Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

3

Natisni članek

karoq Škoda

Sobota, 21. 10. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Škoda karoq - češki ''indijanec'' po meri družinskega kupca #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

3

Škoda Karoq prva vožnja | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Če je kodiaq velikostna številka XL, je karoq nekoliko manjši in se uvršča v velikosti razred L. Pri škodi so skrčili sedemsedežnega terenca, mu nadeli skoraj identičen videz in ga opremili s prostorno in vsestransko potniško kabino. Zaradi dobrih genov je karoq na dobri poti, da zasenči marsikaterega konkurenta, s pomočjo novega motorja 1.5 TSI pa napoveduje odkrit boj proti dizlom. Pri nas ga bodo začeli prodajati 14. decembra za od 21.712 evrov.

Škoda Karoq prva vožnja | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Poudarki:

Od kodiaqa je manjši za 31,5 centimetra.

Karoq je prva škoda z opcijskimi digitalnimi merilniki na armaturni plošči.

Na seznamu novosti praktičnih rešitev je držalo za plastenko na sredinski konzoli, ki omogoča, da voznik odvije pokrovček z eno roko. Novost je tudi nosilec za tablico z električnim priključkom.

Pri odstranljivih sedežih varioflex prtljažni prostor meri 479 litrov in se ob odstranjenih zadnjih treh individualnih sedežih razširi vse do 1.810 litrov. Pri običajni zadnji sedežni klopi je prtljažni prostor nekoliko večji, v osnovi meri 521 litrov in se lahko razširi s podrtjem zadnje klopi na 1.630 litrov.

Različica s štirikolesnim pogonom Borg-Warner pete generacije (nekdanji pogon haldex) je opremljena s štiritočkovnim vpetjem in drugačnimi blažilniki. Rezultat je nekoliko trše vzmetenje, vendar za odtenek boljše vozne lastnosti.

70 odstotkov kupcev se bo odločilo za različico s sprednjim pogonom, najbolj priljubljen bo 1,6-litrski dizelski agregat.

Cene v Sloveniji: od 21.712 evrov za 1.0 TSI, 22.977 evrov za 1.5 TSI, 23.539 evrov za 1.6 TDI in 27.854 evrov za 2.0 TDI - v primeru hišnega financiranja se cene spustijo za deset odstotkov. V Sloveniji bo na začetku na voljo le paket opreme ambition. Prodaja bo stekla 14. decembra.

Svetovna premiera: nasvidenje, yeti, to je novi škoda karoq

Je novi škoda kodiaq upravičeno obnorel Slovence? #foto


Video: Češki ''indijanec'' je lomastil po siciljanskih asfaltnih in makadamskih cestah

V Sloveniji karoq v razredu od slabih 22 do blizu 30 tisočakov

Pred škodo so bile pomembne odločitve, saj so se morali odreči izredno priljubljenemu modelu yeti, ki je številne kupce prepričal s prostornostjo, voznimi lastnostmi in terenskimi zmogljivostmi. Kot je pojasnil Jan Štepanek, glavni inženir za karoserijo in pogon, karoq ni naslednik yetija, temveč je bil prvi znamkin športni terenec le dobra osnova, ki je vplivala na nastanek dveh različnih modelov. Sedemsedežni kodiaq je prvi veliki SUV z logotipom Škode in je v trenutku postal prodajna uspešnica, v njegove kolesnice pa bo kmalu zapeljal še novi karoq. Manjši kompaktni športni terenec želi slediti vzoru večjega brata in začrtati uspešno pot češkega proizvajalca vozil.

Modeli Moč Menjalnik Cena v evrih
Ambition 1.0 TSI 85/115 6-st. ročni 21.712
Ambition 1.5 TSI 110/150 6-st. ročni, 7-st. DSG 22.977, 25.076
Ambition 1.6 TDI 85/115 6-st. ročni, 7-st. DSG 23.539, 25.639
Ambition 2.0 TDI 4x4 110/150 6-st. ročni, 7-st. DSG 27.854, 29.947

 

Kako je karoq dobil ime?

Pri Škodi so se odločili, da bodo poenotili imena svoje nove SUV-linije na družinskem drevesu. Vsak novi SUV se mora začeti na črko K in končati na Q. Žal nam je simpatičnega imena yeti, ki je ime nosil po himalajskem mitu o snežnem človeku ter je postal eden bolj prepoznavnih avtomobilskih modelov v Sloveniji. Tako kot pri kodiaqu so pri Škodi karoqa krstili na Aljaski, saj je svoje ime dobil iz indijanskega jezika. Ime, roko na srce, z jezika ne steče tako hitro kot yeti. Res pa je, da za nenavadnim imenom stoji precej prepričljiva avtomobilska vsebina. Ta sloni predvsem na praktičnosti, prostoru in varnosti. Ime aljaške puščice je zlahka izgovorljivo tako v slovenščini kot češčini ali italijanščini, največ težav pa nam je povzročal naglas - kàroq ali karóq?

Karoq je prva škoda z vgrajenim digitalnim voznikovim zaslonom, ki bo kupcem na voljo v drugi polovici prihodnjega leta. | Foto: Gašper Pirman Karoq je prva škoda z vgrajenim digitalnim voznikovim zaslonom, ki bo kupcem na voljo v drugi polovici prihodnjega leta. Foto: Gašper Pirman

Zanimiv 1,5-ltrski bencinski motor smo preizkusili še v SUV

V prikupno oblikovanega športnega terenca, ki sledi najnovejšemu oblikovalskemu jeziku s sprednjimi dvojnimi žarometi in ostrimi linijami smo sedli polni optimizma. Novi, bencinski štirivaljni prisilno polnjeni 1,5-litrski agregat smo že preizkusili v prenovljenem golfu, prvič pa smo imeli priložnost preizkusiti, kako se nova generacija obnese v SUV. Tudi tokrat smo že po prvih kilometrih le zadovoljno kimali in se navduševali nad prožnostjo in mirnostjo najnovejšega agregata v seriji TSI.

Čeprav bo najbolj prodajan agregat po predvidevanjih 1,6-litrski dizel, bo 110-kilovatni bencinar znal pokazati zobe. Z 250 njutonmetri navora, kar je enako, kot jih ponudi vstopni dizelski agregat, vendar ima tehnološko izpopolnjen agregat kar nekaj asov v rokavu. Med vožnjo po zavitih, vendar čudovitih in razmeroma praznih sicilijanskih cestah smo lahko do popolnosti izkoriščali tehnologijo izklapljanja valjev.

Sistem ACT zna takrat, kadar motor ni polno obremenjen, gorivo varčevati tako, da izklopi drugi in tretji valj. Izklop valjev deluje v območju med 1.400 in štiri tisoč vrtljaji do hitrosti 130 kilometrov na uro. S tem lahko vsakih sto kilometrov privarčuje do pol litra goriva, v približno 150 kilometrih se je povprečna poraba ustavila pri 6,5 litrih, če se ne bi večkrat ustavili za fotografiranje in snemanje, pa bi se lahko spustila še za nekaj decilitrov.

Hiter preizkus zadnje klopi je razkril, da je prostora za kolena dovolj, le naša zadnja plat se je pritoževala nad previsokim srednjim sedežem. | Foto: Gašper Pirman Hiter preizkus zadnje klopi je razkril, da je prostora za kolena dovolj, le naša zadnja plat se je pritoževala nad previsokim srednjim sedežem. Foto: Gašper Pirman

Štirikolesni pogon prinaša očitne prednosti, a tudi nekaj kompromisov

Kombinacija samodejnega menjalnika, 1,5-litrskega motorja in dvokolesnega pogona je v vsej svoji veličini promovirala udobnost. Ker karoq tako kot številni koncernski člani sloni na prilagodljivi modularni arhitekturi MQB, so imeli inženirji odprtih veliko možnosti. Kar smo opazili že med vožnjo, je potrdil tudi Štepanek.

Karoq s štirikolesnim pogonom je pod zunanjo obleko precej drugačen kot dvokolesno gnana izvedenka. Zadnja je izdelana nekoliko preprosteje, je posledično lažja in na cesti za odtenek ali dva udobnejša. Razliko smo opazili že po nekaj kilometrih, saj so mehkeje nastavljeni blažilniki bolje požirali luknje in neravnine, štirikolesni karoq pa je stopal po meji. Daljše grbine je še vedno prevozil suvereno, a sta se pri manjših luknjah močneje izrazila višja masa in tršo nastavljeno vzmetenje. Po drugi strani pa je prepričal v zavojih, kjer je s štiritočkovnim zadnjim vpetjem, ki je za 18 kilogramov lažje kot klasična toga prema, pokazal nekaj športnega značaja.

Kupci bodo lahko preklapljali tudi med različnimi voznimi profili. Normal, eco, sport in individual se pri izvedenki 4 x 4 pridružita še off road in snow, vsak izmed njih pa vpliva na pretikanje samodejnega menjalnika, trdoto volanskega obroča, občutljivost stopalke za plin in pri 1.5 TSI, ob vklopljenem programu eco, še na izklop dveh valjev.

Vsak sedež varioflex je polno prilagodljiv, zato karoq, z družinsko uporabnostjo, neposredno straši tudi enoprostorske avtomobile. | Foto: Gašper Pirman Vsak sedež varioflex je polno prilagodljiv, zato karoq, z družinsko uporabnostjo, neposredno straši tudi enoprostorske avtomobile. Foto: Gašper Pirman
V karoqu je lahko vgrajen tudi štirikolesni pogon, ki je zmožen premagati še tako zahteven teren. | Foto: Gašper Pirman V karoqu je lahko vgrajen tudi štirikolesni pogon, ki je zmožen premagati še tako zahteven teren. Foto: Gašper Pirman Na razmeroma nezahtevnih makadamskih cestah, kjer smo srečali le prijazne domačine, ki so obirali oljke, je karoq v obeh različicah s terenom opravil razmeroma zlahka. S peto generacijo pogona Borg-Warner, ki s pomočjo večploščne sklopke z elektronskim nadzorom se v običajnih razmerah le neznaten del navora, okoli 2,5 odstotka, prenaša na zadnji kolesi. Šele ko nastane razlika v vrtenju sprednje in zadnje osi, se plošče (lamele) stisnejo in sklenejo pogon še na zadnji kolesi. Če ima motor manj kot 320 njutonmetrov navora, se na zadnji kolesni par lahko prenese do sto odstotkov navora, če pa ima motor več navora, se na zadnji kolesni par prenese 320 njutonmetrov navora, sprednji kolesni par pa prevzame preostali del.

Širok digitalni zaslon na sredinski konzoli, izbira voznih načinov. | Foto: Gašper Pirman Širok digitalni zaslon na sredinski konzoli, izbira voznih načinov. Foto: Gašper Pirman

Izboljšave motorja 1.5 TSI EA211:

- Nova obloga tekalne površine batov, ki jo nanašajo s pomočjo plazme. Pri tem nastanejo drobni mazalni žepi na tekalni površini, s tem je trenje batnih obročkov manjše, manjša je tudi obraba, posledično pa se zaradi boljšega odvoda toplote zmanjša možnost klenkanja.

- Millerjevo načelo delovanja, pri katerem se sesalni ventil zapre prej kot običajno. Motor ima zdaj večje kompresijsko razmerje (12,5 : 1), kar neposredno pomeni boljšo učinkovitost motorja tudi v srednjih vrtljajih.

- Motorni glavi so spremenili vodne kanale (boljši odvod toplote) in kot ventilov ter zgorevalno komoro (prilagoditev Millerjevemu procesu).

- Turbopuhalo s spremenljivo geometrijo, ki ima 35 odstotkov hitrejši odziv kot nekdanji 1.4 TSI z 92 kilovati.

- V času ogrevanja motorja hladilna tekočina miruje, kar zmanjša trenje pri segrevanju motorja, a tudi hitreje ogreje notranjost avtomobila.

Pomik motorja naprej je prinesel pomembne centimetre v notranjosti

Prvi živi stik z novim karoqom je najprej odgovoril na vprašanje, kako prostoren je avtomobil. Po merah spada med večje predstavnike kompaktnega razreda športnih terencev in križancev. V dolžino meri malce manj kot 4,4 metra (4.382 mm), širok je dobrega 1,8 metra (1.841 mm) in visok 1,6 metra (1.605 mm). Razdalja med osema je pri različici 4 x 4 z 2,63 metra povsem enaka kot pri njegovi španski sestrični ateci, pri spredaj gnanem karoqu pa še slab centimeter daljša.

Ker je za 30 centimetrov krajši kot kodiaq, se več kot odlično znajde v mestnih središčih. V majhni in čudoviti vasici Carini je bil pod nenehnim drobnogledom domačinov. | Foto: Gašper Pirman Ker je za 30 centimetrov krajši kot kodiaq, se več kot odlično znajde v mestnih središčih. V majhni in čudoviti vasici Carini je bil pod nenehnim drobnogledom domačinov. Foto: Gašper Pirman

Ker se po merah karoq v svojem segmentu počuti zelo samozavestnega, mu samozavesti ne zmanjka niti ob prehodu v potniško kabino. Škodin nov prodajni adut se je veliko naučil od svojih bratov in sester, ohranil družinam prijazne rešitve simply clever ter za svojo velikost osupnil z velikostjo prtljažnega prostora. Že ob dvigu prtljažnih vrat, ki se lahko tudi elektronsko odpirajo in se jih upravlja tudi z brco pod odbijačem, ti postane jasno, da je prostor velik. 

Karoq sledi tradiciji in ponuja velik, globok in prilagodljiv prtljažni prostor, ob serijsko nameščeni zadnji klopi je nekaj litrov večji, vendar je v naših očeh več kot smiselna zamenjava nekaj litrov prtljažne prostornine za tri individualne sedeže varioflex, ki se jih lahko v celoti odstrani iz avtomobila. Škoda, da je škoda pozabila na petega potnika. Hiter preizkus zadnje klopi je razkril, da je prostora za kolena dovolj, le naša zadnja plat se je pritoževala nad previsokim srednjim sedežem.

Rešitve simply clever:

- premični rolo v prtljažniku, vpet na prtljažna vrata,

- držalo za parkirne listke na sprednjem vetrobranskem steklu,

- prostor za dežnik pod sovoznikovim sedežem,

- točilni lijak za preprečevanje izlivanja dizelskega goriva pri točenju,

- celoten set mrež za prtljažni prostor,

- držala za steklenice v vseh vratih,

- predalček v vratih za hranjenje zaščitnega jopiča,

- držalo za kozarce s pomočnikom za lažje odpiranje,

- držalo za pisalo,

- strgalo za led v točilnih vratcih,

- sopotnikov sedež se da podreti,

- mizici za potnika na zadnjih sedežih,

- odstranljiva smučarska vreča,

- premična lučka v tehnologiji LED,

- majhni koški za smeti v vratih,

- držalo za tablico (zadnji sedeži in za sredinski naslon),

- odpiranje prtljažnih vrat z brco,

- 230-voltna vtičnica zadaj in štirje priključki USB (dva spredaj, dva zadaj)

- električna vlečna kljuka.

 

Motorji karoq ob začetku prodaje:

Bencin:


1.0 TSI – moč: 85 kW (115 konjev), navor: 175 Nm, največja hitrost: 187 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h v 10.6 s, kombinirana povprečna poraba: 5.2 l / 100 km, povprečni izpusti CO2: 117 g/km

1.5 TSI – moč: 110 kW (150 konjev), navor: 250 Nm, največja hitrost: 204 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h v 8.4 s, kombinirana povprečna poraba: 5.1 l / 100 km, povprečni izpusti CO2: 119 g/km

Dizel:

1.6 TDI – moč: 85 kW (115 konjev), navor: 250 Nm, največja hitrost: 188 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h v 10.7 s, kombinirana povprečna poraba: 4.5 l / 100 km, povprečni izpusti CO2: 118 g/km

2.0 TDI – moč: 110 kW (150 konjev), navor: 340 Nm, največja hitrost: 207 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h v 8.9 s, kombinirana povprečna poraba: 4.4 l / 100 km, povprečni izpusti CO2: 115 g/km

Karoq se več kot odlično počuti na neurejenih strminah in poteh. Zlahka je premagal tudi nekoliko težje ovire in priplezal do tega starega obrambnega stolpa. | Foto: Gašper Pirman Karoq se več kot odlično počuti na neurejenih strminah in poteh. Zlahka je premagal tudi nekoliko težje ovire in priplezal do tega starega obrambnega stolpa. Foto: Gašper Pirman

Družine bodo cenile različne praktične rešitve, ena izmed najpomembnejših je zagotovo sistem varioflex - trije individualni sedeži so neodvisno drug od drugega pomični naprej, spreminjamo jim lahko naklon, jih podremo ali enega in po enega odstranimo iz avtomobila. | Foto: Gašper Pirman Družine bodo cenile različne praktične rešitve, ena izmed najpomembnejših je zagotovo sistem varioflex - trije individualni sedeži so neodvisno drug od drugega pomični naprej, spreminjamo jim lahko naklon, jih podremo ali enega in po enega odstranimo iz avtomobila. Foto: Gašper Pirman

 

Ne spreglejte