Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
13. 8. 2015,
23.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Renault Land Rover

Četrtek, 13. 8. 2015, 23.29

8 let

Silovita eksplozija na Kitajskem uničila dva tisoč volkswagnov in tisoč renaultov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Silovita eksplozija v pristanišču kitajskega mesta Tianjinu je poleg najmanj 50 žrtev zahtevala tudi veliko materialno škodo. Uničila je dva tisoč novih volkswagnov in tisoč renaultov.

Ogenj uničil več kot tisoč volkswagen touaregov

Med posledicami silovite eksplozije v kitajskem mestu Tianjin so v ospredju seveda predvsem človeške žrtve, posledice dogodka pa vendarle kažejo razsežnost poškodb v širši okolici eksplozije. Fotografije z mesta dogodka tako razkrivajo parkirišča novih avtomobilov, ki so čakala na prevoz iz pristanišča, zdaj pa so povsem uničena.

Najbolj naj bi jo po poročanju kitajskih medijev skupila znamka Volkswagen, kjer so se morali posloviti od skoraj dva tisoč povsem novih vozil. Po za zdaj znanih podatkih je bilo uničenih 1065 touaregov, 319 beetlov, 257 tiguanov, 114 golfov, 84 upov, 39 sportvanov in 28 magotanov (kitajska različica passata).

Po poročanju kitajskih medijev je bilo blizu mesta eksplozije tudi večje parkirišče Renaultovih avtomobilov. Od šest tisoč vozil naj bi jih ogenj uničil okrog tisoč. Uničena naj bi bila tudi vozila Land Roverja in raziskovalni center Toyote.

Eksplozija v zelo pomembnem logističnem središču

Tianjin, ki leži kakih 140 kilometrov jugovzhodno od Pekinga, ima skoraj 15 milijonov prebivalcev. Eksplozije so danes odjeknila v enem izmed najpomembnejših pristanišč in industrijskih območij na Kitajskem. To logistično območje, poimenovano Binhai New Area, je dvakrat večje od Hongkonga. Tijanin je tudi pomembno mesto za pretovor vozil.

Ena izmed eksplozij z močjo 21 ton TNT

Po za zdaj znanih podatkih je v eksploziji umrlo najmanj 50 ljudi, več kot 700 je ranjenih. Med mrtvimi je tudi najmanj 12 gasilcev, ki so poskušali pogasiti ogenj v skladišču, kjer so bile shranjene nevarne kemikalije. O požaru so gasilce obvestili v sredo zvečer. Ko so prispeli na kraj nesreče, je odjeknilo več močnih eksplozij, poroča kitajska televizija CCTV.

Eksplozije so odjeknile s takšno silo, da so sunke zaznale seizmološke merilne naprave in da so jih čutili več kilometrov daleč. Zaznal jih je celo japonski vremenski satelit. Ena od eksplozij je imela moč 21 ton eksploziva TNT. Povzročile so škodo poslopjih v radiju dveh kilometrov.

Ne spreglejte