Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 12. 2020,
4.57

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

DARS promet promet sneg

Sreda, 2. 12. 2020, 4.57

3 leta, 5 mesecev

Buren dan na slovenskih cestah

Znane podrobnosti: to je razlog avtocestnega kaosa #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

sneg zastoj nesreča | Foto PU Kranj

Foto: PU Kranj

Na slovenskih avtocestah in regionalnih cestah je bil danes zaradi sneženja, zdrsov tovornih vozil in posledičnih zaprtih odsekov zelo buren dan. Sneženje se bo nadaljevalo tudi ponoči, pozor tudi na poledico.

Danes je bila več ur zaprta gorenjska avtocesta, kjer je prišlo do zdrsa tovornjaka.

“Ob 12.50 sta trčila  tovorno  vozilo  s  priklopnikom in osebni avtomobil. Razlog za nesrečo  je  v  neprilagojeni  hitrosti  voznika tovornega vozila, ki je na zasneženi  cesti  izgubil  nadzor  nad vozilom in po zanašanju ter trčeju vobdojno  ograjo  zaprl  avtocesto.  Vanj  je  trčil  tudi osebni avtomobil. Nastala  je  samo  materialna  škoda.  Obe  vozilo sta imeli zimsko opremo. Avtocesta je bila zaprta skoraj tri ure in pol,” razlagajo policisti iz PU Kranj.

Tudi danes se je izkazal pomen uporabe pravilne zimske opreme, prav tako tudi pomen pravočasnega izločanja tovornih vozil na avtocesti (po odredbi Darsa) in na regionalnih cestah (samostojno). Poročali smo o vsaj enem vozniku tovornjaka, ki na regionalni cesti tega ni storil, temveč je sredi klanca ustavil in nameščal verige.

Vozniki tovornjakov prav tako opozarjajo, da so lahko za zdrse krivi tudi prepočasni vozniki osebnih avtomobilov brez ustreznih zimskih gum. Ti vozijo vse počasneje, tovornjak jih dohiti, zmanjšati mora hitrost ali pa celo povsem ustaviti. Nemalokrat je nato težko nazaj speljati.

Napoved Darsa za noč s srede na četrtek

Tudi zvečer in čez noč, ko je napovedano močnejše sneženje, bodo aktivirane vse razpoložljive zmogljivosti in bomo neprekinjeno izvajali pluženje in posipanje. Na delu primorske avtoceste ter na območju vipavske hitre ceste bo po napovedi še vedno pihala tudi burja, vendar se bodo sodelavci, vzdrževalci avtoceste in hitre ceste trudili, da bosta prevozni. Tudi posipnih materialov je dovolj na zlogi. Vpoklicali smo vse razpoložljive delovne kapacitete. Glede žledu in poledice se bomo sproti prilagajali razmeram, saj imamo na voljo vse posipne materiale; v teh primerih uporabimo drobnejšo granulacijo soli, ker ta na cesti takoj učinkuje.

Zakaj Darsov tovornjak ni plužil?

Bralec nam je poslal fotografijo Darsovega tovornjaka, ki ima na zasneženi cesti dvignjen plug. To je odsek pri Razdrtim, kjer so danes nastajali dolgi zastoji, še vedno pa je tam avtocesta tudi zaprta. "Očitno je plužno vozilo obstalo v koloni in takrat dvigne plug – za pluženje je namreč potrebna določena hitrost vožnje in potisna sila. Če se vozilo ustavi, dvigne plug, ko pa je v gibanju, ga spusti za namen pluženja, plug je dvignjen tudi v primeru, ko tovrstno vozilo opravlja samo posipanje," pojasnjujejo na Darsu.

Popoldanski prizor pri Razdrtem. | Foto: Rajko Štefančič Popoldanski prizor pri Razdrtem. Foto: Rajko Štefančič

zastoj | Foto: Prometno-informacijski center Foto: Prometno-informacijski center Snežne padavine so danes zjutraj sicer z nekoliko zamude dohitele slovenske ceste in avtoceste, nato pa na njih hitro poskrbele za nepredvidljive razmere. Zaradi zdrsov tovornjakov na primorski avtocesti je prišlo do več zastojev.   Potovalni čas med Koprom in Ljubljano je narastel na dve uri, enako trenutno velja tudi v nasprotni smeri. Zaradi zastoja se je na debelo uro podaljšala tudi pot iz smeri Hrvaške proti Ljubljani. Do nekaj sto metrov dolgega zastoja je prišlo tudi že na ljubljanski obvoznici.

Trenutno je največ težav na Gorenjskem, kjer je avtocesta zaradi zdrsa tovornih vozil in po podatkih policije tudi nesreče zaprta med počivališčem Radovoljica in priključkom Lesce v smeri proti Karavankam.

Zaprta je tudi vipavska hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu.

ARSO je zaradi snega razglasil oranžno nevarnost in sicer do jutri do 8. ure zjutraj.

Popoldanske razmere na Razdrtem:

zastoj sneg | Foto: Rajko Štefančič Foto: Rajko Štefančič

zastoj sneg | Foto: Rajko Štefančič Foto: Rajko Štefančič

zastoj sneg | Foto: Rajko Štefančič Foto: Rajko Štefančič

Kakšen je postopek pluženja?

"Že pred napovedanim sneženjem začnemo preventivno posipavanje cestišča avtocest in hitrih cest, da se ne pojavi poledica, ob začetku sneženja, takoj ko se sneg začne oprijemati cestišča, pa gredo na teren še plužno-posipna vozila," pojasnjujejo na Darsu, kjer so po lastnih zagotovilih pripravljeni na napovedano sneženje v zgodnjih jutranjih urah. 

Preventivno soljenje izvajajo že pred začetkom napovedanih snežnih padavin. Tega izvajajo tudi sicer, ko ni napovedi snežnih padavin, a to narekujejo razmere na cesti (vlaga, temperature zraka, temperature cestišča …). Pluženje začnejo takoj, ko začne snežiti, ali takoj, ko se sneg začne oprijemati cestišča. Ne čakajo na, recimo, deset centimetrov snega, kot je včasih zmotno prepričanje nekaterih uporabnikov avtocest in hitrih cest.

"Naša plužna vozila so razdeljena v plužne skupine z obhodnimi krogi do največ dve uri. V tem obdobju se izvede pluženje določenega dela avtoceste oziroma hitre ceste, vozila se napolni s posipnimi materiali, v primeru sneženja pa se vozila takoj spet odpravijo plužit," razlagajo pri Darsu.

Kaj pa samoizločanje voznikov tovornjakov?

Voznik tovornjaka sredi klanca na regionalni cesti. Iz prometa bi se moral izločiti sam. | Foto: Voznik tovornjaka sredi klanca na regionalni cesti. Iz prometa bi se moral izločiti sam.

Video: animacija današnjega sneženja

sneg cesta | Foto: DARS Foto: DARS

Razmere pri nekdanji cestninski postaji Videž pri Kozini | Foto: DARS Razmere pri nekdanji cestninski postaji Videž pri Kozini Foto: DARS

Na preži za snegom 527 ljudi in 191 vozil Dars: "Takoj ko se sneg začne oprijemati cestišča, gredo na teren tudi plužno-posipna vozila." | Foto: Metka Prezelj Dars: "Takoj ko se sneg začne oprijemati cestišča, gredo na teren tudi plužno-posipna vozila." Foto: Metka Prezelj

Dars vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti. Za prevoznost in varnost na slovenskih avtocestah bo v vseh izmenah skrbelo 527 sodelavcev, vzdrževalcev avtocest in hitrih cest s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci.

Za namene posipanja cestišč so zapolnili skladišča soli v avtocestnih vzdrževalnih bazah, sicer pa imajo za letošnjo zimo trenutno pogodbeno zagotovljenih še 58 tisoč ton soli in 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

V hudih zimah posipajo več kot 40, v povprečju pa 20 tisoč ton soli

V povprečju Dars pozimi porabi dobrih 20 tisoč ton soli. Od leta 2006 so izstopale tri zime, ko je bila poraba soli močno nad povprečjem. Pozimi v letih 2009, 2012 in 2017 je poraba soli presegla mejo 40 tisoč ton, pozimi med letoma 2012 in 2013 se je celo približala 50 tisoč tonam soli.

sneg cesta zastoj | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona Vozniki tovornjakov se morajo zunaj avtocest in hitrih cest izločiti sami

V primeru močnejših snežnih padavin Dars skupaj s policijo napoveduje tudi izločanje tovornih vozil na odstavne pasove avtocest. V povprečju je takih izločanj v eni zimski sezoni okrog dvajset. Z izjemo avtocest in hitrih cest je v Sloveniji v zimskih razmerah prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za vozila za izredne prevoze. To pomeni, da se morajo v primeru zimskih razmer vozniki teh vozil izločiti sami. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

"Policija nadzira izločanje in upoštevanje prometne signalizacije. Če voznik tega ne upošteva, policist voznika tovornega vozila izloči in ukrepa," pojasnjujejo na policiji.

zimske gume | Foto: Nokian Foto: Nokian

Sneg na cesti občutno podaljša zavorno pot

Če bi bile ceste zjutraj res zasnežene, je obvezna zimska oprema, prilagoditi pa bo treba tudi hitrost vožnje in se na pot proti službi odpraviti pravočasno. Trenje pnevmatik s cesto je na zasneženi ali poledeneli cesti precej manjše kot sicer. Vozilo s hitrostjo 100 kilometrov na uro za ustavljanje potrebuje več kot štiristo metrov (421 m) in tudi pri hitrosti 50 kilometrov na uro se bo vozilo na poledeneli cesti zaustavilo šele po 112 metrih.

Na splošno pozimi vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in čim manj sunkovito. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni.

Na cesto nikar brez ustrezne zimske opreme

Zavorna pot letne gume je v zimskih razmerah lahko dvakrat daljša kot pri ustreznih zimskih pnevmatikah, zato ima ustrezna zimska oprema velik pomen in kršitelji posledično čakajo visoke kazni.

Ključni del zimske opreme so ustrezne pnevmatike z oznako M+S in po možnosti oznako snežinke. Globina profila naj bi bila vsaj štiri milimetre, zakonsko dovoljeno pa je uporabljati že pnevmatike s tremi milimetri profila. Zimske pnevmatike je mogoče nadomestiti tudi z uporabo letnih pnevmatik in nameščenih ustrezno velikih verig.

Zgolj neuporaba zimske opreme sicer "stane" le 40 evrov, ob spletu okoliščin pa lahko ta globa občutno naraste. Če ne bi očistili avtomobila, znaša globa 200 evrov. Če ne upoštevamo signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je globa 300 evrov, če pa neustrezno opremljeni povzročimo zastoj oziroma onemogočimo promet, znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk. V primeru pravne osebe znaša globa za neupoštevanje prepovedi vožnje tisoč evrov, odgovorna oseba pa dobi globo 120 evrov.
Ne spreglejte