SiolNET. Avtomoto Novice
8,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Antonov An-124 ruslan

Za sladokusce: na Brniku v nedeljo spet veliki antonov

8,09

termometer

Antonov An-124 | V Sloveniji bomo lahko spet občudovali antonova An-124. | Foto: Gregor Pavšič
V Sloveniji bomo lahko spet občudovali antonova An-124. Foto: Gregor Pavšič

V nedeljo bo na brniško letališče spet priletel antonov An-124, ki spada med največja tovorna letala na svetu. Njegov prilet je prava paša za oči, skupno pa bo v naslednjem tednu v Slovenijo priletel trikrat. In to seveda ni prvoaprilska šala.

Družba Antonov Airlines bo v nedeljo na brniško letališče priletela z letalom antonov An-124. To so nam potrdili tudi pri Fraportu, ki je upravitelj osrednjega slovenskega mednarodnega letališča. V Slovenijo bo antonov predvidoma priletel v nedeljo, torek in četrtek, vzletel pa bo naslednji dan po prihodu. Vsebine tovora na letalu upravitelji letališča enostransko ne želijo komentirati.

To letalo je prvič poletelo leta 1982, torej pred skoraj 40 leti. | Foto: Gregor Pavšič To letalo je prvič poletelo leta 1982, torej pred skoraj 40 leti. Foto: Gregor Pavšič Pred petimi leti je na Brniku pristal petkrat

To letalo je bilo v Sloveniji nazadnje jeseni leta 2017, ko je na Brniku v enem tednu pristal štirikrat in bil za obiskovalce prava paša za oči.  

Navdušil je s krili, ki so širša od letališke steze, štirimi močnimi motorji in 24 pristajalnimi kolesi. Po strmih stopnicah smo se takrat povzpeli tudi v prostor za tovor in še nadstropje višje, v delovno "pisarno" kapitana, kopilota, inženirja, navigatorja in radijskega operaterja. Za nemoteno delovanje letala je bila potrebna 18-članska posadka.

An-124 je trenutno največje letalo Antonova, saj so njihov največji primerek – to je bil An-225 "mriya" – Rusi nedavno uničili na letališču v Hostomelu. Tam ima Antonov Airlines namreč svojo bazo.
Antonov An-225 Mriya Avtomoto Kamera ujela ostanke največjega letala na svetu

Video: Pristanek antonova An-124 na Brniku in sprehod po letalu:

Letalo je dolgo 69 metrov, razpon kril pa znaša 73 metrrov. | Foto: Gregor Pavšič Letalo je dolgo 69 metrov, razpon kril pa znaša 73 metrrov. Foto: Gregor Pavšič

Antonov An-124 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Notranjost tovornega prostora je prirejena za tovore nadstandardnih dimenzij

Antonov An-124 ruslan je eno od največjih tovornih letal na svetu. S svojimi na vrhu širokega trupa vpetimi krili z izjemnim premerom 73 metrov, 24 kolesi na pristajalnem mehanizmu, štirimi motorji in 181 tonami osnovne mase (brez tovora) ob svojih vzletih in pristankih vselej navdušuje.

Največja vzletna masa sicer znaša 402 ton. Trup antonova je od znotraj videti zares impresivno velik. Vse je prirejeno prevozu tovorov nadstandardnih dimenzij, ki jih na primer tovorna letala Boeinga in Airbusa ne morejo sprejeti. Po nosilnosti in količini tovora je z njim primerljiv boeing 747-8.

Prostor je visok skoraj štiri metre in je prilagojen kar najučinkovitejšemu nalaganju tovora. Za lažji dostop lahko člani posadke odprejo sprednji ali zadnji del letala. Pod stropom so na vodilih nameščeni žerjavi. Vsak med njimi lahko dvigne deset ton tovora, z njimi pa si pomagajo pri nalaganju tovora v notranjost letala. S seboj vozijo tudi posebej prilagojen "tow bar", torej drog za priključek na letališko vozilo za premike po ploščadi (push back).

Pogled v notranjost letala:

Antonov An-124 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Antonov An-124 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Antonov An-124 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin