Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2020,
11.11

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

Trojane prometna nesreča

Četrtek, 3. 12. 2020, 11.11

3 leta, 4 mesece

Pri Trojanah nesreče 11 tovornjakov in avta

To je posnetek nesreče tovornjakov v predoru Trojane #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Na štajerski avtocesti proti Mariboru so se v predoru Trojane dopoldne zgodile tri prometne nesreče, v katerih je bilo udeleženih enajst tovornjakov in osebni avtomobil. Po za zdaj znanih podatkih se je pri tem lažje poškodoval en človek. Potem ko je bila več ur zaprta, je štajerska avtocesta med priključkoma Blagovica in Trojane proti Mariboru zdaj znova odprta.

slovenska policija
Novice Policistom grozil s smrtjo in jih napadel

V  prvi  nesreči so bili v naletnem trčenju v predoru udeleženi dve tovorni vozili  in eno osebno vozilo. Prometno nesrečo je povzročil slovaški voznik tovornega  vozila,  ki  je  zaradi  neprilagojene  hitrosti trčil najprej v osebno  vozilo voznice pred seboj, nato pa še v zadnji del tovornega vozila češke registracije, ki je stalo na vozišču zaradi razmer v prometu. Pri tem je  bila  udeležena voznica osebnega vozila lažje telesno poškodovana in je naknadno  sama  iskala zdravniško pomoč. Policisti so povzročitelju izrekli globo.

Video: Planet

V  drugi  nesreči  je  bilo  v  naletnem  trčenju  v predoru udeleženih pet tovornih vozil, štirje slovenske in en makedonske registracije. Do prometne nesreče  je  prišlo,  ker  so  štirje  vozniki  zaradi  prekratke varnostne razdalje  naletno  trčili.  Trije vozniki so bili pri tem lažje poškodovan, eden  izmed njih je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC Ljubljana, dva pa  sta zdravniško pomoč  naknadno iskala sama. Vsem štirim voznikom, ki so vozili na prekratki razdalji so izdali plačilni nalog.

V tretjem dogodku so bila v naletnem trčenju udeležena še štiri tovorna vozila, trije slovenske in eden romunske registracije. Do te nesreče je prišlo, ker je voznik tovornega vozila zaradi neprilagojene hitrosti s prednjim delom trčil v dve stoječi tovorni vozili,  pred sabo. Vanj je nato zaradi prekratke varnostne razdalje trčil še en voznik tovornjaka. Vozniku, ki je vozil z neprilagojeno hitrostjo in vozniku, ki je vozil na prekratki razdalji je bila izrečena globa. V tej prometni nesreči ni bil nihče poškodovan.

"Iz enega izmed udeleženih tovornih vozil smo rešili ukleščeno osebo, ta pa nima težjih poškodb. Tudi pri preostalih udeležencih prometne nesreče so poškodbe le lažje," sporočajo iz Centra za zaščito in reševanje Domžale. | Foto: Center za zaščito in reševanje Domžale "Iz enega izmed udeleženih tovornih vozil smo rešili ukleščeno osebo, ta pa nima težjih poškodb. Tudi pri preostalih udeležencih prometne nesreče so poškodbe le lažje," sporočajo iz Centra za zaščito in reševanje Domžale. Foto: Center za zaščito in reševanje Domžale

Razmere na cestah

O zastoju poročajo tudi na koncu dolenjske avtoceste pred mejnim prehodom Obrežje. Kolona tovornih vozil proti Hrvaški je dolga osem kilometrov. Gneča nastaja še na štajerski avtocesti med priključkom Domžale in izvozom Blagovica proti Mariboru, potovalni čas se podaljša za več kot pol ure.

Zaradi burje v Vipavski dolini na cesti med Selom in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

sneg zastoj nesreča
Avtomoto Znane podrobnosti: to je razlog avtocestnega kaosa #foto

Včeraj je bilo na naših cestah nekaj zastojev

Kot so sporočili s policije, so se včeraj na slovenskih cestah zastoji pojavljali zaradi neupoštevanja odredbe o izločanju zaradi zimskih razmer, za kar je policija kaznovala 13 voznikov tovornih vozil. Policija ob tem voznike tovornih vozil opozarja, naj odredbe o izločanju strogo spoštujejo, ker bodo le tako prej prišli na cilj. "Če se ne izločijo, otežujejo pluženje, s tem pa povečujejo zastoje," dodajajo na policiji.

Voznike tovornih vozil hkrati pozivajo, naj očistijo svoja vozila, preden se odpravijo na pot. Policija namreč ugotavlja, da padata s tovornjakov led in sneg, kar lahko povzroči škodo na drugih vozilih. Kazen za to je 200 evrov.

Od doma se odpravite prej kot običajno

Čeprav se razmere na slovenskih cestah počasi umirjajo, ponekod po državi še vedno sneži in bo po napovedih tudi v prihodnjih dneh. Na cestah bodo zato delovale tudi plužne in posipne skupine, zaradi česar se lahko vožnja upočasni, potovalni čas pa podaljša.

Na to opozarjajo tudi na portalih za obveščanje. "Na pot se odpravite prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo," pravijo na prometnoinformacijskem centru. Ponekod se obeta otoplitev, sneg naj bi prehajal v dež, zato bo obstajala nevarnost nastajanja žleda in poledice. 

Priporočila za vožnjo v zimskih razmerah in pozimi

- Hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča,
- povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami,
- zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
- ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila, podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
- zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila, vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
- bodite posebej pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
- računajte na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno,
- med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu, v takih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

Za več nasvetov obiščite uradno stran POLICIJE. 
sneg
Novice Preverite, kakšno vreme nas čaka danes in v prihodnjih dneh #animacija

Ne spreglejte