SiolNET. Avtomoto Promet
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Meritve hitrosti: To je voznik, ki je najbolj "divjal"

1,43

termometer

hitrostni maraton
Foto: generalna policijska uprava

Včerajšnji maraton nadzora hitrosti policisti ocenjujejo kot uspešnega. Promet po državi se je umiril, slovenske ceste pa na ta dan niso zahtevale smrtne žrtve. Popolnoma brez kršitev kljub vsemu ni šlo, saj so policisti ugotovili 862 prekoračitev hitrosti, največ, kar 584, v okolici naselij.

alkotest Novice Največ vinjenih voznikov v Ljubljani, najmanj v Kranju

Nekateri so kljub nadzoru hitrosti s svojo neodgovorno vožnjo resno ogrožali svoja življenja in življenja drugih udeležencev. Policistom je uspelo ujeti voznika, ki je v naselju vozil skoraj 130 kilometrov na uro, drugemu pa so na avtocesti namerili nekaj manj kot 200 kilometrov na uro povprečne hitrosti, navaja generalna policijska postaja (GPU).

Sto voznikov so zaradi manjše prekoračitve hitrosti le opozorili, 446 so na kraju izdali plačilni nalog. 93 tujim voznikom je bila izrečena globa, ki so jo plačali na kraju. Zoper dva voznika so podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče, 221 voznikom pa so po pošti poslali plačilni nalog oziroma obvestilo o prekoračitvi hitrosti.

Čeprav so bile aktivnosti napovedane, objavljene pa so bile tudi lokacije meritev, so policisti obravnavali nekaj višjih prekoračitev hitrosti. Največ prekoračitev so ugotovili v naseljih, na cestah zunaj naselja so ujeli 166 voznikov, ki so vozili s prekoračeno hitrostjo, na avtocesti pa 112, poroča GPU.

Slovenija lani z največjim upadom smrtnih žrtev na cestah v EU

prometna nesreča Foto: Getty Images Lani je na evropskih cestah umrlo za odstotek manj ljudi kot leto prej. Da bo EU dosegla cilje na področju varnosti v cestnem prometu, je nujno okrepiti prizadevanja. Slovenija sicer lani med vsemi članicami EU beleži največji upad smrtnih žrtev na cestah, je izpostavila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Lani je v celotni EU na cestah umrlo približno 25.100 ljudi, kar je 21 odstotkov manj kot leta 2010 in odstotek manj kot leta 2017, kaže najnovejša evropska statistika o varnosti na cestah, ki jo je danes v Bruslju predstavila Bulčeva.

Evropske ceste so z 49 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev sicer daleč najbolj varne na svetu. A 25.100 žrtev na evropskih cestah je grozljiva številka in s tem ne more biti nihče zadovoljen, je poudarila komisarka.

Najuspešnejši državi po varnosti v cestnem prometu sta Združeno kraljestvo z 28 žrtvami na milijon prebivalcev in Danska s 30. Najslabši pa sta Romunija s 96 žrtvami in Bolgarija z 88 žrtvami na milijon prebivalcev.

V Sloveniji je lani na cestah umrlo 44 oseb na milijon prebivalcev. Delež smrtnih žrtev se je glede na leto 2017 zmanjšal za 13 odstotkov, kar je največji upad v celotni EU v tem obdobju. V primerjavi z letom 2010 se je število žrtev zmanjšalo za 34 odstotkov. STA
s Avtomoto Policist izbral nenavadno lokacijo za merjenje hitrosti. Si je dovolil preveč? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin