Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
13. 1. 2024,
22.13

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

Natisni članek

E-mobilnost Toyota Jeep Hyundai Renault MG Slovenski avto leta 2024

Sobota, 13. 1. 2024, 22.13

2 meseca, 2 tedna

Komentar – izbor Slovenski avto leta 2024

Komentar: največ točk za električnega, pa še kitajca povrhu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09
Izbor Slovenski avto leta | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Na vprašanja, kateri izmed finalistov Slovenski avto leta 2024 ima največjo sporočilnost, prinaša v razred največji preskok in bi lahko najbolj vplival na dogajanje na trgu – predvsem pri cenah, kar prav gotovo zanima slehernega kupca novega avtomobila – je bil letos odgovor le en. Zato smo na Siol.net največ točk podelili kitajskemu električnemu avtomobilu MG 4.

V včerajšnjem finalu letošnjega izbora Slovenski avto leta 2024 je zmagal renault austral, za njim so se po glasovanju bralcev ter devetih sodelujočih medijev razvrstili hyundai kona, toyota C-HR, jeep avenger in MG 4.

Na Siol.net smo na vrh postavili MG 4, za njim pa renault austral, toyoto C-HR, hyundai kono in jeep avenger.

Izbor Slovenski avto leta
Avtomoto To je zmagovalec izbora Slovenski avto leta 2024

Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic

Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic Zakaj MG 4? Po teslah prvi električni, ki ga lahko priporočimo vsakomur.

MG 4 na vrh prav gotovo nismo postavili samo zato, ker naj bi bil zavoljo svojega pogona trendovski in naj bi napovedoval prihodnost, o kateri danes govorijo skoraj vsi proizvajalci. Pred dvema letoma sta bila v finalu izbora že dva električna avtomobila, ki smo ju postavili na rep prve peterice novih avtomobilov tistega leta. Primer MG 4, ki je tudi prvi kitajski avtomobil v finalu izbora Slovenski avto leta, je drugačen.

To je namreč po teslah prvi električni avtomobil, ki ga lahko mirne vesti priporočamo vsakomur. Prepriča namreč tako s ceno kot celovito uporabniško izkušnjo, kar je pri tem pogonu najtežje doseči. MG 4 je najprej dovolj prostoren, da tudi na zadnji klopi zadošča potrebam družine in vlogi prvega domačega avtomobila. Baterija je nato dovolj velika, da skupaj z nadvse solidno porabo energije omogoča želene dosege, ob tem pa se izkaže še z zelo učinkovitim polnjenjem. Spomladi smo baterijo od 20 do 80 odstotkov napolnili v 22 minutah, kar je eden najboljših rezultatov električnih avtomobilov na naših testih. V desetih minutah polnjenja smo dodali sto kilometrov dosega, kar je danes realnost za zelo redke avtomobile – to namreč zahteva tako nizko porabo kot učinkovito polnjenje.

 

renault
austral

hyundai
kona
toyota
C-HR
jeep
avenger
MG 4
Palec gor:

velikost, pomična zadnja klop, enostaven hibridni pogon, ugodna cena glede na velikost avtomobila

moderna notranjost, povečan prostor za potnike zadaj, večji prtljažnik

drzna oblika, vpadljivost, vozne lastnosti, varnostna oprema

lahkotnost vožnje, simpatičnost vozila, počutje za volanom

celovit električni pogon (poraba, doseg, polnjenje), razmerje kakovost-cena, možnost polnjenja zunanjih porabnikov (V2L), prostornost in praktičnost

Palec dol:

obvolanske ročice

višja cena, električne kone še ni, slabša ocena na Euro NCAP

utesnjenost na zadnji klopi, dinamiko kvari menjalnik CVT

manj učinkovit električni pogon (velikost baterije, učinkovitost polnjenja), bencinski je komaj prišel na trg

infozabavni vmesnik, toplotna črpalka le v najvišjem paketu opreme

Fotogalerija – finale izbora Slovenski avto leta v tovarni Hella Saturnus Slovenija:

Fotogalerija
1 / 54

Do zdaj nagrajevanje hibridov, zdaj si jo zasluži celovit električni paket

Hibridne pogone smo v izboru Slovenski avto leta nagrajevali že v zadnjih letih. Obakrat smo zapisali, da med takratnimi finalisti ponujajo najbolj vsestransko obliko pogona za Slovence. Hibridi so tudi danes še vedno najbolje prodajani alternativni pogon, navsezadnje jih brez omejitve polnjenja lahko uporablja vsak.

Toda, je zdaj vendarle čas tudi za nagrajevanje električnega avtomobila, ki si to zasluži ne zaradi trendov, temveč odlično opravljenega dela inženirjev? Električni avtomobil sicer ne more biti primeren čisto za vsakega (dejansko noben avtomobil ni primeren čisto za vsakega), še posebej ne za ljudi iz stanovanjskih blokov. Toda po podatkih statističnega urada iz leta 2019 približno dve tretjini Slovencev živi v stanovanjskih hišah (samostojne ali dvojčki) in ima tako teoretično domačo vtičnico. MG 4 prinaša paket, ki med vsemi letošnjimi finalisti prav zato prinaša največje sporočilo.

Navsezadnje električni avtomobili zmagujejo v avtomobilskih izborih po Evropi in zakaj se celovita vozila kot je MG 4 ne bi dobro odrezala v Sloveniji?

Taki avtomobili lahko popravijo cene na trgu, česar bodo kupci veseli

To je celovito prepričljiv električni avtomobil s ceno, ki se tudi pri najvišjem paketu opreme giblje pod mejo 40 tisoč evrov. Tako je konkreten primer napovedanih sprememb na avtomobilskem trgu, saj se bo prav v cenovnem razponu od 30 do 40 tisoč evrov kmalu začel prodajni boj dostopnejših električnih avtomobilov. Začetna maloprodajna cena je sicer visoka, toda za večino trenutnih lastnikov nato prinaša nižje vzdrževalne stroške, subvencijo, nižjo obrestno mero Eko kredita in podobno.

MG 4 zagotovo ne bo edini. Pričakujemo lahko dodatne novince na trgu – na primer BYD dolphin, ki je lani na Autobestovem izboru v Evropi zmagal prav kot najbolj racionalen nakup. MG 4 je to enako dokazal in pokazal v Sloveniji. V Franciji je skupaj s Teslo k pocenitvam letos že prisilil Renault. Tako moč za cenovne popravke na trgu ima celovit avtomobil, kot je MG 4, nedvomno lahko v Sloveniji.  

Prav gotovo sodi med avtomobile, ki so lani na testu najbolj presenetili in vsaj med električnimi, če pustimo ob strani obe tesli, pustili najboljši celovit vtis. Razmerje cena-kakovost pri MG 4 prepriča, temu pa pritrjujejo tudi zadovoljni kupci.  

Še najbolj zmoti "izsiljevanje" najvišjega paketa s toplotno črpalko

V različici z manjšo baterijo (enako, kot jo imajo Stellantisovi avtomobili) stane MG 4 v Sloveniji 32 tisoč evrov (s subvencijo okrog 26 tisoč), pri večji se cene začnejo pri 37 tisoč. Z manjšo je MG 4 namenjen predvsem drugemu, z večjo pa prvemu domačemu avtomobilu. Kaj MG 4 zamerimo? O obliki ne bomo sodili, infozabavni vmesnik ni najmodernejši, še najbolj dejansko moti naslednje dejstvo – toplotna črpalka je na voljo le z najvišjim paketom opreme.  

Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic

Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic

Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic Odlični tudi drugi – renault austral prepriča z velikostjo in ceno

Vseh pet finalistov izbora je sicer prepričljivih. Renault z australom nudi morda najbolj klasično in priljubljeno avtomobilsko izbiro ta trenutek – to je srednje velik športni terenec, ki ima na voljo tudi samopolnilni hibridni pogon. Pri australu je treba izpostaviti zelo ugodno ceno, saj kot polni hibrid stane okrog 37 tisoč evrov in je tako le malo dražji kot dva za razred manjša finalista.

Austral ima tudi pomično zadnjo klop. Celovito torej prepriča v uporabniškem smislu, vseeno pa na trg prinaša relativno malo zares novega.


Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic Toyota C-HR: drzno oblikovanje, križanec cilja na točno določen krog voznikov

Podobno bi morda lahko trdili za toyoto C-HR, kar za avtomobil dejansko ni slabo. Toyota mu je namenila posebno vlogo, saj ni namenjen družinam (to vlogo prepušča corolli cross), ampak bolj posameznikom in kvečjemu parom brez otrok.

Oblika je drzna, vpadljiva in dinamična – prav gotovo je C-HR na cesti videti najbolje med vsemi finalisti, a to ima tudi svojo ceno. Prostornost zadaj je skromna, utesnjenost pa enaka kot v prejšnji generaciji avtomobila. Pri izbiri pogona večjih težav ni, saj je na voljo le hibridni pogon v dveh zmogljivostnih različicah. Osnovni hibridni C-HR je na voljo za 29, tisti močnejši pa od 35 do 38 tisoč evrov. Prednost avtomobila je v posebnosti, vpadljivosti in dobrem delovanju pogona, kjer še nekaj več dinamičnih užitkov na cesti prepreči le samodejni menjalnik tipa CVT.   


Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic Hyundai kona – široka izbira pogonov, zdaj je veliko večja, a tudi dražja. Električne še ni.

Pri hyundai koni je osnovna težava naslednja – električne različice v času finala izbora v Sloveniji še ni. Prav ta bo najbrž poskrbela za največjo konkurenčnost kone znotraj svojega segmenta električnih kompaktnih SUV.

Kona je namreč že v prejšnji generaciji z električnim pogonom prehitevala avtomobilski svet in še danes ji marsikateri novejši tekmec ni kos. Hyundai je s kono močno izboljšal njeno prostornost na zadnji klopi in tudi v prtljažniku, se je pa z novo generacijo kar občutno podražila.

Osnovna sicer stane pod 30 tisoč evri, polno hibridna od 32 tisoč evrov dalje. Medtem ko bo električna kona po zmogljivostih verjetno med vodilnimi v razredu, se bo bencinsko-hibridna v natrpanem segmentu težje izpostavila. To dokazujejo tudi manjše prodajne številke, ki so bile lani kar precej oddaljene od vrha tega najpomembnejšega avtomobilskega segmenta. Pri koni je bila slabša od pričakovanega tudi ocena na varnostnem testu EuroNCAP. S kono smo do zdaj tudi prevozili najmanj testnih kilometrov.


Izbor Slovenski avto leta | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic Jeep avenger – spočet kot električni ni prepričal, zdaj se rešuje z bencinom

Jeep je pri električnem pogonu zrcalno nasproten primer od MG 4. Izdelan na platformi, ki omogoča več različnih pogonov, in opremljen z majhno baterijo ob kar zasoljeni ceni prinaša veliko kompromisov. Poraba sicer poleti ni bila slaba, polnjenje pa je podpovprečno. Težko ga vidimo v vlogi prvega domačega avtomobila. Temu so pritrdili tudi prodajni rezultati, saj so električnih avengerjev prodali le peščico. Jeep je zato ponudbo avengerja z bencinskim motorjem začel širiti po vse več evropskih državah. Ker tega nismo še skoraj nič vozili, težko sodimo o konkurenčnosti bencinskega avengerja. Vsekakor bo s takim motorjem bolj konkurenčen in bo osvežil ponudbo med kompaktnimi križanci. Avenger si je zaslužil mesto v finalu izbora.

Kljub vsemu je avenger vozniško lahkoten, prav gotovo simpatičen in tudi oblikovno svež avtomobil. Tudi za Jeep je pravi korak stran od tradicije. Le ime je še ameriško – razvijali so ga Italijani, izdelujejo ga Poljaki.

Ne spreglejte