih ulicah. Foto: Ford 1. Motorja sploh pri nizkih zimskih temperaturah nikoli ne ogrevajte na mestu, temveč z umirjeno vožnjo.

2. Redno preverjajte ustreznost tlaka v gumah.

3. Zavedajte se, da zračni upor narašča s hitrostjo. Večja hitrost pomeni več upora in več porabljene energije. Prilagodite potovalno hitrost, sploh če se vam ne mudi.

4. Ne uporabljate strešnega prtljažnika, kadar ga ne potrebujete. Nosilne prečke povečujejo upor in porabo goriva.

Za razliko od običajnih sistemov tehnologija pametnega regenerativnega polnjenja akumulator polni le, kadar je to potrebno in, če je le mogoče, ne medtem ko pritiskate stopalko za plin. To vam pomaga prihraniti še več goriva in ob tem dodatno zmanjšati izpuste. Za razliko od običajnih sistemov tehnologija pametnega regenerativnega polnjenja akumulator polni le, kadar je to potrebno in, če je le mogoče, ne medtem ko pritiskate stopalko za plin. To vam pomaga prihraniti še več goriva in ob tem dodatno zmanjšati izpuste. Foto: Ford 5. Varčna vožnja je enakomerna tekoča vožnja z optimalnim, pravočasnim prestavljanjem v nižjo ali višjo prestavo, da vozimo v območju optimalne motorne hitrosti in navora. Fordi pri tem vozniku svetujejo z indikatorjem za prestavljanje.

6. Pospešujte zmerno in pri morebitnem prehitevanju upoštevajte območje največjega navora.

7. Na manjšo porabo goriva vpliva tudi predvidevanje: prilagodite svojo hitrost vozilom pred seboj. Če vidite, da bo zavilo, se mu ne "prilepite" na odbijač, ampak taktično zmanjšajte hitrost že prej in nadaljujte tekočo vožnjo, ko vozila, ki je menjalo smer, ni več pred vami. V koloni spremljajte dogajanje in se izogibajte prepoznemu zaviranju, ki terja pospeševanje oziroma več energije pri ponovnem speljevanju, če vozilo zgubi inercijo.

8. Kadar je mogoče, izklopite klimatsko napravo, ugašajte nepotrebne porabnike, v mestu uporabljajte sistem start in stop, ki je na voljo tudi v Fordovih modelih, in z izklopom motorja na semaforjih zmanjšuje porabo goriva, medtem ko avtomobil stoji. Ne vozite se s široko odprtimi okni. To poslabšuje aerodinamiko vozila in povečuje zračni upor.

9. Spremljate porabo goriva med obiski bencinskih servisov in s pomočjo potovalnega računalnika analizirajte vožnjo. Uporabljate sisteme, kot je Fordov EcoMode, ki nenehno ocenjuje in spremlja vpliv načina vožnje na porabo goriva, nato pa vam svetuje, kako lahko zmanjšate porabo goriva.

10. Upoštevajte načelo, da je varčna vožnja tudi varna vožnja. Vozite torej varno in ceneje.

S posebej prilagojeno različico Fordovega novega 2,3-litrskega motorja EcoBoost s 350 "konji"  najhitrejši model Focus RS, ki iz mirovanja do sto kilometrov na uro pospeši v 4,7 sekunde, z največjo hitrostjo 266 kilometrov na uro. Ob svojih zmogljivostih pa je tudi ta najbolj športni Focus vseh časov zaradi učinkovitega motorja zmožen učinkovito upravljati energijo, kar se kljub veliki moči pozitivno odraža na porabi goriva. S posebej prilagojeno različico Fordovega novega 2,3-litrskega motorja EcoBoost s 350 "konji" najhitrejši model Focus RS, ki iz mirovanja do sto kilometrov na uro pospeši v 4,7 sekunde, z največjo hitrostjo 266 kilometrov na uro. Ob svojih zmogljivostih pa je tudi ta najbolj športni Focus vseh časov zaradi učinkovitega motorja zmožen učinkovito upravljati energijo, kar se kljub veliki moči pozitivno odraža na porabi goriva. Foto: Klemen Korenjak  

Pametni Ford vozniku svetuje, kako voziti učinkovito

Ford EcoMode sistem - varčna vožnja Foto: Ford Energijsko učinkovita vožnja pomeni prihranek denarja in manjši vpliv na okolje ter več varnosti. V pomoč vozniku so zato inovativni Fordovi inženirji razvili sistem EcoMode. Gre za učinkovit sistem, ki nenehno sproti ocenjuje vpliv vašega načina vožnje na porabo goriva. Sistem nato analizira vašo hitrost, menjavanje prestav, zaviranje in reakcijski čas ter število kratkih in dolgih potovanj, ki jih opravite. Pametna programska oprema vam nato sestavi profil in svetuje, kako lahko s preprostimi ukrepi med vožnjami zmanjšate porabo goriva in se vozite ceneje ter bolj prijazno do okolja. 

  Fordovi inženirji, ki so slavo sodobne motorogradnje poželi z novo generacijo bencinskih motorjev EcoBoost, med katerimi je prvi zvezdnik večkrat nagrajeni litrski trivaljnik, so se temeljito lotili tudi nove generacije dizelskih motorjev. Novo družino dizlov so poimenovali EcoBlue. Nove dizle bodo namenili tako osebnim kot tudi lahkim gospodarskim vozilom. Motorji serije EcoBlue, so že na voljo v gospodarskih vozilih in imajo razpon moči od 100 do 240 "konjev" oziroma od 74 do 177 kilovatov. Novi 2,0-litrski motor Ford EcoBlue so razvile ekipe Fordovih inženirjev v Veliki Britaniji in Nemčiji. Na voljo je v različicah s 105, 130 in 170 "konji" za pogon gospodarskih vozil. Z možnostjo razvoja več kot 200 "konjev" bo motor pozneje na voljo tudi v Fordovih osebnih vozilih, dodali pa bodo tudi nove motorje EcoBlue, vključno z 1,5-litrsko različico. Napredne tehnologije nove generacije Fordovih dizlov vključujejo prvo uporabo vgrajenega polnilnega zbiralnika z zrcalno sliko za optimalno dovajanje zraka v motor, nizkovztrajnostni turbopolnilnik z materiali raketnega motorja, ki omogoča delovanje pri višjih temperaturah, ter povsem novi visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva z večjo odzivnostjo, tišjim delovanjem in natančnejšo oskrbo z gorivom. Fordovi inženirji, ki so slavo sodobne motorogradnje poželi z novo generacijo bencinskih motorjev EcoBoost, med katerimi je prvi zvezdnik večkrat nagrajeni litrski trivaljnik, so se temeljito lotili tudi nove generacije dizelskih motorjev. Novo družino dizlov so poimenovali EcoBlue. Nove dizle bodo namenili tako osebnim kot tudi lahkim gospodarskim vozilom. Motorji serije EcoBlue, so že na voljo v gospodarskih vozilih in imajo razpon moči od 100 do 240 "konjev" oziroma od 74 do 177 kilovatov. Novi 2,0-litrski motor Ford EcoBlue so razvile ekipe Fordovih inženirjev v Veliki Britaniji in Nemčiji. Na voljo je v različicah s 105, 130 in 170 "konji" za pogon gospodarskih vozil. Z možnostjo razvoja več kot 200 "konjev" bo motor pozneje na voljo tudi v Fordovih osebnih vozilih, dodali pa bodo tudi nove motorje EcoBlue, vključno z 1,5-litrsko različico. Napredne tehnologije nove generacije Fordovih dizlov vključujejo prvo uporabo vgrajenega polnilnega zbiralnika z zrcalno sliko za optimalno dovajanje zraka v motor, nizkovztrajnostni turbopolnilnik z materiali raketnega motorja, ki omogoča delovanje pri višjih temperaturah, ter povsem novi visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva z večjo odzivnostjo, tišjim delovanjem in natančnejšo oskrbo z gorivom. Foto: Ford

Ste vedeli ...

Alpinci vs. nordijci: Varčna vožnja s Fordom Focusom Foto: Ford ... da Fordov zmagovalni 1,0-litrski motor serije EcoBoost v različicah s 100, 125 in 140 ter celo 180 "konji" v dirkalniku za reli Ford Fiesta R2 poganja avtomobile v 72 državah po vsem svetu?

... da ima njegova izvedba s 140 "konji" boljše razmerje moč na liter prostornine kot slavni Bugatti Veyron, eden najhitrejših avtomobilov na svetu? Dirkalnik Formula Ford, ki lahko vozi tudi po cestah, je z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost z 205 "konji" postavil tudi odličen rezultat na slavni progi Nordschleife v Nürburgringu v Nemčiji in s časom 7 minut 22 sekund prehitel superšportnike z več kot 600 "konjskimi" močmi, kot so Lamborghini Aventador, Ferrari Enzo in Pagani Zonda.

Tudi superšportni Ford GT poganja izjemno zmogljiv bencinski motor serije EcoBoost. Tudi superšportni Ford GT poganja izjemno zmogljiv bencinski motor serije EcoBoost. Foto: Ford ... da ta petkratni zaporedni zmagovalec (svoje kategorije) izbora mednarodni motor leta v Evropi poganja enajst Fordovih modelov, med katerimi so tudi Fiesta, EcoSport, B-MAX, Focus, C-MAX in Grand C‑MAX, Tourneo in Transit Connect, Tourneo in Transit Courier ter Mondeo? Vsak peti novi Ford, ki so ga leta 2015 prodali v Evropi, je bil opremljen z 1,0-litrskim motorjem, pri Fiestah pa je delež znašal kar 40 odstotkov.

... da tehnologijo Fordovih bencinskih motorjev EcoBoost zdaj uporablja tudi najnovejši dizelski motor z zmanjšano delovno prostornino, 2,0-litrski EcoBlue? Tega je v začetku leta uvedel Ford Transit. Z nizkovztrajnostnim turbopolnilnikom, visokotlačnim direktnim vbrizgavanjem goriva, integriranima zbiralnikoma, pogonskim jermenom v olju in drugimi elementi z nizkim trenjem omogoča zmanjšanje porabe goriva za 13 odstotkov in več kot 20-odstotno povečanje navora v nizkem območju vrtljajev.

... da po vsem svetu Fordova družina zmogljivih in obenem varčnih motorjev EcoBoost vključuje še štirivaljne motorje s prostornino 1,5, 1,6, 2,0 in 2,3 litra ter 2,7- in 3,5-litrska motorja V6? Zadnji poganja tudi povsem novega superšportnika Ford GT, ki je nastopil na legendarni dirki v Le Mansu. 

Video: Oglejte si, kako so na krilih enega najzmogljivejših motorjev iz serije EcoBoost uživali bralci Siol.neta

[video: 60084 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin