SiolNET. Avtomoto Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vozniki, pozor: današnjega datuma ne smete spregledati #video

0,19

termometer

Od danes do 15. marca prihodnje leto morajo biti vsa vozila opremljena z obvezno zimsko opremo. Ta je pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu, so opozorili na ljubljanski policijski upravi.

V skladu z zakonodajo imajo na slovenskih cestah pozimi ustrezno zimsko opremo vozila, ki so opremljena s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu so letne pnevmatike, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige. Ustrezno opremljeno mora biti tudi priklopno vozilo.

zimske gume Avtomoto Že imate svoje? To so najboljše gume letošnje zime.

Policisti bodo preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo

Kot so opozorili na Policijski upravi (PU) Ljubljana, morajo udeleženci v prometu, predvsem pa vozniki motornih vozil, v zimskem času računati na možnost hitrih sprememb voznih razmer. Od danes bodo policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

Od danes bodo policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Od danes bodo policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Foto: Nokian

Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike, poudarjajo na AMZS. Zimske pnevmatike imajo poleg opazno globljega profila in lamel za boljši oprijem tudi drugačno gumeno zmes, ki je namenjena nizkim temperaturam. Po navedbah AMZS zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah otrdi, posledično pa se poslabšata oprijem in vodljivost vozila.

Razliko med zimsko in letno pnevmatiko ponazarjajo tudi z dolžino zavorne poti. Po podatkih AMZS je pri hitrosti 50 kilometrov na uro zavorna pot v snegu z zimskimi pnevmatikami 31 metrov, z letnimi pa 62 metrov. Na poledeneli cesti pa je pri hitrosti 30 kilometrov na uro zavorna pot z zimskimi pnevmatikami 57 metrov, medtem ko je z letnimi 68 metrov.

Pri tem velja poudariti, da morajo vozniki na zimske pogoje poleg gum pripraviti celotno vozilo. Torej tudi preveriti brisalce vetrobranskega stekla, zamenjati tekočino za čiščenje z zimsko in podobno.

Pnevmatike Avtomoto Boste gume shranili doma? To je pet nasvetov za vas.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin