SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
8,93

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Novega volkswagna smo preizkusili v Lizboni

Prva vožnja: Volkswagen t-roc bo novi hit, koliko stane, kateri so glavni aduti?

8,93

termometer

Na cesti je suveren, samozavesten, manj praktičen, a bolj trendovski od tradicionalnega golfa. Ima vse sestavine novega avtomobilskega hita, ki stavi na barvitost in digitalizacijo notranjosti vozila. Kdor bo želel izkusiti njegove adute, bo v Sloveniji potreboval vsaj okrog 25 tisočakov.

Video: Prvi preizkus in sprehod po notranjosti VW T-roca

[video: 65942 / ]

Pregled razpoložljivih motorjev za volkswagen T-roc

Koliko bo T-roc stal v Sloveniji?


T-roc je dolg 4,32 metra. Je primerljiv z golfom in 25,2 centimetra krajši od tiguana. | Foto: Volkswagen T-roc je dolg 4,32 metra. Je primerljiv z golfom in 25,2 centimetra krajši od tiguana. Foto: Volkswagen Ima vse sestavine koktajla nove avtomobilske uspešnice

Novi volkswagen T-roc prihaja kot eden najbolj vročih avtomobilov letošnjega in še bolj prihodnjega leta in kot eden najpomembnejših modelov Volkswagna, največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca. Čeprav je avto manj praktičen kot dimenzijsko in cenovno primerljivi golf, bo s trendovskimi dinamičnimi linijami crossoverja, dvobarvno karoserijsko kombinacijo in moderno digitalno zasnovo zagotovo postal avtomobilski hit tudi v Sloveniji. Izhodiščni T-roc bo pri nas stal od dobrih 18 tisoč evrov naprej, dobro opremljen z modernim bencinskim motorjem pa od 24 do 27 tisočakov.

Manj praktičen, a bolj trendovski in vpadljiv kot golf

Novega T-roca smo imeli prvič priložnost voziti po cestah v okolici Lizbone na Portugalskem, kjer bodo v bližnji tovarni v Setubalu ta avtomobil za evropski trg tudi izdelovali. Avtomobil je dolg 4,23 metra in tako dimenzijsko primerljiv z golfom. Enako velja tudi za medosno razdaljo, čeprav bi po prvem vtisu dejali, da ima golf na zadnjih sedežih in v prtljažniku več prostora od T-roca. Ta je od tal oddaljen skoraj dva dodatna centimetra.

Fotografije: Spoznajte novega T-roca iz vseh zornih kotov

1 / 24
2 / 24
3 / 24
4 / 24
5 / 24
6 / 24
7 / 24
8 / 24
9 / 24
10 / 24
11 / 24
12 / 24
13 / 24
14 / 24
15 / 24
16 / 24
17 / 24
18 / 24
19 / 24
20 / 24
21 / 24
22 / 24
23 / 24
24 / 24

Dimenzijska primerjava treh Volkswagnovih modelov:

 

T-roc

Golf

Tiguan

Dolžina:

4,23 m

4.25 m

4,48 m

Širina:

1,81 m

1,79 m

1,83 m

Medosna razdalja:

2,59 m

2,62 m

2,68 m

Od tal:

16,1 cm

14,2 cm

20 cm

Prtljažnik:

445 l

380 l

615 l

Dvolitrski bencinski in dizelski motorji so opremljeni tudi s stalnim štirikolesnim pogonom 4motion, ki med vožnjo po potrebi razporeja moč med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Ob vožnji zunaj urejenih cestišč je dobrodošlih dobrih 16 centimetrov oddaljenosti od tal. | Foto: Gregor Pavšič Dvolitrski bencinski in dizelski motorji so opremljeni tudi s stalnim štirikolesnim pogonom 4motion, ki med vožnjo po potrebi razporeja moč med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Ob vožnji zunaj urejenih cestišč je dobrodošlih dobrih 16 centimetrov oddaljenosti od tal. Foto: Gregor Pavšič

Vsak T-roc ima v opremah style ali sport digitalni zaslon na sredinski konzoli, ki je velik osem palcev.  | Foto: Gregor Pavšič Vsak T-roc ima v opremah style ali sport digitalni zaslon na sredinski konzoli, ki je velik osem palcev. Foto: Gregor Pavšič

Pred razredom crossoverjev še leta strme prodajne rasti

Volkswagen se je med zadnjimi avtomobilskimi znamkami pridružil trendu klasičnih kompaktnih crossoverjev. Ta razred vsaj v Evropi počasi postaja najpomembnejši. Danes v Evropi in na Kitajskem prodajo 80 odstotkov vseh crossoverjev, njihov delež pa se povečuje tudi v Rusiji, Braziliji, Indiji in ZDA. Po predvidevanjih prodajnih strokovnjakov pri Volkswagnu se bo svetovna letna proizvodnja oziroma prodaja takih vozil z današnjih 6,4 milijona v desetih letih povečala na okrog 10,6 milijona vozil. 

Crossoverji so seveda predvsem posledica želje kupcev, da vozijo bolj vpadljive, dinamične, atraktivne in zaradi povečane robustnosti in oddaljenosti od tal tudi vsestransko uporabne avtomobile. Težko bi trdili, da crossoverji v primerjavi s klasičnimi kombilimuzinami prinašajo bistvene prednosti. Sedi se sicer nekoliko višje, a zato je manj prostor na zadnjih sedežih in prav tako v prtljažniku.

Katerega bi izbrali?

 • Volkswagen T-roc 486 glasov
  68,64%
 • Volkswagen golf 222 glasov
  31,36%
Oddanih 708 glasov

Na cesti postaven, samozavesten in za Volkswagen netipično barvit

T-roc je na trg prišel zelo pozno, a danes se zdi, kot da bi inženirji v Wolfsburgu zanj sestavili odličen koktajl vseh potrebnih sestavin za prodajno uspešnico. Avto zaznamujejo široki koloteki, kratki previsi ter postavna, zanesljiva in samozavestna drža na cesti. Poudarjeni blatniki so na primer eden izmed elementov, ki prinaša tako držo. Kot smo poročali že s svetovne premiere T-roca, je avto oblikovan bolj v smer športnega kupeja kot pravega športnega terenca.

Je bolj dinamičen in vsaj na videz manj "terenski" kot koncernska konkurenta škoda karoq in seat arona, ki smo ju prav tako že vozili v zadnjih dveh tednih. Volkswagen se pri T-rocu tudi ni mogel izogniti trendu dvobarvnih karoserijskih kombinacij in na splošno precej poudarjene barvitosti. Pozabite na dolgočasne bele, črne ali sive volkswagne, najvpadljivejši T-roci so rumeni (zlati), oranžni, rdeči ali pa na primer temnomodri z belo streho. Skupno je avto na voljo v 24 barvnih kombinacijah.

Prtljažnik ponuja 445 litrov osnovne prostornine, zadnje sedeže je mogoče podirati v razmerju 60 : 40. | Foto: Volkswagen Prtljažnik ponuja 445 litrov osnovne prostornine, zadnje sedeže je mogoče podirati v razmerju 60 : 40. Foto: Volkswagen

Pozabite na dolgočasne bele, črne ali sive volkswagne, najvpadljivejši T-roci so rumeni (zlati), oranžni, rdeči ali pa na primer temnomodri z belo streho. Skupno je avto na voljo v 24 barvnih kombinacijah. | Foto: Volkswagen Pozabite na dolgočasne bele, črne ali sive volkswagne, najvpadljivejši T-roci so rumeni (zlati), oranžni, rdeči ali pa na primer temnomodri z belo streho. Skupno je avto na voljo v 24 barvnih kombinacijah. Foto: Volkswagen

T-roc ima tudi slovenske menije infozabavnega sistema, glasovnega ukazovanja v slovenščini pa pričakovano ne ponuja. | Foto: Gregor Pavšič T-roc ima tudi slovenske menije infozabavnega sistema, glasovnega ukazovanja v slovenščini pa pričakovano ne ponuja. Foto: Gregor Pavšič

Moč motorjev od 85 do 140 kilovatov, za doplačilo pri nekaterih tudi štirikolesni pogon

Volkswagen bo za T-roca ponujal skupno tri bencinske in tri dizelske motorje, vsi so seveda prisilno polnjeni. Izhodiščni motor je litrski motor TSI, najmočnejši pa je dvolitrski bencinski motor z močjo 190 "konjev". Med najbolj priljubljenimi bo zagotovo novi 1,5-litrski bencinski motor TSI z močjo 110 kilovatov (150 "konjev"), ki bo na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Kupci bodo lahko tudi izbirali med pogonom na sprednji kolesi ali na vsa štiri kolesa.

Ta motor bo v Sloveniji v kombinaciji s samodejnim menjalnikom predvidoma na voljo od januarja. Vsi dizelski motorji bodo na našem trgu predvidoma na voljo od marca prihodnje leto.

Pregled motorjev, pogonov in izhodiščnih cen v Sloveniji:

 

Moč/navor:

Menjalnik

Pogon

Cena v Sloveniji

1.0 TSI

85 kW/200 Nm

6-st. ročni

spredaj

od 18.646 EUR

1.5 TSI

110 kW/250 Nm

6-st. ročni/7-st. DSG

spredaj/4motion

od 21.946 EUR

2.0 TSI

140 kW/320 Nm

7-st. DSG

4motion

od 30.427 EUR

1.6 TDI

85 kW/250 Nm

6-st. ročni

spredaj

/

2.0 TDI

110 kW/340 Nm

6-st. ročni, 7-st. DSG

spredaj/4motion

od 26.223 EUR

2.0 TDI

140 kW/400 Nm

7-st. DSG

4motion

/

Primer digitalnih merilnikov v T-rocu, ki so povezani tudi z infozabavnim sistemom in digitalnim zaslonom na sredinski konzoli. | Foto: Volkswagen Primer digitalnih merilnikov v T-rocu, ki so povezani tudi z infozabavnim sistemom in digitalnim zaslonom na sredinski konzoli. Foto: Volkswagen

Avtomobil ima lahko tudi sistem izbire voznega profila, ki stane 167 evrov. Dodatno je mogoče naročiti dinamično uravnavanje podvozja (izbira voznega profila, 15 milimetrov nižje podvozje in progresivno krmiljenje) za slabih 1.200 evrov. Paket športnega podvozja s tršimi vzmetmi in blažilniki stane 411 evrov. | Foto: Volkswagen Avtomobil ima lahko tudi sistem izbire voznega profila, ki stane 167 evrov. Dodatno je mogoče naročiti dinamično uravnavanje podvozja (izbira voznega profila, 15 milimetrov nižje podvozje in progresivno krmiljenje) za slabih 1.200 evrov. Paket športnega podvozja s tršimi vzmetmi in blažilniki stane 411 evrov. Foto: Volkswagen

Moderna notranjost, zmotil nas je le klasični ključ

V notranjosti k položaju za volanom in ergonomiji pričakovano nismo imeli večjih pripomb. T-roc je pač nastal po dobro preizkušenem Volkswagnovem receptu. Tudi v notranjosti so na voljo dvobarvni dodatki (doplačilo 420 evrov), zmotila sta nas le pomanjkanje mehkejših materialov (armaturna plošča, sredinski greben med sedežema …) in podatek, da smo kljub zelo digitalni platformi testna vozila vžgali s klasičnim ključem. Gumb za zagon motorja pri T-rocu stane 348 evrov.

Digitalno odličen, celoten paket za slabih 1.300 evrov

Digitalno T-roc postavlja nove trende v tem razredu, saj s kombinacijo digitalnih merilnikov in zaslona na sredinski konzoli še nadgrajuje že znano digitalno platformo iz golfa. Digitalni merilniki so povezani z infozabavnim vmesnikom sredinske konzole. Tako lahko tam s potegom prsta nastavljamo različne parametre, ki se nato izpisujejo tudi na merilniku pred voznikovimi očmi. Več o funkcijah si lahko ogledate v zgornjem videu. Poudarjamo, da ima T-roc tudi slovenske menije (govorni ukazi v slovenščini ne delujejo).

Digitalni merilniki v T-rocu stanejo 454 evrov, serijski pa so v opremi sport. V paketu skupaj z omenjenim zaslonom Discovery Media in brezžičnim polnjenjem telefona stanejo slabih 1.300 evrov.

Koliko stari vozniki bodo najpogosteje kupili T-roca? | Foto: Gregor Pavšič Koliko stari vozniki bodo najpogosteje kupili T-roca? Foto: Gregor Pavšič

Avto teoretično za mlade in aktivne, v praksi spet za starejše?

Med fotografiranjem T-roca na plažah zahodno od Lizbone je k nam pristopil mlad par, ki je še nekaj minut prej užival v brzdanju valov Atlantskega oceana. Nad avtomobilom sta bila oba vidno navdušena. Spadala sta v ciljno skupino, o kateri so nam kot o potencialnih kupcih prej razlagali Volkswagnovi strategi. Ti naj bi bili predvsem mlajši vozniki z aktivnim slogom življenja. Ob upoštevanju izkušnje, da podobne avtomobile nazadnje največkrat kupujejo vozniki, stari okrog 50 let, se v mislih nismo mogli upreti vprašanju: Bi si mlada Francoza T-roca lahko privoščila?

Koliko bo dobro opremljen T-roc stal v Sloveniji?

V Slovenijo bo T-roc pripeljal v drugi polovici novembra. Najcenejši bo res stal mamljivih 18 tisočakov, a za ta denar prav veliko svojih adutov seveda ne bo ponujal. Že izbira višje ravni opreme (style ali sport) ceno dvigne nad 20 tisočakov. T-roc z 1,5-litrskim bencinskim motorjem (110 kilovatov, ročni menjalnik in pogon na sprednji kolesi) z opremo style stane slabih 22 tisočakov, z opremo sport pa skoraj 24 tisočakov. Kdor bi pri takem avtu želel še električno odpiranje prtljažnika (353 evrov), gumb za zagon motorja (348 evrov), senzor za mrtvi kot (520 evrov), vzvratno kamero (211 evrov), kombinacijo digitalnih merilnikov z najboljšim zaslonom sredinske konzole (953 evrov) in dvobarvno karoserijo (od 583 do 1.091 evrov), bo za tako opremljen avto odštel vsaj 27 tisočakov.

Hvalimo dejstvo, da je T-roc v opremi style ali sport že serijsko opremljen z aktivnim radarskim tempomatom. Ta v kombinaciji s samodejnim menjalnikom deluje od hitrosti 0 do 210 kilometrov na uro, z ročnim pa od hitrosti vsaj 30 kilometrov na uro. Med varnostno-asistenčnimi sistemi so serijski tudi preprečevanje nenamerne menjave prometnega pasu (lane assist), zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev, del opreme style pa je tudi sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika. Za doplačilo je T-roc na voljo tudi s številnimi sistemi, ki smo jih v preteklosti že spoznali v novejših volkswagnih (pomoč pri vožnji v zastojih, prepoznavanje prometnih znakov …).

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 142
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin