SiolNET. Avtomoto Novice
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Raziskava AMZS o naklonjenosti avtonomnim vozilom

Tako naklonjeni smo Slovenci tej veliki spremembi

0,29

termometer

Audi - pilotirana avtonomna vožnja A7 Jack
Tehnologija samodejne vožnje je najbolj uresničljiva na avtocestah. Foto: Audi

AMZS je zaključila večletni evropski projekt na področju raziskav in razvoja avtonomne vožnje BRAVE, katerega cilj je bil izpopolniti tehnologijo pogojno avtonomnih vozil in jo prilagoditi raznolikim zahtevam v cestnem prometu. Ob koncu projekta so znani tudi rezultati raziskav, ki med drugim kažejo, da so Slovenci naklonjeni avtonomnim vozilom.

Kot so sporočili z Avto-moto zveze Slovenije (AMZS), so se v projektu skupaj z devetimi partnerji iz sedmih držav od junija 2017 ukvarjali z raziskovanjem področja avtonomne vožnje ter z vprašanjem, kaj prihod vozil, ki bodo znala voziti sama, pomeni za uporabnike oziroma voznike, kaj za posamezno državo in kaj za razvijalce tehnologij avtonomne vožnje.

Posebna pozornost v projektu, ki ga je financirala EU, je bila namenjena potrebam, zadržkom in pričakovanjem udeležencev v prometu za zagotavljanje varnosti ob vpeljavi pogojno avtonomnih vozil v promet, so pojasnili.

Tesla model 3 Avtomoto Je strah odveč? Razvpiti Teslin sistem v Sloveniji.

Moški jih sprejemajo hitreje kot ženske

Del projekta so bile tudi raziskave, s katerimi so med drugim ugotovili, da je odnos slovenskih udeležencev v prometu do avtonomnih vozil tretje stopnje v primerjavi z udeleženci v prometu iz drugih držav "pretežno pozitiven". Pri tretji stopnji gre za pogojno avtonomna vozila, ki lahko v določenih razmerah prevzamejo nadzor nad vožnjo (na primer na avtocesti ali med parkiranjem). V teh primerih avtomobil postane izvršni in odgovorni sistem, voznik pa lahko spusti volan iz rok, vendar mora ostati pozoren.

"Kažejo se vzporednice z drugimi državami pri primerjavi med spoloma: moški na splošno kažejo večjo stopnjo sprejemanja tovrstnih vozil kot ženske," je rezultate raziskave povzel vodja področja varne mobilnosti pri AMZS Erik Logar.

Bodo ceste z njimi varnejše?

Približno polovica vprašanih iz Slovenije se je strinjala (40,2 odstotka) ali zelo strinjala (10,3 odstotka) s trditvijo, da bodo zaradi pogojno avtonomnih vozil ceste varnejše. "Le 17,6 odstotka anketirancev meni, da pogojno avtonomna vozila ne bodo imela pozitivnega učinka na prometno varnost," so izpostavili v zvezi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin