Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
8.12

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

1

Natisni članek

SUV Mazda

Sobota, 22. 9. 2018, 8.12

5 let, 7 mesecev

Prva vožnja: mazda CX-3

Se ne bojite izstopati? To je vozniško odlični SUV. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

1

Mazda je posodobila svoj mali športni terenec CX-3 ter ga pripravila na vse večje zahteve kupcev v izjemno konkurenčnem in zasedenem segmentu. Predvsem mehanske novosti bodo vzljubili dinamični vozniki, ki cenijo odlične vozne lastnosti in si želijo na cesti zaradi atraktivne oblike pozitivno izstopati. Model, ki je v Sloveniji po prodaji prehitel mazdo 3, bo na voljo od šestnajst tisočakov dalje, mi pa smo preizkusili nov dizelski agregat in najbolje prodajano bencinsko različico G120.

Mazda 6
Avtomoto Mazda6: prenovljena limuzina stavi na udobje in izpiljene vozne lastnosti

Avtomoto Mazda MX-5: kultni kabriolet, ki ogreje dušo in zbudi čute #foto

Japonci niso spali, štiri prenove in nova mazda 3

Pri Mazdi so bili v letošnjem letu zelo pridni. Čeprav bo najpomembnejši model znamke mazda 3 predstavljen proti koncu leta v Los Angelesu, so v zadnjih devetih mesecih na ceste poslali kar štiri prenovljene modele. Resnici na ljubo so bile prenove manjše, a Japonci ne spijo. Z manjšimi prenovami svoje avtomobile prilagajajo razmeram na trgu in sledijo razvoju tehnologije. Podobno bi lahko rekli za najmanjšega športnega terenca v družini CX-3.

Prva vožnja: mazda CX-3 na hribovitih cestah Andaluzije

Fotogalerija
1 / 17

Oblikovne drobtinice

Inženirji so bistveno več časa in truda posvetili razvoju mehanskih elementov ter v ozadju pustili oblikovne spremembe. CX-3 veliko olepšav niti ni potreboval, saj gre za enega bolj lično oblikovanih avtomobilov v segmentu. Filozofija Kodo pod eno streho združuje dušo gibanja, tokrat pa so ta skupek linij in skrbno premišljenih oblikovnih potez le izpilili.

Vizualne spremembe bodo opazili le največji ljubitelji znamke, saj so le malenkost prenovili masko hladilnika in stebrička B obarvali v temnejši odtenek ter s tem poudarili videz lebdeče strehe. Na zavitih gorskih cestah prečudovite Andaluzije bi prenovljeni CX-3 zlahka zamenjali za predhodni model, toda rdeče obarvan primerek, ki so mu globino barve povečali s 25 odstotki večjo saturacijo, je na žgočem soncu izstopal kot žareči diamant.

Mazda CX-5 domača predstavitev
Avtomoto Mazda CX-5 – za vse Slovence, ki cenijo drugačen pristop #foto
Mazda MX-5 primerjalni test
Avtomoto Primerjalni test: mazda MX-5 z mehko ali trdo streho?
Mehki materiali za izboljšano vsakodnevno izkušnjo

V notranjosti smo zasledili nekaj novih materialov – hvalimo predvsem ličen sivo obarvan semiš na armaturni plošči in vratnih panelih – in barvnih kombinacij, ki razbijajo monotonost. Plastika ostaja mehka na dotik, prav tako je na vrhu armaturne plošče nameščen prostostoječi sedempalčni zaslon. Tokrat zna komunicirati s sistemoma Apple Carplay in Android Auto, vendar le, če je kupec zanju pripravljen doplačati.

Še največja novost je odhod klasične ročna zavore, ki jo je nadomestila električna s funkcijo auto-hold. Potniki zadaj se bodo še vedno pritoževali nad prostornostjo, vendar imajo zdaj na voljo naslonjalo za roke z dvema držaloma za pijačo.

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Največ dela so opravili pri vzmetenju

Mazdina filozofija, ki ponazarja oblikovno dušo gibanja, se s sklopom tehničnih rešitev skyactiv še bolj približuje svojemu načelu – brezpogojni povezanosti človeka in stroja. V razredu manjših športnih terencev vozne lastnosti niso prioriteta, številni modeli pa se po voznih lastnostih uvrščajo na sam rep razpredelnice. A CX-3 v segment prinaša nekaj vozniške svobode in zna nagraditi tudi zahtevnejše stranke.

Z novimi debelejšimi vzmetmi in blažilniki (spredaj ostaja vpetje MacPherson in zadaj prema toga) so še izboljšali vozne lastnosti ter z novo kalibracijo električnega servoojačevalnika poudarili občutke za volanom. Za konec so še zmanjšali sprednji prečni stabilizator in izboljšali togost karoserije.

Postavlja vozniška merila v segmentu

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Sprva smo sedli za volan najžlahtnejše različice G150 s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Na zavitih gorskih cestah, kjer so se kalile nekdanje in bodoče španske vozniške legende, smo potrebovali le nekaj kilometrov, da smo spoznali pravi značaj prenovljenega CX-3. Agilen športni terenec nas ni pustil ravnodušnih in z vsakim kilometrom se je nasmeh voznika širil. Res je, krmiljenje še vedno ni tako uravnoteženo kot pri športnih modelih znamke, a ponuja zdravo mero povratnih informacij in je ravno prav "težko".

Štirikolesno gnani bencinar je tudi na določenih spolzkih asfaltiranih delih brez večje drame zagrizel v asfalt, porazdelitev teže je bila na ravni kombilimuzine, v zavoje pa smo vstopili in iz njih izstopili z veliko samozavesti. Verjamemo, da večina lastnikov oziroma voznikov ne bo vsakodnevno postavljala najboljšega časa do vrtca ali šole, a dinamični očetje in hitre mame bodo cenili odlično lego ter vozne lastnosti prenovljenega CX-3.

Močnejši bencinski štirivaljnik s svojim atmosferskim temperamentom zveni prijetno, še posebej ko preseže mejo tri tisoč vrtljajev na minuto. Tam sicer pade iz cone udobja največjega navora (206 Nm) in hitrosti ne nabira več tako dovzetno kot prej, a je v poplavi turbinsko gnanih tekmecev pravo olajšanje, ko se motor zavrteti do skoraj sedem tisoč vrtljajev in voznika nagradi z nekaj strastnimi notami.

Prvič na voljo tudi tipka sport

S šeststopenjskim samodejnim menjalnikom prihaja tudi tipka sport. Ta ima vpliv le na delovanje menjalnika, ki prestavlja kasneje in tudi dlje časa zadrži menjalnik v nižji prestavi. Ročni menjalnik je natančen in nenaporen, z daljšimi prestavnimi razmerji pa se je kazalec za vrtljaje pri novem 1,8-litrskem dizlu pri 130 kilometrih na uro ustavil malce nad dva tisoč vrtljaji.

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Le deset odstotkov kupcev bo izbralo dizla

Najbolje prodajani Mazdin model pri nas in drugi najbolje prodajani v Evropi je prvič na voljo z novim prostorninsko večjim, 1,8-litrskim dizlom (prej 1,5-litrski) s 85 kilovati in 270 njutonmetri navora. Prisilno polnjeni štirivaljnik smo zapeljali v mesto in največ časa preživeli na regionalnih cestah. Tam se je izkazal s prožnostjo v srednjem območju vrtljajev, vendar nas je zmotila neodzivnost v nizkem območju vse tam do 1.900 vrtljajev.

Testni dizelsko gnani CX-3 je navor prenašal le prek sprednjih koles (na voljo je tudi štirikolesni pogon), na koncu pa presenetil s povprečno porabo goriva. Novi dizel z valji v obliki jajca in novimi izredno odzivnimi injektorji z več luknjami je pravi hranilnik. Na koncu 156 kilometrov dolge vožnje, ki nas je vodila čez gore, po avtocesti, v mesto in po regionalni cesti do letališča, se je kazalec ustavil na 4,6 litra.

Druga izbira: sprednji pogon in šibkejši bencinar

Ob pogledu na prodajne številke se hitro pokažejo nakupne navade slovenskih kupcev. Kar 90 odstotkov se jih odloči za bencinski motor in 85 odstotkov za sprednji pogon. Nekaj deset kilometrov smo naredili tudi v G120, ki se je spet pokazal kot dobra izbira v smislu cene, uporabnosti in obratovalnih stroškov.

Res je, brez velikega razmišljanja bi izbrali močnejši G150, ki se je v pogonsko ultimativni kombinaciji (samodejni menjalnik in štirikolesni pogon) izkazal na praktično vsakem področju. Toda ker vemo, da večina mestnih kupcev ne potrebuje presežka moči, je šibkejši motor še vedno odlična alternativa. Če prevozite več kilometrov po avtocestah, bi svetovali, da vseeno pokukate k dražjemu dizlu, in zaupanje vam bo poplačal z nizko porabo.

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mazda CX-3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte