Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
5. 4. 2022,
14.17

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

11

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Antonov antonov An-124

Torek, 5. 4. 2022, 14.17

2 leti

Antonov An-124: danes spet na Brniku

Tokrat iz Afrike: na Brniku je spet pristal antonov #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

11

Po petih urah leta je na Brniku spet pristal antonov An-124, ki je danes zjutraj vzletel iz Nigra.

Antonov An-124 | Foto: Ljubljana Airport Foto: Ljubljana Airport Letalo je v nedeljo v Slovenijo priletelo iz nemškega Leipziga, kjer ga je na travnikih okrog brniškega letališča pričakalo več sto letalskih navdušencev. Včeraj zgodaj zjutraj je nato zjutraj okrog 6. ure vzletelo in s truščem štirih motorjev prav zagotovo "zbudilo" koga z območja Vodic, Kamnika in Mengša. Letalo se ni vrnilo v Nemčijo, temveč se je odpravilo proti Keniji. Tam je po slabih šestih urah pristalo na mednarodnem letališču blizu kenijskega mesta Kano na severu države.

Za zdaj še ni znano, kakšen tovor je ukrajinsko tovorno letalo prevažalo. Pred petimi leti je v Sloveniji nalagalo velike transformatorje, ki so jih nato vozili v Mehiko, kjer so jih uporabljali po hujšem potresu. Tudi sicer so letala Antonov Airlines pogosto vključevana v humanitarne logistične operacije. Enako je bilo tudi z nedavno uničenim velikanom An-225 "mriyo".

 

Video - nedeljski pristanek antonova an-124 na Brniku:

Antonov An-124 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Proti Keniji ni letel polno naložen, ker je pristajalna steza krajša?

Spodnje fotografije sicer prikazujejo tovor, ki so ga v letalo na Brniku naložili v nedeljo popoldne. Po naših informacijah je tovornjak vlačilec zapeljal neposredno v trup letala in tam odklopil prikolico. Tudi napovedani trije poleti naj bi bili povezani s posebnostmi nigerijskega letališča, ki ima toliko krajšo pristajalno stezo, da tam An-124 ne more varno pristati polno natovorjen.

Prazno letalo ima maso 214 ton, vzleti pa lahko z maso največ 402 toni.

Kot smo že poročali, bo letalo na Brniku skupno pristalo trikrat. Drugič danes popoldne, po za zdaj znanih napovedih med 14. in 15. uri. Antonovo letalo je okrog 9. ure vzletelo z letališča Niamey v Nigru in začelo svojo pot proti Brniku.

 

Ne spreglejte