Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2017,
12.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Summit Motors Ljubljana

Foto: Ciril Komotar, Ford in Sportida

Natisni članek

Mustang Ford alpinci VS. nordijci advertorial

Sreda, 18. 1. 2017, 12.54

2 meseca, 2 tedna

Avtomobilski betli s slovenskimi zimskimi junaki

Alpinci vs. nordijci: "Šminkerski" prihod s Ford Mustangom

Vsebino omogoča Summit Motors Ljubljana

Foto: Ciril Komotar, Ford in Sportida

Ford mustang | Foto Ford

Foto: Ford

Po spretnostnem parkiranju v velikem družinskem S-MAXu in glasbenem obračunu v simpatični Fiesti se je zdelo, da so si alpinici in alpinke že priborili ključno prednost, saj so povedli z 2:0. No, potem pa je prišel on, "Leteči Kranjec" in sedel v enega najbolj slavnih avtomobilskih zvezdnikov vseh časov Forda Mustanga. Oglejte si, kako kralj letalnic izkoristi pogoje oziroma šarm in karizmo v legendarni avtomobilski ikoni. Nasproti pa mu je izza volana Mustanga stal še en Kranjec, mojster belih strmin.

Alpinci vs. nordijci – 3. bitka: Kdo je bolje izkoristil šarm in karizmo enega največjih avtomobilskih zvezdnikov vseh časov - Forda Mustanga?

O tokratnih športnikih za volanom kultnega ameriškega avtomobilskega mišičnjaka Forda Mustanga:

Alpinec:

Žan Kranjec | Foto: Reuters Foto: Reuters Žan Kranjec (alpski smučar)

Rojen: 15. november 1992
Klub: SD Novinar
Prebivališče: Bukovica pri Vodicah
Najljubši disciplini: veleslalom, slalom
Največji uspehi:
Dvakrat 4. mesto na tekmi svetovnega pokala v veleslalomu (Sölden in Alte Badia – 2016)
Zlata medalja na mladinskem SP 2012 (ekipno)
Tri bronaste medalje na mladinskem SP (veleslalom – 2012 in 2013, kombinacija – 2012)
Zmagovalec evropskega pokala v veleslalomu (2014)

Preizkusite Fordove modele in se prepričajte, zakaj so to avtomobili stoterih talentov in dinamičnega značaja, ki se z opremo in tehnologijo znajo prilagoditi vsakemu vozniku.

Nordijec:

Robert Kranjec | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Robert Kranjec (smučarski skakalec)

Rojen: 16. julij 1981
Klub: SK Triglav Kranj
Prebivališče: Kranj
Največji uspehi:
Bronasta medalja na OI 2002 (ekipno)
Bronasta medalja na SP 2011 (ekipno)
Zlata medalja na SP 2012 v poletih
Bronasta medalja na SP 2012 v poletih (ekipno)
Dva mala kristalna globusa za skupno zmago v seštevku poletov (2010 in 2012)
Sedem zmag za svetovni pokal v konkurenci posameznikov
Najdaljši polet: 244 metrov

Ob legendarnem Fordu T, prvem velikoserijskem avtomobilu na svetu, je Mustang danes zagotovo eno najbolj prepoznavnih imen avtomobilske industrije. To je avtomobilska ikona z največ javnimi nastopi v filmih, serijah, glasbenih spotih in oddajah. To je avtomobilska ikona z največ 'všečki' na Facebooku ('všečkalo' ga je več kot osem milijonov uporabnikov omrežja) in z več kot 9 tisoč nastopi na televiziji, v glasbenih posnetkih in videoigrah ter se na velikem platnu. | Foto: Ciril Komotar Ob legendarnem Fordu T, prvem velikoserijskem avtomobilu na svetu, je Mustang danes zagotovo eno najbolj prepoznavnih imen avtomobilske industrije. To je avtomobilska ikona z največ javnimi nastopi v filmih, serijah, glasbenih spotih in oddajah. To je avtomobilska ikona z največ 'všečki' na Facebooku ('všečkalo' ga je več kot osem milijonov uporabnikov omrežja) in z več kot 9 tisoč nastopi na televiziji, v glasbenih posnetkih in videoigrah ter se na velikem platnu. Foto: Ciril Komotar Prvič po dobrega pol stoletja je zapeljal na evropske in tudi slovenske ceste: izjemna tehnična forma karizmatičnega mišičnjaka

Mustang Fastback: Dolg pokrov motorja različice Fastback, ki uteleša duh Mustanga v skrajno sodobni obliki, se spušča, da zmanjša upor zraka in tako avtomobilu omogoča, da z lahkoto reže skozi zrak. Sprednji razdelilni elementi povečajo potisno silo k tlom in vam omogočajo, da uživate v Mustangovi izjemni zmogljivosti. Z vrsto prefinjenih tehnologij, ki so vse zasnovane, da izboljšajo vašo izkušnjo za volanom, je to športni avtomobil, ki se popolnoma osredotoča na voznika.  | Foto: Ford Mustang Fastback: Dolg pokrov motorja različice Fastback, ki uteleša duh Mustanga v skrajno sodobni obliki, se spušča, da zmanjša upor zraka in tako avtomobilu omogoča, da z lahkoto reže skozi zrak. Sprednji razdelilni elementi povečajo potisno silo k tlom in vam omogočajo, da uživate v Mustangovi izjemni zmogljivosti. Z vrsto prefinjenih tehnologij, ki so vse zasnovane, da izboljšajo vašo izkušnjo za volanom, je to športni avtomobil, ki se popolnoma osredotoča na voznika. Foto: Ford Navdušenje nad legendarnim avtomobilom, pooseblja športni karakter modrega ovala, je pričakovano sprožilo pravo evforijo, ko so se pri Fordu odločil, da je čas, da ta ameriški mišičnjak zapelje na evropski asfalt.

Mustang je vedno bil hit, a na prihod v Evropo se je pripravil z izpiljeno tehniko.

Vodljivost in igrivost Mustanga je izjemna. Kako močno bo zategnil uzde tega čudovitega stroja, voznik izbira na prefinjen, sodobni elektronski način. Ta mu omogoča popolno prilagoditev Mustangovih nastavitev glede na trenutno razpoloženju, vozniško znanje in slog vožnje.

Mustang kabriolet: ustvarjen za odprto cesto. Fordov glavni oblikovalec Joel Piaskowski ga je opisal kot "čudovit vodoravni naboj", kot izraz čiste svobode vožnje. Napredni mehanizem zlaganja omogoča, da se streha v nekaj sekundah zloži globoko v notranjost, da se ohranita uglajeni videz avtomobila in njegova aerodinamičnost. Rahla izboklina na prtljažniku pomaga ustvariti potisno silo k tlom, tako da pogon na zadnja kolesa zagotovi moč in navor. Mustang bo z dvignjeno ali spuščeno streho nedvomno pustil trajen vtis, kamorkoli ga peljete.  | Foto: Ford Mustang kabriolet: ustvarjen za odprto cesto. Fordov glavni oblikovalec Joel Piaskowski ga je opisal kot "čudovit vodoravni naboj", kot izraz čiste svobode vožnje. Napredni mehanizem zlaganja omogoča, da se streha v nekaj sekundah zloži globoko v notranjost, da se ohranita uglajeni videz avtomobila in njegova aerodinamičnost. Rahla izboklina na prtljažniku pomaga ustvariti potisno silo k tlom, tako da pogon na zadnja kolesa zagotovi moč in navor. Mustang bo z dvignjeno ali spuščeno streho nedvomno pustil trajen vtis, kamorkoli ga peljete. Foto: Ford Na ovinkastih cestah ali na dirkališču ob koncu tedna lahko s preklopnimi stikali in izbiro načinov Normal, Sport+ ali Track (dirkališče) hitro prilagodi neposrednost krmiljenja, odziv motorja, menjalnik in nastavitve elektronskega sistema za zagotavljanje stabilnosti. Način Snow/Wet (sneg/mokra podlaga) je namenjen uporabi na spolzkih cestiščih, da razume tudi zahteve in najde oprijem na prizoriščih, kjer nastopajo naši zimski junaki.

Tehnično najnaprednejši Mustang doslej je opremljen z novim podvozjem z neodvisnim sprednjim in zadnjim vzmetenjem.

Vodenje poskrbi za izjemno uravnoteženost, odzivnost in zabavo ter postavlja novo merilo Mustangove zmogljivosti. Med tehnološko naprednimi rešitvami v povsem novem Fordu Mustangu je tudi sistem povezav SYNC 2, ki vozniku omogoča glasovno upravljanje zvočnega sistema, navigacije, klimatske naprave in povezanega mobilnega telefona.

Inženirji so Mustanga temeljito pripravili na svetovno tržno turnejo. Fordov prvi zvezdnik je poleg tradicionalno impozantnega videza zdaj dobil tudi temeljito prilagojeno podvozje, ki se ponaša s povsem novima sistemoma sprednjega in zadnjega vzmetenja. Spredaj so mu za zagotavljanje večje togosti in ob hkratnem zmanjšanju mase namestili nov, lažji pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo. Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas. Mustang se očitno želi voziti tudi po meri evropskih vozniških želja.  | Foto: Ford Inženirji so Mustanga temeljito pripravili na svetovno tržno turnejo. Fordov prvi zvezdnik je poleg tradicionalno impozantnega videza zdaj dobil tudi temeljito prilagojeno podvozje, ki se ponaša s povsem novima sistemoma sprednjega in zadnjega vzmetenja. Spredaj so mu za zagotavljanje večje togosti in ob hkratnem zmanjšanju mase namestili nov, lažji pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo. Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas. Mustang se očitno želi voziti tudi po meri evropskih vozniških želja. Foto: Ford

Osem valjev s čudovito simfonijo ali iskrivi EcoBoost za varčnejše atlete

Zmogljivi 5,0-litrski V8 motor ustvarja še več moči: 421 KM/413 KM s 530 Nm navora. To je klasika, v kateri lahko uživate v prepoznavni simfoniji moči, značilni za ta zmogljivi motor z osmimi valji.  | Foto: Ciril Komotar Zmogljivi 5,0-litrski V8 motor ustvarja še več moči: 421 KM/413 KM s 530 Nm navora. To je klasika, v kateri lahko uživate v prepoznavni simfoniji moči, značilni za ta zmogljivi motor z osmimi valji. Foto: Ciril Komotar Ford Mustang seveda slovi po svoji zmogljivosti: s 5,0-litrskim motorjem V8 pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot petih sekundah, manj kot šest sekund pa za tak pospešek zadošča tudi varčnejšemu 2,3-litrskemu motorju EcoBoost.

Slednji predstavlja idealno razmerje med zmogljivostmi in zahtevano energijo, berite porabo goriva.

Revolucionarna tehnologija tega 2,3-litrskega motorja EcoBoost združuje neposredni vbrizg goriva, dvojno odmično gred s časovnim prilagajanjem odmika ventilov in turbopuhalo twin-scroll. Rezultat: 317 "konjev" in 432 Nm navora.

Mustangova podoba je preprosto nezamenljiva. V njegovih linijah - ne glede na to, ali se vozniški romantik odloči za kupejevski 'fastback' ali pa kabriolet s paltneno streho v poklon tradiciji - se izriše enanjabolj želenih avtomobilskih ikon vseh časov. | Foto: Ford Mustangova podoba je preprosto nezamenljiva. V njegovih linijah - ne glede na to, ali se vozniški romantik odloči za kupejevski 'fastback' ali pa kabriolet s paltneno streho v poklon tradiciji - se izriše enanjabolj želenih avtomobilskih ikon vseh časov. Foto: Ford

Ali ste vedeli ...

Ford Mustang, ki ga lahko kupci izberejo v eni od desetih posebnih barv, med katerimi sta tudi ekskluzivni Competition Orange in Triple Yellow, obuja značaj avtomobilske legende s sodobnim oblikovanjem in klasičnimi elementi – vključno z dolgim, izklesanim pokrovom motornega prostora in kratkim zadkom. Večslojna izolirana platnena streha kabrioleta poskrbi za tiho kabino in zagotavlja aerodinamičen profil, ko je zložena za sedeži. | Foto: Ford Ford Mustang, ki ga lahko kupci izberejo v eni od desetih posebnih barv, med katerimi sta tudi ekskluzivni Competition Orange in Triple Yellow, obuja značaj avtomobilske legende s sodobnim oblikovanjem in klasičnimi elementi – vključno z dolgim, izklesanim pokrovom motornega prostora in kratkim zadkom. Večslojna izolirana platnena streha kabrioleta poskrbi za tiho kabino in zagotavlja aerodinamičen profil, ko je zložena za sedeži. Foto: Ford ... da je Ford Mustang trenutno najbolje prodajani športni kupe avtomobilskega trga na svetu?

... da so do predstavitve prve generacije leta 1964 po vsem svetu prodali več kot devet milijonov Fordov Mustangov? Vsak Slovenec bi tako lahko imel vsaj štiri te avtomobilske ikone.

... da je Mustang najbolj prepoznaven avtomobilski filmski zvezdnik vseh časov? Na velikem platnu se je v vsej svoji zgodovini v več kot 3000 filmih pojavljal s hollywoodskimi zvezdami, kot so Will Smith, Nicholas Cage, Jason Statham, Tom Cruise in nepozabni Steve McQueen – z njim je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja nastopil v kultnem filmu Bullitt.

Pomemben del sistema Ford SYNC  je Fordova Pomoč v sili. Ta funkcija, ki vam morda lahko reši življenje, je zasnovana, da vam v vašem jeziku pomaga pri klicu v sili in lahko službam za ukrepanje ob nesrečah ponudi storitve o lokaciji vašega vozila. Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni. | Foto: Ciril Komotar Pomemben del sistema Ford SYNC je Fordova Pomoč v sili. Ta funkcija, ki vam morda lahko reši življenje, je zasnovana, da vam v vašem jeziku pomaga pri klicu v sili in lahko službam za ukrepanje ob nesrečah ponudi storitve o lokaciji vašega vozila. Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni. Foto: Ciril Komotar ... da so na seznamu lastnikov Forda Mustanga številne znane osebnosti? Na primer Bill Clinton, Jim Morrison, Jay Leno in Kelly Clarkson, Mustang pa je kot ime in znamka postal del ameriške tehniške in nacionalne kulture.

... da vsak Mustang, tudi za Slovenijo, pride iz ameriške tovarne Flat Rock, v kateri so delavci še posebej ponosni prav nanj? Pri Fordu so v prenovo proizvodnje linije v tovarni Flat Rocku namenili kar 555 milijonov dolarjev oziroma dobrih 421 milijonov evrov. Z naložbo so zagotovili izjemno prilagodljivo linijo za proizvodnjo karoserij, ta omogoča izdelavo različnih modelov na isti liniji. Med drugimi tehnološkimi značilnostmi obrata v Flat Rocku so tudi trojni postopek mokrega lakiranja, zaznavanje nečistoč in lasersko varjenje.

Video: Ameriški veleposlanik prisedel na sovozniški sedež avtomobilskega novinarja

Ne spreglejte