Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 1. 2024,
6.15

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

E-mobilnost proizvodnja avtomobilov Kitajska Evropska komisija

Torek, 16. 1. 2024, 6.15

2 meseca, 3 tedne

EU in kitajska avtomobilska industrija

Začenja se preiskava EU na Kitajskem, znane so podrobnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
BYD seagull | Predstavniki Evropske komisije bodo obiskali tudi BYD, ki se je lani prvič uvrstil med prvih deset največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu. | Foto BYD

Predstavniki Evropske komisije bodo obiskali tudi BYD, ki se je lani prvič uvrstil med prvih deset največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu.

Foto: BYD

Kmalu se bo začela preiskava Evropske komisije proti kitajskim avtomobilskim proizvajalcem, ki bo na licu mesta preverila morebitno nelojalno cenovno konkurenco z naslova državnih subvencij.

Predstavniki Evropske komisije bodo v naslednjih tednih obiskali tri kitajske proizvajalce, in sicer neuradno BYD, SAIC in Geely, je poročal Reuters ter se skliceval na tri posameznike, ki so vključeni v preiskavo. Tam bodo preverili vse podatke, ki so jih od Kitajcev že dobili prek izpolnjenih vprašalnikov. Tovarn proizvajalcev, ki izdelujejo na Kitajskem – kot so na primer Tesla, Renault in BMW – naj ne bi obiskali.

Izbor Slovenski avto leta
Avtomoto Komentar: največ točk za električnega, pa še kitajca povrhu?

Kakšni so razlogi za ukrep, ki ga podpirajo Francozi, skrbi pa Nemce?

Preiskavo EU na Kitajskem so podprla francoska avtomobilska podjetja, veliko manj nemška – zanje je Kitajska veliko pomembnejši trg kot za Francoze, zato se bojijo slabših poslovnih odnosov.

Odločitev o taki preiskavi je padla lani oktobra. Predpostavka v Bruslju je bila, da so kitajski avtomobili na evropskem trgu lahko cenejši, ker doma na Kitajskem uživajo visoke državne subvencije. “Svetovni trgi so zdaj polni cenejših kitajskih avtomobilov. Njihovo ceno umetno držijo nizko na račun visokih državnih subvencij, vse to pa podira evropski trg avtomobilov,” je v obrazložitvi zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

MG 4 | Foto: MG Motors Foto: MG Motors

Kitajci so medtem že napovedali tovarne v Evropi

Kitajska se je pričakovano odzvala in preiskavo označila za nepotrebno ter za usmerjeno zgolj v zaščito evropskih proizvajalcev. Resnici na ljubo je za zdaj vpliv kitajskih znamk na evropski trg še zelo majhen, njihova ponudba pa se na trgu dejansko postopno povečuje.

Francija je medtem že ukinila subvencije za električne avtomobile, ki jih izdelujejo na Kitajskem. Sklicevali so se na pomanjkanje informacij, s kako nizkimi izpusti tam izdelujejo električna vozila. Ta izpust pri proizvodnji naj bi bil v Evropi veliko manjši kot v kitajski industriji. Prvi odgovor je že pripravil BYD in napovedal gradnjo svoje prve evropske tovarne na Madžarskem.

BYD je lani prvič globalno prodal več kot tri milijone avtomobilov in se uvrstil med deset vodilnih proizvajalcev avtomobilov.

Preiskavo naj bi končali v 13 mesecih

Evropska komisija je izbranim kitajskim proizvajalcem že poslala vprašalnike o njihovem delovanju, zdaj bodo prejete odgovore preverili še tam. Usmerjeni so predvsem v proizvodnjo električnih avtomobilov. Po navedbi komisije so kitajski električni avtomobili v Evropi v povprečju cenejši za 20 odstotkov. Njihov tržni delež med električnimi avtomobili v Evropi je bil lani osem odstotkov, do leta 2025 pa bi lahko narasel vsaj na 15 odstotkov.

Preiskava Evropske komisije bi se morala končati v največ 13 mesecih. Če bi bilo treba, bi bil rezultat take preiskave tudi uvajanje dodatnih davščin za kitajske proizvajalce v Evropi.

Ne spreglejte