Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 10. 2022,
22.27

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

ford fiesta Ford

Sreda, 26. 10. 2022, 22.27

1 leto, 5 mesecev

Ford fiesta - po 46 letih kmalu konec proizvodnje

Uradno: potrdili so njen konec, zapuščina je izjemna #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Ford fiesta | Ford bo petvratno fiesto izdeloval še do junija leta 2023. | Foto Gašper Pirman

Ford bo petvratno fiesto izdeloval še do junija leta 2023.

Foto: Gašper Pirman

Kar smo napovedali že včeraj, so uradno potrdili tudi pri Fordu. Po 46 letih bodo ustavili proizvodnjo fieste.

Ford puma bo v električni različici posredna naslednica fieste. | Foto: Gašper Pirman Ford puma bo v električni različici posredna naslednica fieste. Foto: Gašper Pirman Ford bo v tovarni v nemškem Kölnu fiesto izdeloval le še dobrega pol leta. Junija 2023 bodo tam ustavili proizvodnjo fieste, ki jo je Ford izdeloval vse od leta 1976. Dlje se je na cesti obdržalo le še ime models transit.

Do poletja bodo v Nemčiji izdelovali le še petvratno izvedbo fieste, nato se bo pa tradicionalni model poslovil s cest. Do izpolnitve proizvodnih kvot bo fiesto v prihodnjih mesecih še mogoče naročiti.

Ford fiesta
Avtomoto Konec po 47 letih? Ford očitno končuje s fiesto.

Fiesta je bila vselej tudi sinonim zelo dinamično usmerjenega avtomobila. Vrh ponudbe je bila različica ST. | Foto: Gašper Pirman Fiesta je bila vselej tudi sinonim zelo dinamično usmerjenega avtomobila. Vrh ponudbe je bila različica ST. Foto: Gašper Pirman Namesto fieste le še električna puma

Po mondeu in kmalu domnevno tudi focusu se s cest poslavlja še en tradicionalni model. Ford je namreč v slabih 50 letih prodal več kot 18 milijonov fiest.

Ford bo fiesto posredno nadomestil z električno pumo, ki jo bodo izdelovali v romunski Craiovi. Tja se bo iz Kölna prihodnje leto selila tudi proizvodnja litrskih trivaljnih bencinskih motorjev, saj bodo nemško tovarno v celoti prilagodili za prihodnji Fordov električni program.

 

Prva generacija ford fieste iz leta 1976. Bila je tekmec avtomobilov kot so bili fiat 127, renault 5 in volkswagen polo. | Foto: Ford Prva generacija ford fieste iz leta 1976. Bila je tekmec avtomobilov kot so bili fiat 127, renault 5 in volkswagen polo. Foto: Ford

Ford fiesti je Sebastien Ogier pripeljal dva naslova svetovnega prvaka v reliju. | Foto: Ford Ford fiesti je Sebastien Ogier pripeljal dva naslova svetovnega prvaka v reliju. Foto: Ford

Avtomobil, ki bi skoraj postal bravo in ne fiesta

Ford fiesto so razvili leta 1972, ko jo je osebno potrdil Henry Ford II. Majhen avtomobil je bil odgovor na nove avtomobile takratnega časa, kot sta bila fiat 127 in renault 5. Potencial takih avtomobilov je v začetku sedemdesetih let spodbujala svetovna energetska kriza. Še deset let prej je Ford zavrnil razvoj mestnega malčka, ki bi bil tekmec britanskemu miniju.

Takratna Fordova marketinška ekipa je želela avtomobil poimenovati "bravo", a je Henry Ford vztrajal pri fiesti. Ime, ki v španščini pomeni zabavo, je bilo takrat za avtomobilski svet še v lasti General Motorsa. Ti so tako poimenovali enega izmed paketov opreme pri znamki Oldsmobile. Pri General Motorsu so Fordu brezplačno dovolili uporabo imena fiesta.

Avtomobil so javno prvič pokazali v sklopu 24-urne vztrajnostne dirke v Le Mansu leta 1976. Jeseni tega leta so fiesto začeli prodajati v Nemčiji in Franciji. Za potrebe fieste so zgradili tudi novo tovarno v španski Valenciji.

Fiesto prvo generacije sta oblikovala Tom Tjaarda in Uwe Bahnsen. Avtomobil je bil dolg 3,5 metra, širok pa komaj meter in pol. Medosna razdalja je merila 2,2 metra. Poganjali so jo štirivaljni bencinski motorji z delovno prostornino od 0,9 do 1,6 litra. Trenutna fiesta je že daljša od štirih metrov, široka je dodatnih 23 centimetrov, podobno velja tudi za medosje.

Spomin na ford fiesto prve generacije:

Ford fiesta | Foto: Ford Foto: Ford

Ford fiesta | Foto: Ford Foto: Ford

Ford fiesta | Foto: Ford Foto: Ford

Ne spreglejte