Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Natisni članek

Škoda SUV kodiaq trekka Nova Zelandija

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Škoda trekka - ste vedeli, da kodiaq sploh ni prvi Škodin SUV?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Škoda trekka | Foto Škoda

Foto: Škoda

Pred 50 leti je Škoda v sodelovanju s svojim uvoznikom na Novi Zelandiji začela izdelovati robustni terenec trekka, ki velja za predhodnika današnjega prvega Škodinega športnega terenca kodiaqa. Pred pol stoletja so jih izdelali skoraj tri tisoč.

Škoda kodiaq - veliki SUV za Slovence od 21 tisočakov naprej


Uvoz delov iz Češke na Novo Zelandijo, kjer so robustni terenec sestavljali

Škoda je pred natanko 50 leti začela zanimiv projekt izdelave robustnega terenskega vozila z imenom trekka. Zamisel zanj so dobili uvozniki takrat češkoslovaške avtomobilske znamke na daljni Novi Zelandiji. Skupaj s poslovnimi partnerji so se namreč dogovorili za uvoz posameznih delov vozila iz Mlade Boleslave, ki so jih nato sestavljali v novozelandskem Otahuhuju.

Terenci so nastali na osnovi šasije škode octavie, pod zasnovo vozila pa sta se podpisala Čeh Josef Velebny in novozelandski oblikovalec George Taylor. Rezultat je bilo hvaležno vozilo za podeželje Nove Zelandije, ki je bilo na prvi pogled zelo podobno land rover defenderju.

Med izvedbami trekke je bila tudi prilagojena različica za izlete na plažo paficiškega oceana. | Foto: Škoda Med izvedbami trekke je bila tudi prilagojena različica za izlete na plažo paficiškega oceana. Foto: Škoda

Pogon na zadnji kolesi, možnost zapore diferenciala

Novozelandci so skrajšali medosno razdaljo za dobrih 22 centimetrov. S 15-palčnimi gumami je imel avtomobil 19 centimetrov oddaljenosti od tal. Trekko je poganjal štirivaljni 1,2-litrski bencinski motor z močjo 34 kilovatov in 87 njutonmetrov navora.

Za prenos moči na zadnja kolesa je skrbel štiristopenjski menjalnik. Trekka je imela tudi možnost zapore diferenciala, kar je izboljšalo njene zmogljivosti na terenu. Najvišja hitrost je sicer znašala 110 kilometrov na uro, avtomobil pa je na 100 prevoženih kilometrov porabil približno 11 litrov goriva.

Med letoma 1966 in 1972 so na Novi Zelandiji izdelali skoraj tri tisoč trekk. Izvažali so jih tudi v Avstralijo, Vietnam, na Samoo in Fidži.

Ne spreglejte