Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
29. 9. 2015,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen Seat Škoda

Torek, 29. 9. 2015, 18.50

8 let

Tudi v Sloveniji ustavili prodajo volkswagnov in seatov z Euro 5 motorjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji ni več mogoče kupiti vozil znamk Volkswagen in Seat iz zaloge, ki so opremljena z dizelskim motorjem normativov Euro 5. Kmalu podatki o obsegu spornih vozil na slovenskih cestah.

V Sloveniji ustavljena prodaja iz zalog Volkswagna in Seata

Med državami, ki so že ustavile prodajo vozil znamk Volkswagnovega koncerna, ki imajo sporni dizelski motor EA 189 normativov Euro 5, je tudi Slovenija. Podobno kot v Švici, Belgiji in Italiji je tudi slovenski uvoznik nemškega koncerna samoiniciativno ustavil prodajo vozil iz zaloge. Gre za modele znamk Volkswagen in Seat, ne pa tudi Audi.

Prodaja teh vozil iz zaloge bo ustavljena, dokler pri uvozniku ne dobijo konkretnih navodil o nadaljnjih postopkih in rešitvah. Prodaja vseh ostalih vozil znamk koncerna Volkswagen iz zaloge v Sloveniji pri trgovcih teče povsem normalno, Škoda pa v Sloveniji na zalogi sploh nima več Euro 5 dizelskih motorjev.

Podrobnejše podatke o številu vozil s spornim motorjem, ki so jih v zadnjem obdobju v Sloveniji prodali, še zbirajo. Kot so nam povedali v družbi Porsche Slovenija, bodo morda že danes zvečer iz Wolfsburga dobili dodatne informacije, ki jih bodo tudi posredovali javnosti.

Kako izpeljati vpoklic in nadgraditi sporne motorje? Volkswagen lahko z odgovorom čaka le še do 7. oktobra …

Pri Volkswagnu so danes sporočili, da iščejo tehnično rešitev za nadgradnjo avtomobilov s spornim motorjem. Za zdaj še ni znano, kako bodo prilagodili elektroniko spornih motorjev, da bodo ti v skladu s predpisi, in kako bodo spremembe vplivale na realno porabo goriva.

Vsaj v Nemčiji ima Volkswagen časa le še do 7. oktobra, ko bodo morali nemškim pristojnim organom pojasniti postopek vpoklica in prilagoditve motorja. V nasprotnem primeru nemška vlada grozi, da bo vse sporne avtomobile umaknila s cest. Pri Volkswagnu naj bi v posameznih državah načrtovali vzpostavitev posebnih spletnih strani, ki bodo v pomoč voznikom vpoklicanih vozil.

Bo vpoklicanih res kar 11 milijonov vozil?

Natančen obseg vpoklica za zdaj še ni znan. Pri Volkswagnu so sprva objavili številko 11 milijonov vozil, med katerimi bi bilo pet milijonov volkswagnov, 2,1 milijona audijev, 1,2 milijona škod in približno 700 tisoč seatov. Novi predsednik koncerna Matthias Muller je pozneje izjavil, da bo skupno število vozil najbrž manjše, saj vsi motorji nedovoljene programske opreme niso imeli.

Ne spreglejte