Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
8. 3. 2017,
11.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

1

Natisni članek

Volvo Varnost SUV Avtosalon Ženeva 2017

Sreda, 8. 3. 2017, 11.58

6 let, 7 mesecev

Prvi vtisi: privlačni šved, ki se ne zaleti

To je novi volvo XC60 - koncentrat varnosti in vrhunskega dizajna #PrviVtisi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

1

Volvo XC60 | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Prvi zvezdnik razstavnega prostora pri Volvu je novi srednje velik športni terenec XC60. Zelo dinamično in elegantno podobo povzema po svojem večjem bratu XC90. Z veliko tehnične vsebine in suverenim videzom bo zelo resen tekmec novemu audiju Q5, pa BMW X3 in mercedesu GLC.

Manjši kot XC 90, a postavljen na njegovo platformo

Postavljen je na osnovno XC90, oranžno obarvani deli so namenjeni elektriki, pogonski energiji za vožnjo brez izpustov. | Foto: Jure Gregorčič Postavljen je na osnovno XC90, oranžno obarvani deli so namenjeni elektriki, pogonski energiji za vožnjo brez izpustov. Foto: Jure Gregorčič Volvo XC60 je za to švedsko zanamko zelo pomemben model, saj kot srednje velik športni terenec predstavlja skoraj tretjino svetovne prodaje Volva (okoli 30 odstotkov). Res je sicer, da kljub zelo velikemu zanimanju take revolucije kot njegov večji brat XC90 ob razkritju XC60 ni doživel.

Jasno, saj z dizajnom in tehnično vsebino posnema večjega brata, ki že ima status najvarnejšega avtomobila na svetu. Da smo v Ženevi lahko sedli vanj, pa smo morali biti kar precej potrpežljivi. XC60 bo glede na gnečo okoli njega resen tekmec srednje velikim terencem višjega cenovnega razreda.

Značilne LED-luči so v obliki bojnega kladiva skandinavskega boga Thora. Tekmeci bodo ta pogled nedvomno spoštovali.  | Foto: Jure Gregorčič Značilne LED-luči so v obliki bojnega kladiva skandinavskega boga Thora. Tekmeci bodo ta pogled nedvomno spoštovali. Foto: Jure Gregorčič Avtomobil je na videz zelo privlačen, zaradi kompaktnejših karoserijskih razmerij pa še učinkoviteje združuje eleganco in dinamično držo. Samo poglejte, kako samozavestno stoji na kolesih in kar kliče k temu, da na koncu avenije zaviješ proti najbližjemu gorskemu prelazu.

Volvo po dizjanu in uporabljanih materialih trenutno izstopa, in to velja tudi za novega XC60. To bo avtomobil za tiste, ki želijo izstopati. Je dovolj drugačen, opazen, a prav nič kičast. Roko na srce, na cestah je precej Audijevih, BMW-jevih in Mercedesovih športnih terncev, zato bo voznik volva glede na povprečje vsak nekaj časa v prednosti. Ta avtomobil je ob tem zelo eleganten in samozavesten.


Vse o Avtosalonu Ženeva 2017


Video: Oglejte si ga z vseh strani 

Prostoren na sedežih, povprečen pri prtljagi

Volvo XC60 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ko smo se le prebili na sedeže, je telo objel zelo dober občutek. Zlasti zadaj je prostora precej več za kolena in glavo, avtomobil pa razvaja tudi z okusno ter zelo skrbno izbranimi materiali in precej natančno izdelavo.

V oči padejo tudi skrbno vdelane in do potankosti izdelane podrobnosti, na primer izdatno število skrbno usmerjenih LED-svetil nad posameznim sedežem, pa stikala, vodila predala na sredinski konzoli, prestavna ročica ... XC60 daje vtis še precej bolj prestižnega avtomobila, kot je v resnici. Prtljažnik je zelo dobro obdelan, korekten pri prostoru, po občutku pa je treba prtljago dvigniti precej visoko čez rob.

Razdalja med osema se je podaljšala za dobrih devet centimetrov, kar se zelo pozna pri udobju na zadnjih sedežih. Vstop in izstop iz avtomobila sta zelo preprosta, poleg tega pa je očiten napredek tudi pri prostoru za kolena in glave potnikov na zadnji klopi. Po prostornosti kabine bo v prednosti pred marsikaterim tekmecem, saj v tej postavki odločno sledi večjemu bratu XC90. Prostor in udobje sta poleg varnostnih elementov ena glavnih prednosti novega XC60.  | Foto: Jure Gregorčič Razdalja med osema se je podaljšala za dobrih devet centimetrov, kar se zelo pozna pri udobju na zadnjih sedežih. Vstop in izstop iz avtomobila sta zelo preprosta, poleg tega pa je očiten napredek tudi pri prostoru za kolena in glave potnikov na zadnji klopi. Po prostornosti kabine bo v prednosti pred marsikaterim tekmecem, saj v tej postavki odločno sledi večjemu bratu XC90. Prostor in udobje sta poleg varnostnih elementov ena glavnih prednosti novega XC60. Foto: Jure Gregorčič

Vse bo naredil, da se ne zaleti

Pri Volvu varnost vseh novih modelov postavljajo na najvišjo raven, saj so obljubili, da v nobenem novem volvu do leta 2020 ne bo ugasnilo človeško življenje. XC60 je do vrha založen z vsemi sodobnimi vozniškimi asteničnimi sistemi, katerih rdeča nit je narediti vse, da se prometna nesreča sploh ne zgodi. Mes novostmi je na primer sistem, ki samodejno prevzame volan in prepreči nalet ali celo čelno trčenje, če se voznik ne odzove ob očitni nevarnosti. Aktivno nadzira tudi gibanje pešcev in kolesarjev, bere prometne znake, pri nadzoru mrtvega kota z asistenco na volanu pa zna ravno tako preprečiti trčenje.

Voznikov prostor je urejen zelo sodobno ter v skladu z digitalnimi trendi in minimalističnim pristopom  prečiščenim površin. Razstavljeni modeli so izstopali z zelo kakovostnimi materiali in tudi nevešče oko bo opazilo skoraj butično natančnost izdelave. Palec gor, brez dvoma je to premium športni terenec, kar potrjuje z vsakim stikalom in šivom.  | Foto: Jure Gregorčič Voznikov prostor je urejen zelo sodobno ter v skladu z digitalnimi trendi in minimalističnim pristopom prečiščenim površin. Razstavljeni modeli so izstopali z zelo kakovostnimi materiali in tudi nevešče oko bo opazilo skoraj butično natančnost izdelave. Palec gor, brez dvoma je to premium športni terenec, kar potrjuje z vsakim stikalom in šivom. Foto: Jure Gregorčič

Priključni hibrid s 407 "konji" in štirikolesnim pogonom

Volvo XC60 | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ob prihodu na ceste bodo imel vsi modeli štirikolesni pogon in osemstopenjski samodejni menjalnik. Pod motornim pokrovom ne bo mogel ponuditi odgovora na šestvaljnike tekmecev, saj so vsi njegovi stroji štirivaljni. Vrh ponudbe je T8 plug-in hybrid, priključni hibrid s 407 "konji" oziroma skoraj 300 kilovati sistemske moči in dobrim 50-kilometrskim električnim dosegom. Ta hibrid bo s pomočjo energije iz bencina in elektrike do stotice pospešil v vsega 5,3 sekunde. Dinamičnim voznikom pri Volvu namenjajo še dva prisilno polnjena bencinska motorja (turbo in kompresor), T5 z 251 "konji" (185 kW) ter T6 s 320 "konji" (235 kW) in 400 njutonmetri navor. Dizelsko ponudbo sestavljata motorja D4 s 187 "konji" oziroma dobrimi 137 kilovati ter D5 s tehnologijo Powerpulse in 235 "konji" (172 kW). Inženirji na očitke zaradi šestih valjev odgovarjajo, da so motorji primerljivo zmogljiv in predvsem lažji, kar pomembno vpliva na vozne lastnosti.

Ponudbo bosta kasneje v različicah s pogonom spredaj dopolnila še manj zmogljiv bencinar T4 s 197 "konji" in varčni D3 dizel s 110 kilovati oziroma 150 "konji".

Notranjost je zelo udobna in precej prestižna, je pa res, da bo morda koga zmotila zelo visoka pregrada sredinske konzole med voznikom in sovoznikom, pod katero so  v različici priključnega hibrida tudi baterije.  | Foto: Jure Gregorčič Notranjost je zelo udobna in precej prestižna, je pa res, da bo morda koga zmotila zelo visoka pregrada sredinske konzole med voznikom in sovoznikom, pod katero so v različici priključnega hibrida tudi baterije. Foto: Jure Gregorčič

V primerjavi z novim neposrednim tekmecem audijem Q5 ima volvo XC60 na pogled daljši motorni pokrov in daljšo strešno linijo. V primerjavi s svojo 1. generacijo je XC60 v dolžino zrasel za 6,2 centimetra, dober centimeter je zaradi dizajna dobil v širino in 1,4 centimetra izgubil v višino. Avtomobil za naš okusu zaznamujejo tudi zelo dobra razmerja med karoserijskimi površinami.  | Foto: Jure Gregorčič V primerjavi z novim neposrednim tekmecem audijem Q5 ima volvo XC60 na pogled daljši motorni pokrov in daljšo strešno linijo. V primerjavi s svojo 1. generacijo je XC60 v dolžino zrasel za 6,2 centimetra, dober centimeter je zaradi dizajna dobil v širino in 1,4 centimetra izgubil v višino. Avtomobil za naš okusu zaznamujejo tudi zelo dobra razmerja med karoserijskimi površinami. Foto: Jure Gregorčič

Podobno kot v XC90 so merilniki ter komunikacijske in navigacijske sposobnosti zbrani na 8,0-palčnem in 12,3-palčnem digitalnem zaslonu pokončnega formata. Na prvi vtis se nam je zdelo, da so švedski IT-strokovnjaki tudi malce izboljšali kompleksno menijsko strukturo infozabavnega sklopa in naslon naredili še bolj odziven.  | Foto: Jure Gregorčič Podobno kot v XC90 so merilniki ter komunikacijske in navigacijske sposobnosti zbrani na 8,0-palčnem in 12,3-palčnem digitalnem zaslonu pokončnega formata. Na prvi vtis se nam je zdelo, da so švedski IT-strokovnjaki tudi malce izboljšali kompleksno menijsko strukturo infozabavnega sklopa in naslon naredili še bolj odziven. Foto: Jure Gregorčič

Ne spreglejte