Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
6.17

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Toyota Suzuki Hibrid

Petek, 22. 3. 2019, 6.17

5 let

Toyota in Suzuki: na vidiku novo japonsko sodelovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Na vidiku je nova avtomobilska povezava - tokrat bosta moči združila Toyota in Suzuki. Eden največjih proizvajalcev na svetu bo izdeloval hibridna vozila tipa RAV4 in corolla, ki bodo nosila Suzukijevo značko in bodo na prodaj na evropskem trgu. Hkrati bodo pri Toyoti v svojem obratu v Derbyshiru v Veliki Britaniji izdelovali še Suzukijeve modele.

Toyota bo Suzukiju posodila arhitekturo in hibridni pogonski sklop za dva modela, ki ju bodo izdelovali izključno za evropski trg. | Foto: Gašper Pirman Toyota bo Suzukiju posodila arhitekturo in hibridni pogonski sklop za dva modela, ki ju bodo izdelovali izključno za evropski trg. Foto: Gašper Pirman

Razvijajoče se partnerstvo

Japonska proizvajalca avtomobilov sta začela sodelovati že leta 2017, zdaj pa sta s podpisom memoranduma nadgradila sodelovanje in še poglobila povezavo. Suzuki bo izkoristil Toyotino znanje o elektrifikaciji avtomobilov, Toyota pa Suzukijevo znanje o izdelavi manjših kompaktnih avtomobilov. Skupaj želita podjetji rasti predvsem na novih področjih.

Avtomoto Košarica dizlom: Slovenci bodo razgrabili hibrida #foto
Avtomoto Japonci se ne šalijo: ne lovi, ampak postavlja merila #foto

Kaj prinaša razširjeno sodelovanje?

Toyota bo na globalni ravni Suzukiju dobavljala hibridni pogonski sklop. Osnovo svojih dveh modelov (RAV4 in corolla) bo posodila Suzukiju, ki bo za izključno evropski trg na njuni osnovi izdelal svoja modela. Oba novinca bosta v prodajne salone pripeljala ob koncu prihodnjega leta in ne bosta zamenjava za kakšen že obstoječi model, temveč nadgradnja trenutne modelne ponudbe.

Model, ki bo slonel na corolli, bodo izdelovali v Toyotini tovarni v Derbyshiru, hibridni pogon pa bodo sočasno izdelovali v obratu Deeside. Kljub povečani proizvodnji v obeh tovarnah ne nameravajo povečati števila zaposlenih.

Na drugi strani bo Toyota od Suzukija prejela na novo razvite motorje, prirejene za kompaktne modele. Te motorje bodo začeli izdelovati v Toyotini tovarni na Poljskem, a za zdaj Japonci še niso razkrili, kateri njihovi modeli bodo imeli vgrajene Suzukijeve motorje.

Suzuki bo ohranil celotno modelno paleto. Nova dva modela tako ne bosta bosta zamenjava za kakšen že obstoječi model, temveč bosta še izboljšala njihovo ponudbo. | Foto: Suzuki Suzuki bo ohranil celotno modelno paleto. Nova dva modela tako ne bosta bosta zamenjava za kakšen že obstoječi model, temveč bosta še izboljšala njihovo ponudbo. Foto: Suzuki

Hibridni avtomobili za indijski trg

Proizvajalca avtomobilov bosta skupaj razvijala tudi hibridno tehnologijo za indijski trg. Suzuki bo hkrati Toyoti posodil osnovo za dva manjša kompaktna avtomobila ciaz in ertiga ter štiri modele za afriški trg. Skupaj bosta razvila še SUV segmenta C za Indijo, Toyota pa bo za ta trg hkrati prevzela še proizvodnjo vitare brezza.

Avtomoto Po dvajsetih letih novo življenje za kavboja jimnyja #foto
Ne spreglejte